Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Σταγόνα στον ωκεανό» της εργοδοτικής ασυδοσίας

«Ιστορικό ρεκόρ» βλέπει η διοίκηση της «Ανεξάρτητης Αρχής» ενώ, λόγω υποστελέχωσης, για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνται τουλάχιστον 9 χρόνια!

«Πανηγυρίζει» από προχθές η «Ανεξάρτητη Αρχή» της Επιθεώρησης Εργασίας για τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της δραστηριότητάς της το 2023, μιλώντας για ...ιστορικό υψηλό αριθμού ελέγχων. Το «ρεκόρ» είναι οι 73.500 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, από τους οποίους σύμφωνα με τον απολογισμό προέκυψαν περίπου 16.000 παραβάσεις. Αν υποθέσουμε ότι καθεμιά τέτοια παράβαση βεβαιώνεται σε έναν έλεγχο, στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας στους τέσσερις ελέγχους βγάζει παράβαση, γεγονός που δείχνει την «κανονικότητα» του ξεσαλώματος της μεγαλοεργοδοσίας στους χώρους δουλειάς.

Αυτό που δεν αλλάζει βέβαια είναι το γεγονός ότι οι έλεγχοι, παρά τα πανηγύρια της «Ανεξάρτητης Αρχής», αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», κάτι που οφείλεται στη συστηματική αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας από προσωπικό και μέσα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος «Εργάνη» (2022), οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μαζί με τα παραρτήματά τους, σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα τους, ανέρχονται σε 345.576. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων έκανε 40.000 ελέγχους και η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας έκανε 27.759 ελέγχους. Μιλάμε δηλαδή για ρυθμούς «χελώνας», αφού κάθε επιχείρηση μπορεί να ελεγχθεί 1 φορά κάθε 9 χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις και 1 φορά κάθε 12 χρόνια για την υγεία και ασφάλεια! Δηλαδή πρακτικά ποτέ, που σημαίνει «πράσινο φως» στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, η οποία μεταφράζεται κάθε χρόνο σε χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και συνεχείς καταπατήσεις των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Σε κάθε περίπτωση, από τους ελέγχους για τις εργασιακές σχέσεις οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν την αδήλωτη εργασία (1.218) και πίνακες προσωπικού (743) σε σύνολο 11.640 παραβάσεων. Για την υγεία και ασφάλεια διαπιστώθηκαν 887 παραβάσεις που επιφέρουν μήνυση και 585 παραβάσεις που επιφέρουν διακοπή. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν ανύψωση - μεταφορά φορτίου - μηχανήματα έργου (223), ηλεκτρικούς κινδύνους (207) και θεσμικό πλαίσιο (671) σε σύνολο 3.347 παραβάσεων.

Ακόμα, έγιναν 5.820 έλεγχοι από τους ειδικούς επιθεωρητές, που επέβαλαν 1.062 κυρώσεις. Και εδώ οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν αδήλωτη εργασία (110) και πίνακες προσωπικού (493).

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία

Στο φόντο των παραπάνω, παρέμβαση στη συζήτηση για την «αναθεώρηση της εντολής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ΕΑΕ) είναι άλλος ένας αντεργατικός μηχανισμός της ΕΕ που υπερασπίζεται την "ευελιξία", την "κινητικότητα", την "εφαρμογή ευρωενωσιακών κανόνων προς όφελος ιδιωτών και επιχειρήσεων". Ηταν το "πρότυπο" για τη μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε δήθεν "ανεξάρτητη αρχή" από τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Ετσι, το ΣΕΠΕ αποψιλώθηκε από τους ήδη ελάχιστους επιθεωρητές που υπήρχαν το 2017 και οι έλεγχοι πλέον είναι λιγότεροι από σταγόνα στον ωκεανό, ενισχύοντας την ασυδοσία του κεφαλαίου.

Το 2023, μόνο με τα επίσημα στοιχεία, 135 εργαζόμενοι δεν γύρισαν σπίτι από το μεροκάματο του τρόμου. Το 2024 έκανε ποδαρικό με "ατύχημα" στις προβλήτες της COSCO. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ευρωενωσιακής στρατηγικής που υλοποίησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται η ΕΑΕ: Εντατικοποίηση της εργασίας, έως και 13 ώρες ημερησίως, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της μείωσης του "κόστους εργασίας".

Στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση αντιπαρατίθεται το εργατικό κίνημα με την πάλη του, απαιτώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να περιλαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων από επαγγελματικούς κινδύνους με ευθύνη του κράτους και με επιβάρυνση του κεφαλαίου, στελεχωμένα κρατικά Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ