Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Ομιλία του προέδρου της Βουλής στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Κοινοβουλίων 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ(του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΟΥΛΑ).-

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα ξένης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους του ΟΗΕ», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, μιλώντας χτες στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των Κοινοβουλίων στη Νέα Υόρκη.

Ο Απ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι επί 26 ολόκληρα χρόνια οι βασικές αρχές και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατούνται στην Κύπρο, όπου με τη βία προσβάλλεται η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της με την παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της από άλλο κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό εξέφρασε το σκεπτικισμό του και ευχήθηκε να μην επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά την αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία, όπως είπε, στην ουσία δε διαπραγματεύεται αλλά επιδιώκει να επιβάλει την ιδέα της συνομοσπονδίας, σε αντίθεση με τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, των Αδέσμευτων και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην «παγκοσμιοποίηση», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο, «που ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις στους λαούς, οι οποίες όμως δεν άργησαν σε αρκετές περιπτώσεις να διαψευστούν και να προκαλέσουν απογοήτευση. Οι ορατές προκλήσεις, είπε, δεν έχουν εξαλειφθεί αφού το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχει διευρυνθεί, η ανεργία, το οργανωμένο έγκλημα εξαπλώνονται, το περιβάλλον συνεχώς επιβαρύνεται και οι συγκρούσεις και οι διεθνείς εντάσεις δεν έχουν μειωθεί».

Το απόγευμα ο Απ. Κακλαμάνης έδωσε συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει οι ΗΠΑ, ακόμα και εάν δεν είναι αυτή η θέλησή τους, να πάψουν να δίνουν την εντύπωση στον Ντενκτάς και στους πάτρωνές του, τους Τούρκους, «ότι είναι δίπλα τους».

Στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Κύπρου, Σπ. Κυπριανού, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι δύο πρόεδροι είχαν αντιπαρατεθεί με δηλώσεις τους σχετικά με την επιθυμία του Σπ. Κυπριανού να μιλήσει στην ελληνική Βουλή και να αναφερθεί στις εξελίξεις του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο Απ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, με διάφορους ομολόγους του καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την περιφρόνησή τους προς τον ΟΗΕ, δεν πήραν μέρος στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Κοινοβουλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ