Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στρώνεται τραπέζι «διαλόγου»

ΑΓΚΥΡΑ (του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

«Κρατώντας» την πρόταση Τζεμ, για την ανάθεση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε θέματα υψηλής πολιτικής και ίσως «απογοητευμένος», γιατί οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών, να οργανώσουν μια «θεαματική» συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κων/πολη απέτυχαν, επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Η πρόταση Τζεμ, η οποία «έπεσε» δημόσια στο τραπέζι της ελληνοτουρκικής σκακιέρας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο υπουργών μετά τις επίσημες συνομιλίες τους στην Αγκυρα, περιγράφει με ακρίβεια τις προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας: « Η Αγκυρα με την πρότασή της υποδεικνύει ένα πλαίσιο και μια διαδικασία, για την πραγματοποίηση του εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το πλαίσιο περιγράφεται από την ομάδα εργασίας από στρατιωτικούς και διπλωμάτες», όπως είπε ο Ι. Τζεμ και η διαδικασία από τη συζήτηση μέσα στους κόλπους αυτής της ομάδας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθούν κάποιες πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ήδη ολόκληρος «φάκελος» στην Αθήνα, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η τουρκική ιδέα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρώτη «αξιολόγηση» της τουρκικής πρότασης έγινε στην Αθήνα πριν την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα και είναι εν γνώσει τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Αμυνας.

Κάτι ακόμη που αξίζει να σημειωθεί, έχει να κάνει με την «αμηχανία» με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία της προσέγγισης με την Τουρκία. Για την ακρίβεια, για το φόβο του πολιτικού κόστους και την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσκληση επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, είπε ότι δεν είναι του παρόντος μια επίσκεψη Σημίτη στην Αγκυρα, η Αθήνα θα απαντήσει διά της διπλωματικής οδού και διαπίστωσε την «άκαιρη» επιδίωξη της Αγκυρας, να ανεβάσει το επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε υψηλότερο επίπεδο...

«Φιάσκο» με τους επιχειρηματίες

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κατά νου να δώσει και το «εναρκτήριο λάκτισμα» στις επαφές της «αφρόκρεμας» του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να κινητοποιήσει μεγάλη ομάδα Ελλήνων - μεγάλων - επιχειρηματιών, ώστε να βρεθούν σήμερα στην Κων/πολη, όπου θα γινόταν μια, μεγάλη επίσης, εκδήλωση υπό την αιγίδα και την παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τελικά, δεν καρποφόρησαν και μέχρι χτες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσε να δώσει ούτε τα ονόματα των Ελλήνων επιχειρηματιών, που θα βρεθούν σήμερα στην Κων/πολη. Το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός δε θα είναι μεγάλος, 8-9 άτομα, και οι απουσίες ηχηρές. Σίγουρο, επίσης, είναι ότι δε θα γίνει καμιά σπουδαία εκδήλωση, αλλά απλώς, ένα γεύμα στο «σπίτι» του Τούρκου «μεγαλοεργολάβου» κ. Τάρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...πολυάσχολοι υπουργοί (2007-03-10 00:00:00.0)
Ξεκίνημα από τη Νέα Υόρκη (2002-02-05 00:00:00.0)
Ελληνικές ψευδαισθήσεις (2001-01-04 00:00:00.0)
Αρχισαν τα... όργανα (2000-09-02 00:00:00.0)
Ολοταχώς για εφ' όλης της ύλης διάλογο (1999-12-14 00:00:00.0)
Τουρκικές αιχμές κατά της Ελλάδας (1998-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ