Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ ΦΑΝΤΟΜ
Προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή

Τη λήψη μέτρων, για την προστασία των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας,  ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Τα θέματα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και των μέτρων που λαμβάνονται για την ασφάλειά τους, έθεσε χτες, με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, με αφορμή την πτώση του ΦΑΝΤΟΜ και το θάνατο των δύο χειριστών του.

Ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης στην απάντησή του, αφού είπε ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη για το πρόσφατο ατύχημα «εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο πόρισμα», ισχυρίστηκε ότι η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι σύγχρονα και άριστα. Είπε ότι το αεροπορικό όπλο είναι ένα δύσκολο όπλο και οι δυσκολίες του είναι τεράστιες, αλλά η επιδίωξη είναι να υπάρξει η άριστη σχέση «μεταξύ της ρεαλιστικής εκπαίδευσης και της ασφάλειας των πτήσεων». Ανέφερε ότι, από άποψη εξοπλισμού, όλα τα αεροπλάνα έχουν όλα εκείνα τα όργανα και τις συσκευές που τους χρησιμεύουν, προκειμένου να πετούν με ασφάλεια. Ανακοίνωσε δε ότι ο δείκτης ατυχημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο κατώτερος του μέσου όρου των δεικτών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αεροποριών.

Πάντα, είπε ο υφυπουργός, το ανθρώπινο λάθος θα υπάρχει πίσω από κάθε ενέργεια και ανέφερε ότι οι πτήσεις διά όψεως ή διά οργάνων είναι μέσα στις διαδικασίες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ορ. Κολοζώφ, αφού εξέφρασε την οδύνη του για το χαμό των δύο στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, αλλά οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι στερεότυπες για τις δυσκολίες του όπλου και την πολυπλοκότητά του. Αυτά, είπε, είναι μια πραγματικότητα, αλλά μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να δούμε και τον παράγοντα άνθρωπο και η πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα, που θα κάνουν και τη δυσκολότερη άσκηση να λειτουργήσει μέσα σε πλαίσια ασφαλείας.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι όλα όσα αναφέρονται για ανθρώπινο λάθος και για πτήση εξ όψεως σε τέτοιες καιρικές συνθήκες δημιουργούν ανησυχία, δεδομένου ότι σε μία έκτακτη ανάγκη οι πιλότοι μας θα αντιμετωπίσουν και τέτοιες δυσκολίες. Αναρωτήθηκε, όμως, εάν μπορούμε να διακινδυνεύουμε κάθε φορά τη ζωή των πιλότων, για να πούμε ότι θα έχουμε την τελειότητα, που επιδιώκουμε, δεδομένου μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας άνθρωπος να φτάσει στο σημείο να καλύψει στο 100% τις δυνατότητες των αεροσκαφών. Είναι πολύ δύσκολο και ακριβώς αυτό είναι το στοίχημα με τους πιλότους - και γι' αυτό πολλές φορές έχουμε αυτά τα ατυχήματα - η πρόκληση να φτάσουν και να ξεπεράσουν - αν είναι δυνατόν - τις δυνατότητές του ίδιου του αεροπλάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ