Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Μπορούμε καλύτερα» ... για τη πλουτοκρατία

Με αντιδημοκρατικές προτάσεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το ληστρικότερον και η απ' ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κ.Καραμανλής «πλαισίωσε» τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του

Οι σύγχρονες μέθοδοι πολιτικού μάρκετινγκ και προπαγάνδας, τα λέιζερ, οι τεράστιες γιγαντοοθόνες δε στάθηκαν ικανά να αποκρύψουν το φθαρμένο, αποκρουστικό και βαθιά αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της ΝΔ, κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα του προσυνεδρίου της στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αντίθετα, οι προτάσεις που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής ανέδειξαν και το αυταρχικό αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της, ως αναπόσπαστο στοιχείο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν ως κοινό παρονομαστή τη θωράκιση του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές μάζες και την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών.

Το σύνθημα του προσυνεδρίου «μπορούμε καλύτερα ως χώρα, ως κοινωνία, ως κυβέρνηση, ως ΝΔ», πρέπει να μεταφραστεί από τους εργαζόμενους σε «μπορούμε καλύτερα να διαχειριστούμε την εξουσία προς όφελος της πλουτοκρατίας».

Η «νέα εποχή» που επαγγέλθηκε ο Κ. Καραμανλής ότι θα οδηγήσει τη χώρα δεν είναι παρά η επιστροφή στο μεσαίωνα του νεοσυντηρητισμού.

Οι «τομές» που παρουσίασε χτες στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ για το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν στόχο να καταστήσουν πιο αποτελεσματικό το δικομματισμό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαιώνισή του.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με ταυτόχρονη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Γι' αυτό ζήτησε να τεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής. Στόχος «η ενίσχυση της εθνικής ενότητας και η διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής».

Δεύτερον, πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το ληστρικότερον και αντιδημοκρατικότερον. Συγκεκριμένα, ζήτησε τη διαίρεση των εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες - το πιθανότερο μονοεδρικές και την εκλογή των μισών βουλευτών με λίστα στις «μείζονες περιφέρειες» και των άλλων μισών στις «πιο μικρές εκλογικές περιφέρειες». Με απλά λόγια, μόνο τα δυο μεγάλα κόμματα θα εκπροσωπούνται στη Βουλή!

Η ειρωνεία και ταυτόχρονα δημαγωγία είναι ότι οι δυο παραπάνω προτάσεις επιχειρήθηκε να πλασαριστούν στο όνομα της «άμεσης δημοκρατίας» και της «ανάδειξης των πιο ικανών και άξιων». Ακόμα ο Κ. Καραμανλής πρότεινε το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, προφανώς για να μπορεί όσο είναι υπουργός να επιδίδεται απερίσπαστος στο «έργο» του, χωρίς να σκέφτεται τη λαϊκή εντολή. Στις υπόλοιπες προτάσεις περιλαμβάνονται η εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου, η «συνταγματική απελευθέρωση» των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής από την κυβέρνηση και η θεσμοθέτηση των περιβόητων Ανεξάρτητων Αρχών.

Τάχτηκε, επίσης, υπέρ της στράτευσης στα 18 και της προαιρετικής - σε πρώτη φάση - στράτευσης των γυναικών, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε 12μηνη θητεία στο... απώτερο μέλλον.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΝΔ έκλινε σε όλες τις πτώσεις τη «συναίνεση», τη «συνεννόηση» και τη «σύνθεση» τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία.

Προσδιορίζοντας τους βασικούς στόχους του κυβερνητικού προγράμματος είπε: «Πρώτον, η οικονομία μας να γίνει πιο δυναμική στο νέο και έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον» και επιχειρώντας να προσδώσει κοινωνικό πρόσωπο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του πρόσθεσε ως δεύτερον «να γίνει η κοινωνία μας πιο δίκαιη και ανθρώπινη».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να «ισοπεδώσει» το κράτος που είναι, όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου και ξεκαθάρισε ότι θέλει το κράτος «αρωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Κατά τα λοιπά το χτεσινό σόου στο προσυνέδριο χρησιμοποιήθηκε για να εμφανιστεί ότι το κόμμα ενωμένο και συσπειρωμένο είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία. Ξέχασαν όμως τον ξενοδόχο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ