Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς επιδόματα τα ΑμΕΑ σε μια σειρά δήμους

Χωρίς ακόμη και αυτά τα πενιχρά επιδόματα αναπηρίας που παίρνουν μόλις το 20% των αναπήρων που τα έχουν ανάγκη έχουν μείνει το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανάπηροι και οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Oι πρώτες επιπτώσεις από τη διάλυση των υπηρεσιών Πρόνοιας των Νομαρχιών μπροστά στον «Καλλικράτη» αρχίζουν να εμφανίζονται, αφού σε περιφέρειες και δήμους της χώρας (Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία) που τα επιδόματα των ΑμΕΑ πληρώνονταν τους ζυγούς μήνες, δεν δόθηκαν ακόμα και όπως ενημερώνουν τους ανάπηρους τα χρήματα δεν πιστώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα θα εμφανιστεί και στην πλειοψηφία των δήμων που πληρώνονται τους μονούς μήνες, αφού ούτε εκεί έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πυρήνας το δημόσιο Κέντρο Υγείας

Η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών

«Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να παλέψουν οργανωμένα μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ για ένα δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Γι' αυτό χρειάζεται να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις να συγκροτήσουμε το ριζοσπαστικό πόλο στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων που πρέπει να ανατραπεί, με την αποφασιστική ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».

Την παραπάνω πρόταση παρουσίασε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στη συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με πρωτοβουλία των ηγεσιών του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ, της ΟΕΝΓΕ κλπ. Ομως οι ηγεσίες των παραπάνω οργανώσεων αποφάσισαν ως πλαίσιο διεκδίκησης την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε κεντρικό επίπεδο με την οποία θα επιτρέπεται η αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση μέσα απ' την ελεύθερη επιλογή του γιατρού. Δηλαδή πρόκειται για μια πρόταση που στην ουσία βάζει πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με όργανο τον Εθνικό Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και τη μετάθεση των πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ υπογράμμισαν ότι το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε πρόσφατα «δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των μισθωτών γιατρών, των αυτοαπασχολουμένων, όλων των εργαζομένων». Ειδικότερα για την πλειοψηφία και των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, η ΔΗΠΑΚ υπογράμμισε: «Δεν έχουν καμία προοπτική είτε στις δημόσιες επιχειρήσεις Υγείας, ούτε στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. Και οι δυο απαιτούν πιο "φτηνούς" εργαζόμενους γιατρούς, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με πλήρη εξάρτηση της επιμόρφωσης από τα μονοπώλια του φαρμάκου και των ιατρικών μηχανημάτων κλπ., είτε αυτοαπασχολούμενοι με πορεία πλήρους εξάρτησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με την προδιαγεγραμμένη επιδείνωση της θέσης τους από την επέκταση της δράσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας».

Το πλαίσιο που προτάσσει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών για διεκδίκηση, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιου - κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι με 1.800 ευρώ και με ανάλογες αυξήσεις σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
  • Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο (45%).
  • Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Κατάργηση εισφορών για τον κλάδο Υγείας. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς, 1.700 ευρώ για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και 1.800 ευρώ για τον επιμελητή Β.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Καταλήγει σε ενίσχυση των επιχειρηματιών Υγείας

Η γύμνια σε δημόσιες δομές πρόληψης και φροντίδας Υγείας και η υποκατάστασή της από δραστηριότητες δήμων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και φιλανθρωπικών σωματείων, οδηγεί τελικά στην ενίσχυση και την προβολή των επιχειρηματιών Υγείας.

Ετσι, με αφορμή την ανακήρυξη του Μάρτη ως μήνα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου το υπουργείο Υγείας επιχορήγησε με 500 ευρώ μια κλινική του νοσοκομείου «Υγεία» για να διοργανώσει «επιστημονικό φόρουμ», με θέμα «Γυναίκα και Καρκίνος» σε πολυτελές κλαμπ. Μάλιστα, το φόρουμ γίνεται, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, με την «ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» (!)

Επίσης, χτες, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) ανακοίνωσε, σε συνεργασία με τον Ομιλο Βιοϊατρικής, δωρεάν για ένα μήνα εξετάσεων για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα. Οι εξετάσεις θα γίνουν από 1-31 Μάρτη στα κέντρα του Ομίλου στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και σε συνεργαζόμενα κέντρα στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αντί, δηλαδή, η πρόληψη να αποτελεί καθημερινό συστατικό στοιχείο ενός κεντρικά σχεδιασμένου και αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, εκχωρείται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στους δήμους και στη χρηματοδότηση απ' τις πολυεθνικές του φαρμάκου και τις επιχειρήσεις Υγείας. Μάλιστα, ο Διευθυντής του ΔΔΥ Σωτήρης Παπασπυρόπουλος ζήτησε χτες απ' την πολιτεία - η οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα της και αυτή τη δραστηριότητα - «να βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό τέτοιων προγραμμάτων πρόληψης σε όλη τη χώρα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο υποβιβασμός της πρόληψης σε μια ευκαιριακή δραστηριότητα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης γίνεται όταν το 91,7% των γυναικών και το 89,1% των ανδρών άνω των 50 ετών δεν έχουν πραγματοποιήσει ποτέ τη δοκιμασία λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΚΑ
Απαντούν με συγκέντρωση στα διαλυτικά σχέδια

Σήμερα, η συγκέντρωση γιατρών και εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος, ώρα 12 το μεσημέρι

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση των νοσοκομείων του ΙΚΑ θα δώσουν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της Αθήνας με συγκέντρωσή τους στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος στις 12 το μεσημέρι. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στα Πατήσια.

Ηδη, απ' τον περασμένο Νοέμβρη με πρόσχημα το νόμο περί ενιαίας αρχής των πληρωμών η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών και τα δεδουλευμένα για τα νυχτερινά και τις αργίες των εργαζομένων. Επίσης, δεν γίνονται πληρωμές για όλες τις δραστηριότητες των νοσοκομείων (προμήθειες, φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, τροφεία αρρώστων κ.λπ). Ετσι, τα έξι νοσοκομεία του ΙΚΑ υποβαθμίζονται ακόμα παραπέρα με σκοπό τη διάλυσή τους στα πλαίσια των συγχωνεύσεων που προωθεί συνολικά η κυβέρνηση. Ηδη τα νοσοκομεία αυτά έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχα δημόσια νοσοκομεία με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει τη συγκρότηση του Εθνικού Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η αντίθεση στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων εκφράστηκε χτες σε μια μαζική συγκέντρωση που έγινε στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, όπου πήραν μέρος γιατροί και εργαζόμενοι απ' τα θεραπευτήρια 1ο και 3ο. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, υπογράμμισε: «Οι συγχωνεύσεις οδηγούν σε κατάργηση υπηρεσιών και μείωση των παροχών. Πρέπει να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα των συγχωνεύσεων στη γειτονιά και μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς της συνοικίας να παλέψουμε για την αναβάθμιση και όχι τη διάλυση των νοσοκομείων του ΙΚΑ».

Τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους και στους γιατρούς μετέφεραν στη συγκέντρωση εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Ιατρών του ΙΚΑ Αθήνας και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς.

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι για τις δεδουλευμένες αργίες και υπερωρίες και για τις εφημερίες και οι γιατροί του ΙΚΑ, καθώς με το νόμο περί ενιαίας αρχής πληρωμών παραμένουν μπλοκαρισμένα τα σχετικά κονδύλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ