Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής η εγκατάλειψή του

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, εμποδίζει την αξιοποίηση της προσφοράς χιλιάδων εθελοντών αιμοδοτών

Αλλοθι για τη συνεχιζόμενη καθήλωση και απαξίωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) της χώρας, με όλες τις παρενέργειες που προκύπτουν απ' τη μη λειτουργία του, φαίνεται να αναζητά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σαράντα τόνοι πολύτιμου πλάσματος αίματος, που προέρχονται από την προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών της χώρας, παραμένουν αναξιοποίητοι, αποθηκευμένοι στο ΕΚΕΑ και σε εταιρεία στην Ολλανδία, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα για να εισάγει τα αναγκαία παράγωγα αίματος. Πρόκειται για απότοκο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν εξαιρεί ούτε το αίμα και τα παράγωγά του, που αποτελούν πεδίο υψηλής κερδοφορίας, ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η μη αξιοποίηση του πλάσματος που συγκεντρώνεται στη χώρα μας και η ταυτόχρονη πανάκριβη εισαγωγή των αναγκαίων παραγώγων αποτελούν κατάληξη της μη λειτουργίας του ΕΚΕΑ και του Εθνικού Κέντρου Παρασκευής Παραγώγων Αίματος, που υπάρχει σε αυτό. Το ΕΚΕΑ ξεκίνησε την ημιλειτουργία του την 1.1.2006, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αφού δε στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό και δε χρηματοδοτήθηκε, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του. Τέσσερα χρόνια μετά το ΕΚΕΑ αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις. Διαθέτει μόλις 33 μόνιμους υπαλλήλους, 13 υπαλλήλους αποσπασμένους από διάφορα νοσοκομεία και 32 εργαζόμενους μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ μόνο για τη λειτουργία του εργοστασίου κλασματοποίησης απαιτούνται 70 εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι. Με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, αν και έχει ενημερωθεί για τα όσα συμβαίνουν στο ΕΚΕΑ, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη αδιαφορία επί τέσσερα χρόνια στην υπόθεση του πλάσματος αίματος». Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι μέσω της υποβάθμισης επιχειρείται να περάσει «στα μαλακά» η εκχώρηση του ΕΚΕΑ - μέρους ή στο σύνολο - στους επιχειρηματίες, ενώ για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών είναι αναγκαία η λειτουργία του εργοστασίου των παραγώγων αίματος αποκλειστικά από το δημόσιο και χωρίς την ανάμειξη των πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο στις 21.1.2010 έδωσε εντολή ελέγχου στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και εντολή για άμεσο νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης με την ολλανδική εταιρεία, ενώ συστάθηκε και επιτροπή στο υπουργείο για να δώσει λύση στο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ