Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αλχημείες «εξαφανίζει» ράντζα και ασθενείς, με στόχο «ένα γνήσιο ΣΔΙΤ»

Οι εξευτελιστικές εικόνες καλά κρατούν, παρά τα μαγειρέματα της κυβέρνησης: Φωτ. από το Νοσοκομείο «Αττικόν»
Οι εξευτελιστικές εικόνες καλά κρατούν, παρά τα μαγειρέματα της κυβέρνησης: Φωτ. από το Νοσοκομείο «Αττικόν»
Με προεκλογικά «ταρατατζούμ» και ανακάτεμα των εισαγωγών ασθενών, με νέο μοίρασμα έργου σε ιδιώτες κλινικάρχες και μπόλικη φαντασία προπαγανδίζει από χθες η κυβέρνηση ότι «εξαφάνισε» τα ράντζα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ετσι, από το πρωί έδιναν κι έπαιρναν κάτι δηλώσεις τόσο του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και του διοικητή του «Ευαγγελισμού» για την ...πρώτη εφημερία χωρίς ράντζα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Παρουσίαζαν σαν το μεγαλύτερο κατόρθωμα εν έτει 2023 το να μην υπάρχουν ασθενείς που «νοσηλεύονται» σε διαδρόμους πάνω στα ράντζα, καταρρακώνοντας κάθε έννοια αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα ράντζα δεν εξαφανίστηκαν, αλλά... μετακόμισαν. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι για την «εξαφάνιση» επιστρατεύτηκε η «διαλογή στην πηγή» των ασθενών. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί του «Ευαγγελισμού», στο νοσοκομείο τις τελευταίες μέρες για κάποιο λόγο εμφανίζονται οι μισοί ασθενείς στην εφημερία σε σχέση με τα περίπου 1.500 περιστατικά που προσέρχονταν μέχρι πριν λίγο καιρό. Στο ερώτημα «πού πήγαν οι υπόλοιποι;» δεν μπορεί να είναι απάντηση η «συνεισφορά» των 50 κλινών από το ΝΙΜΤΣ, αφού έτσι κι αλλιώς εκεί καταλήγουν ασθενείς αφού πρώτα περάσουν από τον «Ευαγγελισμό».

Ρίχνοντας μια ματιά στο τι γίνεται την ίδια στιγμή στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, το «Αττικόν», όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των προσερχόμενων ασθενών, μάλλον γίνεται αντιληπτό το κόλπο της κυβέρνησης, κάτι που αναδεικνύουν οι υγειονομικοί και του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα...

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», αφού μας μεταφέρει ότι πράγματι χθες δεν είχαν ράντζα. Και εξηγεί: «Ο "Ευαγγελισμός", που δέχεται κατά μέσο όρο 1.400 - 1.500 περιστατικά, το τελευταίο 20ήμερο, εν μέσω έξαρσης των λοιμώξεων, έχει πέσει στα 600 - 700. Επομένως, και πάλι τα 50 κρεβάτια που διαθέτει το ΝΙΜΤΣ δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Φαίνεται ότι υπάρχει ανακατεύθυνση σε άλλες δομές, γιατί δεν γίνεται με έναν μαγικό τρόπο να εξαφανίζονται ράντζα και ασθενείς. Οι δομές του ΕΣΥ είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

«Στις τελευταίες τρεις εφημερίες στον "Ευαγγελισμό", ως εκ θαύματος μειώθηκε κάτω από το μισό του συνηθισμένου η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ερώτημα: Πού πήγαν οι ασθενείς; Δεν ξέρουμε!», δήλωσε και η Δήμητρα Σταματέλου, επιμελήτρια παθολόγος στον «Ευαγγελισμό» και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ.

Ο Γ. Φερεντίνος ξεκαθαρίζει: «Για να δοθεί λύση στο ζήτημα με τα ράντζα, πρέπει να υπάρξει επαναλειτουργία των νοσοκομείων και των κλινικών που έχουν κλείσει. Να υπάρχει αντιστοιχία γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού προς τον όγκο των ασθενών που επισκέπτονται τις δημόσιες υγειονομικές δομές. Δηλαδή προϋποθέτει προσλήψεις για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά και να αντισταθμιστούν οι απώλειες των υγειονομικών (λόγω συνταξιοδότησης κ.λπ.), που ξεπερνούν τις 6.000 μόνο την τελευταία πενταετία».

Σημειωτέον, τα ράντζα η κυβέρνηση δεν τα αξιοποιεί μόνο για τα προεκλογικά της μαγειρέματα αλλά και για να προωθήσει τις συμπράξεις με ιδιώτες κλινικάρχες. Ετσι, χθες ο υπουργός Υγείας ενημέρωνε για τη συμφωνία με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που θα δέχονται - με το αζημίωτο, εννοείται - ασθενείς από κρατικά νοσοκομεία της Αττικής και αυτό θα παρουσιάζεται ως «μείωση των ράντζων». Ο Θ. Πλεύρης έκανε λόγο «για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ, με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική», δηλαδή θα τα πληρώνει ο εργαζόμενος από την άλλη τσέπη.

«Είναι νωπή η εμπειρία από την πανδημία», απαντά ο Γ. Φερεντίνος. «ΣΔΙΤ σημαίνει "ζεστό" χρήμα στις ιδιωτικές δομές, για να νοσηλεύουν ασθενείς λίγο πριν το εξιτήριο. Ολα τα βαριά περιστατικά παραμένουν στα δημόσια νοσοκομεία. Τι θα πει "χωρίς επιβάρυνση του ασθενούς"; Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι κουμπαράς που γεμίζει μόνος του. Γεμίζει από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν χιλιοπληρώσει για εξετάσεις - διαγνώσεις. Πόσες φορές πρέπει να πληρώσει κάποιος για να έχει παροχές Υγείας;».

«Κανονικότητα» η εξευτελιστική εικόνα στο «Αττικόν»

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ την κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας

Ενδεικτικά για την κατάσταση την οποία επιχειρεί να κουκουλώσει η κυβέρνηση είναι όσα συμβαίνουν στο «Αττικό» Νοσοκομείο, που φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που καταθέτει προς την κυβέρνηση.

Η Ερώτηση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι «η εξευτελιστική εικόνα ασθενών στοιβαγμένων σε ράντζα στους διαδρόμους έχει γίνει πλέον μια καθημερινή κατάσταση και υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα υπηρεσιών περίθαλψης προς τον ασθενή όσο και τον σεβασμό απέναντι σε κάθε εργαζόμενο υγείας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο υπό αυτές τις συνθήκες. Συγκεκριμένα, από την έναρξη του 2023 στο τέλος κάθε εφημερίας το νοσοκομείο έχει κατά μέσο όσο 200 εισαγωγές. Από αυτές πάνω από 100 είναι σε ράντζα στον διάδρομο και προφανώς υπάρχουν γεμάτες ΜΕΘ, COVID και μη. Πρόσφατο έγγραφο της διοίκησης απαιτεί την αύξηση των ράντζων στους διαδρόμους των κλινικών από 10 σε 14.

Η υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες αναγκάζει άλλους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες και άλλους να εργάζονται με συνθήκες υπερεντατικοποίησης. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια, αφού όλα αυτά τα χρόνια κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν, όταν σε κάποιες κλινικές είναι στη βάρδια 2 νοσηλευτές για 44 ασθενείς και με τα νέα δεδομένα για 48. Οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 240 από τις 970 και του διοικητικού προσωπικού 50. Αυτά τα στοιχεία είναι η πραγματικότητα ενός νοσοκομείου που τα τελευταία χρόνια έχει "αναπτυχθεί" (δημιουργία ΜΕΘ Παίδων, αύξηση των κλινών στους διαδρόμους). Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ετοιμάζονται εγκαίνια σε Ογκολογική μονάδα χωρίς να έχει ανακοινωθεί ούτε μία πρόσληψη.

Τα τελευταία 10 χρόνια οι ελλείψεις στο προσωπικό καλύπτονται με μπαλώματα, με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που αγγίζουν το 40% του συνόλου του προσωπικού και τους οποίους καμία κυβέρνηση δεν μονιμοποιεί, ενώ αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Το ΚΚΕ αναδεικνύει μια ακόμα διάσταση, αφού «η παντελής έλλειψη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερο βάρος το νοσοκομείο από ασθενείς της περιοχής που δεν βρίσκουν άλλη διέξοδο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα γιγαντώθηκε μετά το κλείσιμο του Νοσοκομείου Λοιμωδών "Αγία Βαρβάρα", που κράτησαν κλειστό όλες οι κυβερνήσεις».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη «λύση» που «ανακάλυψε» κυβέρνηση, δηλαδή τη συνεφημέρευση του «Αττικόν» με ιδιωτική κλινική, η οποία παραχωρεί μόνο 30 κλίνες, στις οποίες μάλιστα θα νοσηλεύονται ασθενείς που πληρούν «συγκεκριμένα κριτήρια», οι βουλευτές του Κόμματος υπενθυμίζουν:

«Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, κατά την πανδημία, οι συγκεκριμένοι ασθενείς έπρεπε να μην έχουν ούτε πυρετό. Για άλλη μία φορά προτιμάται να δοθεί ζεστό χρήμα προς τις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο μάλιστα δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντί να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου «Αττικόν» και της περίθαλψης του λαού της περιοχής το ΚΚΕ απαιτεί:

1. Πλήρης ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ της Δυτικής Αττικής με πλήρη και επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

2. Προσλήψεις στο νοσοκομείο «Αττικόν» υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την έγκαιρη και ασφαλή περίθαλψη των ασθενών και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων.

3. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» ως πλήρες Γενικό Νοσοκομείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Στον δρόμο πετιούνται οι καθαρίστριες μετά από 17 χρόνια δουλειάς

Σε εργολάβο η καθαριότητα, «προς όφελος του Δημοσίου» οι απολύσεις στα νοσοκομεία

Στον δρόμο πετιούνται 19 εργαζόμενες, καθαρίστριες του Νοσοκομείου Κομοτηνής, η πλειοψηφία των οποίων δουλεύει εκεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου παραδίδει τον τομέα της καθαριότητας σε εργολάβο. Οι καθαρίστριες είναι συμβασιούχες και εργάζονται έως και 17 συνεχόμενα χρόνια στο νοσοκομείο, αρχικά με εργολάβο και μετά μέσω ΑΣΕΠ, με δίχρονες συμβάσεις που λάμβαναν τρίμηνες παρατάσεις.

Η σύμβαση των καθαριστριών λήγει τον Ιούνη, ωστόσο στο πρόγραμμα για τον Φλεβάρη αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται, καθώς ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την είσοδο εργολάβου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις εργαζόμενες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ερωτηθείς για το ζήτημα σε τηλεοπτικό σταθμό, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «εγκλωβισμό» των εργαζομένων στις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Ωστόσο τα λόγια του στη συνέχεια ήταν αποκαλυπτικά: «Η εντολή που έχει δοθεί είναι ότι μόνο εάν τυχόν είναι προς όφελος του Δημοσίου αυτές οι συμβάσεις, είτε στη σίτιση είτε στην καθαριότητα είτε στη φύλαξη, τότε θα μπορούν να μπαίνουν ιδιώτες». Και πρόσθεσε ότι προβλέπεται σχετική «οικονομικοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το όφελος για το Δημόσιο». Πλήρης εφαρμογή του μοντέλου «κόστους - οφέλους» δηλαδή, με αποτέλεσμα στη θέση των καθαριστριών που αμείβονται με καθαρές αποδοχές των 640 ευρώ να μπαίνει ο εργολάβος, με το μισό προσωπικό από το υπάρχον, όπως κατήγγειλε μία από τις καθαρίστριες.

Οπως είναι προφανές, με αυτήν τη λογική «συμφέρει» και είναι «προς όφελος του Δημοσίου» το ξήλωμα των εργαζομένων, με την ΠΟΕΔΗΝ να προειδοποιεί ότι υπό απόλυση θα βρεθούν περίπου 6.000 εργαζόμενοι στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στη σίτιση των νοσοκομείων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια σε συνθήκες ομηρίας.

Καμία απόλυση, άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου!

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τονίζει δε ότι η πρακτική ανάθεσης της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών σε εργολαβίες είναι ανεπίτρεπτη και οδηγεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών της Υγείας.

«Η περίπτωση της απόλυσης των καθαριστριών του Νοσοκομείου Κομοτηνής δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Ολα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, είτε μέσω εργολαβιών είτε με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας».

Παράλληλα τονίζει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη διαιώνιση της ομηρίας των συμβασιούχων και των ελλείψεων προσωπικού, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό.

Η ΤΕ Ροδόπης απαιτεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών σε αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς επίσης την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ