Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και φορέων για το παγκρήτιο συλλαλητήριο

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο για οργάνωση και συμμετοχή στο παγκρήτιο συλλαλητήριο που έχει αποφασιστεί για την Τετάρτη 22 Φλεβάρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ιδιώτες στέλνει «πελατεία» η διοίκηση του «Θεαγένειου»

Σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο δίνει η διοίκηση του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέρος του έργου του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, λόγω έλλειψης γιατρών.

Πρόκειται για υπηρεσίες εξέτασης βιοπτικού υλικού και χειρουργικών προπαρασκευμάτων, όπως σημειώνεται και στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την υποστελέχωση του Τμήματος λόγω συνταξιοδότησης ενός γιατρού, την αίτησης παραίτησης δύο γιατρών και τη μετακίνηση ενός γιατρού στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τους 8 γιατρούς να έχουν μείνει μόλις 4.

Η απόφαση αυτή αποτελεί επί της ουσίας πλευρά του «νέου ΕΣΥ», που έρχεται να εμπορευματοποιήσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας, μειώνοντας την προσβασιμότητα του λαού στα δημόσια νοσοκομεία.

Το Σωματείο Εργαζομένων του «Θεαγένειου» καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης αλλά και τη στάση της 4ης ΥΠΕ, που ενώ υπάρχει έλλειψη ιατρών στο συγκεκριμένο τμήμα, έχει αποσπάσει μόνιμο ιατρό παθολογοανατόμο στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνεται ότι «οι μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα. Η μοναδική λύση είναι η κάλυψη των κενών θέσεων και στα δύο νοσοκομεία.

Για ένα Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο είναι σημαντικότατο τμήμα, καθώς είναι το κύριο εργαστήριο για τη διενέργεια βιοψιών και συνεπώς για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών. Θα έπρεπε, λοιπόν, να είναι η αιχμή του δόρατος του εργαστηριακού τομέα στο ΑΝΘ "Θεαγένειο" και να είναι πλήρως στελεχωμένο».

Και τονίζει ότι «η συγκεκριμένη λύση που προτάθηκε δεν είναι λύση ανάγκης, αλλά ένα μεθοδευμένο σχέδιο που αποσκοπεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ. Στην αρχή τα συνεργεία καθαριότητας, μετά οι υπηρεσίες φύλαξης, στη συνέχεια οι υπηρεσίες σίτισης και επιστασίας, έπειτα οι διοικητικές υπηρεσίες παραδόθηκαν σιγά - σιγά σε εργολάβους. Τώρα, παίρνουν σειρά τα εργαστήρια και, ποιος ξέρει, αύριο ίσως ακολουθήσουν οι νοσηλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες».

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου και την 4η ΥΠΕ να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση ανάθεσης του έργου σε ιδιώτες. Να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων παθολογοανατόμων και των δύο νοσοκομείων, μέσω προσλήψεων προσωπικού.

Κόβουν πίτα η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποιούν εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους το Σάββατο 18 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Ν. Σουκατζίδης» της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει το νεανικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις απαντούν στη διεύρυνση των ΣΔΙΤ και την αθλιότητα των ράντζων

Διαδηλώνουν σε Περιστέρι και Χαϊδάρι για ενίσχυση της ΠΦΥ, προσωπικό και μέσα στο «Αττικόν», επαναλειτουργία του Λοιμωδών

«Σφύζει» από ...ράντζα το «Αττικόν»
«Σφύζει» από ...ράντζα το «Αττικόν»
Σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Περιστέρι (συγκέντρωση στον σταθμό μετρό «Αγιος Αντώνιος») και στις 4 Μάρτη στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι προχωρούν εργατικά σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας υλοποιώντας την απόφαση κοινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την οριακή κατάσταση του Νοσοκομείου «Αττικόν». Τουλάχιστον 15 πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι της περιοχής συντονίζουν τα βήματά τους, ενάντια στον κυβερνητικό εμπαιγμό που κάνει λόγο για «το τέλος των ράντζων», με αντάλλαγμα κρατικό χρήμα (μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) και νέα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και τους κλινικάρχες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, των ιδιωτικοποιήσεων, του «νέου ΕΣΥ».

«Κάνουμε μία συνεργασία και με ιδιωτικές δομές και με στρατιωτικά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία μας που είχανε πρόβλημα με ράντζα (...) Πιστεύουμε ότι μόλις μπει πλήρως η συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μπει στο 30% με 35%, θα έχουμε εξάλειψη του φαινομένου», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται το «Αττικόν».

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αθήνας πετάνε στα σκουπίδια «το σχέδιο για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ», επισημαίνοντας ότι για την αθλιότητα των ράντζων αποκλειστικά υπεύθυνη «είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και οι διοικήσεις των νοσοκομείων που την εφαρμόζουν. Που μειώνει συνεχώς τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία προς όφελος των "κινήτρων προς τους επενδυτές", των πολεμικών, ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και της προσπάθειας δημιουργίας νοσοκομείων - επιχειρήσεων με ασθενείς - πελάτες. Γι' αυτό συγχωνεύουν και καταργούν νοσοκομεία, απαγορεύουν προσλήψεις προσωπικού, δεν μονιμοποιούν τους συμβασιούχους, στερούν υλικά και φάρμακα, βάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την Υγεία, που την έχουν μετατρέψει σε είδος πολυτελείας».

Και ξεχωρίζουν στις διεκδικήσεις τους την ανάγκη για πλήρη, δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Δυτική Αθήνα, κάτι που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση του «Αττικόν», αλλά και για την επαναλειτουργία του πρώην Λοιμωδών (Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»), ως σύγχρονου, πλήρους, δημόσιου και δωρεάν νοσοκομείου. Επίσης, για άμεσες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών για να καλυφτούν οι ελλείψεις και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Νοσοκομείου «Αττικόν», μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού. «Ούτε ένα ευρώ σε τσέπη ιδιώτη - κλινικάρχη. Επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, άνευ όρων και αποζημιώσεων, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έξω οι εργολάβοι και τα ιδιωτικά μαγαζιά από τα δημόσια νοσοκομεία», περιλαμβάνονται ακόμα στα αιτήματα των φορέων που συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Να αποσυρθεί η ρύθμιση για την τροποποίηση των ΔΣ δημόσιων νοσοκομείων

Την άμεση απόσυρση της νέας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία τροποποιείται η σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων νοσοκομείων απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οπως διευκρινίζει η ΟΕΝΓΕ, με την κυβερνητική ρύθμιση:

Καταργούνται ως τακτικά μέλη ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό μέλος τον πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου) και ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό τον Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας). Στη θέση τους ορίζονται ως τακτικά μέλη ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης Περιφέρειας και ένας εκπρόσωπος του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Τα διορισμένα τακτικά μέλη (ο εκάστοτε υπουργός ανέκαθεν έχει δικαίωμα να ορίζει τον/την οποιονδήποτε/οποιαδήποτε, έστω κι αν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με νοσοκομεία) αυξάνονται από 2 σε 3. Ετσι μειώνονται ως τακτικά μέλη οι εργαζόμενοι του ίδιου του νοσοκομείου από 4 σε 2 (φεύγουν οι υπηρεσιακοί, παραμένουν μόνο οι αιρετοί) και αυξάνονται κατά 3 τα μέλη που μπορεί να μην σχετίζονται καθόλου με το νοσοκομείο.

«Φυσικά δεν έχουμε καμία αυταπάτη περί "συνδιοίκησης" (ο εκάστοτε υπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης είχε και εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία στη διοίκηση των νοσοκομείων), όμως εδώ γίνεται ένα παραπέρα βήμα προς την ιδιωτικοοικονομική επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν εκπροσωπούν μόνο ή κυρίως τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εκπροσωπούν και γιατρούς - επιχειρηματίες της ιδιωτικής περίθαλψης. Η εκπροσώπησή τους στα ΔΣ των νοσοκομείων υπηρετεί την προώθηση των δικών τους συμφερόντων και τη βαθύτερη διασύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Η εκπροσώπηση της Περιφέρειας στα νοσοκομεία γίνεται στο πλαίσιο μετατροπής των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους δήμους και τις Περιφέρειες στην κατεύθυνση λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις θα έρθουμε αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις, π.χ. στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Λαϊκό, Ερυθρός Σταυρός, Σωτηρία, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Παίδων κ.λπ. κ.λπ.) το ίδιο φυσικό πρόσωπο (ο πρόεδρος του ΙΣΑ που τυχαίνει να είναι ταυτόχρονα και περιφερειάρχης) θα ορίζει τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων στα ΔΣ των νοσοκομείων, οι οποίοι θα είναι τακτικά μέλη και την ίδια στιγμή ΔΕΝ θα είναι τακτικό μέλος ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ