Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια απέραντη βάση η Ελλάδα

Οι βάσεις, που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας από το 1953, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού και σύμβολο εξάρτησης. Η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε και ισχύει και σήμερα. Αντίθετα, εκσυγχρονίστηκαν και προστέθηκαν και άλλες επί εποχής ΠΑΣΟΚ - όπως η κατασκοπευτική βάση των ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο.

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής. Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Νέας Μάκρης το Σεπτέμβρη του1983 και το Φλεβάρη του 1984 κατά τον κανονιοβολισμό της Βηρυτού από τον 6ο Στόλο, με αποτέλεσμα να απονεμηθεί και "εύφημος μνεία" από τις ΗΠΑ για τη "συνεισφορά" τους! Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Σούδας κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986.Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι βάσεις την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο.Ανάλογο ρόλο έπαιζαν οι βάσεις του Ακτιου και της Σούδας στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας,λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξαν οι βάσεις την περίοδο του πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973,στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο,στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο κλπ.

Με την όλο και πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τον εκσυγχρονισμό της εξάρτησης, ολόκληρη η χώρα αποτελείδυνάμει μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες της "νέας τάξης". Στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για ανεξέλεγκτη χρήση έχουν παραδοθεί όλες οιναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή, όσο και αν ακούγεται υπερβολική, επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

Εφυγαν... οι βάσεις και τα πυρηνικά που μείνανε

Την ίδια τύχη με τις βάσεις είχαν και τα πυρηνικά όπλα. Εγινε ντόρος για αυτά που απομακρύνθηκαν, όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί ήταν παλιάς τεχνολογίας και από την άλλη σιωπηρά εγκαταστάθηκαν νέα εκσυγχρονισμένα. Το πιο ανησυχητικό σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι πρόκειται για πυρηνικά όπλα που εντάσσονται στο νέο πυρηνικό δόγμα του ΝΑΤΟ για περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο τοπικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έτσι βρίσκεται σε πυρηνική ομηρία.

Μια φάση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικών έγινε το 1992, όταν οι Αμερικανοί με πειρατικό τρόπο εγκατέστησαν στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες, παραπλανώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές της βάσης! Δεν είναι τυχαίο ότι η αποθήκευση των βομβών αυτών έγινε το 1992, εποχή που δεν υφίσταται πλέον ούτε το άλλοθι της αποτροπής, δήθεν, της πυρηνικής δύναμης της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά εντάσσεται ξεκάθαρα στο νέο δόγμα των Αμερικανών.

Η εγκατάσταση νέων ατομικών βομβών στον Αραξο, παρ' όλο που συνέβη επί κυβέρνησης ΝΔ, νομιμοποιήθηκε από την ανοχή και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όχι μόνο δεν την κατήγγειλε, αλλά, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Γερ. Αρσένη, τα θέματα που έχουν σχέση με τα πυρηνικά όπλα ανάγονται σε θέματα "εθνικής ασφάλειας", επί των οποίων "δεν κάνει δηλώσεις". Το χειρότερο, όμως, είναι ότι συνειδητά εμπλέκει τη χώρα στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ.

Ενισχυτικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, καθώς και του ενδιαφέροντός τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων, είναι ότι το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F - 16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών.Οπως ήταν αναμενόμενο το αίτημα αυτό βρίσκεται σε... καλό δρόμο.

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η άποψη που εντάσσει το θέμα της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, στον ανταγωνισμό με την Τουρκία, ανταγωνισμό υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ, που υποθηκεύει το μέλλον και των δύο λαών. Εξάλλου, μόνο για αφελείς και για μικρά παιδιά είναι το επιχείρημα που κυκλοφορεί και εκφράζεται από ορισμένες πλευρές, ότι δήθεν η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα εντάσσεται στη λογική της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ