Ιδού, λοιπόν, η καταγραφή, την ίδια ώρα που αγόρευε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, στην εφημερία του «Αττικού». Στα επείγοντα ιατρεία περίμεναν πάνω από 15 άτομα για να τους δει ο - μοναδικός σε όλη την περιφέρεια Πειραιά - αγγειοχειρουργός, ο οποίος, όμως, βρισκόταν στο χειρουργείο. Ανάμεσα σε αυτούς που περίμεναν ήταν και η Κυριακή Αδαμοπούλου - Καλαϊτσίδου απ' το Κερατσίνι. Εφερε τον 76χρονο πατέρα της, συνταξιούχο οικοδόμο του ΙΚΑ με 480 ευρώ σύνταξη, που έχει σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται να εξεταστεί από αγγειοχειρουργό. Τον έφερε στην εφημερία γιατί στον ιδιωτικό τομέα της ζητούσαν «τρελές επισκέψεις», που δεν μπορούσε να τις καταβάλει η οικογένειά της, γιατί και η ίδια είναι άνεργη. Περίμενε πάνω από δυόμισι ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, μέχρι να εξεταστεί ο πατέρας της απ' τον αγγειοχειρουργό και αφού προηγήθηκαν τηλεφωνήματα στο γραφείο του ίδιου του υπουργού Υγείας, καθώς και στο διοικητή του νοσοκομείου.
Και η επιστολή καταλήγει:
«Κύριε υπουργέ,
Να πάτε μια βόλτα στα νοσοκομεία σε εφημερία χωρίς την ιδιότητα του υπουργού, χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη σας και αν σας κάνουν εξετάσεις, ελάτε να μου το πείτε».
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας στην Εύβοια ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των διαχρονικών ελλείψεων του δημόσιου τομέα Υγείας. Στα πολλά διαγνωστικά κέντρα που έχουν ανοίξει γύρω από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας έρχεται να προστεθεί ιδιωτική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που κατασκευάζεται στο κέντρο της Χαλκίδας και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Οι 300 νεφροπαθείς της Εύβοιας υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων τρεις φορές τη βδομάδα, από και προς τις δύο μονάδες αιμοκάθαρσης, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Κύμης, που υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και σύγχρονου εξοπλισμού.
Στην άμεση απόσυρση από την αγορά μη γαλακτοκομικής κρέμας που περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος, η οποία δεν αναφέρεται στην επισήμανση της συσκευασίας της, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Πρόκειται για το προϊόν με την ονομασία «ΗΑLTA - φυτική σαντιγί ζαχαροπλαστικής» - παρήχθη στην Ιταλία και στην Ελλάδα εντοπίστηκε σε σούπερ μάρκετ της Κέρκυρας. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν και είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες γάλακτος, να μην το καταναλώσουν.
Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι στο νέο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο τρείς παθολογικές κλινικές και μια κλινική ημερήσιας νοσηλείας. Τα χειρουργεία που είχαν μεταφερθεί στο «Μεταξά» μετά το σεισμό του 1999 που κατέστρεψε το παλιό κτίριο του νοσοκομείου, μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό, ενώ δεν έχει γίνει και η αναγκαία προμήθεια υλικών. Στο ΚΑΤ παραμένει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ η αιματολογική κλινική των «Αγίων Αναργύρων» παραμένει στο «Αμαλία Φλέμιγκ». Τεράστια προβλήματα δημιουργεί και η αδυναμία λειτουργίας της αιμοδοσίας του νοσοκομείου, που - πέραν των άλλων - είναι αναγκαία και για τη λειτουργία άλλων σημαντικών τομέων του νοσοκομείου (χειρουργεία, ΜΕΘ κ.ά.). Ενδεικτικό είναι ότι χτες παραιτήθηκε η διευθύντρια της αιμοδοσίας, γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του τμήματος και δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι αναφερόμενοι στους συμβασιούχους τόνισαν ότι θα παλέψουν για το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Ζήτησαν ακόμα να υπάρξουν περισσότερα υπηρεσιακά λεωφορεία για τη μεταφορά τους από και προς το νοσοκομείο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.
Αντί ουσιαστικών απαντήσεων ο διοικητής Δήμος Μπαρτσώκας, είπε στους εργαζόμενους ότι είναι τεχνοκράτης, ότι θέλει να κάνει κάποια πράγματα, αλλά δεν δίνονται τα χρήματα. Ζήτησε απ' τους εργαζόμενους να μην κάνουν απρόοπτα κινητοποιήσεις, αλλά να κλείνουν ραντεβού (!), ενώ στο αίτημα να αυξηθούν τα υπηρεσιακά λεωφορεία είπε ότι το νοσοκομείο δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση ότι θα αναλάβει τη μεταφορά των εργαζομένων!
Πάντως, η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ενδεικτική των αδιεξόδων που γεννά για τους εργαζόμενους του κλάδου και τους ασθενείς, η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Πόσο ασφαλές είναι για εργαζόμενους και ασθενείς το να λειτουργούν τα νοσοκομεία με προσωρινό προσωπικό; Τι συνέπειες μπορεί να έχει την ώρα της ανάγκης το ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία μηχανημάτων; Πού μπορεί να οδηγήσει η εξάρτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ακόμα και αναβολές χειρουργείων; Μπορεί τελικά, χωρίς Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία να προστατευθεί η υγεία του λαού;
Στο μεταξύ, νέος χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων σημειώθηκε χτες με αφορμή την απόφαση που Λογιστηρίου του κράτους για τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας η διαδικασία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι χρονοβόρα και θα χρειαστεί πάνω από 4 μήνες. Απαντώντας το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ή όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών».
Δηλαδή κυβέρνηση και προμηθευτές σε ένα παιχνίδι πιέσεων και εντυπώσεων χρησιμοποιούν αδίστακτα τους ασθενείς στη μεταξύ τους, σικέ, αντιπαράθεση.