ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμόγελα και δεσμεύσεις άνευ βημάτων προόδου

Με γενικόλογες δεσμεύσεις για συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», στο όνομα του δολοφονημένου Γιτζάκ Ράμπιν, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο Οσλο

Η Μ. Ολμπράιτ με τον Γ. Αραφάτ

Associated Press

Η Μ. Ολμπράιτ με τον Γ. Αραφάτ
ΟΣΛΟ.-

Την επαναδέσμευσή τους στη συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, υπό το «αυστηρό» βλέμμα του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, στα πλαίσια της ειδικής τελετής που διοργάνωσε η νορβηγική κυβέρνηση για την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν. Παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και συναντήσεις, η τριμερής άτυπη σύνοδος δεν απέφερε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, περίπου μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του τελευταίου, τρίτου και κρίσιμου, γύρου των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

«Εχουμε μία ευκαιρία, μία τελευταία ευκαιρία, για να επιτύχουμε την ειρήνη, αλλιώς θα πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες», δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον, τονίζοντας ότι προτίθεται να «πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθύνει, και πάλι, πρόσκληση για επίσημη συνάντηση κορυφής στους Αραφάτ και Μπάρακ για πολυήμερες συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν και αυτό θα πρέπει να οπλίσει με αποφασιστικότητα όλους τους εμπλεκομένους στην ειρηνευτική διαδικασία» κατέληξε ο Μπιλ Κλίντον, αφήνοντας να διαφανεί η δυσαρέσκεια της αμερικανικής διπλωματίας για την επιμονή που επιδείχνουν, τελευταία, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι να κανονίζουν ενδιάμεσες συναντήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν την παρουσία κάποιου εκπροσώπου της Ουάσιγκτον.

Αποφασισμένος να υπερασπίσει, στο όνομα του «αξέχαστου Γιτζάκ Ράμπιν, την προστασία της ασφάλειας και των ζωτικών αναγκών» του Ισραήλ, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να εμφανιστεί με τη χήρα του δολοφονημένου Ισραηλινού πρωθυπουργού Λέα Ράμπιν την οποία και συνόδευε, τόνισε ότι η επίτευξη «ειρήνης περικλείει πολλές δυσκολίες και πόνους, αλλά είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή», συμπληρώνοντας ότι στόχος δεν είναι άλλη μια διπλωματική συμφωνία αλλά μια «ειρήνη για τους λαούς της περιοχής».

«Ετοιμος για θαρραλέες αποφάσεις» δήλωσε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, όμως, άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει τα βασικά παλαιστινιακά αιτήματα: Την επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την άρση κάθε ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη και τη σταδιακή επαναφορά των ισραηλινών συνόρων στα όρια που υπήρχαν πριν το 1967. Ολα, δηλαδή, τα ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν οι συνομιλίες, οι οποίες αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα. Το θερμό και φιλικό κλίμα που διέκρινε όλες τις συναντήσεις, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξαν Αμερικανοί διπλωμάτες, δεν οδήγησε, τελικά, σε κανένα συγκεκριμένο βήμα προόδου. Οι Αραφάτ και Μπάρακ συναντήθηκαν, για περισσότερο από μία ώρα, χθες, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Επιφυλακτικός ο αραβικός κόσμος

Με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν τις τριμερείς συναντήσεις στο Οσλο οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, η οποία είναι η πρώτη που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Αν και είχε κληθεί να παραστεί στις διήμερες τελετές, αλλά και στις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριό τους, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ απέρριψε την πρόσκληση, εκτιμώντας ότι «το προς συζήτηση θέμα αφορά μόνο τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς». Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, εξέφρασε, απλώς, την ελπίδα της κυβέρνησής του για επίτευξη κάποιας προόδου στο Οσλο. Την επιτακτική ανάγκη να γίνουν πράξεις τα λόγια και οι δεσμεύσεις υπογράμμιζαν, χθες, οι μεγαλύτερες λιβανέζικες κυβερνητικές εφημερίδες, τονίζοντας ότι, ήδη, η ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» έχει «χρονίσει». Λακωνικός εμφανίστηκε και ο Ιορδανός βασιλιάς Χασάν, ο οποίος μιλώντας στο ιορδανικό Κοινοβούλιο, αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του για τη δίκαιη ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Ως αποτυχία αντιμετωπίζουν τις διήμερες συναντήσεις στο Οσλο οι συριακές κυβερνητικές εφημερίδες τονίζοντας ότι η έλλειψη σαφών και ξεκάθαρων βημάτων προόδου δεν αποτελεί, τελικά, έκπληξη.

ΙΝΔΙΑ
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από κυκλώνα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Στρατιωτικά ελικόπτερα έριχναν χθες εφόδια στους πληγέντες από το φοβερό κυκλώνα που έπληξε την Παρασκευή τις βορειοανατολικές επαρχίες της Ινδίας, καθώς αυξάνεται η οργή των εκατομμυρίων πληγέντων για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Ο κυκλώνας χαρακτηρίζεται ως «ένας από τους φοβερότερους που έπληξαν ποτέ την Ινδία», ενώ οι προσπάθειες των αρχών αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων, ακόμη και σε τρόφιμα, καθαρό νερό και είδη ιματισμού.

«Αυτή είναι η χειρότερη πλημμύρα που είχαμε εδώ και 100 χρόνια, θα έλεγα η χειρότερη στην ιστορία της Ινδίας», είπε ένας αξιωματούχος στην πόλη Μπαλεσουάρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ορίσα.

Εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από το πλήγμα του κυκλώνα, που χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή με ανέμους που είχαν ταχύτητα πάνω από 260 χιλιόμετρα/ώρα και παλιρροϊκά κύματα 10 μέτρων. Ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Μπενγκάλ καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας περιοχής και πολλές τοποθεσίες ήταν απρόσιτες. Ενας και μόνο μάρτυρας είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι είδε τουλάχιστον 100 πτώματα.

Ελικόπτερα έριξαν πακέτα με τρόφιμα και καθαρό νερό σε επιζώντες χθες, αλλά έφθασαν μόνο σε μερικές χιλιάδες από τους περίπου 2 εκατ. ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πληγεί.

Οργή κατά των αρχών

Πολλοί έχουν μείνει χωρίς φαγητό, νερό και κατάλυμα για ημέρες, γεγονός που έχει επιτείνει την οργή για την αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Ο Iνδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες προπηλακίστηκε από εκατοντάδες ανθρώπoυς στην πόλη Παραντίπ, όταν το ελικόπτερο που τον μετέφερε προσγειώθηκε εκεί.

«Δεν υπάρχει περιγραφή για αυτό που συμβαίνει. Είναι χάος», παραδέχτηκε ο ίδιος ο Φερνάντες.

Δεχόμενα ισχυρή κριτική για την ανεπάρκεια της αντίδρασης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, μέλη της ανέφεραν ότι η καταστροφή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «εθνική τραγωδία».

Στα Ηνωμένα Εθνη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωσε ότι μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών έχει κινητοποιηθεί για να εκτιμήσει τις ζημιές και να συντονίσει τη διεθνή βοήθεια. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη κάνει έκκληση για βοήθεια ύψους 2,65 εκατ. δολαρίων για τους αστέγους.

ΤΑΪΒΑΝ
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ, χωρίς απώλειες

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε νωρίς το πρωί της Τρίτης την Ταϊβάν, χωρίς πάντως να υπάρξουν αναφορές για σοβαρές υλικές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες. Επίκεντρό του, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Γκόλντεν (Κολοράντο, Η.Π.Α.) ήταν η περιοχή Τάι-Τουνγκ, 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της χώρας, Ταϊπέι.

Ο σεισμός αυτός καταγράφεται μετά από περισσότερο από ένα μήνα από τη σεισμική δόνηση των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 2.400 ανθρώπων.Ο σεισμός της 21ης Σεπτεμβρίου είχε επίκεντρο 145 χιλιόμετρα νότια της Ταϊπέι.

Στην Τάι-Τουνγκ και στην πόλη Χουαλιέν, στις ανατολικές ακτές της νήσου, αρκετοί κάτοικοι διανυκτέρευσαν σε σκηνές, διότι υπήρχε ο φόβος μεγαλύτερου σεισμού, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στα σπίτια τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισαν συζητήσεις για δάνειο από το ΔΝΤ
ΑΓΚΥΡΑ.-

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της τουρκικής κυβέρνησης άρχισαν χθες συνομιλίες για την επανέναρξη της ροής κεφαλαίων από ένα δάνειο «εν αναμονή», που συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ελπίζουμε ότι (...) το δάνειο θα εγκριθεί έως το τέλος του χρόνου», είπε ο Κάρλο Κοταρέλι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, ποιο θα είναι το ύψος τού υπό συζήτηση δανείου. Ωστόσο ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετσεβίτ για το έτος 2000 «είναι ικανοποιητικός για εμάς».

Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Ως «πρώτο βήμα» των μέτρων, με τα οποία είναι «συνδεδεμένο» το δάνειο αυτό, η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης για τους άνδρες από τα 50 στα 60 έτη και για τις γυναίκες από τα 45 στα 58.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατάρρευση τμήματος νοσοκομείου
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν χθες, όταν κατέρρευσε ένας τοίχος σε νοσοκομείο στην πόλη Σανταντέρ στη Βόρεια Ισπανία, όπως δήλωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος. Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλλαν συνεχείς προσπάθειες μέσα στα συντρίμμια για τον εντοπισμό δύο ακόμα ατόμων, η τύχη των οποίων αγνοείται μετά την κατάρρευση του τοίχου στο τμήμα του νοσοκομείου για τη νοσηλεία τραυμάτων. Νεκροί είναι τέσσερις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Το μεγαλύτερο παράδοξο: «Κανείς δε γνωρίζει τα αίτια της κατάρρευσης, αλλά κάποια σχέση μπορεί να έχει το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έπνεαν στην περιοχή πολύ ισχυροί άνεμοι», τόνισε ο αξιωματούχος. Ενώ νωρίτερα, μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι άκουσαν ένα θόρυβο σαν να σημειώθηκε έκρηξη και ακολούθησε διακοπή της ηλεκτροδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ