Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για τις ανάγκες του "νέου" ΝΑΤΟ

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα σηματοδοτεί την πλήρη προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια του νέου επιθετικού του δόγματος, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα. Βέβαια, σαν άλλοθι προβάλλεται η τουρκική προκλητικότητα και απειλή που επιβάλλει, όπως αναφέρεται, ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται, όμως, περισσότερο για υποκρισία. Η ίδια η φύση των νέων εξοπλισμών το μαρτυρεί, αφού πρόκειται για όπλα που ανταποκρίνεται απόλυτα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ περί μονάδων ταχείας επέμβασης στα πλαίσια της διεύρυνσης των ορίων του.

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, απαιτεί εκσυγχρονισμό του στρατού των κρατών - μελών του και ασφαλώς του οπλοστασίου τους. Οι σχετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ καταγράφονται σε αποφάσεις και δηλώσεις των τελευταίων χρόνων, ωστόσο η προσχώρηση της Ελλάδας σε αυτές και ο ανάλογος αναπροσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται συγκεκαλυμμένα και με διάφορες δικαιολογίες. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του περασμένου Νοέμβρη για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να βάλει τη σφραγίδα της πλήρους εναρμόνισής τους στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα.

Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιθετικού του δόγματος, είναι σαφείς. Οι ανάγκες επιβολής της "νέας τάξης πραγμάτων" απαιτούν ένα ΝΑΤΟ με διευρυμένα όρια, σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα. Για το λόγο αυτό συγκροτούνται ευέλικτες δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε όλες τις πτέρυγες της Συμμαχίας, που εφοδιάζονται και με το σχετικό οπλισμό. Οι μεγάλοι - μαζικοί στρατοί περνάνε σε δεύτερη μοίρα και δίνουν τη θέση τους στους "Ράμπο". Είναι χαρακτηριστικό ότι η μια μετά την άλλη οι ΝΑΤΟικές χώρες μειώνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία - ορισμένες την καταργούν κιόλας - και διευρύνουν τα μισθοφορικά σώματα.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ που εκδόθηκε στις 13 Νοέμβρη 1996, όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για τα νέα όπλα, όπου ως βασική προτεραιότητα αναφέρεται ανοιχτά "η ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΝΑΤΟ".Πράγμα που έρχονται να εξειδικεύσουν οι στόχοι του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, όπως αυτός περί ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων με μεγάλη ισχύ πυρός. Οι επιλογές αυτές έρχονται σαφώς σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων. Μάλιστα, περσινό τεύχος του ενημερωτικού δελτίου του ΝΑΤΟ αναφέρει: "Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση της έννοιας της συνδυασμένης μεικτής δύναμης επιχειρήσεων, η οποία θα επιτρέψει στη Συμμαχία την πραγματοποίηση νέων αποστολών (όπως ειρηνευτικές επιχειρήσεις). Οι νέες δομές θα είναι ικανές να λειτουργούν τόσο υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όσο και υπό τον έλεγχο της ΔΕΕ και να επιτρέπουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών".

Το ΝΑΤΟ λοιπόν θέτει τις προδιαγραφές και η Ελλάδα εκτελεί. Παράλληλα, οι νέοι εξοπλισμοί δεν είναι άσχετοι και με την εξυπηρέτηση της διεύρυνσης των ορίων των ΝΑΤΟ προς την Ανατ. Μεσόγειο και τον αντίστοιχο ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση για την Ελλάδα.Μια άλλη πλευρά του ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτή της επαγγελματοποίησης του Ελληνικού Στρατού. "Οι Ενοπλες Δυνάμεις - αναφέρεται στη "Λευκή Βίβλο" (έκδοση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας) - θα πρέπει να στελεχώνονται από αξιωματικούς και οπλίτες άρτιας εκπαίδευσης και υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης, προκειμένου να είναι σε θέση να χειρίζονται αποτελεσματικά τα οπλικά και πληροφορικά συστήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους".

Κείμενα: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μισθοφόροι παίρνουν τη θέση των στρατεύσιμων(2009-06-17 00:00:00.0)
Θηλιά στον ελληνικό λαό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ(2000-01-22 00:00:00.0)
ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΝΑΤΟικών εξοπλισμών(2000-01-22 00:00:00.0)
Με γνώμονα τη ΝΑΤΟική λογική(1999-12-25 00:00:00.0)
(4) Με δόλωμα την τουρκική επιθετικότητα(1997-08-17 00:00:00.0)
Προσαρμογή στο "νέο" ΝΑΤΟ(1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ