Σάββατο 25 Γενάρη 2025 - Κυριακή 26 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εκτός ορίων η λειτουργία του αλλά η κυβέρνηση διώκει αυτούς που διεκδικούν!

Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναδεικνύουν μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», απ' όπου απευθύνουν κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και υπεράσπιση του Συλλόγου από την επίθεση που εξαπολύουν διοίκηση και κυβέρνηση.

Δίνοντας την εικόνα που επικρατεί αυτήν την περίοδο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα, η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, αναφέρει: «Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Η τραγική υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε μια καθημερινότητα γεμάτη προκλήσεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε συνθήκες πίεσης και υπερφόρτωσης.

Η 24ωρη, καθημερινή, εφημερία, με κάλυψη της Εύβοιας, μεγάλου τμήματος της Βοιωτίας και τμήματος της Αττικής, έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, με τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για την παροχή ποιοτικής φροντίδας, ενώ οι κλινικές λειτουργούν με 100% πληρότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς συχνά περιμένουν για ώρες ή και μέρες για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Αυτές τις μέρες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (και όχι μόνο αυτό) "στενάζει" για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες. Με το πρώτο μεγάλο κύμα ιώσεων ''φρακάρει'' και προκαλεί ατέλειωτη ταλαιπωρία σε ασθενείς και εργαζόμενους. Το παθολογικό ΤΕΠ ''γεμίζει'', ασθενείς και συνοδοί αναμένουν ώρες ολόκληρες, η μοναδική νοσηλεύτρια στη διαλογή προσπαθεί να διαχειριστεί τον όγκο, οι γιατροί ''παρακαλούν'' για κρεβάτι στις κλινικές, οι οποίες είναι γεμάτες με παθολογικά περιστατικά.

Η Μαιευτική, η Καρδιολογική, η Κλινική covid, ακόμα και η Χειρουργική έχουν παθολογικά περιστατικά. Για πάνω από 80 παθολογικά περιστατικά εφημερεύει, καθημερινά, ένας επιμελητής παθολόγος. Διευκρινίζουμε ότι τα 48 από τα παθολογικά περιστατικά είναι σε κλίνες του Παθολογικού τμήματος και τα υπόλοιπα ''διασπορά'' σε όλα, σχεδόν, τα νοσηλευτικά τμήματα. Πρόσφατα η κατάσταση χειροτέρεψε... Μετέτρεψαν τους τετράκλινους θαλάμους της Παθολογικής σε πεντάκλινους, με το ίδιο, φυσικά, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!».

Μόνιμα χαμένοι υγειονομικοί και ασθενείς

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η συνδικαλίστρια σημειώνει: «Διοίκηση, 5η ΥΠΕ, υπουργείο περιμένουν από συνολικά 5 ειδικευμένους παθολόγους, ως δύναμη στην Παθολογική και 4 ειδικευμένους γιατρούς των Επειγόντων να διεκπεραιώσουν τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών και οι ειδικευόμενοι νέοι γιατροί να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Επειγόντων και Παθολογικής και να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, πολλές φορές χωρίς την παρουσία ειδικού. Οσον αφορά το Νοσηλευτικό καλούνται 4 - 5 νοσηλευτές, στη βάρδια, στο Παθολογικό τμήμα, να διαχειριστούν 48 ασθενείς ή 57 με τις επιπλέον κλίνες και στα υπόλοιπα τμήματα 3 - 4 νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 36 και πλέον ασθενείς!

Δυστυχώς, η κακή οργάνωση επιδεινώνει την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εργάζονται υπό συνθήκες στρες και ανασφάλειας. Η ανάγκη για άμεσα μέτρα είναι επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται και ότι το προσωπικό θα μπορέσει να δουλέψει σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον».

Αναδεικνύοντας το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτήν την κατάσταση, η πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει: «Χαμένοι είναι πρώτα απ' όλα οι ασθενείς. Η κακή ποιότητα της φροντίδας, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού και οι περιορισμένοι πόροι μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της υγείας τους και σε αυξημένο άγχος.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που συχνά υποφέρουν από υπερφόρτωση, burnout και έλλειψη υποστήριξης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία. Χαμένη είναι συνολικά η κοινωνία, καθώς η κακή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, αυξάνοντας το κόστος για το σύστημα Υγείας στο σύνολό του. Από την άλλη, κερδισμένοι είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι προμηθευτές».

Δυνατός Σύλλογος για ακόμα πιο δυνατούς αγώνες

Για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, αλλά και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας, μας μίλησε ο Δημήτρης Κατσαρός, γραμματέας του Συλλόγου. Οπως σημείωσε, «ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά για να μην εφαρμοστεί το "νέο ΕΣΥ", της παραπέρα εμπορευματοποίησης. Με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, απεργίες, δικαστικές διεκδικήσεις, δεν το βάζουμε κάτω. Πριν από έναν χρόνο συντονιστήκαμε με την τοπική κοινωνία της Χαλκίδας και της Εύβοιας, αναδείξαμε την τραγική κατάσταση, διοργανώθηκε, με δική μας ευθύνη, πανευβοϊκό συλλαλητήριο.

Ο συντονισμός με άλλα σωματεία στην περιοχή, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με συλλόγους, κάνει το ζήτημα της Υγείας υπόθεση του λαού! Αναδεικνύουμε σταθερά και αταλάντευτα την κατάσταση στο Νοσοκομείο!

Η δράση αυτή έχει μεγαλώσει το σωματείο μας, νέα μέλη εγγράφονται, περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στον αγώνα, στη διεκδίκηση. Ο Σύλλογός μας επιδιώκει οι εργαζόμενοι να έχουν τον πρώτο λόγο, για μια σειρά από ζητήματα έχουμε κάνει συναντήσεις με τα τμήματα, με το προσωπικό.

Μπαίνουμε μπροστά ώστε να μη νοσηλεύονται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά στην Καρδιολογική και στη Μαιευτική, πλάι σε καρδιοπαθείς, λεχώνες και νεογέννητα. Αναδεικνύουμε την τραγική υποστελέχωση των τμημάτων κ.ο.κ. Προτάσσουμε το να φτιαχτεί νέο οργανόγραμμα, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο, να μην περάσει η σίτιση σε εργολάβο, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό σε φύλαξη - καθαριότητα που έχουν παραδοθεί σε εργολάβο.

Σήμερα το "νέο ΕΣΥ" για να εφαρμοστεί χρειάζεται να εντατικοποιήσει τους όρους δουλειάς, να εξαντλήσει τους εργαζόμενους!».

Οπου δεν πίπτει... η συκοφαντία, πίπτουν οι διώξεις

Για τη συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της προέδρου και τη συνολικότερη στάση της διοίκησης και της κυβέρνησης απέναντι στις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων, ο Δ. Κατσαρός τονίζει:

«Διοίκηση, 5η ΥΠΕ και υπουργείο από τη μία θέλουν να βγάλουν εκτός δράσης το σωματείο και τις διεκδικήσεις του και από την άλλη να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, σπέρνοντας τεχνηέντως τη διχόνοια, καλλιεργώντας επιχειρήματα του τύπου "φταίνε οι γιατροί γιατί δεν διεκπεραιώνουν περιστατικά", "φταίνε οι μαίες γιατί δεν νοσηλεύουν εγκεφαλικά και χειρουργημένους", "φταίνε οι συνδικαλιστές που δεν αφήνουν το Νοσοκομείο να προχωρήσει". Ολοι φταίνε, εκτός από το υπουργείο εμπορίας της Υγείας, την πολιτική της κυβέρνησης και όσους την υλοποιούν!!!

Εφόσον βέβαια αυτά δεν πιάνουν στους εργαζόμενους αξιοποιούν το "μαστίγιο"... Δηλαδή, την τρομοκρατία. Με επακόλουθο μια σειρά μετακινήσεων - επιθέσεων απέναντι σε εργαζόμενους που αγωνίζονται, με καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, στοχευμένα σε δραστήρια μέλη του σωματείου και όχι μόνο!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνδικαλιστική δίωξη απέναντι στην πρόεδρο του Συλλόγου, Ι. Ιωάννου. Είναι συνδικαλιστική δίωξη, που έρχεται ως επακόλουθο συνεχών μετακινήσεών της, από τμήμα σε τμήμα! Η συνδικαλιστική δίωξη γίνεται επειδή αποκαλύψαμε ως Σύλλογος τη γύμνια των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων, γιατί προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη με συγκεκριμένα στοιχεία που καλούνται να απαντήσουν.

Κατηγορούν την πρόεδρο για συκοφαντική δυσφήμηση, καταλογίζοντάς της προσωπικό συμφέρον, με μάρτυρες στο πλευρό της διοίκησης διάφορους υπέρμαχους και πρωτεργάτες των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων. Ενας απ' αυτούς, μάλιστα, είναι περιφερειακός σύμβουλος με τη ΝΔ στη Στερεά.

Δεν θα τους περάσει! Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ήδη μια σειρά από σωματεία και φορείς έβγαλαν ψηφίσματα στήριξης. Δεν το βάζουμε κάτω! Συνεχίζουμε τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και παροχές Υγείας για τον λαό!».

ΑΛΙΒΕΡΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νερό τη Δευτέρα

«Να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα επαρκές και υψηλής ποιότητας δωρεάν νερό για όλους», απαιτούν Σύλλογοι και μαζικοί φορείς του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης τη Δευτέρα 27 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου στο Αλιβέρι.

Η αποκάλυψη ότι το νερό στην πόλη του Αλιβερίου και στους οικισμούς Καράβου, Μηλακίου, Λάτα, ΟΣΜΑΝ και Ακτής Νηρέως είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα, και η απαγόρευση χρήσης του από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Η έντονη ανησυχία και η ανάγκη διεκδίκησης προστασίας της υγείας εκφράστηκαν και στη μαζική σύσκεψη, με την παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι, με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Οικοδόμων Εύβοιας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύμης - Αλιβερίου, Συνταξιούχων Κύμης - Αλιβερίου, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύμης, Παραρτήματος Εύβοιας του ΠΜΣ, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλιβερίου, ΠΕΣ Γαβαλά, Ομάδας Γυναικών Αλιβερίου (μέλους της ΟΓΕ).

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη σύσκεψη αντιπροσωπεία των σωματείων και φορέων είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου, Ν. Μπαράκο, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια δέσμευση από την πλευρά του για ικανοποίηση των αιτημάτων τους για διανομή δωρεάν νερού όλο το 24ωρο σε όλα τα σπίτια και καταστήματα, άμεση διερεύνηση των πηγών της μόλυνσης κ.ά.

Τις διεκδικήσεις των κατοίκων στηρίζει το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο, Χρήστο Κατσώτη, Γιώργο Λαμπρούλη και Διαμάντω Μανωλάκου να έχουν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό «εμπορίου Υγείας»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου

Με τρίωρη στάση εργασίας (7-10 πρωί) και συγκέντρωση στο αίθριο του νοσοκομείου στις 8.30 π.μ. «υποδέχεται» το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που σκαρφίζεται «φιέστες» μπας και κουκουλώσει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτήν τη φορά βέβαια δεν «κόβει κορδέλα», αλλά «γιορτάζει» την επέτειο ενός χρόνου από τη λειτουργία της Μονάδας Εγκεφαλικών.

Το Σωματείο μάλιστα συστήνει στον Αδ. Γεωργιάδη, οδεύοντας προς το «Αττικόν», να περάσει π.χ. από το νοσοκομείο «Λοιμωδών», στο οποίο είχε βάλει «λουκέτο» στην προηγούμενη θητεία του στο υπ. Υγείας.

Ενώ, ειδικά για την κατάσταση στο «Αττικόν», χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τις πρώτες 15 μέρες του Γενάρη 600 ήταν οι ασθενείς που έμειναν σε φορεία στους διαδρόμους, με την αναμονή στα επείγοντα να ξεπερνά τις 6 ώρες. Επίσης, ένας στους δυο ασθενείς που εισάγεται, νοσηλεύεται σε διαδρόμους και τα ράντζα στο «Αττικόν» είναι όσο άλλες 3-4 κλινικές!

Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Εγκεφαλικών, στης οποίας την εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο υπουργός, αυτή άνοιξε και λειτουργεί με 10 νοσηλευτές που μεταφέρθηκαν από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Δυτικής Αθήνας, οι οποίες είναι μάλιστα «ξεδοντιασμένες» από προσωπικό, το οποίο μειώθηκε κατά 60% τα τελευταία χρόνια.

«Οσες φορές επισκέπτεται νοσοκομεία, είναι είτε για να διαφημίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας (βλέπε απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία) είτε για να προκαλέσει και να υβρίσει τους υγειονομικούς, βαφτίζοντάς τους "συμμορία της μιζέριας"», αναφέρει το Σωματείο καλώντας στην κινητοποίηση. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εμπορίου της Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μας ευτελίζουν καθημερινά, καθηλώνουν τον μισθό μας, δεν μας δίνουν τα νόμιμα ρεπό και τις άδειες, δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ, κρατούν χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους μας σε ομηρία και δεν τους μονιμοποιούν, μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία παρά την ακρίβεια και την υπερφορολόγηση του λαού.

Δηλώνουμε καθαρά ότι οι εργαζόμενοι του "Αττικόν" και το υγειονομικό κίνημα δεν ανέχεται φιέστες από τους διαφημιστές των ιδιωτικοποιήσεων», καταλήγει το Σωματείο, καλώντας και τους εργαζόμενους από τις δυτικές συνοικίες και τους φορείς τους να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση.

Οι διεκδικήσεις περιλαμβάνουν τις άμεσες προσλήψεις προσωπικού, το άνοιγμα των κλειστών χειρουργείων, ουσιαστικές αυξήσεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, καμιά επιχειρηματική δράση και ιδιωτικοποίηση με όποια μορφή κ.ά.

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Παναττική συγκέντρωση στις 4 Φλεβάρη για συντάξεις και Υγεία

Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας

Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων πραγματοποιούν στις 4 Φλεβάρη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 10 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους που χρονίζουν, διεκδικούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια με άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και άμεσα μέτρα για την Υγεία και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, δωρεάν φάρμακα και κατάργηση κάθε εμπορευματικής δράσης στην Υγεία.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και σε όσους έχουν κυβερνήσει, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων σημειώνει: «Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα γιατί δεν αντέχουμε άλλο τα ατελείωτα βάρη που έχετε φορτώσει στις πλάτες μας για πολλά χρόνια (...) δεν αντέχουμε τη μίζερη ζωή που οι πολιτικές σας όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιβάλει. Εξοργιζόμαστε όταν σε όλη μας τη ζωή και σήμερα συνεχίζουμε να πληρώνουμε, παρότι μας έχετε περικόψει τις συντάξεις, Υγεία, φάρμακο, κοινωνικές παροχές κ.ά. για να ικανοποιείτε τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εμπόρων του πολέμου που σφαγιάζουν τους λαούς σε πολλά μέρη του κόσμου και στη γειτονιά μας».

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα η ΣΕΑ τονίζει ότι «η εποχή που ζούμε απαιτεί τη μέγιστη συμμετοχή μας» και καταλήγει: «Λύσεις στα προβλήματά μας δίχως τη μαζική, μαχητική παρουσία των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δοθούν...».

ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ
Εντείνονται οι απεργιακές προετοιμασίες για την Υγεία στα νησιά

Στις 12 Φλεβάρη «νεκρώνουν» τα νησιά | «Οι Ικαριώτες αρνούνται πεισματικά να συμβιβαστούν με την αθλιότητα», μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

Από συγκέντρωση για την Υγεία στην Ικαρία
Από συγκέντρωση για την Υγεία στην Ικαρία
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την καθολική συμμετοχή στη γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Κεντρική διεκδίκηση των δεκάδων σωματείων που ενώνουν τις φωνές τους είναι αυτή για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στον αντίποδα της σημερινής άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφώσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης και του «κόστους - οφέλους».

Υπενθυμίζεται πως η απεργιακή κινητοποίηση οργανώνεται μετά από ομόφωνη απόφαση που πήραν δεκάδες φορείς που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια πολύμορφη δράση η οποία ξετυλίγεται τους τελευταίους μήνες.

Σήμερα, στον «Ριζοσπάστη» μιλάει για τα προβλήματα, τις διεκδικήσεις και την οργάνωση αυτού του μεγάλου αγώνα ο Γρηγόρης Κυριακόπουλος, επικουρικός Ορθοπεδικός Χειρουργός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας.

* * *

-- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ικαρίας αλλά και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας του νησιού;

-- Η δημόσια Υγεία στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου ως «άγονα νησιά», παρέχεται από ένα Γενικό Νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο, ένα Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία σε Ράχες, Φούρνους και Θύμαινα καθώς και Περιφερειακά Ιατρεία σε Καρκινάγρι, Μαγγανίτη και Χρυσομηλιά. Βάσει σχεδιασμού και μόνο, καθώς η πραγματικότητα είναι απογοητευτική, όπως και σε όλο το ΕΣΥ... Ακόμα και αν συγκεντρωθεί το προσωπικό από όλες τις δομές στο νοσοκομείο, δεν επαρκεί για να επανδρωθεί και επομένως να λειτουργεί κανονικά, ενώ οι υλικοτεχνικές υποδομές επίσης υπολείπονται των σύγχρονων αναγκών. Συγκεκριμένα...

Στο Νοσοκομείο Ικαρίας: Υπηρετούν 18 μόνιμοι και 3 επικουρικοί ιατροί 13 ειδικοτήτων. Προφανώς υπάρχει υπερεφημέρευση, ενώ πολλές ημέρες στο μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών μένουν κενές καθώς βασικές ειδικότητες όπως γενικού χειρουργού, αναισθησιολόγου, ΩΡΛ, γυναικολόγου και ακτινολόγου καλύπτονται από έναν ιατρό, όταν για την πλήρη κάλυψη απαιτούνται 3 ανά ειδικότητα. Ακόμα πιο μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το χειρουργείο δεν υπάρχει ως τμήμα στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου (!) με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο - κυρίως έκτακτα περιστατικά - να υποστηρίζονται από προσωπικό (νοσηλευτικό και καθαριότητας) «δανεικό» από άλλα τμήματα. Το τμήμα αξονικού τομογράφου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ακτινοδιαγνώστη, έχει παραδοθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία δίνει διάγνωση με καθυστέρηση τουλάχιστον 5 ωρών εκθέτοντας σε κίνδυνο τα επείγοντα περιστατικά. Ακόμα και μετά την πανδημία το νοσοκομείο όχι μόνο δεν διαθέτει ΜΕΘ, αλλά ακόμα και η παροχή οξυγόνου δεν επαρκεί για μάσκες επανεισπνοής...

Στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου: Με 8 οργανικές θέσεις ιατρών, υπηρετούν μόλις ένας παθολόγος και ένας ακτινοδιαγνώστης - ο οποίος πραγματοποιεί μόνο υπερήχους καθώς το ακτινολογικο μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω τεχνικών ατελειών, παρότι έχει συνδεθεί από τον Νοέμβριο 2023. Ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδέψουν μέχρι το νοσοκομείο ακόμα και για μία απλή ακτινογραφία. Τις περισσότερες ημέρες η εφημερία καλύπτεται μόνο από αγροτικούς ιατρούς - διπλά παράνομο καθώς στα Κέντρα Υγείας πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένος ιατρός, ενώ επιστρατεύονται οι ιατροί των περιφερειακών ιατρείων Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου (21 και 40 χιλιόμετρα μακριά, αντίστοιχα) αφήνοντας ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες.

Τα Πολυδύναμα Ιατρεία μόνο στα χαρτιά μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, καθώς καλύπτονται ενίοτε από ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικούς). Ειδικά το Ιατρείο Ραχών που εξυπηρετεί πάνω από 2.000 κατοίκους - και υπερδιπλάσιους την τουριστική περίοδο - καλυπτόταν από μία γενική ιατρό (βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου) και δύο νοσηλεύτριες, πλέον έχει μείνει με μία νοσηλεύτρια. Στους δε Φούρνους οι ειδικευμένοι ιατροί που παρέχουν υπηρεσίες και εφημερεύουν, βρίσκονται με ολιγοήμερη απόσπαση, μεταξύ των οποίων και η μοναδική παθολόγος του Κέντρου Υγείας Ευδήλου...

Ακόμα και η διαχείριση των προβλημάτων προκαλεί ερωτηματικά: Η μία νοσηλεύτρια που εργαζόταν με απόσπαση στις Ράχες, μετά από καταγγελία και μήνυση που έκανε για άσκηση σωματικής βίας από γιατρό υπαίθρου, αντιμετώπισε λήξη της απόσπασής της και οδηγήθηκε τελικά σε μη ανανέωση της σύμβασης για οικογενειακούς λόγους. Η ιατρός που υπηρετούσε ως αγροτικός στο Καρκινάγρι, με τη λήξη του χρόνου και εφόσον ήρθε ο αντικαταστάτης της, αιτήθηκε παράταση προκειμένου να καλύψει το ιατρείο Ραχών. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση και οι διοικούντες θεωρούν φυσιολογικό τα ιατρεία Μαγγανίτη και Ραχών να καλύπτονται από έναν ιατρό, ο οποίος εφημερεύει και στον Εύδηλο. Υπάρχει ενδιαφέρον από συναδέλφους για να υπηρετήσουν στην Ικαρία (τουλάχιστον ορθοπεδικός, ΩΡΛ και αναισθησιολόγος), ωστόσο οι προκηρύξεις τους αγνοούν...

-- Στον αγώνα που δίνετε οι υγειονομικοί, ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας;

-- Οι Ικαριώτες αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν αυτή την κατάσταση. Ηταν και είναι πλάι στους υγειονομικούς και τους αγώνες μας. Οργανωμένοι σε εργατικά σωματεία, τοπικούς φορείς, συλλόγους γονέων, αθλητικούς συνδιαλέγονται και συντονίζονται για τα κοινά προβλήματα ιδίως σε Υγεία και Παιδεία. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε δώσει από κοινού αγωνιστικό «παρών» με πολύμορφες δράσεις: Απεργία στις 17 Οκτωβρίου, παναιγαιακή κινητοποίηση για την Υγεία στις 2 Νοεμβρίου, στις 11 Νοεμβρίου κινητοποίηση - καταγγελία ενάντια στην απόσπαση μιας εκ των δύο παιδιάτρων.

-- Ενόψει της γενικής απεργίας πώς ετοιμάζετε την επιτυχία της;

-- Με τη νέα χρονιά, και χωρίς τίποτα ουσιαστικά να έχει βελτιωθεί, έπειτα από πρωτοβουλία των συναδέλφων του Νοσοκομείου Σάμου καλέσαμε συνάντηση φορέων, όπου αποφασίστηκε συμμετοχή σε 24ωρη πανεργατική απεργία, στις 12 Φλεβάρη. Ηδη οι μαζικοί φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, ενώ οργανώνονται και τοπικές παρεμβάσεις με συμμετοχή μελών του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας (ΣΕΝΙ) προκειμένου να κοινωνηθεί το μήνυμα σε όλο το νησί.

Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια των προηγούμενων και πλέον γίνεται προσπάθεια συντονισμού σε επίπεδο Αιγαίου με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Στις 12 Φλεβάρη απεργούμε και διαδηλώνουμε στην πλατεία Ευδήλου στις 11.00 με αίτημα την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ