Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Στις 14 Γενάρη η νέα κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Κοινό κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης απευθύνουν σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, μπροστά στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καλούν τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες στην Υγεία, την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία σε όλους τους κλάδους, Σωματεία των συνταξιούχων και φορείς του μαθητικού, φοιτητικού και γονεϊκού κινήματος να προσυπογράψουν το κοινό τους κείμενο.

Την Κυριακή 14 Γενάρη οργανώνουν κινητοποίηση με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Θησείο» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκκληση για αίμα λόγω της έξαρσης των ιώσεων

Εκκληση «σε όλους τους συμπολίτες μας που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους - δώρο ζωής για εμάς» και να προσέλθουν στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθημερινά από τις 9.00 έως τις 13.30 καθώς και Σαββατοκύριακο τις ίδιες ώρες (τηλ. 210.7452.036) ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Οπως σημειώνει, τη δεδομένη χρονική περίοδο οι ελλείψεις αίματος οφείλονται στις διακοπές των εορτών τόσο των αιμοδοτών όσο και του ελλιπούς προσωπικού των νοσοκομείων, στην μη ύπαρξη αποθεμάτων αίματος από το ΕΚΕΑ, αλλά και στην έξαρση των ιώσεων (COVID-19, γρίπη) οι οποίες θα κορυφωθούν το προσεχές χρονικό διάσημα, καθιστώντας γενικευμένες τις ελλείψεις αίματος που ήδη αρχίζουν και σε άλλα νοσοκομεία ιδιαίτερα της Αττικής.

«Οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο, για άλλη μια φορά, καλούνται να επωμιστούν τις συνέπειες για την υγεία τους (σωματικές και ψυχικές) ενός άναρχου Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας με την αναβολή της μετάγγισής τους, την υπομετάγγισή τους, την ομηρία τους στα νοσοκομεία από τη συχνότερη προσέλευση, που αυξάνει και τον κίνδυνο λοιμώξεων και την αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης αιμοδοτών καθώς η έλλειψη Κεντρικής Διαχείρισης και δημιουργίας Αποθεμάτων Αίματος θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά το μέγεθος των ελλείψεων αίματος, αν όχι να τις εξαλείψει λόγω των φαινομένων της εποχικότητας.

Διαχρονικά, οι αναβολές των μεταγγίσεων ή οι υπομεταγγίσεις των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αποτελούν τη "λύση" στις ελλείψεις αίματος, για τον εφησυχασμό των συνειδήσεων, ένα φυσικό δηλαδή επακόλουθο των εποχικών φαινομένων (καλοκαίρι, εορτές, ιώσεις, καιρικά φαινόμενα) που όμως καταδεικνύει την ανεπάρκεια του Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, η πάγια τακτική, ανεξαρτήτως εποχής, χρόνια τώρα των ασθενών ομάδων Α, Β και 0, Rhesus αρνητικό (-) στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι είτε η αναβολή της μετάγγισης είτε η υπομετάγγιση, αφού ούτε το ΕΚΕΑ μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά», καταγγέλλει ο Σύλλογος.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νοσοκομεία ξανά στο «κόκκινο» και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του λαού

Αλλοι 57 νεκροί σε μία βδομάδα, 600 σε ένα τρίμηνο, αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις | «Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» στο άνοιγμα των σχολείων, στους γονείς το κόστος για τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά

Eurokinissi

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την πανδημία, ο λαός είναι ξανά «στο ίδιο έργο θεατής», με τη νέα έξαρση της COVID-19, που σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις βρίσκει τα νοσοκομεία σε όλο και χειρότερη κατάσταση: Υποστελεχωμένα, με το λιγοστό προσωπικό, γονατισμένο από τα 4 χρόνια, να δίνει μια άνιση μάχη διαρκείας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, και με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και τώρα να πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, επανεμφανίζονται φαινόμενα από την ...προϊστορία των συστημάτων Υγείας, που έφεραν εκατοντάδες θανάτους μέσα στην πανδημία, όπως το να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ, να λειτουργούν ΜΕΘ με ελάχιστο προσωπικό, να μετακινούνται οι γιατροί από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μπας και μπαλωθούν όπως - όπως τα κενά.

Τα στοιχεία για τη νέα έξαρση είναι εφιαλτικά, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η κορύφωση έρχεται τις επόμενες βδομάδες, και με τα σχολεία να ανοίγουν με τα γνωστά «πρωτόκολλα» της υπερμετάδοσης.

Εκατοντάδες θάνατοι, ραγδαία αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με COVID το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στη λίστα έρχονται να προστεθούν επιπλέον 57 νεκροί από την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης (25 - 31 Δεκέμβρη). Οπως δείχνει η έκθεση, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων COVID παρουσίασε σημαντική αύξηση. Κατά 44% αυξήθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 1.818 (μ.ο. 1.259), και ήταν ο υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη βδομάδα του 2022 (1.519)!

Να σημειωθεί ό,τι μέσα σε ένα 24ωρο (την περασμένη Τετάρτη) οι εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία κατέγραψαν αύξηση 52%, καθώς πραγματοποιήθηκαν 309 εισαγωγές, από 172 την 1/1 και 262 στις 2/1, με 1.392 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων, που έφτασαν τις 31 (από 24). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν: Ιωάννινα (+116%), Θεσσαλονίκη (+60%), Αττική (+56%), Ηράκλειο (+31%) και οριακά σε Χανιά (+18%) και Πάτρα (+13%).

Οσο για τη γρίπη, το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, ενώ 8 νέα σοβαρά κρούσματα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Δραματική η κατάσταση στα παιδιατρικά, με «ατομική ευθύνη» το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Ηδη στα ελάχιστα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο τις τελευταίες βδομάδες, αφού σε κάθε εφημερία φτάνουν εκατοντάδες παιδιά με τους γονείς τους και η αναμονή ξεπερνά πλέον τις 8 ώρες.

Σε αυτό το φόντο ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 8 Γενάρη και οι ειδικοί εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς τις επόμενες βδομάδες αναμένεται κορύφωση των εποχικών ιώσεων και του κορονοϊού. Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι αναμενόμενα, όπως κάθε χειμώνα, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία, να παραμένουν υποστελεχωμένα και να φρακάρουν με την παραμικρή συρροή κρουσμάτων, λόγω της απουσίας ενός οργανωμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.

Η ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Και σ' αυτήν την περίπτωση τα μέτρα από το υπουργείο Υγείας αφορούν συστάσεις για ...ανοιχτά παράθυρα και αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων (ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας μετρούν 25 μαθητές), τακτικό πλύσιμο χεριών και φτάρνισμα στον αγκώνα. Η ευθύνη του κράτους για την ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία μετακυλίεται αποκλειστικά σε γονείς οι οποίοι θα πρέπει να στήνονται στις ουρές των φαρμακείων, να εξασφαλίζουν τεστ αυτοδιάγνωσης από την τσέπη τους, αλλά και να πληρώνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά, που ήδη «τρίβουν τα χέρια» τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν απουσίες σε περίπτωση κρούσματος κ.ο.κ.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει αυτές τις μέρες εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ίδια με την περσινή. Την ερχόμενη βδομάδα στο myschool οι απουσίες των μαθητών θα αποτυπώσουν ένα σημαντικό τμήμα της έξαρσης των ιώσεων, ενώ το μπαλάκι της ευθύνης πετιέται και πάλι στους γονείς, να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού ή γρίπης, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η παρακολούθησή τους από γιατρό.

Ελάχιστοι οι νοσηλευτές, ξανά διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ!

Μια χαρακτηριστική εικόνα για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτή που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που την Πέμπτη πραγματοποίησαν και αγωνιστική παρέμβαση, αφού «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», με τον Σύλλογό τους να δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης, την εξάντληση του λιγοστού προσωπικού και την επιτακτική ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννα Ιωάννου, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και άλλων ιώσεων το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς ήρθε να προστεθεί στην ήδη προβληματική εικόνα που επικρατεί εξαιτίας των μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως κατήγγειλε μάλιστα ο γραμματέας του Συλλόγου, Παναγιώτης Τζουβάρας, στην κλινική COVID-19 υπάρχουν μόλις 2 νοσηλευτές για συνολικά 22 ασθενείς, ενώ για αρκετά διαστήματα δεν υπάρχει καν γιατρός! Ανέφερε επίσης ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι οποίοι περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης και των δυνατοτήτων του.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων κατήγγειλε ότι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, η διοίκηση του νοσοκομείου και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ συνεχίζουν την επικίνδυνη τακτική των μετακινήσεων και των «μπαλωμάτων» από κλινική σε κλινική προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, καθώς και ότι η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει επέκταση ΜΕΘ αλλά χωρίς να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να την καλύψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας τόνισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την αγωνιστική του δράση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό στην κλινική COVID, σε ΤΕΠ και ΤΕΠ COVID «εδώ και τώρα», καθώς επίσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών.

Στο πλευρό του Συλλόγου και των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η περίθαλψη του λαού θυσία στον βωμό της εμπορευματοποίησης και του περιορισμού του «κόστους»

Μελέτη του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας αλλά και το τι ...έρχεται για τον λαό με τη στρατηγική ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης

Πτυχές της στρατηγικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, η συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, το αποτύπωμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, περιλαμβάνονται σε μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Το θέμα της μελέτης είναι «Ανάλυση των οικονομικών μεγεθών των δημόσιων νοσοκομείων της Ελλάδας». Οπως αναφέρεται, αποσκοπεί «να αναδειχθεί η σημασία και η σπουδαιότητα της ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων των δημόσιων νοσοκομείων για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, την καλύτερη διοίκηση και τη βιώσιμη οικονομική διαχείριση της Υγείας». Δηλαδή, στόχος να αποτελέσουν τα ευρήματά της οδηγό για στοχευμένα μέτρα που θα επιταχύνουν την πορεία περαιτέρω προσαρμογής της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με κριτήρια επιχειρηματικά, με συμπίεση των εξόδων λειτουργίας και αύξηση των εσόδων τους από την άμεση και έμμεση πώληση των υπηρεσιών τους προς τους ασθενείς - «πελάτες».

Είναι τα κριτήρια που απαιτούν λιγότερο και «ευέλικτο» υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μειώνεται το «κόστος» λειτουργίας των μονάδων Υγείας, αλλά και ανάπτυξη ή περιορισμό τομέων των μονάδων Υγείας ανάλογα με την αξιολόγησή τους με κριτήριο τα έσοδα που εξασφαλίζουν για να είναι «βιώσιμα». Αυτά όλα βεβαίως μπορεί να εκφράζονται με βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα τη συστηματική επιδείνωση του βασικού κοινωνικού - λαϊκού δείκτη, δηλαδή της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ασφαλούς και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού.

«Εξοικονόμηση πόρων» ο κοινός παρονομαστής στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων

Η ανάλυση του ΙΟΒΕ στηρίζεται σε ένα δείγμα 828 συνολικά οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2012 - 2020 από περίπου 90 νοσοκομεία, δηλαδή για μια περίοδο κατά την οποία εναλλάχτηκαν όλες οι κυβερνήσεις και οι συνδυασμοί τους (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ).

Ενδεικτική είναι η διαπίστωση ότι «το ελληνικό σύστημα Υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μεικτό σύστημα όπου σε ό,τι αφορά τη δομή του, συνυπάρχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας», ενώ τα στοιχεία αντλούνται από περιόδους όπου έγιναν μεταρρυθμίσεις στον τομέα Υγείας με βάση τα τρία προγράμματα «οικονομικής προσαρμογής»:

Πρώτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Μάης του 2010): «Αλλαξε ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Συνενώθηκαν νοσοκομεία με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών για εξοικονόμηση πόρων».

Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Φλεβάρης του 2012): «Μείωση των δαπανών Υγείας στο 6% του ΑΕΠ έως το 2012. Συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από το 1% κοντά στον μέσο όρο των κρατών - μελών της ΕΕ. Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

Τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Αύγουστος του 2015): «Εστίασε στον εξορθολογισμό των δαπανών που σχετίζονταν με την υγειονομική και τη φαρμακευτική δαπάνη. Αύξηση του ποσοστού χρήσης των γενόσημων φαρμάκων».

Σε αυτό το φόντο διαπιστώνονται από τη μελέτη «το διαφορετικό μείγμα εισροών της δημόσιας δαπάνης Υγείας από τη φορολογία και την ασφάλιση» και «η μεγάλη συμμετοχή της ιδιωτικής δαπάνης».

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν κρύβονται

Για το σύστημα Υγείας στη χώρα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι «είναι έντονα συγκεντρωμένο γύρω από τα νοσοκομεία», σε μια ακόμα έμμεση ομολογία ότι το δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Περίπου το 65% των κλινών είναι στον δημόσιο τομέα και το 35% στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινών είναι μικρές ή μεσαίες γενικές, μαιευτικές/γυναικολογικές ή ψυχιατρικές κλινικές. Με λιγότερες από 100 κλίνες, για μικρό αριθμό ασθενών και με χαμηλά ποσοστά στελέχωσης ανά τύπο προσωπικού.
  • Τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Ανισοκατανομή κλινών, κλινικών, εργαστηρίων και προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
  • Ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων και κλινικών δευτεροβάθμιας φροντίδας υποχώρησε σε 267 το 2021, από 302 το 2012. Οι νοσηλευτικές μονάδες ΝΠΔΔ μειώθηκαν από 133 το 2012 σε 124 το 2021, νοσοκομεία δηλαδή που στερήθηκε ο λαός σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους με ολέθρια αποτελέσματα για τον ίδιο, αλλά με ροή κερδών για τους κλινικάρχες.
  • Η μελέτη δίνει μάλιστα απάντηση και σε όσους αποδίδουν τα παραπάνω είτε απλά στην «κακοδιαχείριση» ορισμένων υπουργών είτε σε «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες». Οπως επισημαίνεται, «μείωση του αριθμού νοσοκομείων καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την περίοδο 2016 - 2021». Ενδεικτικά, στη Γερμανία από 3.100 νοσοκομεία που υπήρχαν το 2016, το 2021 μετρά 2.979. Η Φινλανδία το 2016 είχε 262 νοσοκομεία και το 2021 μόνο 217. Επομένως μιλάμε για μια στρατηγική που ακολουθείται ενιαία από σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ.
  • Στην Ελλάδα, η αναλογία είναι 427 διαθέσιμες κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (2021). Από το 2010 μέχρι και το 2021 χάθηκαν 3.500 κλίνες, ενώ ο αριθμός του τεχνικού προσωπικού από 3.616 το 2012 μειώθηκε σε 2.896 το 2022.
Συρρικνώνεται η κρατική χρηματοδότηση, αυξάνονται οι άμεσες κι έμμεσες πληρωμές

Κατά 25% σε σύγκριση με το 2009 μειώθηκε η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας, φτάνοντας στα 16,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη. Η δημόσια χρηματοδότηση (εκτός από την κρατική, το ΙΟΒΕ συνυπολογίζει και τον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) από 15,3 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε 10,4 δισ. το 2021. Να επισημάνουμε ότι το ίδιο διάστημα οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται, ενώ μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για το σύστημα Υγείας. Παίρνοντας υπόψη την παραπάνω επισήμανση: Το 2009 η δημόσια χρηματοδότηση ήταν στο 68,3% του συνόλου της δαπάνης για την Υγεία και το 2021 στο 62,1%.

Πληρώνουν όλο και περισσότερα για φάρμακα και για όλο και λιγότερες υπηρεσίες Υγείας

Οι δαπάνες Υγείας των νοικοκυριών ανέρχονται πλέον στο 8,1% των συνολικών δαπανών τους το 2021, από 6,5% το 2009. Μάλιστα, την ίδια στιγμή, λόγω της ακρίβειας στα βασικά είδη ανάγκης, ο λαός περικόπτει από τις υγειονομικές του ανάγκες, φτάνοντας το 2021 να δίνει 115 ευρώ/μήνα για την υγεία του, από 134 ευρώ/μήνα το 2009.

Βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη τα λαϊκά νοικοκυριά και για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, με το ποσοστό να εκτινάσσεται σε 31,3% το 2021, από 19,2% το 2009. Αύξηση καταγράφεται και στο ποσοστό των δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη σε 32,4% το 2021, από 17,5% το 2009, ενώ περικόπτει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες για τη στοματική υγιεινή, καθώς μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των δαπανών για οδοντιατρικές (από 29,4% σε 10,5%) και για ιατρικές (από 20,1% σε 11,1%) υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι τα ποσά που δίνονται για τη στοματική υγεία κατά 98,5% είναι ιδιωτική δαπάνη και μόλις το 1,5% είναι δημόσια δαπάνη.

Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε από το 68,4% το 2009 στο 62,02% το 2021, και ως ποσοστό η ιδιωτική δαπάνη από 31,6% αυξήθηκε σε 37,8%.

Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, 62% για το 2020. Ενώ αναφορά γίνεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς για σοβαρά θέματα όπως οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχεύσεις, οι άτυπες πληρωμές, οι θάνατοι από τροχαία, η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.

Παράλληλα, λόγω της συνεχούς εμπορευματοποίησης υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καταγράφεται αύξηση στα έσοδα από ίδιες πηγές (δηλαδή από την αγορά υπηρεσιών στις δημόσιες μονάδες Υγείας) από το 2015 και μετά μέχρι και το 2019, από 1.835 εκατομμύρια το 2009 σε 1.887 το 2020. Το ποσοστό εσόδων από επιχορηγήσεις μειώνεται σταδιακά, ενώ το ποσοστό εσόδων από ίδιες πηγές αυξάνεται. Υπενθυμίζεται ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ενίσχυση αυτού του προσανατολισμού, με τη λογική των Νοσοκομείων - αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων Υγείας, που θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη λογική του «ασθενούς - πελάτη» και της δομής Υγείας ΑΕ που θα κυνηγάει τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των εσόδων.

Κριτήριο η «εξοικονόμηση του κόστους»

Ενα από τα θέματα όπου εστιάζει η μελέτη του ΙΟΒΕ είναι και το «λειτουργικό κόστος», το οποίο μειώνεται κατά 16,7% την περίοδο 2012 - 2020. Η μείωση του λειτουργικού κόστους προς αριθμό κλινών αποτυπώνεται σε 125.000 ευρώ το 2020 από 146.000 ευρώ το 2012, και το λειτουργικό «κόστος» προς νοσηλευόμενους καταγράφει πτώση (2,06 χιλ. ευρώ από 2,58 χιλ. ευρώ). Μάλιστα η μελέτη εντοπίζει αποκλίσεις, σημειώνοντας ότι το 2020, το υψηλότερο κόστος ανά νοσηλευθέντα εντοπίζεται στα μικρά νοσοκομεία (μέχρι 100 κλίνες), με 5,3 χιλ. (το υψηλότερο για όλα τα νοσοκομεία την περίοδο 2012 - 2020), ενώ ακολουθούν, με περίπου 2,3 χιλ. ανά νοσηλευθέντα, τα μικρομεσαία (100 - 250 κλίνες), δίνοντας έτσι το σήμα για την επόμενη αναδιάρθρωση και τον νέο υγειονομικό χάρτη με συρρίκνωση και λουκέτα σε περιφερειακά νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ