Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

«Βουίζει η Αθήνα σαν ένα μελίσσι με τη σημερινή έναρξη της τριήμερης λαϊκής γιορτής της ΚΝΕ στο γήπεδο του Ζωγράφου. Η Αθήνα κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες της. Από τα προάστια οι νέοι προγραμματίζουν τη μαζική τους προσέλευση στο Φεστιβάλ. Με τα πανό τους, τα κόκκινα μαντήλια της ΚΝΕ, τις κονκάρδες και προπαντός: Την ανοιχτή καρδιά, το κέφι, τη συντροφικότητα».

Με αυτά τα λόγια «προϋπαντούσε» ο «Ριζοσπάστης» το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1975 στο Γήπεδο του Ζωγράφου. Και σε αυτόν τον χώρο, το Σάββατο το βράδυ, ξανασμίξανε όλες οι γενιές των Φεστιβάλ της ΚΝΕ, των Φεστιβάλ μας. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και τα χαμόγελα. Και αυτή η συγκίνηση αλλά και η περηφάνια μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ όταν χαμήλωσαν τα φώτα και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ. Σκουντούσε ο ένας τον άλλο, «αυτό είναι το δικό μου Φεστιβάλ»...

***

Μια μοναδική βραδιά εκεί που ξεκίνησαν όλα! Με τις γενιές των Φεστιβάλ να ανηφορίζουν στου Ζωγράφου, στα βήματα των πρώτων επισκεπτών του, πενήντα χρόνια πριν... Να συναντιούνται μαζί τους. Να ανταλλάσσουν ιστορίες από το 1ο, το 3ο, το 26ο, το 34ο, το 49ο... Γιατί όλοι είχαν κάποια ιστορία να μοιραστούν, κάτι να θυμηθούν, να δουν κάτι από τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το ατελείωτο και σφιχτό μωσαϊκό της συλλογικότητας, της συντροφικότητας του Φεστιβάλ.

Η ΚΝΕ ευχαρίστησε από μικροφώνου όλες τις γενιές των μελών και φίλων της που με τη δουλειά, το μεράκι, τις ιδέες και την ανιδιοτελή προσφορά τους συνέβαλαν ώστε ο θεσμός του Φεστιβάλ να αντέξει στον χρόνο και να μη σταματήσει ποτέ να εξελίσσεται.

«Απόψε μαζί μας βρίσκονται όλες οι γενιές ΚΝιτών και ΚΝιτισσών. Μέλη και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ ανά τις δεκαετίες, της Επιτροπής Φεστιβάλ, των ομάδων στησίματος του Φεστιβάλ, μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου και του Γραφείου του από την ίδρυση της ΚΝΕ έως σήμερα!», ακούστηκε από το μικρόφωνο.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979, που μίλησε για τα πρώτα βήματα και για όλα αυτά που κατέστησαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έναν μοναδικό πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό που μετρά πια 50 χρόνια.

«Συμπληρώνοντας 50 χρόνια, μπορούμε γυρνώντας πίσω να δούμε γενιές και γενιές νέων κομμουνιστών να προσθέτουν με τον κόπο και το μεράκι τους ένα - ένα τα λιθαράκια που έφτιαξαν την ιστορία του θεσμού. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο σε όλους», ακουγόταν από τα μεγάφωνα πριν σβήσουν τα φώτα για να προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός».

Τα συναισθήματα εναλλάσσονταν, με την περηφάνια και τη συγκίνηση να κυριαρχούν, καθώς προβάλλονταν γνωστές και άγνωστες πτυχές του ταξιδιού του Φεστιβάλ στον χρόνο μέσα από πρωτότυπο αρχειακό - οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και μέσα από διηγήσεις και αναμνήσεις μερικών από όσους έζησαν τη γέννησή του και όσους συνεχίζουν να χτίζουν την «κόκκινη πολιτεία» κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Σε όσους βρέθηκαν στο γήπεδο Ζωγράφου, και ήταν πολλοί, δύσκολα θα αποδιδόταν ο όρος θεατές, αλλά συμμετέχοντες μιας συλλογικής εμπειρίας αναμνήσεων, διδαγμάτων, μιας συμπόρευσης σε μια συγκλονιστική 50χρονη διαδρομή που σημάδεψε και γεμίζει όσους συμμετέχουν στο στήσιμο, στην προπαγάνδιση, στη λειτουργία του, σαν επισκέπτες. Σε κάθε εποχή, σε όλες τις συνθήκες.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Με μια μεγάλη τιμή, λοιπόν, στο ίδιο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στον χώρο όπου έγραψε τα πρώτα του βήματα, ολοκληρώθηκε το «ταξίδι» του 50ού Φεστιβάλ στα «σημεία» από τα οποία πέρασε στην Αττική. Είχαν προηγηθεί οι εκδηλώσεις σε Καισαριανή, Γκράβα, Πανεπιστημιούπολη, Περιστέρι και Αιγάλεω.

Και το ραντεβού φυσικά ανανεώνεται για τη μεγάλη κορύφωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Το Φεστιβάλ θα είναι πάντα ένας φωτεινός φάρος προς το μέλλον, ένα άπαρτο κάστρο αγώνα και διεθνιστικής αλληλεγγύης

Η ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση στου Ζωγράφου

Καλώς ανταμώσαμε και πάλι.

Καλώς ανταμώσαμε και πάλι σε αυτόν εδώ τον χώρο, όπου πριν 50 χρόνια ξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» το μεγάλο του ταξίδι.

Τιμάμε σήμερα το ιστορικό πλέον 1o Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία που εμπνεύστηκε τότε η ΚΝΕ για να συνδέσει πιο καλά τις ανάγκες, τις προσδοκίες και το μέλλον της ελληνικής νεολαίας με τον αγώνα και τις ιδέες του ΚΚΕ.

Ποιος, αλήθεια, θα μπορούσε να φανταστεί ότι το δεντράκι που φυτέψαμε τότε σε αυτό εδώ το γήπεδο θα γινόταν ένα πελώριο δέντρο που θα σκέπαζε όλη την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη;

Κι όμως, έγινε και μεγαλούργησε. Μεγαλούργησε κόντρα σε κάθε δυσκολία και εμπόδιο. Κόντρα σε απόπειρες απαγόρευσής του, αλλά και κόντρα στα κύματα της αντεπανάστασης και του οπορτουνισμού.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, βροντοφωνάζουμε: «Γράψαμε Ιστορία, γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός».

Στο 1ο Φεστιβάλ συναντήθηκαν όλες οι γενιές του ΚΚΕ και του αγώνα σε μια μεγάλη γιορτή χαράς και δικαίωσης

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της.

Τα θεμέλια που βάλαμε αποδείχθηκαν πολύ γερά, πολύ βαθιά, ακλόνητα. Τα βάλαμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές του αγώνα.


Εδώ, σε αυτό το μικρό γήπεδο, συναντήθηκαν τότε όλες οι γενιές του ΚΚΕ και του αγώνα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια βαθιάς παρανομίας και απίστευτων διώξεων, σε μια μεγάλη γιορτή χαράς και δικαίωσης.

Εδώ ήταν μαζί με τη γενιά της αντιδικτατορικής πάλης, μαζί με τη νεαρή τότε ΚΝΕ, η δρακογενιά που ίδρυσε και στέριωσε το ΚΚΕ, ιδρυτικά στελέχη της ΟΚΝΕ, οι πρωταγωνιστές του Μάη του '36 και οι δεσμώτες της Ακροναυπλίας και του Αη Στράτη, η μπαρουτοκαπνισμένη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, που πέρασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στις φυλακές και τις εξορίες, 10 και 20 χρόνια, γιατί δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας και υποταγής στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, και ήταν ακόμη μαζί μας χιλιάδες απόγονοι των ηρώων μας, των εκτελεσμένων από τα Εκτακτα Στρατοδικεία.

Ηταν όλες οι γενιές μαζί, παππούδες, παιδιά και εγγόνια. Ηταν η κορύφωση και η πιο συγκλονιστική στιγμή στο 1ο Φεστιβάλ. Ολοι μαζί νικητές και περήφανοι γιορτάσαμε τη μεγάλη αυτή γιορτή και ξεπροβοδίσαμε το 1ο Φεστιβάλ στο μεγάλο του ταξίδι.

Και ήταν μαζί μας και ο Ρίτσος με το έργο του και πολλοί ακόμη μεγάλοι ποιητές και συγγραφείς, οι καλύτεροι τραγουδιστές, φημισμένοι σκηνοθέτες και μεγάλοι ηθοποιοί, το θρυλικό «Ταμπούρι», οι εικαστικοί μας, γενικότερα ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει ο λαϊκός μας πολιτισμός.


Να ποιες είναι, σύντροφοι και συντρόφισσες, οι ρίζες και τα υλικά που χτίστηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Ενα μεγάλο εργαστήρι ιδεών, ένα διαρκές προσκλητήριο για πρωτοπόρα δράση και δημιουργία

Να γιατί κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο μαζικό, πιο φωτεινό, πιο δυναμικό, πιο ελπιδοφόρο, πιο ανατρεπτικό.

Εκφράζει με μεγάλη ακρίβεια τους αγώνες, τις θυσίες, τους πόθους και τις ελπίδες όλων των γενιών του ΚΚΕ και του αγωνιζόμενου λαού μας, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας.

Και εκφράζει ακόμα την ακλόνητη πίστη μας, τη μεγάλη μας αισιοδοξία και σιγουριά ότι αυτοί οι αγώνες και όλες οι θυσίες θα δικαιωθούν.

Δεν μας τρομάζουν οι θηριωδίες και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, τα ουρλιαχτά και οι απειλές τους, οι κάθε είδους δυσκολίες.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας φωτεινός φάρος προς το μέλλον. Ενα άπαρτο κάστρο αγώνα και διεθνιστικής αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας με τις νεολαίες και τους λαούς όλου του κόσμου που μάχονται να απαλλαγούν από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού.

Παλεύουμε χέρι - χέρι με τα παιδιά της Παλαιστίνης και της Κούβας, της Αφρικής, της Ασίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων.

Ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε να αγωνιζόμαστε με πείσμα, αντοχή και σιγουριά για την τελική νίκη. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα, δεν τις υποτιμάμε, αλλά δεν υποτασσόμαστε σε αυτές, τις αντιπαλεύουμε μαχητικά.


Οι ιδέες μας είναι ακατανίκητες, γιατί είναι αληθινές και έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.

Καμία δύναμη και ποτέ δεν μπόρεσε να τις βάλει στο περιθώριο.

Ούτε οι πόλεμοι.

Ούτε οι δικτατορίες και οι χούντες.

Ούτε οι εξορίες, οι φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Ούτε η βαθιά παρανομία.

Ούτε οι συκοφαντίες, οι διαστρεβλώσεις της Ιστορίας, οι αντεπαναστάσεις και ο αντικομμουνισμός.

Ούτε οι αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και οι αυταπάτες που κουβαλούν.

Είναι παντοδύναμες, γιατί εκφράζουν το καινούργιο και είναι μεγάλο κίνητρο για μεγάλα έργα.

Ενα τέτοιο μεγάλο έργο είναι και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Εξελίσσεται και κάθε χρόνο γίνεται πιο ελκυστικό για χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά. Είναι ένα μεγάλο εργαστήρι ιδεών, όπου ο κάθε νέος και νέα μπορεί να βρει απαντήσεις σε όλα όσα τον προβληματίζουν, τον πληγώνουν και τον ανησυχούν. Είναι ένα διαρκές προσκλητήριο για πρωτοπόρα δράση και δημιουργία.

Ζωντανεύει τις όμορφες και τις πιο δυνατές στιγμές των αγωνιστικών μας παραδόσεων και τις μετουσιώνει, στις σύγχρονες συνθήκες, σε πηγή έμπνευσης για νέα ηρωικά επιτεύγματα.

Παλεύουμε και τραγουδάμε αντλώντας δύναμη από την πρωτοπόρα καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία μεγάλων μορφών του λαϊκού μας πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι ο πιο αδιάλλακτος και αμείλικτος πολέμιος της υποκουλτούρας, της σήψης και της διαφθοράς που το καπιταλιστικό σύστημα παράγει και αναπαράγει σε μαζική κλίμακα. Προβάλλει κριτήρια και αξίες για να στέκονται οι νέοι μας στη ζωή με το κεφάλι ψηλά, αγωνιστικά, με ενδιαφέροντα, με ιδανικά και υψηλές φιλοδοξίες στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή, για ρήξεις και συγκρούσεις με τη σαπίλα και τη βαρβαρότητα που μας περιβάλλει.

Ξαναπιάσαμε το νήμα από την αρχή και συνεχίζουμε πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι έως την τελική νίκη

Σε λίγες μέρες το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του και θα γιορτάσει τα 50 χρόνια του.

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια γενική αποτίμηση της προσφοράς του, θα λέγαμε ανεπιφύλακτα:

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο συμβάλλει αποφασιστικά στο άνοιγμα του δρόμου προς το μέλλον. Το δικό μας μέλλον, του λαού μας, όλων των λαών, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μας φέρνει πιο κοντά με το πρόγραμμά του, και με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών μάς παρουσιάζει εικόνες από τη μελλοντική κοινωνία, όπου ο εργαζόμενος λαός και τα παιδιά του θα χαίρονται τη ζωή απαλλαγμένοι από όλα όσα σήμερα τους πληγώνουν και τους στερούν το δικαίωμα σε μια ευτυχισμένη και αξιοπρεπή ζωή.

Το ντοκιμαντέρ που σε λίγο θα απολαύσουμε θα επιβεβαιώσει αυτή μας την εκτίμηση.

Ενα ντοκιμαντέρ που το ετοίμασαν «τα παιδιά της ΚΝΕ».

Ετούτα τα παιδιά, όπως λέει ο ποιητής μας,

φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά

στα σακάκια τους έχουν σταγόνες κόκκινη μπογιά

από τις νυχτερινές γραφές στους τοίχους

στα μαλλιά τους έχουν σταγόνες ασβέστη και τσιμέντο

από τα κτίρια του μέλλοντος που κτίζουν

στα φανελάκια τους έχουν κρυφές σταγόνες αίμα από τις

πληγές τους

που χαρίζουνε στον κόσμο για να γεννηθούν τριαντάφυλλα...

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ξαναπιάσαμε το νήμα από την αρχή και συνεχίζουμε πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι έως την τελική νίκη.

Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας των λαών και νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Ζήτω τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»!

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Παραγωγή - Επιμέλεια: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σπυρόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ακης Βαλεργάκης, Αποστόλης Πλατανιάς

Οργάνωση Παραγωγής: Παυλίνα Αγαλιανού

Οπερατέρ: Μαρίνα Κάππου, Σέργιος Κολισίκας, Ευτυχία Κονδύλη, Στέργιος Παπουτσής, Μάνθος Ψυρράκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Κορδάτος

Σκηνογραφία: Σάκης Μπάιμπος

Β' Σκηνογράφοι: Ζάννα Κατσαφάνα, Χαρά Μεσδανίτη

Ηχοληψία: Παύλος Χαρμπαλής, Σωτήρης Γκέκας, Ελένη Σγουράκη

Ηλεκτρολόγος: Κώστας Σαζακλόγλου, Γιώργος Ζιώγαλας

Μακιγιάζ: Ελένη Τσαρδάκη

Μοντάζ: Ευτυχία Κονδύλη, Μάνθος Ψυρράκης

Motion graphics - Επεξεργασία αρχειακού υλικού: Ευτυχία Κονδύλη

Μίξη ήχου: Παύλος Χαρμπαλής

Συλλογή αρχειακού υλικού: Μαίρη Αηδόνη, Χαρίτος Γκιλάκης, Ορέστης Γκίνης, Γεωργία Γκουνίδου, Παναγιώτης Δεβελέκος, Ευαγγελία Θεοδώρου, Νικόλας Ιωαννίδης, Οδυσσέας Καραντζής, Κυριακή Κατσούδα, Ιγνατία Κοπριτέλη, Αντώνης Λάζος, Φωτεινή Λαφάτα, Βασιλική Μπαζιώτη, Ιωάννα Μπαρμπουτέλη, Χάρης Μπον, Μπέτυ Μπούκα, Αντώνης Μυτιλήνης, Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Μίλτος Ρατσιάτος, Γιώργος Σαρτζής, Νάσος Σκοτίδας, Δημήτρης Σταθακιός, Πόπη Τσώνου, Γιώργος Χαλικιάς.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ προχωρήσαμε στην επανεκτέλεση του τραγουδιού «Το Ρόδι», σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή. Το τραγούδι είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ.

Μουσική, Παραγωγή, Κιθάρες, Μπάσο, Ηχογραφήσεις, Programming, Mix, Master: Αντώνης Μεΐμάρης (Κοινοί Θνητοί)

Μουσική, πλήκτρα: Κωνσταντίνος Μαργαρίτης (Κοινοί Θνητοί)

Τύμπανα: Στέλιος Γκίνης (Κοινοί Θνητοί)

Ερμηνεία: Αλέξανδρος Δάικος, Πολυξένη Καράκογλου.

Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός

Το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Και τελικά τι είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»;

Είναι οι άνθρωποί του, τα παιδιά της ΚΝΕ... Είναι η ομορφιά που δημιουργεί η οργανωμένη ζωή... Είναι η συντροφιά, η αλληλεγγύη, η αισιοδοξία... Πάντα ένα σκαλί πιο πάνω, συνεχώς κάτι καινούργιο, είναι οι κομμουνιστές... Είναι η εικόνα από το μέλλον που θα φτιάξουμε... Κάτι μεγαλειώδες... Ελκει γιατί προσφέρει, καλλιεργεί το ανυπότακτο, το αδιάλλακτο, το αγωνιστικό... Ενα σταθερό ραντεβού με τα πεπρωμένα της Ιστορίας...

Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ... Ολα αυτά αναβλύζουν σε κάθε καρέ από το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ προς τιμήν της συμπλήρωσης των 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Ενα ντοκιμαντέρ που γενιές και γενιές αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό!

Ο Σεπτέμβρης το δικό μας καλοκαίρι

Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ, Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν Γραμματέας, Θοδωρής Κωτσαντής. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν, με μαρτυρίες - συνεντεύξεις, η λογοτέχνις, μέλος του ΚΣ κατά την ίδρυση της ΚΝΕ, Ιωάννα Καρυστιάνη, ο ποιητής Φώντας Λάδης, ο σκηνοθέτης, συνεργάτης του Θ. Αγγελόπουλου, μέλος της ομάδας οπτικοακουστικής κάλυψης του Φεστιβάλ τη δεκαετία του '80 Αλέξανδρος Λαμπρίδης, η ζωγράφος - χαράκτρια και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού Εύα Μελά, ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, στέλεχος του Κόμματος, που είχε διατελέσει επικεφαλής της ομάδας στησίματος των Φεστιβάλ τη δεκαετία του '90, η ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου, ο Σταμάτης Νικολάου, υπεύθυνος του Οργανισμού Φεστιβάλ την περίοδο 1982-1987, ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος, ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ο Θανάσης Σκαμνάκης, δημοσιογράφος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ έως το 1983 και ο Κώστας Χατζάρας, στέλεχος του ΚΚΕ, οικοδόμος.


Οι αφηγήσεις φωτίζουν την πορεία του Φεστιβάλ, ζωντανεύουν πτυχές της κόκκινης πολιτείας που στήνεται πεισματικά εδώ και μισό αιώνα, έχοντας κατακτήσει, δικαιωματικά, τον τίτλο του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού γεγονότος στη νεολαία.

Από τις ξεχωριστές παρεμβάσεις κάθε συμμετέχοντος στο ντοκιμαντέρ αναδεικνυόταν πως όλα αυτά τα χρόνια στο Φεστιβάλ αντανακλάται η πορεία του Κόμματος και της ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ αντηχεί όλη την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος τα τελευταία 50 χρόνια. Δένει την Τέχνη με τις πολιτικές εξελίξεις σε κάθε εποχή και συγκυρία.

Περιδιαβαίνοντας σε στιγμές της 50χρονης Ιστορίας του Φεστιβάλ αποδεικνύεται ότι σε κάθε στιγμή, σε κάθε δύσκολη καμπή το Φεστιβάλ της ΚΝΕ κατόρθωνε και κατορθώνει να βάζει τη σφραγίδα του στην ιδεολογική, πολιτική και αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, με τις αξίες, τα ιδανικά και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να γίνει και στο ξεχωριστό οπτικοακουστικό υλικό που «ντύνει» το Φεστιβάλ. Σπάνια πλάνα, πλάνα που βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, χαρακτηριστικά ο Μάνος Λοΐζος να τραγουδά στο 2ο Φεστιβάλ το «Δέντρο», ο δικός μας ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος να «υποκλίνεται» στα παιδιά της ΚΝΕ, αφού πρώτα απήγγειλε το ομώνυμο ποίημα μέσα σε μια θάλασσα χειροκροτημάτων, ο Μίκης να τραγουδά το «Ηταν 18 Νοέμβρη», η Μερσέντες Σόσα, οι ΚΝίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου και πολλά ακόμα...

Τέκνο της ανάγκης

Ξεχωριστή είναι η αναφορά στα πρώτα Φεστιβάλ... Φεστιβάλ που ακόμα και για αυτούς που τα έχουν ζήσει, έχουν περάσει πια στη σφαίρα του μύθου.

1975, έναν χρόνο μετά την ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος, μετά από δεκαετίες σκληρών διώξεων και βαθιάς παρανομίας, τότε που η ΚΝΕ στα 7 της μόλις χρόνια έκανε τα πρώτα της βήματα στο πλευρό του Κόμματος... Παράλληλα η πολιτική πάλη φουντώνει, η πολιτιστική δραστηριότητα εκρήγνυται. Το ερώτημα που «γέννησε» το Φεστιβάλ ήταν πώς αυτό το κίνημα θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και ζωντάνια, πώς θα συνδεθεί πιο δημιουργικά με τους σκοπούς της ΚΝΕ.

Το Φεστιβάλ της «Ουμανιτέ», της εφημερίδας του Γαλλικού ΚΚ, δίνει την έμπνευση. Στελέχη της ΚΝΕ το επισκέπτονται και φέρνουν τις πρώτες πληροφορίες, τις πρώτες ιδέες.

Με ενθουσιασμό οι δυνάμεις της ΚΝΕ ρίχνονται στη μάχη. Αρχιτέκτονες, εργάτες, φοιτητές, όλοι, χωρίς να λυπούνται κόπο.

Οπως λέει ο Δ. Γόντικας, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο, φανερά συγκινημένος, συναντήθηκαν όλες οι γενιές. Οι γενιές της ίδρυσης του Κόμματος, του Μάη του '36, της Ακροναυπλίας, της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, οι αλύγιστοι του αγώνα, η γενιά της αντιδικτατορικής πάλης. Και η Ι. Καρυστιάνη μεταφέρει τον σημερινό νέο, θεατή του ντοκιμαντέρ, στις συνθήκες του τότε. Ξέρεις τι είναι... Να μπορείς να πεις δυνατά τη λέξη σύντροφε! Να σηκώσεις φανερά τη γροθιά! Να τραγουδήσεις τα απαγορευμένα τραγούδια! Να συντονιστείς σε έναν ρυθμό ανιδιοτέλειας και ελπίδας!

Κι όλο φυλλωσιές πετάει

Η επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ, η συμμετοχή της νεολαίας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία οδηγεί, νομοτελειακά, το 2ο Φεστιβάλ να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική έγινε στην Καισαριανή. Ολη η Καισαριανή έγινε ένα Φεστιβάλ... Οι γυναίκες της Καισαριανής κάθε πρωί έφερναν φαγητό στα συνεργεία της ΚΝΕ.

Το 3ο Φεστιβάλ είναι πια θεσμός. Φεστιβάλ παντού. Ενα τεράστιο ποτάμι που απλώθηκε. Η κυβέρνηση Καραμανλή, εκτιμώντας τη δυναμική του, επιχειρεί να το ανακόψει. Με γελοία επιχειρήματα απαγορεύει την πραγματοποίησή του στο Περιστέρι. Τότε... και οι πέτρες ξεσηκώθηκαν. Σε κάθε μαζικό χώρο άκουγες ένα πράγμα: Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Περιστέρι. Και έγινε! Και έτσι ένας σκουπιδότοπος έγινε άλσος.

Κάθε Φεστιβάλ γινόταν καλύτερο από το προηγούμενο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο καλλιτεχνικό συνεργείο, την ομάδα καλλιτεχνών που επιμελούνταν το Φεστιβάλ, σε μια εποχή που όλα γίνονταν στο χέρι, χωρίς τις δυνατότητες που σήμερα μας παρέχει η τεχνολογία. Μετασχημάτιζαν την ιδέα. Ηταν μεγάλη πρόκληση πώς την ιδέα θα την κάνεις πραγματικότητα. Ξεχωριστή είναι η αναφορά στον αξέχαστο σύντροφό μας Περικλή Δουραμάνη, που ως ζωγράφος των γιγαντοαφισών στους κινηματογράφους είχε την ευθύνη όλων των γιγαντοπανό του Φεστιβάλ.

Δεν θα μπορούσε να μη γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους σπουδαίους κομμουνιστές καλλιτέχνες, όπως τον Ρίτσο, τον Κατράκη, την Αλεξίου, τον Τάσσο, που λάμπρυναν την ίδια την υπόσταση του Φεστιβάλ. Δεν συμμετείχαν απλά, αλλά έβαλαν τη σφραγίδα τους.

Δεκαετία του '80 και νέες προκλήσεις. Καταστολή από τη μία, αλλά και πολιτική εξαπάτηση και πολιτικός αποπροσανατολισμός από την άλλη. Το Φεστιβάλ γίνεται ο χώρος όπου φιλοξενούνται όλοι οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες. Το 1982 σημαδεύεται από δύο γεγονότα. Την πρώτη μέρα ανακοινώνεται η σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων στη Σάμπρα και τη δεύτερη μέρα ανακοινώνεται ο χαμός του Μάνου Λοΐζου.

Από το 1982 συστήθηκε και ο Οργανισμός Φεστιβάλ με ετήσια λειτουργία.

Θα 'μαι στην πρώτη τη γραμμή

Φτάνοντας στο τέλος της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90, οι θεατές γυρνάνε πίσω στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της αντεπανάστασης. Κρίση που εκφράζεται ανοιχτά στο 15ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ακολουθεί η αποχώρηση της πλειοψηφίας του ΚΣ της ΚΝΕ το 1989 και έπειτα η προσπάθεια διάχυσης της ΚΝΕ στη νεολαία Συνασπισμού. Το 1990 είχε πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση μόνο της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ στην Γκράβα και είχε δοθεί βάρος στο Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ στο Ζάππειο. Υστερα η νέα διάσπαση...

Και όμως η ΚΝΕ αντέχει. Η προσπάθεια να κρατήσουμε την ΚΝΕ ως νεολαία του ΚΚΕ. Μέσα Ιούλη του 1991 επανεκδίδεται ο «Οδηγητής» και τον Σεπτέμβρη ξαναδιοργανώνεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Επιλέγεται συμβολικά το Περιστέρι ως χώρος διεξαγωγής του για να σηματοδοτήσει την επιστροφή στις ρίζες του και έπειτα η Καισαριανή.

Σηκώσαμε την κόκκινη σημαία. Η επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έδωσε ώθηση. Εκεί αγκαλιάστηκαν όλες οι γενιές του ΚΚΕ. Συγκροτήθηκαν πολλές Οργανώσεις.

Το Φεστιβάλ όλο και μεγάλωνε, όπως και το Κόμμα και η ΚΝΕ. Οι απαιτήσεις μεγάλωναν. Στήθηκε μηχανισμός, επιτελείο. Η πείρα μεταδιδόταν. Αυτό το μεγαλείο της δουλειάς που συντελείται στο Φεστιβάλ σε όλους έχει αφήσει κάτι... Νεαροί σύντροφοι πλάι στους συντρόφους οικοδόμους κάνουν δική τους υπόθεση το στήσιμο του Φεστιβάλ.

Μεγάλοι καλλιτέχνες δίνουν το «παρών» σταθερά. Παπακωνσταντίνου, Μαχαιρίτσας, Τσακνής, Μητροπάνος, Δημητριάδη και τόσοι άλλοι... που σε αλλεπάλληλα πλάνα μνημονεύονται μέχρι το τέλος του ντοκιμαντέρ. Στα Φεστιβάλ των αρχών της δεκαετίας του '90 βρίσκεται η έναρξη της συμμετοχής, αδιάλειπτης από τότε, του Μίλτου Πασχαλίδη. Με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ με συνδέει το «Αγύριστο κεφάλι». Το είπα πρώτη φορά εκεί και έγινε χαμός.

Ρίξε κόκκινο στη νύχτα

Από την οθόνη περνάνε οι μεγάλες «κόκκινες» γιορτές στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Η ΚΝΕ μαζικοποιείται και ωριμάζει. Οι μεγάλες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις του λαού μας ενάντια στη σφαγή του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, αλλά και η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη στους πληγέντες από τις μεγάλες καταστροφές των πυρκαγιών αντικειμενικά σφραγίζουν εκείνα τα Φεστιβάλ. Παράλληλα η Πρώτη Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη νεολαία συμβάλλει αποφασιστικά στη δράση και τη λειτουργία της Οργάνωσης.

Τα Φεστιβάλ χρονιά με τη χρονιά είχαν κάτι διαφορετικό, το πετύχαμε, γιατί δυνάμωνε και το Κόμμα μας. Στο 36ο Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ μετά από χρόνια επιστρέφει στις Δυτικές Συνοικίες. Η επιστροφή στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, μαζί με την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου Τρίτση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του, δίνει νέα πνοή στα Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα, η άνοδος του φασισμού και η όξυνση του αντικομμουνισμού επηρεάζουν τα Φεστιβάλ των επόμενων χρόνων. Το 2012, στο 38ο Φεστιβάλ δόθηκε μια αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούσαν να ορθώσουν τείχη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη νεολαία, ενώ το 2013, το 39ο Φεστιβάλ μετατράπηκε σε μια αντιφασιστική διαδήλωση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στην έναρξη των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου. Μια βουβή οργή και μια υπόσχεση...

Ενα παράθυρο ανοιχτό

Φτάνουμε στην τελευταία δεκαετία... Το Φεστιβάλ δυναμώνει και ανανεώνεται και άλλο. Πήγαμε ένα βήμα παραπέρα.

Η σύνδεση του Φεστιβάλ με σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στην πορεία γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, όλη αυτή η τετραετία με κορύφωση το 2018, του δίνει νέα δυναμική. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η τεράστια συμβολή που έχει στην πολιτική και πολιτιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες παρελαύνουν από τις σκηνές του. Αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι τα τραγούδια τους μπολιάστηκαν μέσα στο Φεστιβάλ, κατορθώνουν και περνάνε από γενιά σε γενιά. Οπως σημειώνει και ο Θ. Παπαδόπουλος, η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ ήταν ένα τεράστιο κίνητρο για να παίξουμε τραγούδια που σπάνια ακούγονταν, όπως η Καντάτα για τη Μακρόνησο, η ποίηση του Μαγιακόφσκι και του Μπρεχτ του Θάνου Μικρούτσικου.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι πάντα παρούσα. Η παρουσία της Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι, αλλά και οι διπλανές θέσεις των συντρόφων από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν σημαδέψει τα τελευταία χρόνια.

Και ναι. Το Φεστιβάλ ανοίγει ένα παράθυρο στο όμορφο μέλλον που θέλουμε να στήσουμε. Η ευχή είναι μία. Να καταγράψουμε πολλά Φεστιβάλ ακόμα. Γιατί, όσοι πέρασαν, αλλά και όσοι θα περάσουν στο μέλλον από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ χρωστάνε σε αυτό το μάθημα συλλογικότητας και αγωνιστικότητας την ταυτότητά τους...

Με τραγούδια της αντιδικτατορικής πάλης και αντάρτικα

Συναυλία με μέλη από το ιστορικό συγκρότημα «Ταμπούρι», με τη συμβολή νέων μουσικών

Και το γήπεδο Ζωγράφου δονήθηκε ξανά από τις μουσικές, όπως πριν από 50 χρόνια, με τη συναυλία με μέλη από το ιστορικό συγκρότημα «Ταμπούρι», με τη συμβολή αυτήν τη φορά και νέων μουσικών!

Το «Ταμπούρι» ιδρύθηκε το 1975 από την ΚΝΕ, έπαιξε, εδώ, στο γήπεδο Ζωγράφου, στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Οι συναυλίες του σημάδεψαν τη γενιά που τις έζησε από κοντά. Είχε μεγάλη συμβολή στο να διαδοθούν και να αγαπηθούν τα αντιδικτατορικά και αντάρτικα τραγούδια, ιδιαίτερα τα παράνομα τραγούδια της ΚΝΕ που ταυτίστηκαν με την ηρωική αντιδικτατορική πάλη.

Ερμηνεύοντας τον «Υμνο της ΚΝΕ», τα μέλη του συγκροτήματος έκαναν τις γροθιές παλιών και νέων ΚΝιτών να υψωθούν, τον κόσμο να τραγουδά μαζί. Το συγκρότημα δήλωσε από σκηνής «παρόν» τιμώντας τη συνάντηση των γενιών νέων κομμουνιστών. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τραγούδια της αντιδικτατορικής πάλης και αντάρτικα, με τα χείλη του κόσμου να τραγουδούν, με χορούς κυκλωτικούς. Η «αυλαία» έπεσε με τη «Διεθνή» και τις γροθιές σφιχτές, υψωμένες.

Τα μέλη του συγκροτήματος ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και κάλεσαν: Συνταχτείτε, αγωνιστείτε, παλέψτε με την ΚΝΕ. Μαζί σας παιδιά κι εμείς!

Η συναυλία ήταν μια μικρή τιμή στο «Ταμπούρι» και ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη του που βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, όσους βρίσκονται μαζί μας σήμερα, σημείωσε από μικροφώνου η ΚΝΕ.


Στο τέλος της συναυλίας η ΚΝΕ ευχαρίστησε τα μέλη του συγκροτήματος Γιώργο Δαμιανάκη στα ντραμς, Θανάση Νικόπουλο στο πιάνο και τη μουσική επιμέλεια, Σταύρο Σκουρτόπουλο στο τραγούδι, Χάρη Τυλισανάκη στο μπουζούκι, όπως και τους Σαράντο Ατζουλάτο, Ιάσονα Μανούσο, Στέφανο Μπόγδο, Κατερίνα Νιάνιου.


Οι προβολείς στρέφονται από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» οι εκδηλώσεις | Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

Από τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για τις τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής.

Την περασμένη Κυριακή στον χώρο του Φεστιβάλ αντάμωσαν οι γενιές του στησίματος των «κόκκινων πολιτειών» στη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με τίτλο «Χτίζοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον».

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προετοιμασία των «κόκκινων πολιτειών» του Φεστιβάλ όλες αυτές τις δεκαετίες. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας ότι «μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών - κάποιοι απ' αυτούς είναι και σήμερα ανάμεσά μας, άσχετα που έχουν γκρίζα μαλλιά - πάντα όμως με την ίδια αγωνία, με το ίδιο ενδιαφέρον περιμένουμε κάθε Σεπτέμβρη τις μέρες του Φεστιβάλ». Συνέχισε με μια περιοδική χρονολόγηση στο στήσιμο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, για το πώς επιλέχθηκαν οι χώροι, μέσα από ποιες δυσκολίες και αντιξοότητες στηνόταν κάθε φορά η «κόκκινη πολιτεία», και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας:

Από την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή, αφιερωμένη στις γενιές των κομμουνιστών που συνέβαλαν στο στήσιμο των Φεστιβάλ
Από την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή, αφιερωμένη στις γενιές των κομμουνιστών που συνέβαλαν στο στήσιμο των Φεστιβάλ
«Τι μένει σε όλους εμάς (...) που δουλέψαμε στον χώρο του Φεστιβάλ; (...) Ποια είναι η καλύτερη μέρα για όλους εμάς; Είναι η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, που μετά από πολλή δουλειά, πολλές φορές με πολλή κούραση, έχουμε πάει στο σπίτι μας, έχουμε πλυθεί, έχουμε βάλει τα καλά μας και κάνουμε τη γύρα μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ. Εκείνη η απερίγραπτη χαρά που αισθάνεσαι, ότι ναι: Η συλλογική δουλειά, ο προγραμματισμός, το σωστό σχέδιο, τα κατάλληλα ενδιάμεσα μέτρα, το πνεύμα της αυτοθυσίας που νικάει ακόμη και τη σωματική κούραση, είναι όλα αυτά που μας βοήθησαν να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα! Και ξέρουμε όλοι μας ότι όλα αυτά δίνουν στον επισκέπτη το πώς σκέφτεται η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, πώς παλεύει για έναν άλλο κόσμο (...) Οταν λοιπόν οι πολλοί πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, θα χτίσουμε τις πιο ωραίες κόκκινες πολιτείες σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά. Είμαστε περήφανοι γιατί το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" συμπληρώνει μισό αιώνα Ιστορίας, παραμένοντας πάντα νέο και ανατρεπτικό, βελτιώνεται, γίνεται πιο ελκυστικό για χιλιάδες νέους και νέες της Θεσσαλονίκης. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί ξέρουμε πως τα πιο όμορφα Φεστιβάλ, όπως και τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα».

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Κώστα Τσεχελίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ: «Κάνουμε τη νύχτα μέρα, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό τις ώρες που απομένουν για να συνεχίσει να γράφει Ιστορία το Φεστιβάλ και εδώ στην πόλη μας, για να αποτελέσει το 50ό Φεστιβάλ έναν μεγάλο και αξέχαστο σταθμό στους στόχους που έχουμε, αντάξιο της τεράστιας Ιστορίας του».

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν στιγμιότυπα από την 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, από το αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε το προηγούμενο διάστημα το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενώ στο τέλος δόθηκαν αναμνηστικά σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συνέβαλαν στο στήσιμο και στην προετοιμασία των Φεστιβάλ.

Εκδηλώσεις στη διάρκεια του τριημέρου

Το πλούσιο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει την Πέμπτη με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών του Φεστιβάλ και μια κεντρική έκθεση με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία».

Ξεχωρίζει ακόμα την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Οταν η Τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα». Θα μιλήσουν ο Εμίρ Κουστουρίτσα, σκηνοθέτης, και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σήφης Στάμου, σκηνοθέτης.

Επίσης, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στο Αθλητικό Στέκι θα υπάρχει διήμερο αφιέρωμα στο σκάκι. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. διοργανώνεται αγώνας Σιμουλτανέ με τον σκακιστή Νάσο Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης, διεξάγεται τουρνουά σκακιού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Σωτήρης Μπαλλάς σε ένα μουσικό αφιέρωμα από το πολιτικό τραγούδι στο λαϊκό. Μαζί του η Μέλπω Αλεξανδροπούλου.

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Ravels.

Koza Mostra.

Γκιντίκι.

  • Μαθητική Σκηνή:

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Melifluo και Αρκαντάσηδες.

Hip hop live με Tiny Jackal, Raibo και Dj Lefkay.

Μουσικό πρόγραμμα με τους Baildsa.

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης.

Δημήτρης Μπάσης - Μαζί του η Kalliope.

  • Λαϊκή Σκηνή:

«Ορχήστρα το λαϊκό». Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας.

Βάσω Βασιλειάδου.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

«Μωζάικ».

Νεφέλη Φασούλη.

Δημήτρης Μυστακίδης.

  • Μαθητική Σκηνή:

Stand-up comedy με την Χρύσα Κατσαρίνη.

Buzz.

Anser.

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser.

Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό.

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Urban Pulse.

Banda Entopica.

  • Μαθητική Σκηνή:

Rast Maqam.

Tserna.

«Κοινοί Θνητοί».

«904 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά του με το βλέμμα στο Φεστιβάλ

Με το βλέμμα στραμμένο στα 50χρονα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη και με πυξίδα το σύνθημά του «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός», ο «90,4 Αριστερά στα FM» αναπροσάρμοσε από χτες Δευτέρα το πρόγραμμά του.

Ολες οι εκπομπές του «904» θα εκπέμπουν σαν μια γραμμή αντλώντας από την ιστορία των 50 χρόνων του Φεστιβάλ. Συνεντεύξεις καλλιτεχνών, συντελεστών του Φεστιβάλ, μουσικά αφιερώματα στην ιστορία του Φεστιβάλ, θα συντροφεύουν τους ακροατές στον «αέρα» του «904». Ταυτόχρονα δημιουργείται και μια πρωινή έκτακτη ζώνη, 11 - 1, που το παζλ της θα συνθέτουν όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

Από την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη επίσης και σε όλη τη διάρκεια των τριήμερων φεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη ο «904» θα εκπέμπει και ζωντανά μέσα από τον χώρο του Φεστιβάλ από το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» και το περίπτερό του, 7 - 9 το βράδυ.

Παράλληλα, οι παραγωγοί του «904 Αριστερά στα FM» προετοιμάζουν εντατικά το νέο πρόγραμμα του σταθμού για τη νέα σεζόν. «Συνεχίζουμε, συνθέτουμε, δημιουργούμε το ραδιόφωνο που οι ακροατές μας θέλουν να ακούν. Βαδίζοντας προς το νέο ακόμα πιο ανανεωμένο πρόγραμμά του, που θα βγει στον αέρα από τις 14 του Οκτώβρη, οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στο πεντάγραμμο και ενώνουν τις φωνές, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των ακροατών μας, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Η υπόσχεση είναι μία: Ο "904 Αριστερά στα Fm" να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το μπόι του στις προκλήσεις της εποχής». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί μετά την πρώτη τους συνάντηση την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στα στούντιο του «904 Αριστερά στα Fm».

Πλέον οι ακροατές του «90,4 Αριστερά στα FM» μπορούν να ακούσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές και ασύγχρονα «on demand» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mixcloud https://www.mixcloud.com/904aristerastaFM/

Ενημερώσεις για το πρόγραμμα και μέσω του https://www.instagram.com/904aristerastafm?igsh=MW1rZ24yamw5dWd6cg==

Ανταποκρίσεις από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε πολλές πόλεις θα δημοσιευτούν στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία» του «Ριζοσπάστη».

4η ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούτος σε γνώση και εμπειρία...

H 4η Αναρριχητική Συνάντηση στο πλαίσιο του 12ου Αθλητικού Camp του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έγραψε τη δική της ιστορία. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στη Πέτρα Λιάγκου στην περιοχή των Θρακομακεδόνων με τη συμμετοχή παιδιών του Δημοτικού, αλλά και ορειβατών που με την πείρα και τη γνώση τους μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές την «τρέλα του βουνού». Ηταν εκεί οικογένειες ολόκληρες και όλοι σκαρφάλωσαν στα βράχια όσο μπορούσαν, έζησαν την ξεχωριστή εμπειρία, με πλήρη ασφάλεια και ευθύνη, που είχαν φροντίσει οι έμπειροι σύντροφοι αναρριχητές, μέλη ορειβατικών και αναρριχητικών συλλόγων της Αττικής.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία με το άθλημα της αναρρίχησης, αλλά όπως πάντα είχε έναν συμβολισμό. Εγινε στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν. Οι συμμετέχοντες άλλωστε είδαν στη διαδρομή προς τα βράχια το καμένο αποκρουστικό τοπίο, από την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης πριν τρία χρόνια και τη φύση που προσπαθεί να αναγεννηθεί.

Από αυτήν τη δραστηριότητα η ΚΝΕ επιχειρεί να αναδείξει τα ζητήματα της προστασίας του φυσικού πλούτου και της ανάγκης ενίσχυσης της πρόληψης από πυρκαγιές καταγγέλλοντας το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος που θεωρεί την πρόληψη κόστος, ενώ επίσης προβάλλει την αξία του αθλητισμού ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει ο λαός μας, ως δικαίωμα και ανάγκη που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Ταυτόχρονα οι νέοι κομμουνιστές με τα παιδιά και τους φίλους που βρέθηκαν στο αναρριχητικό πεδίο της Βαρυμπόμπης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, διατρανώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, υψώνοντας τη σημαία του δίπλα σε αυτή του ΚΚΕ.


Στους νέους και τα παιδιά μίλησε ο Θανάσης Αβραμόπουλος, παλιά «καραβάνα» ορειβατικού και αναρριχητικού αθλητισμού, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας (ΣΕ0) (με χρόνο ίδρυσης το 1956). Αναφερόμενος στην ιστορία του συγκεκριμένου αναρριχητικού πεδίου, σημείωσε ότι οι διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Δημήτρη Λιάγκο, από τους πρωτεργάτες της αναρρίχησης στην Ελλάδα, εκπαιδευτής που τη διέδωσε σε όλη τη χώρα, μαζί με τους Τσαμακίδη, Μιχαηλίδη και Σεμιτάκη, στελέχη του Συνδέσμου. Ο ΣΕΟ βοήθησε η ορειβασία να ξεφύγει από ενασχόληση μιας ελίτ, όπως ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα ως ...χόμπι βασιλιάδων και αξιωματικών (όπως βλέπουμε σε διάφορα καταφύγια) και να διαδοθεί. Οι Λιάγκος και Τσαμακίδης, αν και πρωτοπόροι, όπως ανέφερε ο Θ. Αβραμόπουλος, λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων, κοντά στο ΚΚΕ, δεν τιμήθηκαν ποτέ επίσημα από τους συλλόγους. Επίσης εξήγησε ότι ο ΣΕΟ έφερε και εκπαιδευτές από το εξωτερικό, κυρίως τη Γαλλία (Πλοτί, Ζερφ κ.ά.) που συνέβαλαν στην εξέλιξη της αναρρίχησης. Ανέφερε ακόμα ότι έως τη δεκαετία του '80 η ορειβασία ήταν εκδρομική και τότε μπήκαν κανόνες και ξεχώρισε η αναρρίχηση. Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βράχου της Βαρυμπόμπης είπε ότι είναι ασβεστόλιθος, πολύ καλός για την αξιοποίησή του και για την εκπαίδευση, που αποτέλεσε σχολείο για πολλές γενιές, αν και τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί. Τέλος κάλεσε τους νέους να ασχοληθούν με αυτό το ξεχωριστό άθλημα, την επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της και να διεκδικήσουν τον αθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα, ως κοινωνικό δικαίωμα.


Ενας χώρος για τους φαντάρους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φαντάροι αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα επισκεφτούν το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση. Εκεί θα τους υποδεχτεί ο Χώρος Φαντάρων και Αξιωματικών Ενάντια στον Πόλεμο, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

- Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 20.00 εκδήλωση με θέμα «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια - Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή». Θα παρέμβει ο Νίκος Γαρδίκης, μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

- Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στις 20.00 προβολή βίντεο με τη συνέντευξη - μαρτυρία του κομμουνιστή Κώστα Δρόσου, ο οποίος τον Ιούλη του 1974 ήταν φαντάρος στην Κύπρο και στάθηκε παράδειγμα αγωνιστικής στάσης ενάντια στη χούντα και στην τουρκική εισβολή.

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί τον χώρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αλλα φεστιβαλικά ραντεβού τις επόμενες μέρες

Σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα κορυφώνεται τις επόμενες μέρες το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και πλούσιο πρόγραμμα, με γνωστούς καλλιτέχνες, εκθέσεις, δημιουργικές δραστηριότητες.

Τα φεστιβαλικά αυτά ραντεβού τις επόμενες μέρες:

Γιάννενα, στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Την Πέμπτη θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο» από τον συγγραφέα του, Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ. Ακόμα, συναυλίες από την Μάρθα Φριντζήλα, την Ματούλα Ζαμάνη κ.ά.

Ηράκλειο, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Παγκρήτιο Στάδιο. Την Πέμπτη θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα, συναυλίες με τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.

Πάτρα, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρη Μπάση και Κώστα Τριανταφυλλίδη, στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Λάγιο με τους Παναγιώτη Πετράκη, Υακίνθη Λάγιου και Σαββέρια Μαργιολά, λαϊκά γλέντια με τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Νίκο Φάκαρο κ.ά.

Λάρισα, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη Πηνειού, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την Παρασκευή, συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «100 χρόνια Λένιν. Είναι σήμερα επίκαιρος ο δρόμος της επαναστατικής αλλαγής;». Ακόμα, συναυλίες με τους «Κοινούς Θνητούς», τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, κ.ά.

Κοζάνη, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στον Νιάημερο, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, συναυλίες με την Γλυκερία κ.ά.

Χανιά, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Μαρκοπούλου». Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, συναυλίες με τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.

Κομοτηνή, στις 14 Σεπτέμβρη, στην Παλιά Νομική, από τις 20.30. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, γλέντι με τους «Γκιντίκι» κ.ά.

Τρίκαλα, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, στον Μύλο Ματσόπουλου, από τις 20.00. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την Πέμπτη συζήτηση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Συμπεράσματα - προοπτικές», με τον Γιάννη Τασούλα, μέλος της ΚΕ. Ακόμα, συναυλίες με τα «Υπόγεια Ρεύματα», την Ματούλα Ζαμάνη κ.ά.

Καβάλα, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Φαλήρου, από τις 19.30. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, stand-up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση, συναυλίες με την Μάρθα Φριντζήλα κ.ά.

Ρέθυμνο, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρόδος, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Θέρμαι, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χίος, στις 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Βουνακίου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Τρίπολη, στις 13 Σεπτέμβρη, στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Ελένη Τσιαμπίρη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Σπάρτη, στις 13 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Γουδέ, από τις 19.00. Θα μιλήσει ο Βασίλης Πύρρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αργοστόλι, στις 14 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία, από τις 20.00. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας. Ακόμα, αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιο, με τους Παναγιώτη Πετράκη, Υακίνθη Λάγιου, Σαββέρια Μαργιολά κ.ά.

Λαμία, στις 14 Σεπτέμβρη, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, από τις 20.00. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, συναυλία με τον «Εισβολέα» κ.ά.

Λιβαδειά, στις 14 Σεπτέμβρη, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, από τις 20.00. Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα, συναυλία με την Μελίνα Κανά κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ