Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
«Ολα καλά» δηλώνει η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στενάζουν

Προκλητικές και εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ) τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις διώξεις των γιατρών του ΓΝ Αγρινίου, που κατηγορούνται για «παράβαση καθήκοντος» με την κατηγορία της μη έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών εξετάσεων στα ΤΕΠ με δόλο και σκοπό να βλάψουν το νοσηλευτικό ίδρυμα, να αποκομίσουν παράνομο όφελος.

Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα τους γιατρούς στον χώρο, 32 εκ των οποίων βρίσκονταν στα δικαστήρια για το θέμα και, μάλιστα, τη μέρα επίσκεψης (Πέμπτη 11 Ιανουαρίου) του διοικητή της ΥΠΕ.

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν συναντήθηκε με τους γιατρούς, η ΕΙΝΑΑ καυτηριάζει: «Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι όλα λειτουργούν ρολόι, ότι υπάρχει ικανοποιητικός βαθμός στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό, ότι λείπουν μόνο μερικές θέσεις γιατρών για τις οποίες φροντίζει το υπουργείο και όταν προσληφθούν θα συμβάλλουν επικουρικά στο υφιστάμενο προσωπικό», και προσθέτει πως έδωσε πλήρη κάλυψη στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης.

Παράλληλα, εξηγεί για την κατάσταση του ΓΝ από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση: «Με βάση τον ξεπερασμένο οργανισμό (από το 2012) που αντιστοιχούσε σε 150 κλίνες στο παλιό Νοσοκομείο, ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 250 κλίνες, υπάρχουν 34 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρικού δυναμικού!!! Οι συνάδελφοι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν είναι πολύ λιγότεροι από όσοι υπηρετούσαν πριν την πανδημία. Η πλειοψηφία των τμημάτων λειτουργεί λόγω της υπερεφημέρευσης των γιατρών, με βαθμό στελέχωσης σε πολλές περιπτώσεις κάτω του ορίου, με χρωστούμενες άδειες ακόμη και από το 2021 και με εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτά προφανώς για τους εκάστοτε διοικητές και το υπουργείο αποτελούν την περίφημη "κανονικότητα"...».

Δίνει την αναλυτική εικόνα για τις ελλείψεις, που έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι για χρόνια στο ΓΝ Αγρινίου όπως και σε καμιά άλλη δημόσια μονάδα Υγείας του νομού δεν υπάρχουν ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, κλινικός αιματολόγος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, στα νοσοκομεία άλλων νομών.

Σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε κανονικότητα η άθλια κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας, λόγω της διαχρονικής πολιτικής όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων που στοχεύει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος, απαιτεί, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν όλες οι άδικες διώξεις των νοσοκομειακών γιατρών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών θέσεων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - επικουρικών, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς - εφημερίες, όχι στο νέο ΕΣΥ, να μην κλείσει - να μην συγχωνευθεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, στο πλαίσιο κόστους - οφέλους, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ