Παρασκευή 24 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα παζάρια από το Ισραήλ για παράταση των επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο

2025 The Associated Press. All

Την 30ήμερη παράταση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, καταστρατηγώντας το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν στη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ στις 27 Νοέμβρη, παζαρεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας την Κυριακή 26 Γενάρη. Με αυτόν τον τρόπο ο Νετανιάχου δείχνει τη διάθεσή του να κάνει και αυτήν τη συμφωνία «λάστιχο», προκειμένου να συνεχίσει σταθερά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, όπως έκανε και πριν την έναρξη της χερσαίας επίθεσης το περασμένο φθινόπωρο.

Η δικαιολογία που επικαλούνται οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ότι ο λιβανέζικος στρατός κινείται αργά στην ανάπτυξη δυνάμεων προς τα σύνορα με το Ισραήλ, ώστε να αποτρέψει νέα ανάπτυξη μαχητών της Χεζμπολάχ.

Το θέμα προκαλεί αναβρασμό στη Βηρυτό, όπου χτες έφτασε για επίσημη επίσκεψη, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας (χώρας που επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις στον Λίβανο), Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν. Ο Φαρχάν απέφυγε να δώσει υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τις ισραηλινές επιθέσεις χώρας, τονίζοντας ότι πρώτα περιμένει «έργα και όχι λόγια»...

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος Πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, απευθύνει εκκλήσεις στις «εγγυήτριες δυνάμεις» της συμφωνίας εκεχειρίας, ΗΠΑ και Γαλλία, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ως έχει χωρίς να δοθεί περαιτέρω παράταση στο Ισραήλ. Τυχόν αποτυχία του Ισραήλ να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από τον νότιο Λίβανο μέχρι την Κυριακή, τόνισε, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στις περιοχές που ορίζει η συμφωνία.

Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε χτες ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι φίλα προσκείμενη στην 30ήμερη παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο, και ότι δεν προτίθεται να δείξει την «ελαστικότητα» που έδειχνε μπροστά σε τέτοια αιτήματα η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, ωστόσο, τόνισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση...

Συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης

Πάντως ο ισραηλινός στρατός, εφαρμόζοντας νέες τακτικές και μεθόδους σε σχέση με το μακελειό επί 15 μήνες στη Γάζα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, χτες κλιμάκωσε για τρίτο 24ωρο τη στρατιωτική εισβολή στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης και προκάλεσε τον θάνατο άλλων δύο νεαρών Παλαιστίνιων μαχητών. Από την έναρξη της επιχείρησης, την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί 12 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, καθώς στη στρατιωτική εισβολή στην πόλη και σε μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό της συμμετέχουν εκατοντάδες στρατιώτες, ελεύθεροι σκοπευτές, στρατιωτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που δεν διστάζουν να βομβαρδίσουν πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Τζενίν.

Στο πλαίσιο της ισραηλινής εισβολής στην Τζενίν - που είναι η τρίτη μεγάλη επιχείρηση του είδους της τους τελευταίους μήνες - καταστρέφονται δρόμοι κοντά ή έξω από κεντρικά νοσοκομεία, προκειμένου να καταστεί ανέφικτη η μεταφορά τραυματιών εκεί και να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των θυμάτων, όπως και να μην αξιοποιηθούν ως χώροι όπου συρρέουν να βρουν καταφύγιο άμαχοι, πιστεύοντας ότι δεν θα χτυπηθεί. Βέβαια, η εμπειρία της Γάζας δείχνει ότι το κράτος - δολοφόνος δεν έχει καμία αναστολή στην εξολόθρευση των Παλαιστινίων και στην καταστροφή κρίσιμων υποδομών, όπως νοσοκομεία.

Το βράδυ της Τετάρτης, και ενώ η ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν ήταν σε πλήρη εξέλιξη, το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στο σπίτι του τον συνεργάτη τους, δημοσιογράφο Μοχάμαντ Αλατράς, ενώ κάλυπτε την ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και βδομάδες η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απαγορεύσει τη μετάδοση και τα ρεπορτάζ του συγκεκριμένου καναλιού στη Δυτική Οχθη, και τη λειτουργία ψηφιακών πλατφορμών του δικτύου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (aljazeera.net, aljazeera.net/live, aljazeera360.com, global.ajplus.net), με τη δικαιολογία ότι μεταδίδουν πληροφορίες που «απειλούν την εθνική ασφάλεια και υποκινούν στη διάπραξη εγκλημάτων».

Στη Λωρίδα της Γάζας η εύθραυστη εκεχειρία παραμένει αλλά παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά από τον ισραηλινό στρατό, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την εκεχειρία στον νότιο Λίβανο.

Χτες άλλοι δύο Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη νότια πόλη Ράφα.

Παράλληλα, σωστικά συνεργεία και ομάδες της Πολιτικής Αμυνας συνεχίζουν καθημερινά να ξεθάβουν δεκάδες πτώματα μέσα από τα ερείπια, ενώ εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται σε πρόχειρα κέντρα και στα ελάχιστα νοσοκομεία, που υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας τραγικές ελλείψεις. Ο χτεσινός επίσημος απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε συνολικά από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι χτες 47.283 νεκρούς και 111.472 τραυματίες.

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας - ΗΑΕ

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένει στο επίκεντρο των διεθνών ανταγωνισμών αλλά και του ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως έδειξε η επιλογή του τελευταίου να είναι ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας - διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά μετά την ορκωμοσία του.

Η διαβεβαίωση του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας ότι επιθυμεί να επενδύσει την επόμενη τετραετία στις ΗΠΑ περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια προκάλεσε ενθουσιασμό στον Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται και στη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος να επισκεφτεί πρώτα τη Σαουδική Αραβία, όπως είχε κάνει το 2017, ανατρέποντας παράδοση δεκαετιών που ήθελε να είναι στη Βρετανία η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στο εξωτερικό μετά την εκλογή του.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο Μπιν Σαλμάν και ο Τραμπ συζήτησαν «μορφές συνεργασίας μεταξύ του βασιλείου και των ΗΠΑ για την εδραίωση ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκτός από την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στο φόντο αυτής της επικοινωνίας ανακοινώθηκε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επικοινώνησε κι αυτός στη συνέχεια με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό, συζητώντας μαζί του «τις σθεναρές διμερείς σχέσεις συνεργασίας σε μια περίοδο σημαντικής αλλαγής». Ο Ρούμπιο τόνισε πως αδημονεί να συνεργαστούν οι χώρες τους για να προωθήσουν «τα κοινά τους συμφέροντα στη Συρία, στον Λίβανο, στη Γάζα και αλλού», μην παραλείποντας να επισημάνει τις «απειλές» που θέτουν «το Ιράν και οι αντιπρόσωποί του». Συζήτησαν επίσης για τα οφέλη της αμερικανο-σαουδρααβικής οικονομικής συνεργασίας και τις ευκαιρίες που δημιουργεί για τις οικονομίες των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, «συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης». Τέλος, ο Ρούμπιο εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεισφορά και τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας «στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».

Σε δεύτερο πλάνο, ο Ρούμπιο πραγματοποίησε σειρά επαφών και με άλλους ξένους ομολόγους του και ξένους ηγέτες, μεταξύ τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Στο φόντο της ανανέωσης των προσπαθειών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ», αυτήν τη φορά μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, ο Ρούμπιο υποσχέθηκε στον Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ παραμένει «ύψιστη προτεραιότητα» και για τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Τον συνεχάρη επίσης για τις «επιτυχίες» του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και υποσχέθηκε να εργαστεί «ακούραστα» για να επιτύχει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρούμπιο μίλησε με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου για να υπογραμμίσει ότι η διατήρηση της ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τραμπ», διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Ρούμπιο «ελπίζει να αντιμετωπίσει τις απειλές που θέτει το Ιράν και να αναζητήσει ευκαιρίες για ειρήνη».

Ο νέος ΥΠΕΞ, που ορκίστηκε την Τρίτη, ως γερουσιαστής ανέκαθεν συγκαταλεγόταν στους πιο θερμούς υπερασπιστές του Ισραήλ και της σκληρής πολιτικής πίεσης έναντι του Ιράν, όπως και στα πρωτοπαλίκαρα της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι.

Στη συνέχεια ο Ρούμπιο επικοινώνησε μεταξύ άλλων με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ, και συζήτησαν για τη συνέχιση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, τη διαδικασία ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους και την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη. Η συμφωνία εκεχειρία στη Γάζας έχει σημασία «για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, όπως και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εφαρμογή και των τριών φάσεων της συμφωνίας εκεχειρίας, σε αντίθεση με τον Νετανιάχου, που έχει δηλώσει σε μέλη της κυβέρνησής του ότι θα τηρήσει μόνο το πρώτο στάδιο και θα ξαναρχίσει τον πόλεμο αμέσως μετά.

Παράλληλα με αυτήν τη εξέλιξη, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι συμπεριέλαβε εκ νέου την οργάνωση «Ανσάρ Αλλάχ» των Χούθι της Υεμένης στη «μαύρη λίστα της τρομοκρατίας».

ΣΥΡΙΑ
Αρση κυρώσεων και επενδύσεις ζητά η κυβέρνηση των τζιχαντιστών

Εκκλήσεις για επενδύσεις και άρση κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, προκειμένου να εισέλθει στην εποχή της ανοικοδόμησης μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη στη διάρκεια του 13ετούς πολέμου απηύθυνε χτες στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασαντ αλ Σαϊμπάνι, της εξουσίας των ...αναβαπτισμένων τζιχαντιστών. Μιλώντας αργότερα και στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» τόνιζε πως «πρέπει να υπάρξει νόμος και πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα, για να ανοίξει ο δρόμος για τους ξένους επενδυτές και να ενθαρρυνθούν οι Σύροι επενδυτές να επιστρέψουν στη Συρία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κυρώσεις εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και αποτρέπουν άλλες χώρες, που έχουν δείξει «ξεκάθαρη προθυμία» να επενδύσουν.

Ο Σαϊμπάνι ανέφερε πως η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι η άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως επίσης, η εξασφάλιση βασικών αγαθών όπως ψωμί, καθαρό νερό και ηλεκτρισμός για έναν λαό που ωθήθηκε στα όρια της φτώχειας, ρίχνοντας κάθε ευθύνη στην κυβέρνηση του τέως Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, και «ξεπλένοντας» την ιμπεριαλιστική επέμβαση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ακολούθως τόνισε ότι η νέα, «μεταβατική», κυβέρνηση της Συρίας εργάζεται για να αποδείξει στους αξιωματούχους του Αραβικού Κόλπου και της Δύσης ότι η χώρα δεν αποτελεί πλέον απειλή. Διαβεβαίωσε δε πως η νέα κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να «εξάγει την επανάσταση και να αρχίσει να εμπλέκεται στις υποθέσεις άλλων κρατών». Μίλησε και για την «ειδική σχέση» της χώρας του με την Τουρκία, που χρηματοδότησε και στήριξε επί χρόνια ένοπλες οργανώσεις αντικυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, υποστηρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση δεν θα δείξει «υποταγή» στην Αγκυρα. Σε ό,τι αφορά τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF (που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό) ο Σαϊμπάνι ανέφερε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος για την ύπαρξή τους, επειδή τάχα η νέα κυβέρνηση «δεσμεύτηκε» να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο σύνταγμα και να διασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση και στον στρατό.

Ιρακινές προειδοποιήσεις για αναβίωση των τζιχαντιστών

Το ίδιο 24ωρο, στο Φόρουμ του Νταβός ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν προειδοποίησε για την πιθανή αναβίωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη γειτονική Συρία, τονίζοντας πως η ασφάλεια στη χώρα αυτή θα επέλθει μόνο με μία «αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική». Ο Χουσεΐν τόνισε, επίσης, πως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία «μεγάλωσε, προσέλκυσε περισσότερα μέλη πρόσφατα και ελέγχει περισσότερα όπλα μετά την κατάρρευση του συριακού στρατού».

Τόνισε, επίσης, πως ο μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση της Συρίας είναι η διεξαγωγή «εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς» που θα τηρεί το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο καθορίζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα.

Στο αεροδρόμιο της Δαμασκού αεροσκάφος της «Turkish Airlines»

Στο φόντο των δηλώσεων αυτών, χτες, αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» προσγειώθηκε πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Το αεροσκάφος έφτασε από την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας 345 επιβάτες και ανθρωπιστική βοήθεια. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της «Turkish Airlines» Μπιλάλ Εκσί και Τούρκοι αξιωματούχοι. Ο Εκσί δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του θα πραγματοποιεί τρεις πτήσεις την εβδομάδα προς τη συριακή πρωτεύουσα.

Η «Qatar Airways» ήταν η πρώτη διεθνής αεροπορική εταιρεία που ξανάρχισε τις πτήσεις προς τη Δαμασκό, στις 7 Ιανουαρίου. Ακόμη, πτήση της «Syrian Airlines» με προορισμό τη Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ίδια ημέρα, ήταν η πρώτη διεθνής εμπορική πτήση που αναχώρησε από το αεροδρόμιο αυτό μετά την ανατροπή του Ασαντ στις 8 Δεκεμβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ