Πρόκειται υποτίθεται για βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στη σύγκρουση, λίγη ώρα πριν από αυτή, που κατέγραψαν οι κάμερες και ...δείχνουν ότι τα βαγόνια της «Hellenic Train» δεν μετέφεραν κάποια δεξαμενή. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να συσκοτιστεί η αιτία της έκρηξης, που ακολούθησε της σύγκρουσης και της τεράστιας φωτιάς που δημιουργήθηκε, που αποδίδεται σε έκρηξη αρωματικών υδρογονανθράκων.
Η παραγγελία του εφέτη ανακριτή της Λάρισας, που έχει αναλάβει την υπόθεση, για να διαπιστωθεί από δύο διορισμένους πραγματογνώμονες η γνησιότητά τους, οδήγησε σε μια έκθεση γεμάτη αντιφάσεις: Από τη μια διαπιστώνουν ότι πρόκειται για την εμπορική αμαξοστοιχία που ήταν στο έγκλημα, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα αυτού του υλικού.
Η ομάδα πραγματογνωμόνων που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων με επικεφαλής τον Βασίλη Κοκοτσάκη, με θητεία στο ανακριτικό τμήμα για διερεύνηση αιτιών πυρκαγιών της Πυροσβεστικής, αναλύοντας τα βίντεο και τις εικόνες που υπάρχουν στην έκθεση των δύο διορισμένων πραγματογνωμόνων, κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα: «Η έκθεση αυτή των διορισθέντων από τον κ. Ανακριτή προσώπων δεν πιστοποιεί τη γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού. Οι συντάκτες είναι εκτός επιστημονικού τους αντικειμένου. Η μία εβδομάδα χρονικής διάρκειας σύνταξης παράγει προχειρότητα. Η ανάλυση των εικόνων και του βίντεο δεν είναι πειστική. Η ανάλυση του χρόνου δεν είναι τεκμηριωμένη. Τα βίντεο κατά τα φαινόμενα είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα εκ των υστέρων "σκηνοθεσίας" παρά αλλοίωσης».
Την ίδια ώρα που τα βίντεο αυτά προστίθενται στη δικογραφία από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, κάποιοι από τους γονείς των θυμάτων τον έχουν μηνύσει για τη στάση που κρατάει και τον κατηγορούν ότι δεν έχει περιλάβει 649.000 σημαντικά αρχεία, ηχητικά και βίντεο που κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές και του παραδόθηκαν.
Επίσης αυτές τις μέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες επιζησάντων της προδιαγεγραμμένης τραγωδίας, ότι δεν τους έχει καλέσει ακόμα ο ανακριτής.
Ετσι, λοιπόν, επιχειρώντας να περιορίσει την τραγωδία στην κοκορομαχία με τη βολική αντιπολίτευση των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και αυτά τα κόμματα φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση του σιδηρόδρομου, ο Μητσοτάκης τούς επιτέθηκε με κατηγορίες για «εργαλειοποίηση, τυφλή διαμαρτυρία, λαϊκισμό, ψέματα», επιχειρεί ταυτόχρονα να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για τις σοβαρότατες ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας. Διόλου τυχαία, για άλλη μια φορά, δεν απάντησε στα κρίσιμα ζητήματα που οδήγησαν στην πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων που κινούνταν στην ίδια γραμμή. Προσπαθώντας, δε, να πιαστεί από βίντεο που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, ισχυρίστηκε ότι «αν αποδειχθούν γνήσια, η πολιτεία δεν είχε κανέναν λόγο να τα δει καθυστερημένα στη δικογραφία», όταν οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν ότι έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και τα κατασχεμένα αρχεία (κατά πληροφορίες πρόκειται για 680.000 αρχεία) δεν έχουν ακόμα, δύο χρόνια μετά το έγκλημα, συμπεριληφθεί στη δικογραφία.
Οσον αφορά την οικονομία, κι ενώ ο λαός υποφέρει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της ενεργειακής φτώχειας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε για άλλη μια φορά μια ωραιοποιημένη εικόνα, επικαλούμενος ωστόσο ξανά τη «δημοσιονομική σταθερότητα», που για τον λαό σημαίνει συνεχείς περικοπές και αδυναμία ικανοποίησης ακόμα και βασικών αναγκών, νέα βάρη. Στο ίδιο μοτίβο, περηφανεύτηκε για την «ανάπτυξη που προχωρά ταχύτερα από την ευρωπαϊκή παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση», μία ανάπτυξη όμως που αφορά το κεφάλαιο και όχι τον λαό και τους εργαζόμενους, στο ξεζούμισμα των οποίων πατά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Εβαλε εξάλλου πρόταγμα να προχωρήσουν κι άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία και στην Παιδεία, «στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους», με μπούσουλα βέβαια τις ανάγκες των επιχειρηματιών.
Παραπέρα, υπεραμύνθηκε του ρόλου του πρωτοπαλίκαρου της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τη στήριξη της στρατηγικής για αύξηση των πολεμικών δαπανών και την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις πρωτοβουλίες του για «τη συγκρότηση ενός ενιαίου ταμείου για την Αμυνα, για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και για την αντιπυραυλική θωράκιση της Ευρώπης». Προετοιμασίες όλες για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της ντόπιας αστικής τάξης στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, με νέα κονδύλια να οδεύουν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι φυσικά την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Εξάλλου, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του Προέδρου Τραμπ, τόνισε ότι «πιστεύει» στην «ευρωατλαντική συνεργασία». «Οφείλουμε να συνεργαστούμε στους πολλούς τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και να αναζητήσουμε λύσεις», πρόσθεσε, μπροστά στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών από πλευράς ΗΠΑ, αντιτείνοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ΕΕ ούτε των ΗΠΑ». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η ΕΕ «θα αντιδράσει συλλογικά και ενιαία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της όπως και όποτε αυτό χρειαστεί», επιβεβαιώνοντας τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.
Αποζητώντας άλλωστε ρόλο και λόγο στη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας, επέμεινε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία. Εφτασε ο καιρός, θα έλεγα, της γεωπολιτικής της ενηλικίωσης. Και η ώρα να αναζητήσει τη δική της ιδιαίτερη θέση στον καινούργιο χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών», είπε, στην πρεμούρα τους για ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και κόντρες.
Χτες, ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε στον Πειραιά το υπό ανέγερση δικαστικό μέγαρο και το εργοτάξιο του νέου Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, έργα ενταγμένα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παράδοσης περιοχών - φιλέτα στην «επιχειρηματικότητα» και στις ορέξεις του κεφαλαίου προς «αξιοποίηση», εξοβελίζοντας μεροκαματιάρηδες και ελευθεροεπαγγελματίες.
Στη σπουδή τους άλλωστε να προχωρήσουν αναπλάσεις και κατασκευές, με ό,τι άλλο φέρνουν μαζί, ζήτησε «από όλες τις υπηρεσίες να κινηθούμε γρήγορα, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο ουσιαστικά μας υποχρεώνει να ολοκληρώσουμε και τα δύο αυτά πολύ σημαντικά έργα για τον Πειραιά, αλλά και για ολόκληρη την πατρίδα μας, μέχρι τα μέσα του 2026».
Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί για μια ακόμη φορά να προκαταλάβει την έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών και να συγκαλύψει την ευθύνη της κυβέρνησής του για το σύνολο των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό, στη σύγκρουση των τρένων, στην έκρηξη που ακολούθησε, στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος.
Το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι ήδη περισσότερα τμήματα του λαού και της νεολαίας αντιλαμβάνονται ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η πιο κραυγαλέα κι απάνθρωπη εκδήλωση μιας πολιτικής που σε όλους τους τομείς θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό είναι που πυροδοτεί και τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που δυναμώνουν ενόψει και της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη.
Καταλύτης των εξελίξεων και της αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική πρέπει να γίνει ο λαϊκός παράγοντας και το κίνημά του, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για συγκάλυψη και ωραιοποίηση της πραγματικότητας που ζει ο λαός, αλλά και κόντρα στη βολική αντιπολίτευση που υπηρετεί τους βασικούς πυλώνες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Το ΚΚΕ σε αυτήν την υπόθεση δίνει όλες του τις δυνάμεις».
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη μεθόδευση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΝΔ), των «Πατριωτών» (Λεπέν, Ορμπαν, Λατινοπούλου) και των Φιλελευθέρων του Renew (Μακρόν κ.ά.), που για μια ακόμα φορά αντιτάχθηκαν και πέτυχαν να μη συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, 10 - 13 Μάρτη, στο Στρασβούργο, το έγκλημα των Τεμπών.
Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «το γεγονός ότι δύο χρόνια τώρα για τα Τέμπη δεν έχει πραγματοποιηθεί συζήτηση παρά μόνο ...ενός λεπτού σιγή τεκμηριώνει την ένοχη σιωπή της ΕΕ και των οργάνων της για την πολιτική της "απελευθέρωσης" και κατάτμησης των σιδηροδρόμων, της παράδοσής τους σε ιδιώτες, του κόστους - οφέλους, των ανύπαρκτων συστημάτων ασφάλειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ, της τραγικής έλλειψης προσωπικού, που οδήγησαν στη σύγκρουση δύο τρένων στις ίδιες ράγες εν έτει 2023, με θύματα 57 ανθρώπους. Η ίδια ευρωενωσιακή πολιτική εντείνεται και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για νέα πολύνεκρα εγκλήματα στις ράγες κι όχι μόνο».
Προσθέτει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ για τη συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της και των πραγματικών αιτίων του εγκλήματος αξιοποιεί στο έπακρο τις "πλάτες" που της προσφέρει η ΕΕ, σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας κ.ά., που από κοινού στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, επιχειρώντας να την "ξεπλύνουν" με το παραμύθι περί δήθεν "κράτους δικαίου" της.
Το αστικό κράτος και η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι, κι ούτε θα γίνουν ποτέ "δικαίου" για τους πολλούς, τον εργαζόμενο λαό. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό τους ρόλο με τις παρεμβάσεις της στο Eυρωκοινοβούλιο και τη στήριξη των λαϊκών αγώνων. Το δίκιο του και την αλήθεια για τα εγκλήματα σε βάρος του ο λαός μπορεί να τα επιβάλει στον δρόμο του αγώνα για καμιά συγκάλυψη, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών».
Και καταλήγει: «Το καθοριστικό δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" μυριόστομο θα ξανακουστεί στη μεγάλη απεργία στις 28/2 και το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, στο πλάι του λαού, για τη μεγάλη επιτυχία της».
Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί από τα εργατικά συνδικάτα οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη:
Αθήνα, 11 π.μ., Σύνταγμα
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων
Αγιος Νικόλαος Κρήτης, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αιδηψός, 12 μ., πλατεία Θερμοποτάμου
Αλεξάνδρεια, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο
Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., δημαρχείο
Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Λιγνιτωρύχου
Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Αθανασίου
Αμφισσα, 12 μ., πλατεία Ησαΐα
Αριδαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Αταλάντη, 11.30 π.μ., πλατεία
Βέροια, 10.30 π.μ., δημαρχείο
Βόλος, 11 π.μ., Θόλος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Γιάννενα, 11 π.μ., Περιφέρεια Ηπείρου
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες
Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ιεράπετρα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου
Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλαμάτα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κάλυμνος, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο
Καρδαμύλη, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κατερίνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., πλατεία Βαλλιάνου, Αργοστόλι
Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
Κοζάνη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κόρινθος, 11 π.μ., πλατεία Π. Τσαλδάρη (Περιβολάκια)
Κυπαρισσία, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου
Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά
Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Μεγαλόπολη, 12 μ., κεντρική πλατεία
Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ναύπακτος, 10.30 π.μ., λιμάνι
Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Νικήτη, 11 π.μ., δημαρχείο
Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Πτολεμαΐδα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Σητεία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τρίπολη, 11 π.μ., πλατεία Πετρινού
Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Φλώρινα, 12 μ., πλατεία Μόδη
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Μάλιστα, σε ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ και άλλων σωματείων των ΕΒΕ, πληθαίνουν διαρκώς οι αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της 28ης Φλεβάρη, που στην πλειοψηφία τους καλούν επίσης σε κλείσιμο καταστημάτων και παύση εργασιών.
Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει μεταξύ άλλων οι εξής μαζικοί φορείς επαγγελματιών:
Ομοσπονδίες: ΟΒΣΑ, Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Λάρισας, Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας, Βιοτεχνών Ξύλου, Υποδηματοποιών, Βιβλιοχαρτοπωλών, Κυλικείων, Συνταξιούχων (ΠΟΣ ΟΑΕΕ).
Σωματεία:
Με νέα διαμαρτυρία χθες στα γραφεία της εταιρείας οι εργαζόμενοι απέσπασαν δίμηνη παράταση στα εκδοτήρια
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την εταιρεία για το ότι με τις πλάτες της κυβέρνησης σταματάει την έκδοση εισιτηρίων σε 34 σταθμούς, για να απαλλαγεί από το κόστος λειτουργίας τους και να αυξήσει τα κέρδη της. Η στάση της εργοδοσίας φέρνει περισσότερη οργή και αγανάκτηση, καθώς την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στη χώρα, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πολιτική κυβέρνησης και εταιρειών για το έγκλημα στα Τέμπη και ετοιμάζονται για την απεργία στις 28 Φλεβάρη.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε συνάντηση με τη διεύθυνση της «Hellenic Train» και μετέφερε την απαίτηση να προσληφθούν απ' αυτήν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, να γίνουν προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες, να ανοίξουν οι σιδηροδρομική σταθμοί και να λειτουργήσουν τα εκδοτήριά τους. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών με τη ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επιμείνουν στην αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματός τους στην εργασία, τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης Επιτροπών Αγώνα.
Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας | Στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Τη μέρα αυτή, μέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, από τη θυσία 57 ανθρώπων στις «ράγες» του κέρδους, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες σωματεία και μαζικοί φορείς δίνουν τη μάχη η οργή να γίνει αγώνας ενάντια στα πραγματικά αίτια που γεννούν τα εγκλήματα των Τεμπών, που θυσιάζουν τις ζωές των εργατών στους χώρους δουλειάς σε καιρό ιμπεριαλιστικής ειρήνης, τους στέλνουν κρέας στα κανόνια σε καιρούς ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» διαπερνά κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Η απάντηση στο δίλημμα αυτό καθορίζει τον δρόμου που τραβάμε. Του φόβου και της υποταγής ή του ανειρήνευτου αγώνα για ζωή με δικαιώματα.
Στην Αττική, απεργία έχουν προκηρύξει ήδη τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας (το μεγαλύτερο της χώρας), Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Ακόμα αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λιβαδειάς, Πάτρας, Σάμου, Τρικάλων και Φωκίδας.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, εργατικά σωματεία απευθύνουν κάλεσμα για την απεργία στις 28 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Υπενθυμίζεται ότι κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων και σωματείων τους σε όλη τη χώρα για την απαράδεκτη στάση της, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να προκηρύξει απεργία για τις 28 Φλεβάρη. Μέχρι τώρα ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ έχουν ανακοινώσει απεργιακή συγκέντρωση για τις 28 Φλεβάρη.
Από περιοδεία του ΠΑΜΕ σε αμαξοστάσιο του Τραμ |
Σε μαζική παρουσία των συνταξιούχων και των σωματείων τους στις συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη καλεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, καθημερινές είναι οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, και στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο βρέθηκε χτες στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε η σημασία της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, «για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, για τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι».
Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη να απαιτήσουν τώρα οι εργαζόμενοι μέτρα ασφαλείας στις συγκοινωνίες της Αττικής, όπου τα καθημερινά προβλήματα χτυπάνε την καμπάνα του κινδύνου για τα «επόμενα Τέμπη».
Ακόμη, ο Γ. Πέρρος, σχολιάζοντας την απεργιακή απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η ΓΣΕΕ μετά την κατακραυγή και τις απαιτήσεις των εργαζομένων, σημείωσε πως η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας είναι στα χέρια των εργατών.
Αύριο Τετάρτη, σε σύσκεψη σωματείων και φορέων καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚ Αγρινίου. Επίσης αύριο, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Αργοστόλι.
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, για ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση του εισοδήματος για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη, καλεί τα μέλη του το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ.
Οπως ενημερώνει το Σωματείο, ο αγώνας και οι προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό εμπόδια που υπήρχαν με ευθύνη της κυβέρνησης στην απορρόφηση των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης. Αύριο το πρωί, μάλιστα, το Σωματείο θα έχει συνάντηση με τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και στη συνέλευση θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τις διαδικασίες απορρόφησης τους εργαζόμενους που παραμένουν εκτός προγράμματος.
Ωστόσο, το Σωματείο τονίζει ότι συνεχίζεται η πίεση, καθώς ακόμα δεν υπάρχει θετική εξέλιξη για τους απολυμένους από τις εργολαβίες και όσους ασκούσαν δεύτερη εργασία για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για να ξεκινήσει η διεκδίκηση, από τους φορείς υποδοχής των προγραμμάτων απασχόλησης, της καταβολής των επιδομάτων που δικαιούνται με βάση τις ειδικότητές τους.
Επιπλέον, στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση για τις νομικές ενέργειες και τα δικαστήρια που εκκρεμούν απέναντι σε ΛΑΡΚΟ και Δημόσιο, για το μέλλον της εταιρείας, καθώς επίσης αναφορικά με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν πάρει σύλλογοι και φορείς της Λοκρίδας για τη στήριξη οικογενειών συναδέλφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τέλος, θα γίνει και συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη και τον απεργιακό - αγωνιστικό συντονισμό με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Λοκρίδας.
Μαζική σύσκεψη χτες στην Πάτρα, συνεχίζονται και στην υπόλοιπη χώρα
Από τη σύσκεψη στον Βόλο |
Στην αίθουσα εκδηλώσεών του το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες συνδικάτων εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και λαϊκών φορέων της πόλης, που και από τη συμμετοχή τους έκαναν σαφές ότι τη συγκεκριμένη μέρα θα «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς.
Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, ενώ τόσο εισηγητικά, όσο και από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων φορέων τονίστηκε ότι για να υπάρξει πραγματική δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών, δύο χρόνια μετά το έγκλημα, θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, αλλά και να μην «κουκουλωθεί» η πραγματική αιτία της σύγκρουσης, η πολιτική που θυσιάζει μέχρι και την ανθρώπινη ζωή.
Αυτό τονίστηκε και από την εισήγηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρη Μαρμούτα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ζητήματα που αποκαλύφθηκαν από την πρώτη στιγμή, από τις δεκάδες καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και συνολικά των σωματείων στον σιδηρόδρομο, που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος και που όλοι γνώριζαν, κυβερνήσεις (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. προηγούμενα), ΕΕ, εταιρείες. Κάλεσε, παράλληλα, η απεργία να αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων και του λαού σε συνέχεια και των προηγούμενων απεργιακών μαχών σε κλάδους όπως στις κατασκευές, στα τρόφιμα - ποτά, αλλά και των κινητοποιήσεων μαθητών και φοιτητών.
Από τη σύσκεψη στην Πάτρα |
Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί ειδικά στην περιοχή της Πάτρας, όσον αφορά τα εργατικά «ατυχήματα» με εργαζόμενους που δεν γύρισαν σπίτι τους στη μάχη για το μεροκάματο, όπως πρόσφατα με τον οικοδόμο στα Αραχωβίτικα, τις ελλείψεις ελέγχων για την προστασία και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, την κατάσταση στην Παιδεία και στην Υγεία με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ ως τους θανάτους νέων ανθρώπων από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα αλλά και προχτές τον Πύργο, τα προβλήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας καθημερινά.
Μίλησε για τις παρεμβάσεις του ΕΚ Πάτρας και των συνδικάτων για όλα αυτά τα ζητήματα και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση και στη φρίκη είναι οι "ράγες του κέρδους που βάφτηκαν με αίμα" και τσακίζουν τις ζωές μας για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του λαού! Αυτές τις ράγες πρέπει να ξηλώσουμε! Δεν θα επιτρέψουμε να ζούμε σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών».
Πρόσθεσε ότι «στην ίδια πλευρά με όσους μαυρίζουν τη ζωή μας βρίσκονται τα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ / Νέα Αριστερά στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που θέλουν να βγάλουν λάδι την πολιτική της ΕΕ. Τα ρίχνουν όλα στις "παθογένειες του συστήματος". Επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια και να ξεφουσκώσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις».
Κάλεσε, τέλος, από το βήμα της σύσκεψης να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, η επιτυχία της απεργίας με αντίστοιχη οργάνωση, υπογραμμίζοντας πως απάντηση των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας απέναντι στην πολιτική που τους συνθλίβει καθημερινά, μπορεί να δοθεί με τη μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων και εργατικών - λαϊκών φορέων στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με το να «βουλιάξει» η Πάτρα από απεργούς, με μαζική συμμετοχή και στην απεργιακή συγκέντρωση, κάτι που σημειώθηκε και από παρεμβάσεις συνδικαλιστών, εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων, συνταξιουχικών σωματείων και άλλων φορέων.
Στη Θεσσαλία, εκεί που συνέβη η τραγωδία και έγινε το επίκεντρο τεράστιων διαδηλώσεων, σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν ξανά δυνατά: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Στο πλαίσιο αυτό, στη Λάρισα, με παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης και τον συντονισμό όλων των φορέων, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει πλατιά σύσκεψη σήμερα, Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή σωματεία και φορείς της πόλης.
Τις προηγούμενες μέρες σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, με συμμετοχή κλαδικών σωματείων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι φορείς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 28/2, στις 6 μ.μ., συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου για τα θύματα των Τεμπών. Αντίστοιχα, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα, όπως και στα Τρίκαλα, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης έχει πάρει απόφαση για κλείσιμο καταστημάτων και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Ενώ το απόγευμα της μέρας της απεργίας θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και το Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει στους χώρους δουλειάς, στους φοιτητές και στους μαθητές, στα μπλόκα των αγροτών και στις γειτονιές των πόλεων της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας το απεργιακό κάλεσμα των συνδικάτων για τις 28 Φλεβάρη.
Η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα κυριάρχησε και στη σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητικών συλλόγων, αγροτικών συλλόγων, σωματείων συνταξιούχων και μαθητών.
Τη δική τους απεργιακή απάντηση απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και συνολικότερα στην πολιτική που έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ, εξαθλιώνει τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες και ερημώνει τον τόπο τους, ετοιμάζονται να δώσουν τα σωματεία και μαζικοί φορείς της Λοκρίδας Φθιώτιδας, που με μαζική σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής, στην Αταλάντη, προγραμμάτισαν την κοινή δράση για την επιτυχία της απεργίας.
Μαζική σύσκεψη αγροτών, εργαζομένων, γονιών, μαθητών και συνταξιούχων του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Κηρίνθου στη Βόρεια Εύβοια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα, τα Σωματεία των ρετσινάδων - δασεργατών και των εργαζομένων στην ΤΕΡΝΑ, των εργαζομένων στον δήμο, εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία στο Μαντούδι, ο Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, εκπρόσωποι των μαθητών, ο Σύλλογος Γονέων Κηρίνθου, συνταξιούχοι, γονείς και εργαζόμενοι της περιοχής, στέλνοντας μήνυμα αγώνα απέναντι στην πολιτική που γέννησε τα Τέμπη, αλλά και τις φωτιές, τις πλημμύρες και την συνολικότερη πολιτική που βασανίζει καθημερινά τον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας.
Την αποφασιστικότητά τους να μην δουλέψει τίποτα τη μέρα της απεργίας διατράνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και εκπρόσωποι συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, καθώς και λαϊκών και μαθητικών φορέων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής.
Στο κάλεσμα του ΕΚ Ζακύνθου για τον συντονισμό της μάχης της απεργίας το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της ΕΛΜΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, των Συλλόγων Φαρμακοποιών, Λογιστών και Αγροτών, καθώς και αντιπροσωπείες 15μελών και 5μελών μαθητών, που μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους και στην απεργιακή συγκέντρωση (10.30 π.μ. πλατεία Αγίου Μάρκου), οι πρώτοι και με κλείσιμο των καταστημάτων τους.