Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Πολλά ερωτηματικά δημιουργούν οι τέσσερεις συμφωνίες

Επέστρεψε από την Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, και ο επικεφαλής της, Μπάμπης Αγγουράκης μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, με δηλώσεις του, στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» σχετικά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Παπανδρέου στην Τουρκία δήλωσε:

«Οσον αφορά για τις τέσσερις συμφωνίες, που υπογράφτηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, είναι στα πλαίσια της διαδικασίας προσέγγισης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, που γίνεται κάτω από την εποπτεία των ΗΠΑ και της ΕΕ, μετά το Ελσίνκι.

Οι συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές, αλλά δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Κατ' αρχήν η συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως τη διατυπώνουν οι τουρκικές εφημερίδες. Στον Τύπο της χώρας μας επιλέχτηκε μια πιο κομψή διατύπωση "συμφωνία για την προστασία του πολίτη". Αλλά πρόκειται για μια συμφωνία που προ πολλού τη ζήτηγαν οι τουρκικές αρχές, στο παλιό επιχείρημα του ΡΚΚ. Γενικά, εντάσσεται στην πολιτική των Αμερικάνων, να βλέπουν παντού τρομοκράτες και να ζητάνε τέτοιου είδους συμφωνίες. Κανείς, λοιπόν, δεν ξέρει τι προβλέπει αυτή καθ' εαυτή η συμφωνία, παίρνοντας πάντα υπόψη ότι γίνεται με μια χώρα, όπου το καθεστώς το έχουμε περιγράψει επαρκώς πάρα πολλές φορές. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι το καλό.

Από τις υπόλοιπες, θα έλεγα ότι ενδιαφέρουν την ελληνική και τουρκική άρχουσα τάξη. Προφανώς, αποσκοπούν στη διευκόλυνση και διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στην Τουρκία, και επίσης μάλλον κοινές δραστηριότητες στη βαλκανική ενδοχώρα.

Η Τουρκία έβαλε θέμα τη δημιουργία "μεικτής στρατιωτικής επιτροπής" για την εξέταση, δήθεν, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο ή και ακόμα απ' ευθείας επαφής μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού Πενταγώνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν το απέρριψε αυτό, απλά είπε ότι θα απαντήσει, αφού πάρει και τη γνώμη του υπουργείου Αμυνας. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε στα θέματα "υψηλής πολιτικής", δηλαδή με τον πυρήνα των προβλημάτων. Είναι προφανές ότι αυτό που θα γίνει μέσω αυτής της επιτροπής ή άλλων μέτρων είναι αυτό που έχουμε πει προ πολλού. Δηλαδή, η αποδοχή εκ μέρους της χώρας μας του καθεστώτος αμφισβήτησης στο Αιγαίο, στα πλαίσια πάντα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Αυτά τα μέτρα θα έχουν τέτοιου είδους διατυπώσεις, που θα διευκολύνουν την "όσμωση" των συνόρων, του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου και σιγά - σιγά θα γίνει αυτό που λέμε, δηλαδή μια διχοτόμηση του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ