Διεθνής σύνοδος για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, επισήμως με σκοπό τον διεθνή συντονισμό για την υποστήριξη της πολιτικής «μετάβασης» στη Συρία και τη βολιδοσκόπηση προθέσεων και σχεδίων για τις μπίζνες της ανοικοδόμησης της χώρας.
Στη σύνοδο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της οικοδέσποινας Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Λιβάνου και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των τζιχαντιστών στη Συρία, Ασαντ Χασάν αλ Σαϊμπάνι.
Συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το G7 και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Μακρόν αύξησε τις πιέσεις για τη συμμετοχή των στελεχών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) - τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες» - στη λεγόμενη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ασαντ, με το επιχείρημα πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς και στη διατήρηση «περιφερειακής ασφάλειας» (σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό).
Στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τη «μεταβατική» κυβέρνηση στη Δαμασκό να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» για να αποτρέψει πιθανή αποσταθεροποίηση, λέγοντας: «Η πλήρης ενσωμάτωσή τους στη συριακή μετάβαση θα υπηρετήσει τον στόχο σας για ασφάλεια, αφού πρόκειται για πολλούς, ισχυρούς μαχητές... Εχουμε χρέος απέναντι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δεν πρέπει να τις εγκαταλείψουμε».
Χαρακτήρισε επίσης τον «αγώνα» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «απόλυτη προτεραιότητα».
Η σύνοδος στο Παρίσι γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τη διεθνή σύνοδο στην Ακαμπα της Ιορδανίας (14/12/24) και έναν μήνα από την αντίστοιχη διεθνή σύνοδο στο Ριάντ (12/1/25).
Στη σύνοδο του Παρισιού πάντως δεν ανακοινώθηκαν ποσά για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης (εν αναμονή άλλης διεθνούς συνόδου στις Βρυξέλλες τον Μάρτη), καθώς συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τις διεθνείς και «δυτικές» κυρώσεις κατά της Συρίας.
Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» σημείωνε χτες ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν πρόβλημα με την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, που ανησυχούν για την πιθανή σύναψη τουρκο-συριακού μνημονίου καθορισμού ΑΟΖ, ανάλογο με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019.
«Τελεσίγραφο» σε όσες οργανώσεις αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα και να υπαχθούν στο υπουργείο Αμυνας της Συρίας, έστειλε χτες η προπαρασκευαστική επιτροπή για την λεγόμενη «Εθνική Διάσκεψη Διαλόγου», προειδοποιώντας ότι οι οργανώσεις αυτές δεν θα προσκληθούν στον εθνικό διάλογο.
Η ανακοίνωση ουσιαστικά απευθύνεται εμμέσως πλην σαφώς στην κατά βάση κουρδική ένοπλη οργάνωση «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).
Η προπαρασκευαστική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της στις 11/2 αναλαμβάνοντας να οργανώσει το συνέδριο που θα συντάξει ανακοίνωση - βάση για την σύνταξη του μελλοντικού συριακού συντάγματος.
Μάλιστα, ο Χάσαν αλ Ντουγάιμ, ερευνητής «Ισλαμικών Υποθέσεων» μιλώντας ως εκπρόσωπος της προπαρασκευαστικής επιτροπής ανέφερε ότι οι SDF «δεν εκπροσωπούν τον λαό μας» και πως αφού «μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο», «όποιος δεν καταθέσει τα όπλα (...) δεν θα έχει ρόλο» σε αυτόν.
Η ίδια η σύνθεση της «προπαρασκευαστικής επιτροπής» είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS.
Εκτός από τον Ντουγάιμ, στην επιτροπή συμμετέχουν ο Μοχάμεντ Μάστετ, πρώην στέλεχος της «κυβέρνησης» των τζιχαντιστών της HTS στο Ιντλίμπ, ο Γιούσεφ αλ Χιτζρ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της HTS, ο Μουστάφα Μούσα, που επίσης μετείχε στην ίδια τοπική κυβέρνηση της HTS, η χριστιανή Χιντ Καμπαουάτα, που αντιπολιτευόταν τον πρώην Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και εργάστηκε για τη «διαθρησκευτική ανεκτικότητα» και την ενδυνάμωση των γυναικών και η Χούντα Ατάσι, συνιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Ανθρωπιστική Αρωγή».