Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών

Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών, που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους και διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση των νοσηλευτών, απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ), αναδεικνύοντας την ανάγκη «να καθιερωθεί μια ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Η ΑΣΥ υπογραμμίζει ότι η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», προωθεί τα παρακάτω:

  • Διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «Μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή».
  • Δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που εντάσσονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών.
  • Διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο βοηθός νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει».
  • Οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά, ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης - που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων - και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ ΑΕ..

Επίσης, «με το κόλπο της ανάθεσης - εκχώρησης αρμοδιότητας παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτής εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από έναν νοσηλευτή, εξασφαλίζοντας έτσι φτηνότερο εργατικό δυναμικό για κράτος και εργοδότες.

Αυξάνεται η κλινική και νομική ευθύνη, αλλά και η εντατικοποίηση του "αναθέτοντα" νοσηλευτή, ο οποίος χρεώνεται τον έλεγχο και την ευθύνη για πράξεις άλλων, τους οποίους οφείλει να αξιολογεί καθημερινά».

Οπως υπογραμμίζει, «είναι φανερό ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων, στο πλαίσιο της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που "ανοίγει η συζήτηση" για τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων. Είναι σταθερή η επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων (2014 κυβέρνηση ΝΔ, 2017 - 2018 κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 2020 ξανά κυβέρνηση ΝΔ) να καλλιεργήσουν έναν συνδυασμό αυταπάτης στους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές και αντιπαράθεσης με τους ΔΕ νοσηλευτές, επομένως να είναι καλύτερα ελεγχόμενοι, προκειμένου να υλοποιείται όλο το αντεργατικό σχέδιό τους χωρίς ουσιαστική αντίσταση.

Για αυτό καμία κυβέρνηση δεν κατήργησε τους νοσηλευτές πολλών ταχυτήτων, αλλά αντίθετα θεσμοθέτησε την κατηγοριοποίηση που υπάρχει στο επάγγελμα και κατ' επέκταση την κατηγοριοποίηση των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς».

«Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τα προβλήματα των νέων μητέρων ή των μονογονεϊκών οικογενειών δεν θα λυθούν από κανένα καθηκοντολόγιο αλλά απαιτούν αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ανάκληση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης», τονίζει η ΑΣΥ και διεκδικεί:

Να ενταχθούν άμεσα οι ΤΕ νοσηλευτές στην ΠΕ κατηγορία (δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν μετατραπεί σε ΑΕΙ). Να αναγνωριστεί η προσφορά των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών (που χρόνια εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτών) με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους και να τους δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην ΠΕ κατηγορία αφού φοιτήσουν στις δημόσιες ανώτατες σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες.

Καταρρέουν οι κλινικές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην πύλη του νοσοκομείου

Την ασφυκτική λειτουργία του Νοσοκομείου Λάρισας αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα την κατάρρευση των κλινικών.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως «για τον Σεπτέμβρη κινδυνεύει να κλείσει η Παιδιατρική καθώς οι ιατροί του μπορούν να καλύψουν μόνο τις εφημερίες για τον μισό μήνα. Ούτε οι προσωρινές μετακινήσεις για εφημερίες δεν εγκρίθηκαν από την ΥΠΕ γι' αυτόν τον μήνα! Η Μαιευτική με αυξανόμενους φυσιολογικούς τοκετούς και καισαρικές και η Παιδοχειρουργική χρειάζονται καθημερινά παιδίατρο και κινδυνεύουν να κλείσουν». Επίσης, «μια σειρά Τμημάτων, όπως το Ογκολογικό, η ΜΕΘ, το ΤΕΠ, το Γαστρεντερολογικό, το Ακτινολογικό και η ΜΤΝ, υποβαθμίστηκαν και κινδυνεύουν να κλείσουν μερικώς ή ολικώς το επόμενο διάστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες, καλεί τους υγειονομικούς αλλά και εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς της πόλης σε συγκέντρωση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να διεκδικήσουν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και την πλήρη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα, απαιτεί συνάντηση με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για τα προβλήματα, ενώ προγραμματίζει και σύσκεψη με πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς για τον συντονισμό της δράσης για την επίλυση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου.

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση αύριο στο ΠαΓΝΗ

Σε δίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προχωρά αύριο το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη και σταθερή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επιστροφή όσων βρίσκονται σε αναστολή, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στο καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών. Το Σωματείο σημειώνει τα τεράστια κενά στο νοσοκομείο, με μέρος αυτών να καλύπτονται από άλλες σχέσεις εργασίας. «Οι συμβασιούχοι ολοένα και αυξάνονται και οι συνεργασίες με ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες ανθούν. Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται και ο νόμος της κυβέρνησης που αφορά στα καθήκοντα των νοσηλευτών. Σε αυτά προστίθεται και ο τρόπος διαχείρισης του προσωπικού. Με βάρδιες που καταστρατηγούν την 11ωρη ανάπαυση, χωρίς ρεπό και άδειες κ.λπ.», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Τρίτο φθινόπωρο «συνύπαρξης» με τον ιό και ανύπαρκτα μέτρα ουσιαστικής προστασίας

Αυξήθηκαν οι συνολικοί θάνατοι σε σχέση με το 2021

Eurokinissi

Στο ίδιο έργο θεατής για μια ακόμα φορά ο λαός, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το «τρίτο φθινόπωρο μαζί με τον κορονοϊό», όπως ειπώθηκε στη χτεσινή έκτακτη ενημέρωση, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι πέρα από εμβολιασμούς δεν προβλέπεται κανένα άλλο μέτρο για την προστασία από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Τετάρτη, ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αφού η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μαρία Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα (με m-RNA τεχνολογία) είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών της Covid Ομικρον 1, Ομικρον 2, Ομικρον 2.7, αποτελούν μια προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων και προσφέρουν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια προορίζονται μόνο ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (δύο ή τρεις δόσεις) ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που επιλέχτηκε στο αρχικό σχήμα και χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Με τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να εμβολιαστούν οι 12 ετών και άνω, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι και ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα, όσοι διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, οι επαγγελματίες Υγείας, άτομα που διαβιούν με ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή). Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν συστήνονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αλλά η 4η δόση με το παλιό σχήμα για παιδιά σε ανοσοκαταστολή.

«Αυτό που περιμένουμε από την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων είναι η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών με στόχο την ενίσχυση της ανοσίας. Σχετικά με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που έκαναν την 4η δόση μετά την πάροδο 3 - 4 μηνών η ανοσία φθίνει, θα πρέπει να κάνουν και το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Τους απολύτως υγιείς δεν τους έχουμε συμπεριλάβει στη λήψη με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», είπε η πρόεδρος της ΕΕΕ. Η τελική επικύρωση των πινάκων για τις ομάδες που προηγούνται αναμένεται να γίνει σήμερα από την Επιτροπή, ενώ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ, στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και για τις παραλλαγές Ομικρον 4 και Ομικρον 5.

Η κυβέρνηση σε πανηγυρικούς τόνους ανακοίνωσε ότι έχει παραλάβει 400.000 δόσεις και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη βδομάδα, ενώ αναμένονται και 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της «Moderna», όπως ανέφερε ο γγ της ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας ως επίτευγμα το ότι έχουν εμβολιαστεί μόλις 500.000 άνθρωποι με την 4η δόση, λέγοντας μάλιστα ότι «το νούμερο είναι σχετικό αν είναι μικρό ή μεγάλο, ο δείκτης είναι η σύγκριση με άλλες χώρες και είμαστε 10η χώρα στην ΕΕ»...

Αύξηση 6,26% στους θανάτους τις πρώτες 30 βδομάδες του 2022

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα αποτύπωμα των ελλείψεων σε ουσιαστικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, κατά 6,26% αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι συνολικοί θάνατοι στην Ελλάδα, τις πρώτες 30 βδομάδες του 2022 (3/1/2022 - 31/7/2022), καθώς ανήλθαν σε 85.043 (από 80.032 το ίδιο διάστημα του 2021) και 15,42% αυξήθηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο των πρώτων 30 βδομάδων των ετών της εξαετίας 2016 - 2021.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση των θανάτων καταγράφεται σε 12 Περιφέρειες της χώρας. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ μείωση παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ