Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΗΜΕΡΙΔΑ Για Την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΑΣΜΙΝ
Τρομοκρατία και μετανάστες

Παίρνοντας το λόγο ο Σασμίν, από την Γκάνα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Φίλες και φίλοι, με τη σειρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ, γι' αυτή την πρωτοβουλία και ειδικά γι' αυτή την πρόσκληση και την τιμή που μου έχετε δώσει. Το θέμα της τρομοκρατίας είναι μία λέξη, που έχουμε ακούσει κατά καιρούς και το ακούμε μέχρι σήμερα από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, που συμπεριλαμβάνει κάθε λαϊκό κίνημα.

Μόνο οι μεγάλες δυνάμεις κρίνουν και αποφασίζουν χωρίς την απόφαση του ΟΗΕ ή κάποιου διεθνή οργανισμού. Οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν την τρομοκρατία, όποτε τους συμφέρει και με επιλεκτικούς τρόπους ενάντια σε κάθε λαό που αντιδράει ή αντιστέκεται στην πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων.

Δηλαδή, όταν ο λαός αρνείται να τους υπακούει ή να παίρνει διαταγές, όταν παλεύει για πλήρη ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση, τότε προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους καταβάλουν και αποκαλούν αυτούς τους λαούς τρομοκρατικούς λαούς.

Η Δύση έχει καταγράψει χώρες και άτομα στη λίστα τρομοκρατίας, επειδή μόνο και μόνο αρνούνται και αντιστέκονται στην πολιτική τους. Χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, με τη δικαιολογία ότι θέλουν να προστατεύσουν τη δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά όλοι εμείς εδώ ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τη δημοκρατία, ούτε εκπροσωπούν την ελευθερία».

Για ποια ελευθερία και δημοκρατία;

«Τι συμβαίνει στην Αμερική αυτή τη στιγμή; Υπάρχει κόσμος που δεν έχει σπίτι. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει το δικαίωμα για περίθαλψη. Για ποια ελευθερία μιλάνε; Για ποιο δημοκρατικό δικαίωμα μιλάνε;

Πράγματι, πρέπει να ομολογήσω ότι βρίσκομαι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση σ' αυτό το κοινό που βλέπω μπροστά μου, επειδή έχουμε σχεδόν ίδιες απόψεις σ' αυτό το θέμα και θα ήθελα πάρα πολύ να βλέπω κόσμο, από την άλλη μεριά όπως είναι η Δεξιά, όπως είναι οι καπιταλιστές, όπως είναι οι ιμπεριαλιστές.

Τέλος πάντων, όταν μιλάμε για ιστορία, ξέρουμε πολύ καλά τι ρόλο έχει παίξει η Ελλάδα και ειδικά ο χώρος της Αριστεράς σ' αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα παλεύει πάρα πολύ ενάντια στις μεγάλες δυνάμεις ιστορικά και αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, έχει γίνει πολλές φορές θύμα της τρομοκρατίας των καπιταλιστών.

Αυτό τον καιρό έχουμε ακούσει, ακόμα, για ένα μικρό παιδί, 6χρονο παιδί, που έχει φτάσει τώρα στην Αμερική. Τι γίνεται; Δεν τον αφήνουν να πάει πίσω στην Κούβα, να πάει εκεί που μένει ο πατέρας του. Ποιος έχει δικαίωμα να αποφασίζει γι' αυτό το παιδί;

Χρησιμοποιούν αυτό το παιδί ενάντια στον Κάστρο, στον κουβανικό λαό. Αυτή δεν είναι τρομοκρατία; Ολα αυτά που έχουν διατυπωθεί εδώ, που έχουν συμβεί στο Ιράκ, που έχουν συμβεί στη Νότιο Κορέα, στο Βιετνάμ, πρόσφατα και στη Γιουγκοσλαβία, τι είναι; Δεν είναι τρομοκρατία;

Αλλά αυτοί, όπως είπα, αποφασίζουν και κρίνουν όποτε τους συμφέρει και όποτε βλέπουν ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που παλεύουν απέναντι στις ιδεολογίες που έχουν αυτοί. Πιστεύω ότι και εμείς οι μετανάστες, που είμαστε σ' αυτή τη χώρα, έχουμε αντιμετωπίσει και ακόμα συνεχίζουμε να ζούμε σ' αυτό τον τρόμο».

Είδαμε και εμείς την τρομοκρατία

«Τρομοκρατία είδαμε και από την κυβέρνηση και από την αστυνομία. Είδαμε πρόσφατα τη "σκούπα" που γινόταν. Μαζεύουν κόσμο στα γήπεδα, με την αιτιολογία ότι θέλουν να ελέγξουν τα χαρτιά τους. Δεν μπορούν να ελέγξουν χαρτιά στο δρόμο, ένας - ένας; Είναι απαραίτητο να κατεβάζουν μετανάστες από τα λεωφορεία, να τους πλησιάζουν και να τους ρωτάνε από πού είσαι;

Οταν λες ότι δεν είμαι Ελληνας, σου λένε «κατέβα κάτω» και έτσι τους μαζεύουν στις κλούβες κλπ. στα γήπεδα. Τρομοκρατία δεν είναι αυτή; Οταν κάποιους υπουργούς, κάποια στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι μετανάστες φταίνε για την εγκληματικότητα και κάποια μερίδα των ΜΜΕ πουλάει αυτό το πράγμα στον ελληνικό λαό, τότε εμείς βρισκόμαστε σε κάποια γωνία, όπου δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την ελευθερία, που συνήθως χρησιμοποιούν και λένε ότι θέλουν να διασφαλίζουν.

Οταν βλέπεις ότι κρατάνε μετανάστες στα κρατητήρια, χωρίς ούτε καν δικαίωμα να κάνουν κάποια τηλέφωνα για να έχουν κάποια υπεράσπιση, εν συνεχεία όταν βλέπουμε με όλη αυτή τη διαδικασία παραμονής, τα Προεδρικά Διατάγματα, όλα αυτά δεν είναι τρομοκρατία;

Στις 5.00 το πρωί ή στις 4.00 το πρωί βλέπεις κόσμο να μαζεύονται στα γραφεία, να περιμένουν ώρες, περίπου μέχρι τις 4.00 ή τις 3.00 η ώρα απόγευμα, μόνο για να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου για να πάνε να καταθέσουν χαρτιά. Τι είδους τρομοκρατία θέλουν να πιστεύουμε; Εμείς ζούμε αυτή την τρομοκρατία και πιστεύω ότι όταν οι άλλοι μιλάνε για τρομοκρατία δεν πρέπει αυτοί να μιλάνε καθόλου.Διότιχρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για να μπορούν να καταστρέψουν, όλους αυτούς που πιστεύουν ότι είναι από την άλλη μεριά. Και μάλιστα η Ελλάδα, όπως είπα, εγώ δεν πιστεύω ότι ιστορικά ήταν όπως είναι τώρα και συνεργάζεται και με όλες τις δυνάμεις της Δύσης και της Αμερικής.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρόσφατα είχαν καταγράψει και το Σουδάν στη λίστα των χωρών της τρομοκρατίας. Εχουμε ένα παράδειγμα. Ενα παιδί Σουδανός, που μένει εδώ στην Ελλάδα, είχε καταθέσει κάποια λεφτά στην Εθνική Τράπεζα σε συνάλλαγμα και ο αδελφός του του έστειλε κάποια επιστολή ότι παντρεύεται, αν μπορεί να τον βοηθήσει οικονομικά.

Και το παιδί αυτό πήγε στην τράπεζα για να μεταφέρει αυτά τα λεφτά στον αδελφό του εκεί. Ούτε καν τον είχαν προειδοποιήσει ότι αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να πάνε στο Σουδάν. Καμία ενημέρωση. Του είπαν να συμπληρώσει τα χαρτιά κλπ. και τα έχει συμπληρώσει.

Και μετά έρχεται μία επιστολή από την Εθνική Τράπεζα ότι τα λεφτά τα κρατάει η Αμερική, επειδή το Σουδάν είναι μέσα στη λίστα της τρομοκρατίας και δε γίνεται, δεν μπορεί αυτά τα λεφτά να τα πάει στο Σουδάν. Και αυτά τα λεφτά δεν μπορούμε εμείς να σας τα δώσουμε πίσω.

Αν θέλεις να πάρεις αυτά πίσω, πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν που είναι στο Αμερικάνικο Κογκρέσο. Αυτός πρέπει να αποφασίσει αν μπορείς να πάρεις αυτά τα λεφτά πίσω ή όχι. Αυτό το παιδί τι σχέση έχει, κάποιος έχει παλέψει, έχει δουλέψει σκληρά για να μαζέψει κάποια λεφτά να βοηθήσει τον εαυτό του.

Τα λεφτά δεν έφτασαν εκεί για να βοηθήσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να πάρει αυτά τα λεφτά πίσω. Και ούτε η Εθνική Τράπεζα έχει εξηγήσει αυτά τα πράγματα στο παιδί. Γι' αυτό είπα ότι η Ελλάδα τώρα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, που είναι αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις.

Και δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό που κάνει το ΚΚΕ είναι το πιο σωστό, απλώς χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα και πιστεύω ότι ο λαός είναι μαζί σας και πάντα θα είναι μαζί σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ