Από την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στο Ισλαμαμπάντ |
Το εμπόριο των δύο χωρών το 2024 έφτασε στα 1,4 δισ. δολάρια (επίπεδο ρεκόρ με βάση τα έως τώρα στοιχεία), αλλά στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι αυτό να υπερτριπλασιαστεί στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Με φόντο τα ευρύτερα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης να πρωταγωνιστήσει σε επενδύσεις διαμετακομιστικού χαρακτήρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι δύο πλευρές υπέγραψαν, άλλωστε, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν Κοινή Δήλωση για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών εμπορευμάτων, ειδικά στα οδικά και τα σιδηροδρομικά δίκτυα.
Μαζί με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σεχμπάζ Σαρίφ, ο Ερντογάν προήδρευσε της 7ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ανώτατου Επιπέδου, στο πλαίσιο του οποίου - όπως ανακοίνωσε και ο Ερντογάν - υπογράφτηκαν 24 συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς του Εμπορίου, της διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, της Γεωργίας, της Ενέργειας, του Πολιτισμού, της Αμυνας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και άλλους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο στρατιωτικός μας διάλογος και η συνεργασία μας στον αμυντικό κλάδο βελτίωσαν τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Επιβεβαιώσαμε τη θέλησή μας να διατηρήσουμε κοινά έργα», μεταξύ άλλων και για κοινές παραγωγές σε εξοπλισμούς.
Το Πακιστάν ήταν η πρώτη χώρα που συμφώνησε να αγοράσει τα τουρκικής κατασκευής πολεμικά πλοία που τουρκικές βιομηχανίες κατασκεύασαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Milgem».
Από τη μεριά του, ο Σαρίφ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το σημαντικότερο είναι πως θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή όσα προβλέπονται στα κείμενα που υπογράψαμε», ενώ υποσχέθηκε ότι «εγώ από την πλευρά μου θα λειτουργήσω ως διευθύνων σύμβουλος του Πακιστάν» και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τούρκους επενδυτές και επιχειρηματίες ότι (...) περισσότερο από ποτέ, θα είμαι εκεί εγώ και η ομάδα μου για να σας διευκολύνουμε και να σας βοηθήσουμε να επενδύσετε, να εισάγετε και να εξάγετε στο Πακιστάν».