Οι αντιπαραθέσεις Ισραήλ - Ιράν με αιχμή του δόρατος το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επαναφέρονται αυτές τις μέρες κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη.
Χτες, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» περί πυρηνικής εγκατάστασης ή ύπαρξης πυρηνικού υλικού στο ιρανικό στρατιωτικό συγκρότημα στην περιοχή Παρτσίν, που αποτέλεσε στόχο ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου.
Επιπλέον, χτες, ισχυρές χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ υπέβαλαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΑΕΑ σχέδιο απόφασης καταδικάζοντας τη «μη συνεργασία» του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Α. Αραγτσί, με την οποία προειδοποίησε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία να μην υποβάλουν οιοδήποτε σχέδιο απόφασης που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Αν υιοθετηθεί απόφαση εις βάρος μας, το Ιράν θα λάβει αντίμετρα και θα λάβουμε νέα μέτρα που θα αφορούν το πυρηνικό μας πρόγραμμα τα οποία σίγουρα δεν θα τους αρέσουν καθόλου», προειδοποίησε ο Αραγτσί.
Την Τρίτη, το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» μετέδωσε, επικαλούμενο 12σέλιδη έκθεση της ΙΑΕΑ, ότι οι επιθεωρητές του οργανισμού επιβεβαίωσαν πως το Ιράν έχει αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα «με στόχο τη διακοπή της αύξησης των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου ουρανίου κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, Ιρανοί μηχανικοί φέρεται μάλιστα πως έχουν ήδη κάνει τα πρώτα απαραίτητα βήματα για να περιορίσουν την παραγωγή.
Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα έως και 60% το 2021. Το υλικό αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αναβαθμιστεί στο επίπεδο του 90% που χρησιμοποιείται συνήθως στα πυρηνικά όπλα, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Η έκθεση διασφαλίσεων της IAEA είναι η τελευταία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, το 2018, ο Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από σημαντική διεθνή συμφωνία που περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων. Στη συνέχεια, η Τεχεράνη αύξησε τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου της σε επίπεδα - ρεκόρ.
Στο μεταξύ, χτες, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Ιρανού Προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, προς τον Πάπα Φραγκίσκο να ασκήσει την επιρροή του ώστε οι κυβερνήσεις «χριστιανικών χωρών» να ενεργήσουν προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η έκκληση μεταβιβάστηκε στο Βατικανό από ιρανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε σε φόρουμ δια-θρησκευτικού διαλόγου.