Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ _ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
«Στρατηγική της ανατροπής»

Για διαβουλεύσεις και επαφές στις ΗΠΑ η γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι προθέσεις και εκπεφρασμένες απόψεις της αμερικανικής ηγεσίας, όσον αφορά το πολιτικό καθεστώς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, είναι τοις πάσι γνωστές και όχι μόνο... καθώς πολλάκις έχουν διαρρεύσει στον παγκόσμιο Τύπο πάμπολλοι στόχοι και σχεδιασμοί για την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ακόμα και μεσούντος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Η ενίσχυση της έστω και ανίσχυρης γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης ήταν ανάμεσα στους εφικτούς στόχους. Η νομιμοποίησή της πραγματώθηκε. Ενώ η επισημοποίησή της ως εταίρου στις διαβουλεύσεις και τις συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα τρεις μέρες πριν.

Η αντιπροσωπεία της σερβικής αντιπολίτευσης έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να παρουσιάσει την - αποκλειστικής εμπνεύσεως -«στρατηγική της για την ανατροπή του καθεστώτος του Προέδρου Μιλόσεβιτς», όπως δήλωσαν πολύ χαρακτηριστικά οι οργανωτές της επίσκεψης. Στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στις ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της «Συμμαχίας για τις Αλλαγές» (SZP) ήδη πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους του Κογκρέσου, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της κυβέρνησης, ενώ σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ . Η επίσκεψη αυτή θα ολοκληρωθεί όταν επταμελής αντιπροσωπεία μεταβεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη - πόλη που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του «Οίκου της Ελευθερίας», της αμερικανικής οργάνωσης υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη, στη διάρκεια της επίσκεψής τους οι εκπρόσωποι της SZP «θα εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας στη Σερβία, καθώς και τη στρατηγική τους για την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς»! Η ίδια οργάνωση σπεύδει να επισημάνει ότι... η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη ευκαιρία «για συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της δημοκρατικής σερβικής αντιπολίτευσης και των Αμερικανών ιθυνόντων μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας».

Από την άλλη πλευρά και σε μία παράλληλη εξέλιξη, όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ και κυρίως τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, η Ουάσιγκτον τελικά... αποφάσισε να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποστολής πετρελαίου θέρμανσης, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στη Γιουγκοσλαβία, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Πρόκειται επί της ουσίας για αλλαγή τακτικής, καθώς αρχικά η Ουάσιγκτον είχε αντιταχθεί στο ευρωπαϊκό σχέδιο, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση των προβλημάτων στη Γιουγκοσλαβία θα ενθάρρυνε τη λαϊκή αντίδραση κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης Κλίντον η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον συγκλίνει τώρα προς την ευρωπαϊκή θέση, που προβλέπει τη χορήγηση καυσίμων σε δύο πόλεις της Νοτιοανατολικής Σερβίας που ελέγχονται από αντιπολιτευόμενες στο καθεστώς δημοτικές αρχές. Φυσικά δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τρόπος για να «βαφτιστεί» αυτή η αλλαγή τακτικής, καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, την «καθαγίασε» δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Κλίντον θέλει να υποστηρίξει «κάθε πρόταση που ικανοποιεί ανθρωπιστικές ανάγκες»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ