Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Σύσκεψη για την Υγεία

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών οργανώνει σύσκεψη με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία, τη Δευτέρα, 20 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στην οδό Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΕΑΤ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΕΑΑΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την εκπαίδευση των τυφλών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες ζωής των μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές του ΚΕΑΤ - που απ' την περασμένη Κυριακή έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής τους - εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο τελευταίος αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των προβλημάτων, που προκύπτουν από τις δραματικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα και την ανυπαρξία Γυμνασίου - Λυκείου για τους τυφλούς στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός ομολόγησε ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης των τυφλών είναι μια ιδιαιτερότητα και ανέλαβε τη δέσμευση να παρέμβει στο υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς. Αναγνώρισε ακόμα ότι το ΚΕΑΤ υποχρηματοδοτείται αλλά πρόκρινε ως λύση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του, τη συνέχιση της απαράδεκτης πρακτικής, να εκποιείται η περιουσία του για να πληρώνεται το ρεύμα, το νερό κλπ! Ο Γ. Κωνσταντόπουλος δεσμεύτηκε στην ενίσχυση με προσωπικό του Εθνικού Τυπογραφείου για βιβλία «Braill» και την παραχώρηση ειδικών τεχνικών βοηθημάτων στους τυφλούς μαθητές. Για τις συνθήκες ζωής στο ΚΕΑΤ και τα ζητήματα υποδομών αρκέστηκε να υποσχεθεί θετική αντιμετώπιση.

Στο τέλος της συνάντησης οι μαθητές και εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ προειδοποίησαν το υπουργείο και τη διοίκηση του ΚΕΑΤ ότι θα τους βρουν απέναντί τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης της τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών και των οικογενειών τους. Οι μαθητές του ΚΕΑΤ αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει σήμερα.

Χωρίς «γιατρικό» τα λαϊκά στρώματα

Το 34,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες υγείας. Από αυτούς ένα 5,9% δεν κάνουν χρήση των υπηρεσιών γιατί δεν έχουν να πληρώσουν!

Μεγαλώνει η αδυναμία πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι φτωχοί αποκλείονται από αυτές γιατί δεν έχουν να πληρώσουν...

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τη «Διερεύνηση και Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας» (Σεπτέμβριος του 2006) το 34,5% του πληθυσμού δε χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες υγείας, παρότι αντιμετώπιζε προβλήματα - και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρά. Για το 5,9% - βλέπε και Πίνακα - ο λόγος που δε χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες υγείας ήταν η έλλειψη χρημάτων.

Οπως φαίνεται και στον Πίνακα, 42,4% των αρρώστων δεν έκαναν χρήση των υπηρεσιών γιατί θεώρησαν ότι η κατάστασή τους δεν ήταν σοβαρή, 13,4% γιατί δεν ήξεραν τι να κάνουν, 5,8% δεν είχαν το χρόνο και 2,1% γιατί δεν είχαν πρόσβαση λόγω απόστασης.

Αγριες και μεγαλύτερες οι πληρωμές των φτωχών

Ο αποκλεισμός των λαϊκών στρωμάτων από τις υπηρεσίες οδηγεί σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης, που είναι μεγαλύτερα αναλογικά από εκείνα που πληρώνουν τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο διδάκτορας των Οικονομικών της Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Οικονομιών της Υγείας, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν τις μεγαλύτερες - ποσοστιαία - δαπάνες υγείας στο σύνολο των δαπανών τους (στοιχεία του 2005).

Σύμφωνα με τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας ανέρχεται σε 128,2 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 7,2% των συνολικών μηνιαίων δαπανών τους. Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 760 ευρώ ξοδεύουν το 9,8% για υπηρεσίες υγείας. Με εισόδημα 751 - 1.100 ευρώ το 10,1%. Με εισόδημα από 1.101 - 1.450 ευρώ το 8,2%. Με εισόδημα 1.451 - 1.800 ευρώ το 7,3%. Με εισόδημα 1.801 - 2.200 ευρώ το 6,6%. Με εισόδημα 2.201 - 2.800 ευρώ το 6,6%. Με εισόδημα 2.801 - 3.600 το 6,5% και από 3.601 ευρώ και πάνω διαθέτουν το 6,4%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν επιμεριστικά πώς διαμορφώνεται το ποσοστό 47,8% των ιδιωτικών δαπανών επί του συνόλου των δαπανών υγείας. «Η επίτευξη της ισότητας προϋποθέτει τον περιορισμό της ιδιωτικής δαπάνης και ιδιαίτερα των άμεσων πληρωμών (άρα και της παραοικονομίας) κατά τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας», υπογράμμισε ο ομιλητής.

«Φακελάκι» 177 εκατ. ευρώ

Οι άγριες πληρωμές των λαϊκών στρωμάτων για τις υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και από μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε χτες ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, στο 2ο Συνέδριο των Οικονομικών της Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η λεγόμενη παραοικονομία ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 177 εκατ. ευρώ είναι για το λεγόμενο «φακελάκι». Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είναι πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα χωρίς ζήτηση απόδειξης ή με απόδειξη που υπολείπεται της πραγματικής πληρωμής. Μεταξύ των άλλων επισημάνσεων είναι ότι με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία έγινε επίσημη εισαγωγή της παραοικονομίας στα νοσοκομεία. Μάλιστα ανέφερε πανεπιστημιακό καθηγητή που ενώ δέχεται 50 επισκέψεις τη μέρα «κόβει μόνο μια απόδειξη».

Απραξία μετά υπερτιμολογήσεων

Την απραξία της κυβέρνησης στις δημόσιες επενδύσεις για νέες τεχνολογίες στην υγεία αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις δαπάνες για τα ιατροτεχνικά είδη, που παρουσιάστηκαν χτες στο ίδιο συνέδριο.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, καθώς η κατά κεφαλή δαπάνη για ιατροτεχνικά είδη είναι μόλις 49 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 134 ευρώ. Οι δαπάνες για ιατροτεχνικά είδη αποτελούν το 4,4% των συνολικών δαπανών για την υγεία ή το 0,41% του ΑΕΠ.

Ετσι το «φιλέτο» των νέων τεχνολογιών το εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες που κάνουν έγκαιρες εισαγωγές και καρπώνονται απίστευτα κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό πως για να καρποφορήσει ένας τέτοιος διαγωνισμός για το Δημόσιο χρειάζονται 420 μέρες, με αποτέλεσμα να υπερτιμούνται κατά 70% οι αρχικές παραγγελίες για ιατροτεχνικά είδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ