Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Νοσεί» από ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές

Περιοδεία του βουλευτή Νίκου Μωραΐτη

Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο, που αγγίζουν το 50%, παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων από την πολιτική παράδοσης υποστηρικτικών δομών των νοσοκομείων σε ιδιώτες ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδείχθηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό είναι η υπολειτουργία των κλινικών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου οι νεφροπαθείς που χρήζουν ανάγκης για αιμοκάθαρση φτάνουν τους 40 και καλύπτονται οι 25. Οι υπόλοιποι εξωθούνται σε αναζήτηση υπηρεσιών σε άλλα νοσοκομεία, όπως του Αγρινίου και των Ιωαννίνων, για να μπορέσουν να βρουν άδειο κρεβάτι. Οι ορατές και αδιαμφισβήτητες αυτές ελλείψεις που υπάρχουν ακόμη και με βάση το παλαιό Οργανόγραμμα, οδηγούν στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην αδυναμία παροχής σύγχρονων ικανοποιητικών υπηρεσιών Υγείας, κατάσταση που γίνεται πιο έντονη το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής συνειδητής υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και ενίσχυσης της εισόδου των επιχειρηματιών σε αυτές είναι και οι εκβιασμοί και απειλές στις εργαζόμενες στο συνεργείο καθαρισμού του νοσοκομείου που έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτη, να αποδεχθούν τις αντεργατικές επιδιώξεις όπως η απόσπαση υπογραφής για την καταβολή των πενιχρών μισθών που αναλογούν με βάση τη σύμβαση και οι οποίοι τελικά δεν καταβάλλονται ακέραιοι.

Στα παραπάνω προστίθεται και η φυσιολογική φθορά των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου η λειτουργία του οποίου χρονολογείται από 50 χρόνια περίπου. Μια κατάσταση που επιδεινώθηκε με το σεισμό το 2003 στο νησί. Ο βουλευτής του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα κοινής πάλης και αντίστασης, για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κάλυψη με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες πληθυσμιακές ανάγκες, για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις επανδρωμένες με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα

Την ανάγκη να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί σε ετοιμότητα και να αναπτύξουν όλες τις μορφές πάλης σε όλους τους χώρους δουλειάς υπογράμμισε χτες ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών Νίκος Μπουντούρογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Την ίδια θέση η ΔΗΠΑΚ Γιατρών επανέλαβε και στη συνεδρίαση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ καθώς και στη συνεδρίαση φορέων που ακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου. «Οι υγειονομικοί και ειδικότερα οι γιατροί βιώνουν τα αποτελέσματα των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, τονίστηκε απ' τον εκπρόσωπο της ΔΗΠΑΚ. Η εμπορευματοποίηση - συνέχισε - και η επιχειρηματικότητα στην Υγεία, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι περικοπές σε μισθούς, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί και γιατροί με μπλοκάκι), οι απλήρωτες εφημερίες, η αυθαίρετη κατάρτιση επισφαλών προγραμμάτων εφημεριών με πρόσχημα ότι δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα λόγω κρίσης, αποτελούν την έκφραση της ολοένα περισσότερο ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ενώ με το σχέδιο "Καλλικράτης" η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μεταφέρεται στους ιδιώτες μέσω των δήμων».

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής η εγκατάλειψή του

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, εμποδίζει την αξιοποίηση της προσφοράς χιλιάδων εθελοντών αιμοδοτών

Αλλοθι για τη συνεχιζόμενη καθήλωση και απαξίωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) της χώρας, με όλες τις παρενέργειες που προκύπτουν απ' τη μη λειτουργία του, φαίνεται να αναζητά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σαράντα τόνοι πολύτιμου πλάσματος αίματος, που προέρχονται από την προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών της χώρας, παραμένουν αναξιοποίητοι, αποθηκευμένοι στο ΕΚΕΑ και σε εταιρεία στην Ολλανδία, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα για να εισάγει τα αναγκαία παράγωγα αίματος. Πρόκειται για απότοκο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν εξαιρεί ούτε το αίμα και τα παράγωγά του, που αποτελούν πεδίο υψηλής κερδοφορίας, ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η μη αξιοποίηση του πλάσματος που συγκεντρώνεται στη χώρα μας και η ταυτόχρονη πανάκριβη εισαγωγή των αναγκαίων παραγώγων αποτελούν κατάληξη της μη λειτουργίας του ΕΚΕΑ και του Εθνικού Κέντρου Παρασκευής Παραγώγων Αίματος, που υπάρχει σε αυτό. Το ΕΚΕΑ ξεκίνησε την ημιλειτουργία του την 1.1.2006, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αφού δε στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό και δε χρηματοδοτήθηκε, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του. Τέσσερα χρόνια μετά το ΕΚΕΑ αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις. Διαθέτει μόλις 33 μόνιμους υπαλλήλους, 13 υπαλλήλους αποσπασμένους από διάφορα νοσοκομεία και 32 εργαζόμενους μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ μόνο για τη λειτουργία του εργοστασίου κλασματοποίησης απαιτούνται 70 εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι. Με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, αν και έχει ενημερωθεί για τα όσα συμβαίνουν στο ΕΚΕΑ, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη αδιαφορία επί τέσσερα χρόνια στην υπόθεση του πλάσματος αίματος». Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι μέσω της υποβάθμισης επιχειρείται να περάσει «στα μαλακά» η εκχώρηση του ΕΚΕΑ - μέρους ή στο σύνολο - στους επιχειρηματίες, ενώ για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών είναι αναγκαία η λειτουργία του εργοστασίου των παραγώγων αίματος αποκλειστικά από το δημόσιο και χωρίς την ανάμειξη των πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο στις 21.1.2010 έδωσε εντολή ελέγχου στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και εντολή για άμεσο νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης με την ολλανδική εταιρεία, ενώ συστάθηκε και επιτροπή στο υπουργείο για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε χτες η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας διεκδικώντας άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων, από τα έξι (συν ένα έκτακτο) χειρουργεία που γίνονταν καθημερινά, σήμερα γίνονται τέσσερα συν ένα. Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων με stage. Ετσι, μόνο τους δύο επόμενους μήνες, από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών θα απολυθούν 10 συμβασιούχοι και 15 από άλλες κλινικές. Μπροστά στις τεράστιες αυτές ανάγκες, σύμφωνα με τον διοικητή, μόνο 10 νοσηλευτές θα προσληφθούν άμεσα. Επιπλέον εδώ και πέντε χρόνια καθυστερεί η αγορά στεφανιαιογράφου για τη Β' Καρδιολογική Κλινική.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ. Οι τραγικές περικοπές νοσηλευτικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, τόνισε, εξυπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και σπρώχνουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Αφού υπογράμμισε ότι πέρα από την περικοπή μισθών και επιδομάτων ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες της υγείας που πρώτα ήταν δωρεάν, κάλεσε το λαό του Πειραιά να στηρίξει τους εργαζόμενους και να συστρατευτεί σε ενιαίο μέτωπο αντεπίθεσης ενάντια στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΚΟ
Ιμάντες εμπορευματοποίησης της Υγείας

Η εκχώρηση της πρόληψης στους δήμους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις με την ταυτόχρονη πολυδιάσπασή της και τον περιορισμό της σε περιορισμένο αριθμό ατόμων έρχεται να επιβεβαιωθεί απ' τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με αφορμή το Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, όπως έχει οριστεί διεθνώς ο Μάρτης.

Ετσι χτες το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων «για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα» στα κέντρα του Ομίλου της «Βιοϊατρικής» στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Η εξέταση έχει την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας του Πεπτικού και θα διαρκέσει απ' την 1-31 Μαρτίου 2010. Ανάλογες δραστηριότητες ανακοίνωσαν χτες για τον καρκίνο παχέος εντέρου και διάφορες ΜΚΟ.

Δραστηριότητες που βεβαιώνουν ότι αντί η πρόληψη να αποτελεί καθημερινό συστατικό στοιχείο ενός κεντρικά σχεδιασμένου και αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, εκχωρείται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στους ΟΤΑ και στη χρηματοδότηση απ' τις πολυεθνικές του φαρμάκου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μάλιστα, η αδήριτη ανάγκη για την ενιαία και γενική έρευνα - και όχι την αποσπασματική - στο γενικό πληθυσμό προκύπτει και απ' τα ίδια τα στοιχεία που συνέλεξαν απ' την περιοσμένη δραστηριότητά τους οι ΜΚΟ. Σύμφωνα με στοιχεία του «Αγκαλιάζω», την περίοδο 2008-2009 έγιναν εξετάσεις σε 11.445 και 1.224 (10.70%) από αυτούς έλαβαν θετική απάντηση στην εξέταση (και τους υποδείχθηκε να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις). Υπολογίζεται ότι από τα 1.224 άτομα, στα περίπου 460 θα διαγνωστεί κάποιος πολύποδας, ενώ σε περίπου 150 ενδέχεται να διαγνωσθεί έγκαιρα πρώιμος καρκίνος παχέος εντέρου με σημαντικές πιθανότητες ίασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ