Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητούν αγωνιστική αντιπαράθεση στα αντεργατικά, κυβερνητικά μέτρα

Να αντιπαρατεθεί η ΓΣΕΕ αγωνιστικά για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητούν οι εργαζόμενοι, σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτό το μήνυμα μετέφεραν οι συνδικαλιστές από τη Βόρεια Ελλάδα στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την παρουσία του προεδρείου της ΓΣΕΕ. Ολα τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας με ψηφίσματά τους κατηγορούν την κυβέρνηση για τα μέτρα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και δηλώνουν έτοιμα να αρχίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ το ΕΚ Σερρών προανήγγειλε τη διοργάνωση πανσερραϊκού συλλαλητηρίου στο πρώτο 20ήμερο του Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ανέπτυξε τις γνωστές του θέσεις για τον «κοινωνικό διάλογο» που άρχισε με την κυβέρνηση με θέμα τα εργασιακά, ενώ μίλησε για απεργία τον Οκτώβρη σε περίπτωση που η κυβέρνηση «επιμένει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Απάντηση έδωσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση, οι οποίοι από το βήμα κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο» και της οποίας η δράση περιορίζεται στη διοργάνωση ημερίδων και συμποσίων.

«Χρειάζεται ανέβασμα των μορφών πάλης, οι αγώνες δεν πρέπει να έχουν το χαρακτήρα της "ντουφεκιάς"», δήλωσε ο γγ του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το ΠΑΜΕ δεν κατηγορεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ γιατί συζητά με την κυβέρνηση ή γιατί λέει αυτά που λέει. «Εμείς την κατηγορούμε επειδή, ενώ γνωρίζει τι χαρακτήρα έχουν τα μέτρα, ενώ γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ γνωρίζει ότι με τα μέτρα αυτά θα αυξηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η εκμετάλλευση, θα πολλαπλασιαστεί η φτώχεια, νομιμοποιεί τις επιλογές της κυβέρνησης με τη συμμετοχή της στον "οινωνικό διάλογο". Την κατηγορούμε γιατί στα λόγια εμφανίζεται αντίθετη, στην πράξη όμως δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εκφραστεί αυτή η αγανάκτηση και η αντίδραση του κόσμου».

Αναφερόμενους σ' όσους μίλησαν για κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε:

«Υπάρχει κρίση γραμμής. Η γραμμή της συναίνεσης, των κοινωνικών εταίρων, η λογική ότι τώρα πια δε χρειάζονται οι αγώνες, αλλά περίπου μέσα από διαλόγους θα λύνουμε τα προβλήματα. Αυτή όμως η γραμμή θα έχει ακόμη αρνητικότερες συνέπειες για την εργατική τάξη». Τέλος, σε σχέση με τα όσα είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος για απεργία τον Οκτώβρη, υπογράμμισε: «Να εξαγγέλλεις απεργία και να μην κάνεις τίποτα για την επιτυχία της ή να την υπονομεύεις, φυσικά αυτό δεν είναι αγωνιστική δράση».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν αυτή που συμμετείχε στον «κοινωνικό διάλογο», που έβγαλε αποτελέσματα πολύ αρνητικά για την εργατική τάξη. Αποτελέσματα που τα βιώνει ήδη ο εργαζόμενος κόσμος στην περιοχή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ