Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995

Κωμικοτραγικά σενάρια για τον Πρόεδρο και... μία από τα ίδια

Εδωσαν και πήραν χτες το απόγευμα τα "ανησυχητικά" σενάρια γύρω από την έκβαση της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Τελικά τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα


ΣΕΛ.  5

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ "ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ" ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΝΕΕΣ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
στις κοινωνικές δαπάνες

Πετσοκόβουν ακόμα και κονδύλια που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον, τις γεωργικές επιδοτήσεις!

Πρόσθετο σφαγιασμό στις ισχνές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά μέσα σε... δυο μήνες! Αυτό προκύπτει από επείγουσα εγκύκλιο που υπέγραψε στις 23 του Φλεβάρη ο υπουργός Οικονομικών - την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" - και στάλθηκε σ' όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή υποχρεώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες να "περικόψουν" κατά 16,35% (μεσοσταθμικά) τα κονδύλια που είχαν αρχικά εγκριθεί για το Φλεβάρη...

Τις συνέπειες της κυβερνητικής απόφασης για το νέο σφαγιασμό των κονδυλίων, που προβλεπόταν από το φετινό προϋπολογισμό να δοθούν στα διάφορα υπουργεία, θα τις πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις δαπάνες που "ψαλιδίζονται" περιλαμβάνεται η συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, τα κονδύλια για το περιβάλλον, οι δαπάνες προμηθειών, μεταφοράς μαθητών, οι λειτουργικές δαπάνες και οι γεωργικές επιδοτήσεις!

Ας σημειωθεί ότι το Γενάρη οι δαπάνες αυτές είχαν, επίσης, περικοπεί κατά 20,3% κατά μέσον όρο. Τα κυβερνητικά επιτελεία, υλοποιώντας τις επιταγές του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, σχεδιάζουν πριν το καλοκαίρι να έχουν "βρει" τρόπους "μονιμοποίησης" των περικοπών στους τομείς της υγείας - πρόνοιας, της δημόσιας παιδείας και στον τομέα προστασίας του εργατικού δυναμικού.


ΣΕΛ.  14

Το αδιέξοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μόλις την τελευταία τετραετία εκφράστηκε με το κλείσιμο 200.000 από αυτές, έγινε φέτος κεντρικό θέμα και στο Καρναβάλι. Η απόγνωση των χιλιάδων μικρομεσαίων, που οδηγούνται καθημερινά στον αφανισμό, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, έγινε "πρώτο θέμα" στο παραδοσιακό - πια - Καρναβάλι στο Μοσχάτο. Λουκέτο, λοιπόν, ακόμα και ο... Καρνάβαλος.


Ούτε το 3%

Ηταν στραβό το κλίμα τ' έφαγε και ο γάιδαρος. Για τους συνταξιούχους μιλάμε. Τα περήφανα γηρατειά, όπως τα αποκαλούσε κάποτε ο πρωθυπουργός. Εδώ και ένα χρόνο αγωνίζονται όχι για να πάρουν κάτι παραπάνω, αλλά για να τους διασφαλίσει η κυβέρνηση μέρος των απωλειών της τελευταίας τετραετίας.

Δίκαια, δικαιότατα τα αιτήματά σας, τους είπε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβρη. Και η δικαιοσύνη μεταφράστηκε σε "αυξήσεις" των συντάξεων κατά 3%+σν3%. Κι όταν ήρθε η ώρα της νομοθετικής κατοχύρωσης αυτής της κοροϊδίας δεν έγινε κατορθωτό, γιατί δεν υπήρχαν βουλευτές στη Βουλή. Επειτα ψηφίστηκε με καθυστέρηση. Καθυστέρησε, όμως, και η έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων και έτσι η πληρωμή και του Μάρτη έγινε χωρίς την αύξηση κατά 3%. Ακριβώς αντίθετα, όμως, οι διάφορες εισφορές αναπροσαρμόστηκαν αυτόματα. Οπως λόγου χάρη όσοι έκαναν εξαγορές. Συνταξιούχος μάς κατήγγειλε ότι από 35.000 δραχμές που πλήρωνε το μήνα για εξαγορά, τώρα πληρώνει 45.000.

Βέβαια είναι η γενιά εκείνη, που δε δέχεται να την κοροϊδεύουν. Εμαθε να αγωνίζεται και ξέρει να κατακτά. Και μια τέτοια απάντηση θα δώσει στις 9 του Μάρτη, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στο θέατρο "Διάνα".




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ