Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σχέδια και οι απειλές από ΗΠΑ και Ισραήλ για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους για τη Μέση Ανατολή και της πολιτικής της «υπέρτατης πίεσης» που επανέφερε η κυβέρνηση του Τραμπ εναντίον της Τεχεράνης.
Χτεσινά δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων «Washington Post» και «Wall Street Journal» αναφέρουν πως το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι πληροφορίες των δύο εφημερίδων συγκλίνουν στο ότι τα πιθανά σενάρια επίθεσης απαιτούν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, είτε σε επίπεδο επιχειρησιακό (ανεφοδιασμός, συντονισμός κ.λπ.) είτε σε επίπεδο συλλογής ανάλυσης πληροφοριών και παρακολούθησης.
Στο ρεπορτάζ της «Washington Post» (WP) το χρονικό περιθώριο τοποθετεί μία τέτοια ριψοκίνδυνη επίθεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ το ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» (WSJ) αναφέρει ότι σχεδιάζεται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.
Στο ρεπορτάζ της WP αναφέρεται ως βασική πηγή έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού (DIA), με ημερομηνία αρχές Ιανουαρίου. Εκεί αναφέρεται πως εξετάζονται δύο βασικά σενάρια επίθεσης, εκ των οποίων το ένα απαιτεί την εξ αποστάσεως χρήση πυραύλων ALBM και το άλλο την εξαπόλυση επίθεσης εντός του ιρανικού εναέριου χώρου με βόμβες υψηλής διάτρησης τύπου BLU-109, την πώληση των οποίων προς το Ισραήλ ξεπάγωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση Τραμπ. Στην έκθεση της DIA αναφερόταν πως το Ισραήλ είναι πιθανό να βάλει στο στόχαστρο τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Φόρντο και Νατάνζ.
Στο ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζονται οι πρόσφατες αναφορές του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μ. Γουόλτς στο δίκτυο CBS News στα τέλη Ιανουαρίου πως πιθανές ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις απαιτούν αμερικανική υποστήριξη και πως αυτήν την περίοδο παίρνονται «αποφάσεις - κλειδιά». Πρόσθεσε δε με νόημα πως μετά από τις περσινές ισραηλινές επιθέσεις «η ιρανική αεράμυνα έχει καταστραφεί».
Επίσης, στην αρχή της βδομάδας ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ δήλωσε στο «Fox News» πως υπάρχουν «δύο τρόποι» για να σταματήσει το Ιράν: Με βόμβες ή με ένα χαρτί γραμμένο. «Θα ήθελα να κάνω μία συμφωνία μαζί τους, χωρίς να τους βομβαρδίσω...», είχε πει ο Τραμπ.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Μπράιαν Χαγκς ανέφερε ότι ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πως αν και προτιμά να βρεθεί λύση μέσω ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης «δεν θα περιμένει επ' αόριστον πότε το Ιράν θα προθυμοποιηθεί για να κλείσει μία συμφωνία».
Στο ρεπορτάζ της WSJ επισημαίνονται «διαφορές» επιχειρησιακές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά και σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις μίας τέτοιας επίθεσης.
Αντιδρώντας στις νέες απειλές και τα σενάρια «προληπτικών επιθέσεων» από ΗΠΑ και Ισραήλ, ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν δήλωσε χτες πως οι εχθροί της χώρας του μπορεί να έχουν την ικανότητα να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν μπορούν να της στερήσουν τη δυνατότητα να φτιάξει νέες.
Διεθνής σύνοδος για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, επισήμως με σκοπό τον διεθνή συντονισμό για την υποστήριξη της πολιτικής «μετάβασης» στη Συρία και τη βολιδοσκόπηση προθέσεων και σχεδίων για τις μπίζνες της ανοικοδόμησης της χώρας.
Στη σύνοδο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της οικοδέσποινας Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Λιβάνου και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των τζιχαντιστών στη Συρία, Ασαντ Χασάν αλ Σαϊμπάνι.
Συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το G7 και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Μακρόν αύξησε τις πιέσεις για τη συμμετοχή των στελεχών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) - τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες» - στη λεγόμενη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ασαντ, με το επιχείρημα πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς και στη διατήρηση «περιφερειακής ασφάλειας» (σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό).
Στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τη «μεταβατική» κυβέρνηση στη Δαμασκό να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» για να αποτρέψει πιθανή αποσταθεροποίηση, λέγοντας: «Η πλήρης ενσωμάτωσή τους στη συριακή μετάβαση θα υπηρετήσει τον στόχο σας για ασφάλεια, αφού πρόκειται για πολλούς, ισχυρούς μαχητές... Εχουμε χρέος απέναντι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δεν πρέπει να τις εγκαταλείψουμε».
Χαρακτήρισε επίσης τον «αγώνα» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «απόλυτη προτεραιότητα».
Η σύνοδος στο Παρίσι γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τη διεθνή σύνοδο στην Ακαμπα της Ιορδανίας (14/12/24) και έναν μήνα από την αντίστοιχη διεθνή σύνοδο στο Ριάντ (12/1/25).
Στη σύνοδο του Παρισιού πάντως δεν ανακοινώθηκαν ποσά για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης (εν αναμονή άλλης διεθνούς συνόδου στις Βρυξέλλες τον Μάρτη), καθώς συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τις διεθνείς και «δυτικές» κυρώσεις κατά της Συρίας.
Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» σημείωνε χτες ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν πρόβλημα με την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανησυχούν για την πιθανή σύναψη τουρκο-συριακού μνημονίου καθορισμού ΑΟΖ, ανάλογο με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019.
«Τελεσίγραφο» σε όσες οργανώσεις αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα και να υπαχθούν στο υπουργείο Αμυνας της Συρίας, έστειλε χτες η προπαρασκευαστική επιτροπή για την λεγόμενη «Εθνική Διάσκεψη Διαλόγου», προειδοποιώντας ότι οι οργανώσεις αυτές δεν θα προσκληθούν στον εθνικό διάλογο.
Η ανακοίνωση ουσιαστικά απευθύνεται εμμέσως πλην σαφώς στην κατά βάση κουρδική ένοπλη οργάνωση «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).
Η προπαρασκευαστική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της στις 11/2 αναλαμβάνοντας να οργανώσει το συνέδριο που θα συντάξει ανακοίνωση - βάση για την σύνταξη του μελλοντικού συριακού συντάγματος.
Μάλιστα, ο Χάσαν αλ Ντουγάιμ, ερευνητής «Ισλαμικών Υποθέσεων» μιλώντας ως εκπρόσωπος της προπαρασκευαστικής επιτροπής ανέφερε ότι οι SDF «δεν εκπροσωπούν τον λαό μας» και πως αφού «μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο», «όποιος δεν καταθέσει τα όπλα (...) δεν θα έχει ρόλο» σε αυτόν.
Η ίδια η σύνθεση της «προπαρασκευαστικής επιτροπής» είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS.
Εκτός από τον Ντουγάιμ, στην επιτροπή συμμετέχουν ο Μοχάμεντ Μάστετ, πρώην στέλεχος της «κυβέρνησης» των τζιχαντιστών της HTS στο Ιντλίμπ, ο Γιούσεφ αλ Χιτζρ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της HTS, ο Μουστάφα Μούσα, που επίσης μετείχε στην ίδια τοπική κυβέρνηση της HTS, η χριστιανή Χιντ Καμπαουάτα, που αντιπολιτευόταν τον πρώην Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και εργάστηκε για τη «διαθρησκευτική ανεκτικότητα» και την ενδυνάμωση των γυναικών και η Χούντα Ατάσι, συνιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Ανθρωπιστική Αρωγή».
Ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές απειλές και πολεμικές προετοιμασίες
2025, The Associated Press. Al |
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιχειρούν μέσα από τα συντρίμια να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα |
Το τελευταίο 24ωρο φάνηκε να επικρατεί μια θετική αντιστροφή κλίματος ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, παρότι τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξει νέα επιδείνωση.
Η Χαμάς ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει «κανονικά» την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας εντός «ορισμένου χρονοδιαγράμματος», επιμένοντας ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την παραβίασή της.
Είχαν προηγηθεί έκτακτες συνομιλίες ανώτερων στελεχών της Χαμάς στο Κάιρο με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές.
Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς ισχυρίστηκε πως είναι «αφοσιωμένος» στην απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Την ίδια ώρα βέβαια, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς δήλωσε πως ο στρατός θα επανέλθει στις μάχες «με όλη του την ισχύ και θα καταλάβει τη Γάζα, θα αναλάβει την ευθύνη εκεί και θα ξεκινήσει μία μαζική επιχείρηση μετανάστευσης» - τοποθέτηση που «κουμπώνει» με το απαράδεκτο σχέδιο μαζικού ξεριζωμού των Παλαιστινίων που προωθούν ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου συμμετείχε σε σύσκεψη με ανώτατους αξιωματούχους της Νότιας Διοίκησης του στρατού στην πόλη Μπρισιμπά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Αμυνας, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι, ο απερχόμενος αρχηγός του γενικού επιτελείου Χέρτζι Χαλέβι και ο διάδοχός του, Εγιάλ Ζαμίρ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο φόντο των πρόσφατων απειλών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ για επαναφορά της «κόλασης» των επιθέσεων στη Γάζα, ο ηγέτης των Χούθι στην Υεμένη, Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούθι, προειδοποίησε πως εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν το σχέδιό τους για ξεριζωμό των Παλαιστινίων της Γάζας τότε η οργάνωσή του θα επέμβει στρατιωτικά για να το εμποδίσει με κάθε τρόπο. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», τόνισε.
Στο μεταξύ χθες, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια επισκέφθηκε τη Γάζα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Η Ρομπέρτα Μέτσολα εισήλθε στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου με τη Ράφα.
Εκεί έριξε κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των αμάχων και στη συνέχεια ευλόγησε τα γένια της ΕΕ ισχυριζόμενη πως «η Ευρώπη θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της» - η ΕΕ που συνεχίζει την πολύμορφη στήριξη του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου και έκανε «πλάτες» στα ισραηλινά εγκλήματα, αναπαράγοντας τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης.
Η Μέτσολα πρόσθεσε επίσης πως «ο σταθμός μας EUBAM Rafah» (δηλαδή η «Αποστολή Συνοριακής Βοήθειας της ΕΕ στη Ράφα) «λειτουργεί τώρα στη Γάζα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο».
Στη Μέση Ανατολή αναμένεται τις επόμενες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρούμπιο, που ξεκίνησε χτες περιοδεία σε μια σειρά από χώρες με πρώτο σταθμό το Μόναχο της Γερμανίας όπου θα παραστεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Εως τις 18/2 ο Ρούμπιο θα μεταβεί σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ εξακολουθεί να εμποδίζει την είσοδο στη Γάζα βαριών μηχανημάτων και εξοπλισμών που είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων τόνων ερειπίων και συντριμμιών που προκάλεσαν οι 15μηνες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις.
Πολλά τέτοια βαριά μηχανήματα εθεάθησαν χτες να μένουν μπλοκαρισμένα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, ενώ ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, Ομέρ Ντόστρι, επέμεινε πως «δεν θα επιτραπεί στη Λωρίδα της Γάζας η είσοδος κινητών τηλεφώνων ή βαρέος εξοπλισμού».
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι τα μηχανήματα και τα φορτηγά θα περάσουν στη Γάζα «εντός των επόμενων ημερών».
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι άγριες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη και... σχεδόν «άφαντες» για πολλά διεθνή ΜΜΕ.
Χτες εκπρόσωπος του ισραηλινού κατοχικού στρατού δήλωσε πως μέσα στις τελευταίες 3 βδομάδες οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν «60 τρομοκράτες» Παλαιστίνιους - ανάμεσα στους οποίους βέβαια συμπεριλαμβάνονταν έφηβοι και παιδιά... Ο ίδιος πρόσθεσε πως συνελήφθησαν «210 καταζητούμενοι», και πως καταστράφηκαν «τρομοκρατικές υποδομές» (εννοώντας δρόμους, σπίτια, καταστήματα Παλαιστινίων, υποδομές σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.ά.) σε 30 περιοχές. Επιβεβαίωσε επίσης την εξαπόλυση 14 αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ, κ.ά.
Η Ενωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, από την πλευρά της, κατέγραψε τουλάχιστον 380 συλλήψεις Παλαιστινίων από τις 19 Ιανουαρίου, που ξεκίνησε η εκεχειρία στη Γάζα.
«Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις συλλήψεις και τις επί τόπου ανακρίσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές της Δυτικής Οχθης όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ και το Τουμπάς», ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά πως τις τελευταίες 24 μέρες συνελήφθησαν τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι στην Τζενίν και άλλοι 125 πιάστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στην 18ήμερη πολιορκία της πόλης Τουλκαρέμ. Στο δε Τουμπάς μέτρησαν τουλάχιστον 100 συλλήψεις.
Το ίδιο 24ωρο, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας πως βρήκε και ανατίναξε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ.
Αργότερα χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Μπέρι, δήλωσε ότι απορρίπτει την απαίτηση του Ισραήλ για δεύτερη παράταση της παραμονής του ισραηλινού στρατού στο έδαφος του νοτίου Λιβάνου, ώστε να παραμείνει σε πέντε τοποθεσίες μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 18 Φεβρουαρίου.