Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Θηλιά στον ελληνικό λαό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Συνεδρίασε χτες το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε για τις εκκρεμότητες του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος 1996-2000, ενώ έθεσε τις κατευθύνσεις για το νέο πενταετές 2001-2005 που προσδιορίζεται στο επίπεδο των 4,45.τρισ. δραχμών

Ενα δυσβάσταχτο βάρος φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που το ένα φορτώνεται πάνω στο άλλο, παίρνοντας χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Η χιονοστιβάδα αυτή απειλεί να καταπλακώσει τη σημερινή και τις επόμενες γενιές και υποθηκεύει στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών των ιμπεριαλιστών το μέλλον της χώρας. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και συζήτησε το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2001-2005) το ύψος του οποίου προσδιορίζεται στα 4,45 τρισ. δραχμές.

Το ποσόν αυτό συσσωρεύεται πάνω στα 4 και πλέον τρισ. δραχμές που κόστισε το υπό εξέλιξη πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996-2000). Ποσό που χρεώνει σήμερα κάθε Ελληνα ακόμα και τα αγέννητα μωρά με 1.000.000 δραχμές. Και αυτό είναι μόνο το «αρχικό κεφάλαιο», το οποίο αύριο θα διογκωθεί κατά πολύ μέχρι την εξόφλησή του. Πάνω σε αυτά τα ποσά συσσωρεύονται και τα χρέη για προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα, που μόνο προς τους Αμερικανούς το χρέος πλησιάζει τα 2 τρισ. δραχμές.

Και όλες αυτές οι δαπάνες γιαοπλικά συστήματα που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε μια περίοδο προσέγγισης με τη «σύμμαχο» Τουρκία,τα οποία περισσότερο από άλλα προηγούμενα γίνονται κατά παραγγελία των Αμερικανών και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και του νέου επιθετικού του δόγματος, ενώ αποσυνδέονται, λόγω της φύσης των εξοπλισμών που επιλέγονται και της τεχνολογικής εξάρτησης που βαθαίνει, από την κάλυψη των εθνικών αμυντικών αναγκών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων, που ήδη έχουν επιλεγεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα τα πιο ακριβοπληρωμένα, αποτελούν τμήμα προγραμμάτων του ΝΑΤΟ που κατανέμεται στις χώρες - μέλη ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «νέου επιχειρησιακού περιβάλλοντος». Στην εποχή της «νέας τάξης πραγμάτων» το ΝΑΤΟ έχει προκρίνει τη δημιουργία ευέλικτων στρατών που θα στελεχώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες. Ετσι, λοιπόν, η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, που για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης διεκδικεί ρόλο στην περιοχή στα πλαίσια του νέου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού, εκσυγχρονίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις, στον τομέα των εξοπλισμών, στον τομέα της επάνδρωσης των μονάδων με τη σταδιακή μετατροπή του στρατού σε ημιεπαγγελματικό και την αύξηση των επαγγελματιών στρατιωτών και στον τομέα της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συγκρότηση ταχυκίνητων μονάδων.

Η διαδικασία αυτή πλήρους ΝΑΤΟποίησης της χώρας και οργανικής της ένταξης στους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων συνδέεται με την εκποίηση της εθνικής πολεμικής βιομηχανίας και την άλωσή της από τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τύχη των δύο μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), έχει προγραφεί από την κυβέρνηση και έχουν μπει στα παζάρια με τις πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίας με απώτερο σκοπό το ξεπούλημά τους.

Οσον αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον υπουργό Τύπου, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις ούτε αναφορικά με τις εκκρεμότητες του πενταετούς προγράμματος που κλείνει, ούτε σε σχέση με το επόμενο πενταετές, όμως το πλαίσιο είναι δεδομένο και ουσιαστικά το παιχνίδι παίζεται στο πεδίο των επιλογών συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Είναι το πεδίο της αντιπαράθεσης των συμφερόντων των πολεμικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού «Eurofighter». Εχει ήδη αποφασιστεί για μετά το 2003 η αγορά 60-90 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, «θα γίνουν νέες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, για την απόφαση για το "Eurofighter", αφού στο μεταξύ έχουμε προχωρήσει την εφαρμογή της πολιτικής μας για την ΕΑΒ». Και προσδιόρισε στις αρχές Μάρτη νέο ΚΥΣΕΑ για αυτό το σκοπό.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους που αφορούν την αγορά 15 γαλλικών μαχητικών τύπου Mirage-2005 και 40-60 αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16, για τα οποία έχει γίνει ήδη η επιλογή. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της προμήθειας αεροσκάφους μέσης μεταφορικής ικανότητας, που θα συμπληρώσει το στόλο των C-130 που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε και στην ετήσια επιβάρυνση από τα δύο πενταετή προγράμματα και μεταφέροντας την εκτίμηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, είπε ότι αυτή θα είναι γύρω στο 1 τρισ. δραχμές και η αποπληρωμή του κάθε πενταετούς θα κατανέμεται στα επόμενα 10 χρόνια.


Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ