Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από κυκλώνα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Στρατιωτικά ελικόπτερα έριχναν χθες εφόδια στους πληγέντες από το φοβερό κυκλώνα που έπληξε την Παρασκευή τις βορειοανατολικές επαρχίες της Ινδίας, καθώς αυξάνεται η οργή των εκατομμυρίων πληγέντων για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Ο κυκλώνας χαρακτηρίζεται ως «ένας από τους φοβερότερους που έπληξαν ποτέ την Ινδία», ενώ οι προσπάθειες των αρχών αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων, ακόμη και σε τρόφιμα, καθαρό νερό και είδη ιματισμού.

«Αυτή είναι η χειρότερη πλημμύρα που είχαμε εδώ και 100 χρόνια, θα έλεγα η χειρότερη στην ιστορία της Ινδίας», είπε ένας αξιωματούχος στην πόλη Μπαλεσουάρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ορίσα.

Εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από το πλήγμα του κυκλώνα, που χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή με ανέμους που είχαν ταχύτητα πάνω από 260 χιλιόμετρα/ώρα και παλιρροϊκά κύματα 10 μέτρων. Ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Μπενγκάλ καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας περιοχής και πολλές τοποθεσίες ήταν απρόσιτες. Ενας και μόνο μάρτυρας είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι είδε τουλάχιστον 100 πτώματα.

Ελικόπτερα έριξαν πακέτα με τρόφιμα και καθαρό νερό σε επιζώντες χθες, αλλά έφθασαν μόνο σε μερικές χιλιάδες από τους περίπου 2 εκατ. ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πληγεί.

Οργή κατά των αρχών

Πολλοί έχουν μείνει χωρίς φαγητό, νερό και κατάλυμα για ημέρες, γεγονός που έχει επιτείνει την οργή για την αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Ο Iνδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες προπηλακίστηκε από εκατοντάδες ανθρώπoυς στην πόλη Παραντίπ, όταν το ελικόπτερο που τον μετέφερε προσγειώθηκε εκεί.

«Δεν υπάρχει περιγραφή για αυτό που συμβαίνει. Είναι χάος», παραδέχτηκε ο ίδιος ο Φερνάντες.

Δεχόμενα ισχυρή κριτική για την ανεπάρκεια της αντίδρασης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, μέλη της ανέφεραν ότι η καταστροφή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «εθνική τραγωδία».

Στα Ηνωμένα Εθνη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωσε ότι μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών έχει κινητοποιηθεί για να εκτιμήσει τις ζημιές και να συντονίσει τη διεθνή βοήθεια. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη κάνει έκκληση για βοήθεια ύψους 2,65 εκατ. δολαρίων για τους αστέγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ