Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ταυτότητα του νέου προγράμματος

Τον πλήρη εναρμονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα, σηματοδοτεί το νέο πενταετές (1996 - 2000) εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενέκρινε στις 13 Νοέμβρη 1996 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Πρόκειται για γιγαντιαίο πρόγραμμα, που η εξόφλησή του ξεπερνάει τη δεκαετία, δηλαδή πέρα από το 2007,και αντιστοιχεί σε πολλές "αγορές του αιώνα" και με αυτό δένεται πισθάγκωνα η Ελλάδα και για τον 21ο αιώνα. Το συνολικό κόστος του "Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ), όπως αποκαλείται, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που πρέπει να διατεθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετά το 2000 ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές σε 4 τρισ. δραχμές.

Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων μέχρι το 2000 ανέρχεται σε 1,95 τρισ. δραχμές. Το ήμισυ, δηλαδή, του συνολικού κόστους θα δαπανηθεί την τρέχουσα τετραετία. Επιπλέον, την ίδια περίοδο (1996 - 2000) θα διατεθεί ποσό1,2 τρισ. δραχμών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους του υπουργείου Αμυνας, καθώς και 800 δισ. δραχμές για την εξόφληση των εξοπλισμών που ήδη προβλέπονται από το προηγούμενο ΕΜΠΑΕ. Δηλαδή, μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν για εξοπλισμούς, παλιούς και νέους, περισσότερα από 4 τρισ. δραχμές.

Ειδικότερα οι νέες αγορές περιλαμβάνουν:

1. Αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, δηλαδή εναέριο Ραντάρ,όπως είναι τα ΝΑΤΟικά ΑΒΑΚΣ.

2. Απόκτηση 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς, όπως π.χ. τα "F - 16" και τα "Μιράζ - 2000". Αυτά θα προστεθούν στα 80 της "αγοράς του αιώνα" και στα 40 ακόμα που ακολούθησαν.

3. Εκσυγχρονισμός αεροσκαφών F - 4 (Φάντομ), που ο αριθμός τους ξεπερνά τα 50.

4. Απόκτηση νέων αρμάτων και εκσυγχρονισμός των παλαιών.

5. Απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων.

6. Προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών

7. Απόκτηση νέων υποβρυχίων.

8. Ναυπήγηση 3 Τορπιλακάτων, 2 Κορβετών και 4 Κανονιοφόρων.

9. Προμήθεια ταχυπλόων σκαφών.

10. Εκσυγχρονισμός υπαρχόντων πλοίων.

11. Απόκτηση μέσων αεράμυνας (αντικατάσταση συστήματος "ΝΙΚΗ". Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι έχει γίνει λόγος ακόμα και για την προμήθεια συστημάτων "Πάτριοτ".

12. Απόκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων (SHORAD).

13. Απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας.

14. Απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ