Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρχισαν τα... όργανα

Η Αγκυρα επικαλούμενη τη συμφωνία του Ελσίνκι καλεί την Ελλάδα σε διμερή διάλογο, για το Αιγαίο

Η Αθήνα καλείται ήδη να καταβάλει το κόστος της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης καθώς και της «επιτυχίας» των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκέμβρη στο Ελσίνκι, όπου συμφώνησε για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Καθώς ξεκινά σήμερα στο Εβιάν της Γαλλίας, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η συζήτηση για τη διαμόρφωση της Εταιρικής Σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του προς τους εταίρους επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της χώρας του να συνομιλήσει διμερώς με την Ελλάδα, όπως προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και τα Κείμενα του Ελσίνκι, για να διευθετηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα επιχειρεί να παρακάμψει τα όποια εμπόδια μπορεί να δημιουργούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στη διαμόρφωση της σχέσης της με την Κοινότητα. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό η τουρκική κυβέρνηση, έχει τη βάσιμη φιλοδοξία, η κοινοτική πίεση για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτός από την επιστολή που έστειλε στους εταίρους, παρουσίασε τις θέσεις της χώρας του σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, να συζητήσει τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί να δηλώσει το ίδιο και η ελληνική πλευρά». Ο Ι. Τζεμ αναφερόμενος στην πορεία των ελληνοτουρκικών έκανε λόγο για «συγκεκριμένη εξέλιξη» και διευκρίνισε ότι εννοεί την «προσέγγιση μεταξύ των λαών των δύο χωρών». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «οι λαοί μπορούν να φτάσουν σε τέτοια σημεία προσέγγισης που θα είναι αδύνατο οι πολιτικοί να αντιστρέψουν την πορεία αυτή».

Ως προς τα θέματα του Αιγαίου, ο Τζεμ δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ανέφερε ως βάση για τις συνομιλίες «το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» και «την τέταρτη παράγραφο στο σχετικό με τα ελληνοτουρκικά τμήμα της απόφασης της ΕΕ στο Ελσίνκι». Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις, στη μεσολάβηση, στη διαιτησία και στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τζεμ είπε πως «πρόκειται για θέμα που αφορά τις δύο πλευρές στην Κύπρο και δεν μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Η «απάντηση» της Αθήνας

Στις δηλώσεις του Ι. Τζεμ, απάντησε μετά από επαφή που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, από το Εβιάν της Γαλλίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε το διάλογο και την πολιτική επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα που προβλέπονται άλλωστε από τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα όμως ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση όπως και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο, δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ