Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
(6) Η ΝΑΤΟική έκθεση τα λέει με τ' όνομά τους

Επιβεβαίωση της θέσης ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, αποτελεί η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για την αμυντική κατάσταση στην Ελλάδα,που είδε το φως της δημοσιότητας στον Τύπο τις μέρες που ανακοινώθηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Στην εν λόγω έκθεση οι ΝΑΤΟικοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που παρά τα όσα υποκριτικά λέγονται από την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόγραμμα πλήρους εναρμονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το τμήμα της έκθεσης στο οποίο γίνεται αποτίμηση της κατάστασης ανά κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημείο προς σημείο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται στη ΝΑΤΟική έκθεση με τη μορφή κατευθύνσεων της Συμμαχίας.

Στη λογική της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Στρατού με στόχο τη συγκρότηση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι τα όσα αναφέρονται για τοΣτρατό Ξηράς: "Τα παρόντα σχέδια, τονίζεται στην έκθεση, αντανακλούν την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς και συνεχίζουν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που εστιάστηκε σε επιθετικά ελικόπτερα, πυροβολικό, αντιαεροπορική άμυνα, πυρομαχικά, αντιαρματικά συστήματα και τεθωρακισμένα".

Στα πλαίσια της διεύρυνσης των ορίων του ΝΑΤΟ προς την Ανατ. Μεσόγειο είναι τα όσα αναφέρονται για το Πολεμικό Ναυτικό."Τα σχέδια για το Ναυτικό, αναφέρεται, θα ανταποκριθούν σε μεγάλο βαθμό στις συνεισφορές που προβλέπονται από τους στόχους δύναμης, περιλαμβανομένων και των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών, των πολυεθνικών αμφιβίων δυνάμεων MCM για τη νότια περιοχή. Θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πρόοδο προς μια διευρυμένη ικανότητα και θα προσφέρουν μια πολύτιμη συμβολή στη συμμαχική δομή δυνάμεων".

Εξίσου αποκαλυπτικά και επικίνδυνα τα όσα αναφέρονται στη ΝΑΤΟική έκθεση και για τις παραγγελίες της Πολεμικής Αεροπορίας."Τα σχέδια της Αεροπορίας θα ανταποκριθούν στη συμβολή προς την ομάδα αεροπορικής μεταφοράς". Να σημειώσουμε ότι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αγορά μεταφορικών αεροσκαφών.

Ακρως ανησυχητικά είναι τα όσα αναφέρονται στη ΝΑΤΟική έκθεση σε σχέση με την πυρηνική ετοιμότητα μονάδων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και την εμπλοκή της Ελλάδας στα πυρηνικά σχέδια των Αμερικανών. Οπως αποκαλύπτεται, 12 από τα 40 καινούρια μαχητικά τύπου F-16 της νέας αγοράς θα απαρτίσουν, μέσα στο 1997, τη Μοίρα των πυρηνικών βομβαρδιστικών,που εκκρεμεί εδώ και καιρό. Το επιτελείο του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνεται, "αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στην επίλυση αυτού του προβλήματος, με στόχο να μειώσει το κενό στις υποστρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις που καλύπτουν τη νότια περιοχή". Στις δυνάμεις αυτές ανήκουν τα τακτικά πυρηνικά όπλα, που είναι αποθηκευμένα από τους Αμερικανούς στον Αραξο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ