Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπερ-υπουργός Οικονομικών

Αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητά του δηλώνει ο Ντομινίκ Στράους - Καν, που έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν

ΠΑΡΙΣΙ._

Παραιτήθηκε, τελικά χθες, ο υπερ-υπουργός Οικονομικών, Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ντομινίκ Στράους - Καν, τρεις ημέρες μετά την ανάμειξη του ονόματός του σε σκάνδαλο είσπραξης αμοιβής για εικονική εργασία την περίοδο πριν αναλάβει κυβερνητική θέση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, έσπευσε να εκφράσει την εμπιστοσύνη και τη συμπαράστασή του στο στενότατο συνεργάτη του και εκτίμησε ότι σύντομα θα επανέλθει στο κυβερνητικό σχήμα.

Επιμένοντας στην αθωότητά του, ο Στράους - Καν, τόνισε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ότι παραιτείται «αυστηρά και μόνο για λόγους ηθικής τάξης καθώς είναι αδύνατον ένας υπουργός να ασκεί απερίσπαστος το έργο του όταν υπάρχουν υπόνοιες για την ακεραιότητά του». Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές, που έχουν, ήδη, δρομολογήσει ανάκριση σε βάρος του προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο 50χρονος Στράους - Καν διέκοψε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε στο Βιετνάμ και επέστρεψε, την Κυριακή, δύο ημέρες μετά την καταγγελία πρώην εργαζομένου στη φοιτητική υπηρεσία υγείας και ασφάλειας, ότι εισέπραξε 603.000 φράγκα, περίπου 100.000 δολάρια, ως αμοιβή για εργασία που υποτίθεται ότι προσέφερε, ενώ στην πραγματικότητα δεν εργάστηκε, ως νομικός σύμβουλος του οργανισμού. Το υπερ-υπουργείο Οικονομικών, Οικονομίας και Βιομηχανίας ανέλαβε ο, μέχρι χθες, υφυπουργός Προϋπολογισμού, Κριστιάν Σοτέ.

Η παραίτηση του Στράους - Καν, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης Ζοσπέν από το σχηματισμό της το 1997, είναι το πρώτο ισχυρό πλήγμα στο ενδοκυβερνητικό προφίλ των Σοσιαλιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τους κομμουνιστές κυβερνητικούς εταίρους τους, με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό. Το Γαλλικό ΚΚ, που στηρίζει την κυβέρνηση Ζοσπέν, απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του, αλλά και τους υπουργούς που έχει, ζητώντας να υπάρξει αύξηση της τάξης του 0,9% στις κοινωνικές παροχές έναντι 0,5%, που εισηγείται ο Σοτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ