Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Αρχαιρεσίες από αύριο στο ΨΝΑ

Σε αρχαιρεσίες προχωρά στις 18 και 19 Γενάρη το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» να καλεί σε ενίσχυσή της, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί έχουν επιλογή για να διεκδικήσουν το Νοσοκομείο να μείνει ανοιχτό και να ενισχυθούν εδώ και τώρα οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στα όσα δρομολογούν κυβέρνηση - υπουργείο Υγείας - διοίκηση, για να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενάντια στην εντατικοποίηση και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν!».

«Για να παραμείνει το Σωματείο μας φάρος αγώνα και ελπίδα στα σκοτάδια που μας επιβάλλουν! Για να παραμείνει το σωματείο μας στα χέρια των εργαζομένων!», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
«Ολα καλά» δηλώνει η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στενάζουν

Προκλητικές και εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ) τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις διώξεις των γιατρών του ΓΝ Αγρινίου, που κατηγορούνται για «παράβαση καθήκοντος» με την κατηγορία της μη έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών εξετάσεων στα ΤΕΠ με δόλο και σκοπό να βλάψουν το νοσηλευτικό ίδρυμα, να αποκομίσουν παράνομο όφελος.

Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα τους γιατρούς στον χώρο, 32 εκ των οποίων βρίσκονταν στα δικαστήρια για το θέμα και, μάλιστα, τη μέρα επίσκεψης (Πέμπτη 11 Ιανουαρίου) του διοικητή της ΥΠΕ.

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν συναντήθηκε με τους γιατρούς, η ΕΙΝΑΑ καυτηριάζει: «Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι όλα λειτουργούν ρολόι, ότι υπάρχει ικανοποιητικός βαθμός στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό, ότι λείπουν μόνο μερικές θέσεις γιατρών για τις οποίες φροντίζει το υπουργείο και όταν προσληφθούν θα συμβάλλουν επικουρικά στο υφιστάμενο προσωπικό», και προσθέτει πως έδωσε πλήρη κάλυψη στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης.

Παράλληλα, εξηγεί για την κατάσταση του ΓΝ από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση: «Με βάση τον ξεπερασμένο οργανισμό (από το 2012) που αντιστοιχούσε σε 150 κλίνες στο παλιό Νοσοκομείο, ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 250 κλίνες, υπάρχουν 34 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρικού δυναμικού!!! Οι συνάδελφοι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν είναι πολύ λιγότεροι από όσοι υπηρετούσαν πριν την πανδημία. Η πλειοψηφία των τμημάτων λειτουργεί λόγω της υπερεφημέρευσης των γιατρών, με βαθμό στελέχωσης σε πολλές περιπτώσεις κάτω του ορίου, με χρωστούμενες άδειες ακόμη και από το 2021 και με εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτά προφανώς για τους εκάστοτε διοικητές και το υπουργείο αποτελούν την περίφημη "κανονικότητα"...».

Δίνει την αναλυτική εικόνα για τις ελλείψεις, που έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι για χρόνια στο ΓΝ Αγρινίου όπως και σε καμιά άλλη δημόσια μονάδα Υγείας του νομού δεν υπάρχουν ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, κλινικός αιματολόγος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, στα νοσοκομεία άλλων νομών.

Σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε κανονικότητα η άθλια κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας, λόγω της διαχρονικής πολιτικής όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων που στοχεύει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος, απαιτεί, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν όλες οι άδικες διώξεις των νοσοκομειακών γιατρών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών θέσεων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - επικουρικών, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς - εφημερίες, όχι στο νέο ΕΣΥ, να μην κλείσει - να μην συγχωνευθεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, στο πλαίσιο κόστους - οφέλους, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Δεκάδες πνευμονολογικοί και παθολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες

Δύο γιατροί για 67 ασθενείς σε τρεις διαφορετικούς ορόφους! «Λύση» για την κυβέρνηση τα χειρουργεία επί πληρωμή και οι ΣΔΙΤ

Περισσότεροι από 120 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (ανάμεσά τους και ασθενείς με COVID) νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, διασκορπισμένοι μάλιστα σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της Α' και Β' Παθολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους - δεδομένου ότι σε καθεμία από τις δύο παθολογικές κλινικές υπηρετούν μόνο 5 ειδικευμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών υπευθύνων - είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών) να εφημερεύουν για περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς - πολλοί σε βαριά κατάσταση - που είναι διασκορπισμένοι σε 5 διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των υγειονομικών.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου - και κατατέθηκαν ως Αναφορά από τους βουλευτές του ΚΚΕ χτες στη Βουλή - σημειώνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα την επομένη της εφημερίας της 2ης Γενάρη 2024, οπότε ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α' Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους!

Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 7ης Γενάρη, οπότε ένας ειδικευμένος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της Β' Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους.

«Απαράδεκτη επομένως είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για προκήρυξη των δύο κενών θέσεων παθολόγων, που έχουν συσταθεί με το ΦΕΚ 1745/τα Β/11/-05-22.

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω κύησης.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε Πνευμονολογική, Α' και Β' Παθολογικές Κλινικές αλλά και στην ΩΡΛ, στη Νευροχειρουργική, στην Ορθοπαιδική και τη Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Συνολικά στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής, όπου δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς νοσηλευόμενους σε δύο διαφορετικές κλινικές. Αντίστοιχα, αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα χειρουργεία έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.

Ενώ, όπως ενημερώνει το Σωματείο, ακόμη και τώρα δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 (η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και δεν έχει αρθεί η απόρριψη του αιτήματος του «Θριάσιου» Νοσοκομείου για ενίσχυση με 20 επικουρικούς εργαζόμενους.

Για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών, το Σωματείο απαιτεί την άμεση ενίσχυση με 4 ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους, την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7Κ/2022 και πρόσληψη των επιτυχόντων, όπως και την άμεση ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα για τη στελέχωση κι επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής.

Κυβέρνηση: Κυνική ομολογία για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας

Κι ενώ η κατάσταση είναι εκρηκτική στα δημόσια νοσοκομεία, όσο «αμετακίνητη» είναι η κυβέρνηση στο οξυμένο πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού τόσο «επιταχύνει» για την εμπορευματοποίηση. Ετσι, την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας η πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία και τη ζωή του λαού έκανε σαφή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντησή της με το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

Η ΕΙΝΑΠ έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού και κρατικών πόρων στα δημόσια νοσοκομεία, τις χιλιάδες ασθενών που περιμένουν σε λίστα αναμονής χειρουργείων, τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως ακτινολόγοι στο ΓΝ Νίκαιας, τα φρακαρισμένα Επείγοντα των νοσοκομείων εξαιτίας της απουσίας κεντρικά σχεδιασμένου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ.

Ως απάντηση, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, γνωστοποίησε στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ότι θα προχωρήσει άμεσα τα, επί πληρωμή, απογευματινά χειρουργεία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μέσω της ...νομιμοποίησής τους «θα καταργηθούν τα φακελάκια» (!) και ότι ναι μεν στα απογευματινά θα πηγαίνουν όσοι έχουν να πληρώσουν, όμως έτσι θα αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής!

Στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ως λύση τη διεύρυνση των συμπράξεων με τα ιδιωτικά εργαστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις, ισχυριζόμενος ότι θα κοστίζουν λιγότερο.

Ενώ σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προκήρυξη 1.200 μόνιμων γιατρών, παραδέχτηκε - εάν και όποτε γίνει - ότι δεν πρόκειται για προσωπικό που θα προστεθεί, καθώς θα αφορά επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία.

Στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών για το φόρτο περιστατικών στα Επείγοντα, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι το 50% των περιστατικών διακομίζονται από την επαρχία, όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση. Φυσικά ούτε λόγος για την ενίσχυσή τους, αντίθετα, όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης, αυτός είναι λόγος για να μπει λουκέτο «αλλά αν πάω να κλείσω νοσοκομεία θα με κυνηγάνε».

Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Η κυβέρνηση, με ωμότητα και κυνικότητα, μας ενημέρωσε για όσα πρόκειται να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Οδεύουν για ιδιωτικοποίηση τμημάτων και παραπέρα εμπορευματοποίηση της λειτουργίας τους, με απογευματινά χειρουργεία που θα τα πληρώνουν πλέον νόμιμα οι ασθενείς. Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι δεν πρόκειται να ενισχυθεί με παραπάνω προσωπικό το σύστημα Υγείας και θα επιδεινωθεί η ήδη άθλια κατάσταση. Οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ