Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Οργανώνονται ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Τη Δευτέρα η σύσκεψη σωματείων στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ

Πλατιά σύσκεψη - συζήτηση για την Υγεία πραγματοποιεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος), και καλεί σε συμμετοχή όλα τα εργατικά σωματεία, τις μαζικές οργανώσεις και φορείς, μεμονωμένους συνδικαλιστές.

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ, καθώς και σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα στο ΕΣΥ, με την τεράστια υποστελέχωση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων απέναντι στο νομοσχέδιο και για τη διεκδίκηση υψηλού επιπέδου, σύγχρονου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.

Σε γενική συνέλευση καλεί και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην αίθουσα των πολλαπλών χρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκκολαπτήρια κορονοϊού για μια ακόμα φορά λόγω των πρωτοκόλλων ... διασποράς

Eurokinissi

Μπορεί η κυβέρνηση να προσποιείται ότι ...ξεμπέρδεψε με τον κορονοϊό, όμως οι δεκάδες νεκροί κάθε βδομάδα, οι δεκάδες διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αλλά και η διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς και στα νοσοκομεία έρχονται να τη διαψεύσουν με τραγικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα επιβλήθηκαν πρωτόκολλα διασποράς του ιού στα δημόσια νοσοκομεία, στο φόντο των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υποδομών.

Ηδη στο ΠαΓΝΗ, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων για τη νοσηλεία περιστατικών Covid σε όλες τις κλινικές έχει ως συνέπεια τη διασπορά του κορονοϊού στους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν στις βάρδιες. Και στο ΠαΓΝΗ, οι ασθενείς με COVID απομονώνονται σε κοινό θάλαμο ανά κλινική, οι οποίοι περιθάλπονται από κοινό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα περιστατικά της εκάστοτε κλινικής.

Πρόσφατη είναι η διασπορά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου, όπου αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς των νοσηλευτών της ίδιας αλλά και της γειτονικής Νευρολογικής κλινικής. Η πλειοψηφία των νοσηλευτών της Πνευμονολογικής είναι θετικοί στον κορονοϊό (!) με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο τρεις ΤΕ νοσηλευτές και άλλοι τόσοι ΔΕ, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Για να βγει το πρόγραμμα, καλούνται όλοι οι νοσηλευτές του ορόφου να ακυρώσουν τα ρεπό και τις άδειές τους και να κάνουν ακόμη και τρία νυχτερινά τη βδομάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σωματική τους καταπόνηση, αλλά και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αφού συχνά τις νύχτες ένας μόνο ΤΕ νοσηλευτής καλύπτει, με την παρουσία μόνο ενός βοηθού, μια κλινική - χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της - όπου νοσηλεύονται 20-30 ασθενείς, αρκετοί από τους οποίους χρειάζονται αυξημένη φροντίδα λόγω σοβαρής δύσπνοιας.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων θα έφερνε τέτοια αποτελέσματα.

«Ερχονται ακόμη μια φορά στην επιφάνεια οι συνέπειες της προσαρμογής της λειτουργίας του νοσοκομείου στους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών δεν λογαριάζονται μπροστά στην προσπάθεια εξοικονόμησης κρατικών κονδυλίων. Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινώνονται, όσο προχωρά η εφαρμογή των σχεδίων για το "νέο" υποχρηματοδοτούμενο ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ», σημειώνει το Σωματείο, διεκδικώντας μέτρα περιορισμού της διασποράς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και διαμόρφωση ασφαλών θαλάμων νοσηλείας κρουσμάτων COVID, με σαφή χωροταξικό διαχωρισμό, με κατάλληλα φίλτρα αέρα και εξαερισμό (θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με προθάλαμο και χωριστό προσωπικό.

Σε λουκέτο οδηγείται η Μαιευτική κλινική στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Σε μια ακόμα ένδειξη των επιπτώσεων της λειτουργίας των νοσοκομείων με τη λογική «κόστους - οφέλους», στον «αέρα» βρίσκεται η Μαιευτική κλινική στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Σημειώνεται ότι πριν από 5 χρόνια, και με την πρόσληψη, σταδιακά, τριών επικουρικών γυναικολόγων και ενός μόνιμου επαναλειτούργησε η συγκεκριμένη κλινική. Ωστόσο, η «λύση» των «ελαστικών» σχέσεων απασχόλησης με ημερομηνία λήξης αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αποδώσει για τον λαό που έχει ανάγκη από σταθερότητα στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών Υγείας. Ετσι, πριν από έναν χρόνο παραιτήθηκε ο ένας επικουρικός γιατρός και σε έναν μήνα θα παραιτηθεί μία ακόμα γιατρός αφού βρήκε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Την ίδια στιγμή, τα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν αυξηθεί. Μόνο τα έτη 2021 και 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 523 εισαγωγές στην κλινική και 236 τοκετοί και καισαρικές τομές στο νοσοκομείο.

Το επόμενο διάστημα η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική θα μείνει ουσιαστικά με δύο γιατρούς (έναν μόνιμο και έναν επικουρικό που η σύμβασή του λήγει τον Απρίλη του 2023) αφού και ο διευθυντής γιατρός της κλινικής θα αποχωρήσει με συνταξιοδότηση μετά το τέλος της παράτασης που του έχει δοθεί λόγω Covid. Ενώ και στο μαιευτικό προσωπικό έχουν παραιτηθεί δύο μαίες (επικουρικό προσωπικό) και μία ακόμη βρίσκεται σε άδεια λοχείας, απομένοντας μόλις 10 (έξι μόνιμες, τρεις επικουρικές και μία με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ) που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής, του τακτικού ιατρείου, του μαιευτηρίου και των χειρουργικών μαιευτικών επεμβάσεων, όταν μάλιστα τα τμήματα αυτά βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους από την κλινική. Οι εργαζόμενες αναγκάζονται να δουλεύουν πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους με καθεστώς «ετοιμοτήτων» από το σπίτι και να είναι «κρεμασμένες» σε ένα τηλέφωνο, κάτι που είναι και παράνομο και επικίνδυνο.

Τo αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή να εξωθούνται στη μετακίνηση προς άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές για να γεννήσουν ή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε γυναικολογικού προβλήματος, με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία γι' αυτές και τις οικογένειές τους.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, σημειώνοντας την επιτακτική ανάγκη να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι εργαζόμενοι όχι μόνο στη Μαιευτική κλινική αλλά και σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές έτσι ώστε να υπάρχουν συνέχεια και σταθερότητα και να μη χάνονται πολύτιμη εμπειρία και επιστημονική γνώση.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγώνας δρόμου για το φάρμακο - εμπόρευμα από ασθενείς και υγειονομικούς

Σε αγώνα δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, αναζητώντας αντιπυρετικά, παυσίπονα, φάρμακα ακόμα και για την αλλεργική ρινίτιδα και τη ναυτία, αντικαταθλιπτικά, για τον διαβήτη, μέχρι εμβόλια έναντι της ηπατίτιδας, έρπητα ζωστήρα, ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων ακόμη και για την ανεμοβλογιά το επόμενο διάστημα. Στον ίδιο μαραθώνιο τρέχουν γιατροί και στα δημόσια νοσοκομεία αναζητώντας για τους ασθενείς τους νοσοκομειακά φάρμακα όπως αντικαρκινικά, θρομβολυτικά, σκευάσματα προετοιμασίας για μεταμοσχεύσεις παιδιών κι ενηλίκων κ.ά.

Συνολικά ο ΕΟΦ κάνει λόγο για ελλείψεις σε πάνω από 150 σκευάσματα, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μιλούν για τουλάχιστον 400 που αφορούν όλο το φάσμα των παθήσεων. Συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων (υπουργείου Υγείας, ΕΟΦ, ΣΦΕΕ, φαρμακαποθηκών κ.ά.) αποδίδουν το πρόβλημα στις «παράλληλες εξαγωγές» (δηλαδή αντί να προωθούνται τα φάρμακα προς τα φαρμακεία, προωθούνται σε φαρμακαποθήκες άλλων κρατών για μεγαλύτερα κέρδη που κυμαίνονται ετησίως 300 - 400 εκατομμύρια ευρώ). Απέναντι στο πρόβλημα, η κυβέρνηση αντί να απαγορεύσει όλες τις παράλληλες εξαγωγές διά παντός, κάνει λόγο για ολιγόμηνη απαγόρευση λίστας ...79 προϊόντων, η οποία θα «επικαιροποιείται κατά διαστήματα».

Ωστόσο οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι μια ακόμη συνέπεια από την εμπορευματοποίηση του φαρμάκου, το οποίο παράγεται και διακινείται με κριτήριο τους νόμους της αγοράς και το υψηλότερο κέρδος.

Χαρακτηριστικό τού τι σημαίνει «φάρμακο - εμπόρευμα» είναι ότι μόνο το 2021, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2 δισεκατομμύρια πλήρωσε απευθείας ο λαός από την τσέπη του, είτε για συμμετοχή, είτε εξολοκλήρου. Θύμα αυτής της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου είναι και πάλι ο λαός, που το πληρώνει με την τσέπη κι εκπτώσεις στην υγεία του, εγκλωβισμένος στις μυλόπετρες του κέρδους πολυεθνικών και φαρμακεμπόρων, των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ