Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ενα νέο χαρακτηριστικό του πολέμου

Η έκρηξη που σκότωσε τον Ρώσο στρατηγό Ιγκόρ Κιρίλοφ προχθές φέρεται ως η πιο «φιλόδοξη», στοχευμένη ουκρανική επίθεση επί ρωσικού εδάφους από την αρχή του πολέμου, και μάλιστα στην «καρδιά» της Μόσχας.

Ως επικεφαλής των υπηρεσιών ραδιολογικής, βιολογικής και χημικής «προστασίας» της Ρωσίας, ο Κιρίλοφ πρωτοστατούσε στη θεωρία ότι η Ουκρανία κατασκευάζει μια «βρώμικη βόμβα» και, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τη μέρα του θανάτου του επρόκειτο να παραθέσει νέα σχετικά στοιχεία.

Μία μέρα πριν από τη δολοφονία του Κιρίλοφ η Ουκρανία τον κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου με την έγκριση της χρήσης χημικών όπλων, ιδιαίτερα τη ρίψη χειροβομβίδων με CS και δακρυγόνων CN από drones.

Τον Οκτώβρη το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Κιρίλοφ, λέγοντας ότι ήταν «υπεύθυνος για τη βοήθεια στην ανάπτυξη αυτών των βάρβαρων όπλων».

Σε κάθε περίπτωση, οι δολοφονίες βασικών στρατιωτικών στελεχών επί ρωσικού εδάφους, είτε άμεσα είτε έμμεσα συνδεδεμένες με την Ουκρανία, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πολέμου, σημειώνουν τα ρεπορτάζ του CNN και του BBC.

Ο θάνατος του Κιρίλοφ σηματοδοτεί το τέταρτο ανάλογο περιστατικό μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.

Τον Ιούλη του περασμένου έτους ο Στάνισλαβ Ρίτσκι, πρώην διοικητής υποβρυχίου, πυροβολήθηκε στη νότια πόλη Κρασνοντάρ ενώ έκανε τζόγκινγκ.

Τον Οκτώβρη ο Ντμίτρι Γκολένκοφ, πιλότος του 52ου Συντάγματος Βαρέων Βομβαρδιστικών της Ρωσίας, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με σφυρί στην Μπριάνσκ.

Στα μέσα Νοέμβρη, πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας είπε στο CNN ότι ευθύνεται για παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας το οποίο σκότωσε τον Βαλερί Τρανκόφσκι, αρχηγό του επιτελείου αντιπυραυλικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Και, την περασμένη βδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής του ρωσικού Γραφείου Σχεδιασμού Μιχαήλ Σάτσκι πυροβολήθηκε σε πάρκο της Μόσχας, με το επιχείρημα ότι ήταν υπεύθυνος για την αναβάθμιση ορισμένων πυραύλων Κρουζ που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το CNN.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, γράφει το BBC, φαίνεται να εντείνουν τη στόχευση Ρώσων ανώτερων αξιωματούχων, ατόμων που συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα ή έχουν κρίσιμες δεξιότητες και αρμοδιότητες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θα θέσει τη δολοφονία του στρατηγού της στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, είπε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ χθες η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας 29χρονος Ουζμπέκος ως ύποπτος για την τοποθέτηση της βόμβας. Οπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, παραδέχτηκε ότι είχε στρατολογηθεί από την Ουκρανία με την υπόσχεση για 100.000 δολάρια και διαμονή σε χώρα της ΕΕ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εξετάζεται η αποστολή 40.000 - 100.000 ευρωπαϊκών στρατευμάτων

Για επιτήρηση της εκεχειρίας και «αποτροπή» κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα

Από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία

Russian Defense Ministry Press

Από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία
Τα «επόμενα βήματα» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία συζήτησαν χτες ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με δεδομένα την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ με την εκλογή του Ντ. Τραμπ και τη ρωσική προέλαση που συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά στα μέτωπα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα μπορούσαν να δοθούν στο Κίεβο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας, όπως ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της παραγωγής όπλων, σε μια προσπάθεια τα «δυτικά» μονοπώλια να πιάσουν «πόστα» στις επενδύσεις μιας μελλοντικής ανοικοδόμησης.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε υποδέχτηκε στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι και τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι και της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντ. Λάμι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα.

Ο Ρούτε επιδιώκει να συγκεντρώσει τους «αποφασιστικότερους» ως προς την υποστήριξη προς το Κίεβο Ευρωπαίους «συμμάχους» για να θέσει προς συζήτηση δύο θέματα: Πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ και τι περισσότερο μπορεί να γίνει για την Ουκρανία, συνοψίζει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ζελένσκι με τον γγ του ΝΑΤΟ

OLIVIER MATTHYS

Ο Ζελένσκι με τον γγ του ΝΑΤΟ
Η άτυπη «μίνι σύνοδος κορυφής» του ΝΑΤΟ θα είναι η ευκαιρία για να συζητηθούν στο υψηλότερο επίπεδο τα «επόμενα βήματα» έπειτα από χίλιες μέρες πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε πριν τη συνάντηση η Μελόνι. Η ιδέα συνοψίζεται στην επικύρωση της «κοινής γραμμής δράσης» ανάμεσα στους Ευρωπαίους και διατήρηση του «στενού συντονισμού για τα επόμενα στάδια», εξήγησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Οπως μετέδωσε χτες το Reuters, επικαλούμενο πηγές, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, η δύναμη θα μπορούσε να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό περίπου 5-8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

Αναλυτές και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ακριβή αποστολή της. «Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι περίπου 40.000 στρατιώτες μπορεί να είναι εφικτός στόχος», σημειώνει το Reuters.

Οι πηγές επισημαίνουν επίσης ότι «μέχρι στιγμής συζητιέται αν μια μελλοντική ευρωπαϊκή αποστολή θα αναλάμβανε έναν παραδοσιακό "ειρηνευτικό ρόλο", όπως η παρακολούθηση γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή θα παρείχε ισχυρό αποτρεπτικό μέσο» κατά της Ρωσίας.

Ιταλοί και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για «ειρηνευτικό σώμα», ενώ Γάλλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί στην «αποτροπή».

Μια τέτοια δύναμη θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη περιορίσουν άλλες αποστολές, όπως «η Διατήρηση της Ειρήνης στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

«Η εντολή της διεθνούς δύναμης και η ανάγκη να βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης συζητηθεί», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πολωνός πρωθυπουργός συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε συνάντηση στη Βαρσοβία την περασμένη βδομάδα. Τον Νοέμβρη ο Μακρόν συζήτησε την πρωτοβουλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Παρίσι. Πηγές του Reuters ανέφεραν επίσης ότι το Κίεβο είχε συνομιλίες για το θέμα με τα κράτη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

Ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, θα ταξιδέψει στο Κίεβο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Γενάρη, αλλά δεν σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μόσχα στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, σύμφωνα με πηγές.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο ΝΑΤΟ τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστέρηση αρκετών μηνών. Η σχετική απόφαση είχε παρθεί στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική στήριξη θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στα κράτη - μέλη, δίνοντας στο ΝΑΤΟ έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο με τη Ρωσία. Το αρχηγείο της νέας αποστολής NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) βρίσκεται στο Clay Barracks, μια αμερικανική βάση στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση

Οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά από χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας κατά του ρωσικού εδάφους, δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Β. Γκερασίμοφ, προσθέτοντας πως «οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εισαγάγουν από μόνες τους δεδομένα διαστημικής νοημοσύνης και να προβλέψουν την προετοιμασία πτήσεων για πυραύλους».

Τα πρόσφατα αρνητικά σχόλια του Τραμπ, για την έγκριση χτυπημάτων με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος, «ενισχύουν και δικαιώνουν» την άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κλιμάκωση του πολέμου, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Οπως το βλέπω, θα αξιολογηθεί κατ' ανάλογο τρόπο στο μέλλον, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη διατλαντική συνεργασία. Τουλάχιστον αυτό διαβάζω σε πρόσφατες συνεντεύξεις του Προέδρου Τραμπ», είπε μιλώντας εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Πάντως, σύμφωνα με τον Γκερασίμοφ, «το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν, αφού η επιστροφή σε ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης είναι αδύνατη σήμερα». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και ως «απάντηση» η Ρωσία θα αναπτύξει σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα.

Οπως επισήμανε, η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη και στην Ασία πυροδοτεί μια «στρατηγική επιθετική κούρσα εξοπλισμών», με την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσία.

Μετά την «κατάρρευση» συμφωνιών ΗΠΑ - Ρωσίας, όπως η Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM) και η Συνθήκη Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (INF), η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START, που περιορίζει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο πλευρών, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχει σαν αποτέλεσμα μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με τη συμμετοχή περισσότερων «παικτών».

Αναδυόμενο μέτωπο η Αρκτική

Η Φινλανδία - με 1.300 χλμ. σύνορα με τη Ρωσία - εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συνθήκη της Οττάβα, που απαγορεύει τις νάρκες ξηράς κατά προσωπικού λόγω της χρήσης τέτοιων όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας Αντι Χακάνεν.

Η αποχώρηση από τη συμφωνία θα επιτρέψει στον στρατό της Φινλανδίας να αρχίσει να αποθηκεύει και πάλι τέτοιες νάρκες και θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

«Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά μέσω πληροφοριών πώς λειτουργεί η Ρωσία στην Ουκρανία, συγκεκριμένα τη μαζική χρήση του πεζικού και τη μαζική χρήση ναρκών», είπε ο Χακκάνεν.

Από την πλευρά της η ετήσια έκθεση της Δανέζικης Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας προειδοποίησε χθες για «αυξημένο κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Αρκτική, σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας της επιθετικής και απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας».

Η Ρωσία αναμένεται να παραχωρήσει απρόθυμα στην Κίνα μεγαλύτερη πρόσβαση στην Αρκτική, κάτι που το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Αρκτική έχει σημαντική στρατιωτική στρατηγική σημασία ως περιοχή ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία μπορούν να καλυφθούν κάτω από τον πάγο και, σε περίπτωση σύγκρουσης, να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Η απόσταση πάνω από τον Βόρειο Πόλο είναι επίσης η συντομότερη διαδρομή μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ρωσίας, καθιστώντας πιθανό βαλλιστικοί πύραυλοι να πετούσαν πάνω από τον Βόρειο Πόλο προς τους στόχους τους σε ένα πιθανό σενάριο πολέμου, σχολιάζει το Reuters.

Η Γροιλανδία, ένα ημιαυτόνομο τμήμα του Βασιλείου της Δανίας, φιλοξενεί την αεροπορική βάση Πίτουφικ, ένα βασικό τμήμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ για βαλλιστικούς πυραύλους.

Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95 πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας πάνω από τα ουδέτερα ύδατα των θαλασσών Μπέρινγκ και Τσούκτσι, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η Ολλανδία, σε συντονισμό με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αναχαίτισε την Τρίτη ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε υπερηχητικούς πυραύλους πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας Ρ. Μπρέκλεμανς. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή ή τις προθέσεις του αεροσκάφους. Από τον Δεκέμβριο, ολλανδικά F-35 περιπολούν στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Δύο παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Στις 6 Δεκέμβρη ολλανδικά μαχητικά F-35 αναχαίτισαν τρία ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα της Βαλτικής.

ΣΥΡΙΑ
Στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία επιθυμεί η κυβέρνηση των τζιχαντιστών

Ο Νετανιάχου επιθεωρεί τις νέες περιοχές που έχει καταπατήσει το Ισραήλ στη Συρία

2024 The Associated Press. All

Ο Νετανιάχου επιθεωρεί τις νέες περιοχές που έχει καταπατήσει το Ισραήλ στη Συρία
Η ρευστότητα των εξελίξεων στη Συρία συνεχίζεται παράλληλα με την όξυνση των ανταγωνισμών διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων και την προετοιμασία νέων συγκρούσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως αυτές που εξελίσσονται από Τουρκία και Ισραήλ, πριν ξεκινήσει και το κυρίως ξαναμοίρασμα της «πίτας» της ανοικοδόμησης της διαλυμένης χώρας.

Στο φόντο αυτό, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Hayat Tahrir al Sham» (HTS) αρχίζουν να ξεπληρώνουν τα «γραμμάτια» της τουρκικής πολυετούς σθεναρής στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης. Ο αρχηγός τους, Αχμεντ αλ Σαράα (γνωστός παλιότερα ως Αμπού Μοχάμεντ Τζουλάνι ή Γκολάνι), δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» ότι η «νέα» Συρία θα αναπτύξει «στρατηγική σχέση με την Τουρκία», η οποία θα έχει και προτεραιότητα στον ρόλο ανοικοδόμησης της ρημαγμένης (από τον πόλεμο) χώρας. «Η Συρία δεν ξεχνά αυτήν την καλοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα αναπτυχθούν στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας και τονίζοντας ότι η Τουρκία «έχει πολλές προτεραιότητες στην ανοικοδόμηση του νέου συριακού κράτους».

«Εμπιστευόμαστε την Τουρκία στο θέμα μεταφοράς της εμπειρίας της στην οικονομική ανάπτυξη στη Συρία», ανέφερε ο αλ Σαράα, προσθέτοντας με νόημα ότι «η επιτυχία της επανάστασης στη Συρία έδωσε αφορμή για πανηγυρισμούς στον τουρκικό λαό» επειδή «η νίκη» του συριακού λαού είναι και δική του.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να μεταφέρει την εμπειρία από τις επιχειρήσεις της οργάνωσής του σε άλλες χώρες της περιοχής, ο Τζουλάνι το αρνήθηκε λέγοντας ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αναλάβουμε καθήκοντα πέρα από τις δυνατότητές μας, όπως η επίλυση των προβλημάτων του ισλαμικού κόσμου, επειδή αυτό θα μας αποσπούσε την προσοχή από την πρώτη μας ευθύνη που είναι αυτή απέναντι στον λαό μας».

Ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ». «Εξέφραζαν δικαίως τις επιφυλάξεις τους για να μην μπούμε στον πόλεμο. Αλλά εμείς θέλαμε να το κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς», ανέφερε, ενώ παράλληλα ΜΜΕ στην Τουρκία προέβλεπαν συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας (στα χνάρια του τουρκο-λιβυκού μνημονίου), προωθώντας τη γνωστή «Γαλάζια Πατρίδα» (δες και σχετικό θέμα και χάρτη στη σελίδα 5).

Ξαναζεσταίνονται τα σχέδια για αγωγό Κατάρ - Συρίας - Τουρκίας

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ανανεώνεται το παζάρι παλιότερων σχεδίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κατάρ - Συρίας - Τουρκίας που ήταν και από τις βασικές αιτίες που ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, αφού το καθεστώς Ασαντ προέκρινε άλλη διαδρομή με άλλες συμμαχίες.

Στον αντίποδα βαθύτερης προώθησης των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων στη Συρία κινείται το Ισραήλ έχοντας καταλάβει ήδη νέα συριακά εδάφη (όρος Ερμών και νέες περιοχές στα υψίπεδα του Γκολάν) από τις πρώτες ώρες της κατάρρευσης της κυβέρνησης Ασαντ, στις 8 Δεκέμβρη.

Ενα μέρος των τουρκικών σχεδιασμών στη Συρία και πιθανώς και αυτοί για τις χρυσοφόρες μπίζνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ανοικοδόμηση αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, Πέμπτη, στην Αίγυπτο στο περιθώριο συνόδου οκτώ μουσουλμανικών χωρών (γνωστή και ως D-8). Στην Αίγυπτο μεταβαίνει με αυτήν την αφορμή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου θα συναντήσει ομολόγους του ή άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ινδονησία, Πακιστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Μπανγκλαντές.

Επιπλέον, φουντώνουν καθημερινά οι πληροφορίες για κινήσεις του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων του στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων στην περιοχή του Κομπανί, παρότι προχτές ανακοινώθηκε παράταση της «εκεχειρίας» των δύο πλευρών μέχρι αύριο Παρασκευή 20/12.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, φάνηκε να απαντά εμμέσως σε αυτές τις τουρκικές κινήσεις, τονίζοντας: «Δεν θέλουμε να δούμε κανένα μέρος να εκμεταλλεύεται την τρέχουσα ασταθή κατάσταση για να προωθήσει τα δικά του στενά συμφέροντα σε βάρος του ευρύτερου συριακού εθνικού συμφέροντος. Συνεχίζουμε συνομιλίες με τους Τούρκους συμμάχους μας».

Παράλληλα, οι γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ απειλούν τις τελευταίες μέρες με κυρώσεις την Τουρκία, απαιτώντας να ασκήσει πιέσεις στους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός με τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται και συνεργάζονται με τις ΗΠΑ. Προτίθενται να καταθέσουν νομοσχέδιο σύντομα που θα προβλέπει κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν αποδεχτεί τους όρους για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη βόρεια Συρία. Σε ανακοίνωσή τους εξηγούν ότι «ενώ η Τουρκία έχει κάποιες νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας που μπορούν να αντιμετωπιστούν, αυτές οι εξελίξεις υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια».

Από την άλλη μεριά, η Γαλλία τείνει χείρα συνεργασίας ή έστω «συνεννόησης» προς την Τουρκία. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποσπώντας τα ευμενή σχόλιά του για την απόφαση της Γαλλίας να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό, ως αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και σε θέματα που άπτονται των σχέσεων Τουρκίας - Γαλλίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι Μακρόν και Ερντογάν συμφώνησαν πως η μετάβαση στη Συρία θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων. «Εξέφρασαν την επιθυμία να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό μια ειρηνική και αντιπροσωπευτική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με τις αρχές της απόφασης 2254 (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των κοινοτήτων στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Κινήσεις και παζάρια από το Ισραήλ

Την Τρίτη, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» ανέφερε ότι Ισραήλ και Σαουδική Αραβία έχουν προχωρήσει τις συνομιλίες για «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων παρότι συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα. Οι πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν λόγο ότι το Ισραήλ δείχνει να συμφωνεί με το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για αναγνώριση ενός «παλαιστινιακού κρατιδίου» αφού αυτό δώσει μια «αόριστη υπόσχεση» για άνοιγμα «μονοπατιού προς ένα παλαιστινιακό κράτος».

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αυτό διέψευσαν στη συνέχεια Σαουδάραβες αξιωματούχοι που μίλησαν στο αμερικανικό «axios.com» χαρακτηρίζοντάς το «αβάσιμο». Οι ίδιοι επέμειναν ότι «η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να εργάζεται για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα βοηθώντας τον Παλαιστινιακό λαό να υλοποιήσει το δικαίωμά του για ανεξάρτητο κράτος».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ισραηλινός αντιπολιτευόμενος πολιτικός Γιαΐρ Γκολάν, που ηγείται του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να εντείνει τις κινήσεις υποστήριξης των Κούρδων της Συρίας με σκοπό να μην αντικατασταθούν το Ιράν και οι σιιτικές πολιτοφυλακές και οργανώσεις από την Τουρκία και τους σουνίτες ισλαμιστές. Πρότεινε έτσι να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τους Κούρδους επειδή «ένα ισχυρό κουρδικό έδαφος είναι ασφάλεια για το Ισραήλ».

Οι πιέσεις αυτές ενθαρρύνουν τους ευρύτερους σχεδιασμούς και κινήσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου στο φόντο του ανταγωνισμού με την Τουρκία.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών παρατήρησε ότι «η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλά για κατοχή στη Συρία είναι η Τουρκία, που ελέγχει το 15% της συριακής επικράτειας μέσω των πληρεξουσίων της οι οποίοι λειτουργούν υπό τη δική της καθοδήγηση». «Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για τη συνέχιση της τουρκικής επιθετικότητας και βίας κατά των Κούρδων της Συρίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την Τρίτη, από την κορυφή του Ορους Ερμών που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός από τις πρώτες ώρες της κατάρρευσης της κυβέρνησης Ασαντ, ο Νετανιάχου μετέβη στην περιοχή πανηγυρίζοντας επειδή ήταν ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που εισήλθε σε συριακό έδαφος.

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία μέχρι να βρεθεί μια άλλη διευθέτηση που να εγγυάται «την ασφάλεια του Ισραήλ».

Κινήσεις ρωσικών δυνάμεων προς τη Λιβύη

Το ίδιο διάστημα, αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για τη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων από τις βάσεις Χμέιμιμ και Ταρτούς προς περιοχές της Λιβύης.

Οι πληροφορίες αυτές έφεραν τη Ρωσία να εξετάζει την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Λιβύη για να προετοιμάσει το εκεί έδαφος για πιθανές νέες βάσεις εάν «ναυαγήσουν» τα παζάρια για διατήρηση αυτών που έχει εδώ και χρόνια στη Συρία.

Απεσταλμένος του ΟΗΕ: Ο πόλεμος δεν τελείωσε

Το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκεΐρ Πέντερσεν, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Δαμασκό παραμένει ρευστή και ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πρώτη του ανακοίνωση για τη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, ζήτησε να ξεκινήσει μια «υπό συριακή ηγεσία» πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές και κάλεσε όλες τις χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

«Οι Σύροι θα πρέπει ειρηνικά, ανεξάρτητα και δημοκρατικά να καθορίσουν το δικό τους μέλλον», ανέφερε η ανακοίνωση θυμίζοντας την απόφαση 2254 που είχε εκδώσει το 2015 για νέο Σύνταγμα και εκλογές. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στη δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNDOF, που επιτηρούσε τα σύνορα Ισραήλ - Συρίας μετά τη συμφωνία του 1974, επισημαίνοντας ότι είναι «υποχρέωση όλων των μερών» (άρα και του Ισραήλ...) να διατηρήσουν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να εφαρμόζουν τους όρους για τη μείωση εντάσεων.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε ομόφωνα αργά το βράδυ της Τρίτης 17/12, δεν έκανε καμία αναφορά στον Ασαντ, ωστόσο υπογράμμισε τη σημασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη χώρα και αποτροπής ανασύστασης του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, χτες, η διευθύντρια του Προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κ. Γ. Ιμσέις, προειδοποίησε ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα δεν έλυσε σοβαρά προβλήματα, με πρώτη την ανθρωπιστική κρίση και τον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα στο τελευταίο 10ήμερο.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και αντιδράσεων, χτες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εσωτερική πτήση αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της Δαμασκού στο Χαλέπι. Στο σκάφος επέβαιναν μεταξύ άλλων και μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι που κάλυψαν το γεγονός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ