Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Οι μισθοφόροι παίρνουν τη θέση των στρατεύσιμων

Αποφασίστηκε μείωση της θητείας στους 9 μήνες και αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών στις 40.000 σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις

Χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τη μείωση της στρατιωτικής θητείας από τις 12 στους 9 μήνες για το Στρατό Ξηράς, η κυβέρνηση προχωράει, μετά και από τις χτεσινές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), στην πλήρη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία ενός στρατού που αντί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαπατά το λαό, όταν μιλάει για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών από τα 18 στα 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, επιχειρώντας έτσι να υποβαθμίσει την νέα λεηλασία που ετοιμάζεται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων για την κάλυψη της αγοράς νέων οπλικών συστημάτων που κατά κύριο λόγο υπηρετούν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ουσιαστικά ενέκρινε τη νέα δομή δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και για τη λειτουργία CAOC-4 στη Λάρισα, δηλαδή του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του οποίου διοικητής θα είναι εναλλάξ ανά διετία Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και θα δίνει λόγο στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Το χτεσινό ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη για δύο θέματα, για τη μείωση της θητείας και τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Η μείωση της θητείας θα αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς, αφού στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει στους 12 μήνες με προοπτική την πλήρη διακοπή της κατάταξης σε Ναυτικό και Αεροπορία στρατιωτών θητείας μέσα στο 2010. Ετσι όσοι θα καταταγούν στο Στρατό Ξηράς με την ΕΣΣΟ του Αυγούστου θα υπηρετήσουν 9 μήνες, ενώ αυτοί που κατετάγησαν με την μεν ΕΣΣΟ του Μάη θα υπηρετήσουν 10 μήνες, τη δε ΕΣΣΟ του Φλεβάρη θα υπηρετήσουν 11 μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση περί μείωσης της θητείας συνδέθηκε άμεσα με την αύξηση του αριθμού του Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από 30.000 που είναι σήμερα σε 40.000 με προοπτική για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό. Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα μέσω της μείωσης της θητείας των νέων, είναι η αντικατάστασή τους από μισθοφόρους, μέτρο που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει η ΝΔ. Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία δεκαετία στις διάφορες νεοταξικές αποστολές έχουν υπηρετήσει, με βάση την εξαμηνία εναλλαγή τους πάνω από 25.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δε κόστος αυτών των αποστολών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ανά έτος. Στη παρούσα περίοδο ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 1.200 στελέχη. Επίσης, το όλο θέμα συνδέεται και με την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της ηλεκτρονικής φύλαξης των στρατοπέδων, σύμφωνα με τα πρότυπα του αμερικανικού στρατού.

Οι χτεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αποτελούν μέρος σχεδίου για την πλήρη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της εφαρμογής των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εξ ολοκλήρου στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από Επαγγελματίες Οπλίτες, δηλαδή από μισθοφόρους, που θα είναι πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Η μείωση που ανακοινώθηκε καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία μείωση και την ουσιαστική αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας των νέων, αντίθετα αποτελεί μέρος της υποβάθμισής της με τους στρατευμένους νέους να μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε βοηθητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις «υπηρετικό» προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ