Εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό» διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος).
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Αϊντα Τούμα Σάλιμαν, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Ισραήλ και βουλευτής του ΚΚ Ισραήλ, και ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης Παλαιστίνης.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην 29η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Λαό της Παλαιστίνης.
Οι αντιπαραθέσεις Ισραήλ - Ιράν με αιχμή του δόρατος το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επαναφέρονται αυτές τις μέρες κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη.
Χτες, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» περί πυρηνικής εγκατάστασης ή ύπαρξης πυρηνικού υλικού στο ιρανικό στρατιωτικό συγκρότημα στην περιοχή Παρτσίν, που αποτέλεσε στόχο ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου.
Επιπλέον, χτες, ισχυρές χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ υπέβαλαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΑΕΑ σχέδιο απόφασης καταδικάζοντας τη «μη συνεργασία» του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Α. Αραγτσί, με την οποία προειδοποίησε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία να μην υποβάλουν οιοδήποτε σχέδιο απόφασης που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Αν υιοθετηθεί απόφαση εις βάρος μας, το Ιράν θα λάβει αντίμετρα και θα λάβουμε νέα μέτρα που θα αφορούν το πυρηνικό μας πρόγραμμα τα οποία σίγουρα δεν θα τους αρέσουν καθόλου», προειδοποίησε ο Αραγτσί.
Την Τρίτη, το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» μετέδωσε, επικαλούμενο 12σέλιδη έκθεση της ΙΑΕΑ, ότι οι επιθεωρητές του οργανισμού επιβεβαίωσαν πως το Ιράν έχει αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα «με στόχο τη διακοπή της αύξησης των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου ουρανίου κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, Ιρανοί μηχανικοί φέρεται μάλιστα πως έχουν ήδη κάνει τα πρώτα απαραίτητα βήματα για να περιορίσουν την παραγωγή.
Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα έως και 60% το 2021. Το υλικό αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αναβαθμιστεί στο επίπεδο του 90% που χρησιμοποιείται συνήθως στα πυρηνικά όπλα, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Η έκθεση διασφαλίσεων της IAEA είναι η τελευταία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, το 2018, ο Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από σημαντική διεθνή συμφωνία που περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων. Στη συνέχεια, η Τεχεράνη αύξησε τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου της σε επίπεδα - ρεκόρ.
Στο μεταξύ, χτες, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Ιρανού Προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, προς τον Πάπα Φραγκίσκο να ασκήσει την επιρροή του ώστε οι κυβερνήσεις «χριστιανικών χωρών» να ενεργήσουν προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η έκκληση μεταβιβάστηκε στο Βατικανό από ιρανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε σε φόρουμ δια-θρησκευτικού διαλόγου.
Απόλυτα προσηλωμένες και η κυβέρνηση Μπάιντεν και η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στη στήριξη του Ισραήλ και των εγκλημάτων του
2024 The Associated Press. All |
Μολονότι το σχέδιο απόφασης, που συζητούνταν επί τρεις βδομάδες στον ΟΗΕ, ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη εκεχειρία» και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, το απέρριψε επειδή δεν είχε ξεκάθαρη αναφορά στο περιβόητο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ - με την επίκληση του οποίου και με τη στήριξη των Ευρωατλαντικών «συμμάχων» του το Ισραήλ μακελεύει τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου - και δεν συνέδεε άμεσα την εκεχειρία με την «άνευ όρων άμεση απελευθέρωση των ομήρων», παρότι υπήρχε σχετική αναφορά.
Το αρχικό σχέδιο απόφασης είχε αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ ώστε να άνοιγε ένα μονοπάτι για την άσκηση κυρώσεων στο Ισραήλ λόγω της συνέχισης του πολέμου και της σφαγής δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε στη διάρκεια των παζαριών, προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν στάση αποχής, ωστόσο ούτε και αυτό ήταν αρκετό για να άρει η Ουάσιγκτον το βέτο της υπέρ του κράτους - δολοφόνου.
Πρόκειται για την τέταρτη φορά από τον Οκτώβρη του 2023 που οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα προκειμένου να προσφέρουν διπλωματική ασυλία στα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους.
Στον στόχο αυτό είναι απόλυτα προσηλωμένες τόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.
Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Θουν, ο οποίος θα είναι αρχηγός της νέας πλειοψηφίας στη Γερουσία, απείλησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, και άλλων αξιωματούχων. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι προ μηνών η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει ανάλογο νομοσχέδιο, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του ΔΠΔ.
Σε δήλωσή του εξάλλου «προς τους συμμάχους μας στο Ισραήλ», ο Θουν τόνισε ότι «οι ενισχύσεις είναι καθ' οδόν», προαναγγέλλοντας ακόμα μεγαλύτερη αμερικανική στήριξη στο κράτος - δολοφόνο.
Το αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικρίθηκε σφοδρά από τον Παλαιστίνιο αναπληρωτή πρέσβη στον Οργανισμό, Μ. Μπαμία, που αναφέρθηκε στη γενοκτονία που διαπράττεται εδώ και 13 μήνες σε βάρος ανυπεράσπιστων αμάχων της Γάζας και στον εφιάλτη που ζει ο Παλαιστινιακός λαός.
Το αμερικανικό βέτο καταδικάστηκε και από τη Χαμάς, που ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι άμεσος εταίρος στην επίθεση εναντίον του λαού μας, ότι είναι εγκληματίες, σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες, καταστρέφουν τη ζωή στη Γάζα και είναι άμεσα υπεύθυνες για τον γενοκτονικό πόλεμο και την εθνοκάθαρση, όπως και οι κατοχικές δυνάμεις».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντ. Ντανόν, είχε καταδικάσει το σχέδιο απόφασης πριν από την ψηφοφορία λέγοντας πως το κείμενο... «δεν είναι παρά μια προδοσία» σε βάρος των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, προεξοφλώντας το βέτο των ΗΠΑ.
Νέα κρούσματα υποσιτισμού καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Γάζα, που τελεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα υπό τη στενή πολιορκία του ισραηλινού στρατού.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων, ο νέος απολογισμός θυμάτων χτες, 411η μέρα πολέμου στη Γάζα, ανέφερε πάνω από 43.985 νεκρούς και 104.092 τραυματίες. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 13 νεκροί και 85 τραυματίες.
Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, που βρίσκεται στην πόλη Μπέιτ Λαχία της Βόρειας Γάζας, ανέφερε χτες ότι υπάρχουν 17 υποσιτισμένα παιδιά μεταξύ των 85 ασθενών που παραμένουν εκεί και ότι αδυνατεί να τα φροντίσει λόγω έλλειψης κατάλληλων φαρμάκων και τροφίμων. Οι περισσότεροι από τους 85 ασθενείς είναι γυναίκες και παιδιά και απειλούνται από τις συνεχείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, πέρα από τον αποκλεισμό του κτιρίου που έχουν επιβάλει εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα κανείς και κανενός είδους βοήθειας σε φάρμακα και τρόφιμα να μην μπορεί να εισέλθει στο κτίριο.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, κατήγγειλε ότι η Γάζα πλέον έχει μετατραπεί σε τάφο παιδιών και ότι τα δικαιώματά τους καταπατώνται καθημερινά αφότου ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ, τονίζοντας πως εξίσου δύσκολη είναι η ζωή και για τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, όπου έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβρη του 2023 πάνω από 170 παιδιά, περίπου 200 βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.
Χτες, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν άλλον έναν εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση, ενώ τεθωρακισμένα προχώρησαν βαθύτερα στην περιοχή και ανατίναξαν σπίτια. Διασώστες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στην περιοχή της Τζαμπάλια, στη Βόρεια Γάζα και ανέφεραν πως αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 10 ανθρώπων, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης. Ενας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό από τεθωρακισμένα σε κοντινή περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στο προάστιο Σάμπρα στην πόλη της Γάζας, η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο μια από τις ομάδες της κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα μέλος της να σκοτωθεί και τρία άλλα να τραυματιστούν. Ο θάνατος αυτός αύξησε σε 87 τον αριθμό των μελών της πολιτικής προστασίας που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτώβρη 2023, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην κατεστραμμένη Γάζα εμφανίστηκε το τελευταίο 48ωρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μαζί με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, τάζοντας 5.000.000 δολάρια και ασφαλή έξοδο από τη Γάζα για κάθε όμηρο που θα παραδώσουν Παλαιστίνιοι της περιοχής. Επίσης υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εντοπισμού των υπόλοιπων 101 ομήρων που θεωρείται ότι βρίσκονται ακόμα στον θύλακα και διαβεβαίωσε πως η Χαμάς έχει τελειώσει στη Γάζα και πως ποτέ ξανά δεν θα αναλάβει την εξουσία της περιοχής.
Αμερικανοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και στην διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αβριλ Χέινς, ζητώντας απόρρητη ενημέρωση για την παρουσία στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία. Ζητούν επίσης να διερευνήσουν την έκταση της υποστήριξης που προσφέρει η Τουρκία στη Χαμάς καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις που αυτή έχει στα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες και για άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις καθημερινά σε βάρος των Παλαιστινίων.
Χτες το πρωί, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην πόλη Τζενίν μετά από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε καταυλισμό προσφύγων της περιοχής, καθώς η στρατιωτική εισβολή συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον 5 Παλαιστινίων την Τρίτη.
Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις καθυστέρησαν για ώρες την παραλαβή των τραυματιών από ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των τραυμάτων και να απειληθεί η ζωή τους. Η επίθεση του στρατού σε καταυλισμό της Τζενίν ξεκίνησε την Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου ως ανθρώπινη ασπίδα.
Επιπλέον, χτες, έποικοι επιτέθηκαν σε κατοίκους του χωριού Μαζράα αλ Γαρμπίγια που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα και έκαψαν αρκετά αυτοκίνητα της περιοχής, με τις πλάτες του στρατού κατοχής.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον Οκτώβρη του 2023 ως σήμερα, τα κέρδη της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας «El Al» εκτιμάται ότι εκτοξεύτηκαν κατά 260%, παρουσιάζοντας κέρδη 1 δισ. δολαρίων. Το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη 2024 παρουσίασε κέρδη 187 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβασμένα κατά 260%, από τα 52 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία επωφελήθηκε όπως αποδεικνύεται από την απόφαση πολλών ξένων αεροπορικών εταιρειών να πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το Ισραήλ, εξασφαλίζοντας μονοπώληση της αγοράς.
2024 The Associated Press. All |
Στο φόντο των διπλωματικών κινήσεων, το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, την Τρίτη 19/11 σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις του Ισραήλ τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 87. Από τον Οκτώβριο του 2023 υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.558 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 15.123 άλλοι.
Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε χτες στη Βηρυτό ο Χοκστάιν, απέφυγε να αναφερθεί σε «λεπτομέρειες» και βασικά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας. Συναντήθηκε από την Τρίτη δύο φορές με τον Σιίτη πρόεδρο της βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, που δρα ως μεσολαβητής που έχει επικοινωνία με τη Χεζμπολάχ. Την Τρίτη ο Χοκστάιν είχε δηλώσει πως επέστρεψε στη Βηρυτό γιατί είδε πως υπάρχει «μια πραγματική ευκαιρία να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση». Υποστήριξε δε πως «η ευκαιρία είναι τώρα διαθέσιμη» εκφράζοντας την ελπίδα «οι επόμενες ημέρες να φέρουν μια αποφασιστική απόφαση».
Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ ο Χοκστάιν έχει υιοθετήσει στο σχέδιο εκεχειρίας στον Λίβανο βασικά αιτήματα του Ισραήλ όπως η συγκρότηση μίας «επιτροπής» ή «φορέα» που θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας με βασικό πυρήνα την απόφαση 1701 του ΟΗΕ που είχε τερματίσει τον παλιότερο πόλεμο του 2006 και είχε δρομολογήσει την αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα του Νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί επίσης επιχειρούν να «θεσπίσουν» ειδική ρύθμιση που θα «νομιμοποιεί» την παραβίαση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου στο όνομα «αποτροπής» νέας διείσδυσης της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορά του, όπως π.χ. να επιτηρεί από αέρος τον Νότιο Λίβανο και να πραγματοποιεί επιθέσεις όπου και όποτε το κρίνει απαραίτητο, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν... Αυτό το επιβεβαίωσε χτες νωρίς το απόγευμα με δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς, που δήλωσε πως ο ένας από τους βασικούς όρους για «πολιτική διευθέτηση» με τον Λίβανο είναι «η διατήρηση της δυνατότητας του Ισραήλ για συλλογή πληροφοριών και του δικαιώματός του να ενεργεί για να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ».
Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον Χοκστάιν (συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι) είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ σε μία πιθανώς «συμβιβαστική» πρόταση για εκεχειρία, καθώς είναι φανερό πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απαίτηση του Ισραήλ να επιτίθεται κατά το δοκούν στον Λίβανο ατιμώρητα με πρόσχημα τη Χεζμπολάχ...
Το απόγευμα της Τετάρτης ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα τόνισε πως η οργάνωσή του απαιτεί πλήρη τερματισμό των συγκρούσεων και εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου. Προειδοποίησε επίσης με επιθέσεις «στο κέντρο του Τελ Αβίβ» ως απάντηση για τις εντεινόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες μέρες.
Παράλληλα με τα παζάρια μεταξύ Ουάσιγκτον - Βηρυτού και Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει ακατάπαυστα τις αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο χτυπώντας την Τρίτη πάνω από 100 «στόχους».
Αναφέρθηκε επίσης από την Τρίτη ο θάνατος άλλων τριών Λιβανέζων στρατιωτών στον Νότιο Λίβανο και ακόμη ενός χτες.
Στο μεταξύ, η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο, UNIFIL, ανακοίνωσε πως δέχθηκε επιθέσεις την Τρίτη και την Τετάρτη.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι επίθεση στην Παλμύρα της Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.
Σύμφωνα με πηγή στο συριακό υπουργείο Αμυνας, που επικαλέστηκε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες και 50 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές με στόχο την Παλμύρα.
«Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην πόλη της Παλμύρας οφείλονταν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον κτιρίων κατοικιών και της βιομηχανικής ζώνης της πόλης», μετέδωσε το πρακτορείο SANA.
Παράλληλα η σαουδαραβική εφημερίδα «al Hadath» χτες μετέδωσε πως οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ιράκ ότι επίκεινται και εκεί ισραηλινές επιθέσεις σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ελέγξει τις σιιτικές πολιτοφυλακές που δρουν στο έδαφός της και εξαπολύουν κατά διαστήματα επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ φέρεται να είπαν στο Ιράκ πως εξάντλησαν «όλα τα μέσα πίεσης στο Ισραήλ» και πως θα πρέπει να αναλάβει «γρήγορα δράση» για να αποτρέψει νέες αντι-ισραηλινές επιθέσεις.
Τη Δευτέρα το βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πιέσει το Ιράκ να σταματήσει τις επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων του «άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα «αυτοάμυνας» σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ.
Απαντώντας σε αυτές τις απειλές την Τρίτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι τόνισε πως οι δηλώσεις του Σάαρ είναι πρόσχημα για το Ισραήλ, προκειμένου να επιτεθεί στο Ιράκ και να διευρύνει κι άλλο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.