Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
27ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ενισχυμένη πρωτιά για τη ΔΑΣ

Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που κατέβηκαν πάλι με κοινό ψηφοδέλτιο αλλά έχασαν δυνάμεις

Πρώτη και ακόμα πιο ενισχυμένη αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες στο 27ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο. Η πρωτιά και η ενίσχυση της ΔΑΣ και η μείωση των δυνάμεων της υποταγής, των οποίων η συναινετική γραμμή εκφράστηκε και μέσα από τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου των τριών παρατάξεων που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεπούς, ταξικής δράσης της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, κόντρα στο αντεργατικό μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - κομμάτων του ευρωμονόδρομου και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Επίσης, η ακόμα μεγαλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου που έφτασε στα 40 σωματεία - στις προηγούμενες εκλογές εκπροσωπούνταν 30 - είναι «καρπός» των προσπαθειών της, για ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα των εκλογών, σε σύνολο 129 (στο προηγούμενο συνέδριο είχαν ψηφίσει 114) ψηφισάντων, η ΔΑΣ έλαβε 99 ψήφους και 12 έδρες στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο (έναντι 82 και 11). Το κοινό ψηφοδέλτιο που κατέβασαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε μόλις 28 ψήφους και 3 έδρες από 4 που είχαν (τόσες ψήφους είχαν πάρει στο προηγούμενο συνέδριο τα δύο ψηφοδέλτια που είχαν τότε). Για τη ΓΣΕΕ, το μοναδικό αντιπρόσωπο που εκλέγει η Ομοσπονδία, πήρε η ΔΑΣ, με 31 (από 16) ψήφους σε σύνολο 42 (από 32) ψηφισάντων.

Ποδάρι σε νέους χώρους

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης, ο απερχόμενος πρόεδρος Π. Τσίχλης τόνισε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, που να μην ήταν στο πλευρό των εργαζομένων η ταξική Ομοσπονδία. «Μπήκαμε - είπε - σε νέους χώρους δουλειάς, ήρθαμε σε επαφή με πολλούς εργαζόμενους, βοηθήσαμε να στήσουν σωματεία - ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΧΑΝΙΑ, ΒΗΚΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - δώσαμε τη μάχη κατά των απολύσεων στις πόρτες των εργοστασίων ­ - ΦΑΓΕ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΖΥΜΗ, ΜΕΒΓΑΛ - πήραμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το φόβο και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να γραφτούν στο κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας από αρκετούς χώρους δουλειάς που μέχρι τότε ήταν στο έλεος της εργοδοσίας. Βάλαμε πλάτη και βοηθήσαμε ν' αναστηθούν τα σωματεία της ΤΑΣΤΥ και του ΚΑΝΑΚΙ, που τα είχε υπό τον έλεγχό της η εργοδοσία και ήταν ανύπαρκτα. Κάναμε αποφασιστική παρέμβαση στο ΣΕΒ και απαιτήσαμε το σταμάτημα των απολύσεων σε όλο τον κλάδο, ανεβάσαμε το κύρος της Ομοσπονδίας στα μάτια των εργαζομένων, αναγκάσαμε τους εργοδότες να σέβονται και να υπολογίζουν την Ομοσπονδία». Επισήμανε, δε, ότι η πιο σημαντική μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε είναι αυτή που δόθηκε για τις Συλλογικές Συμβάσεις του 2009 με τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, καλώντας τους να συστρατευθούν μαζικά στο ΠΑΜΕ, να συμβάλουν στην οργάνωση, την αντίσταση και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης. Και κατέληξε αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο κόντρα στην εργατική αριστοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς που καλλιεργεί φοβίες, σπέρνει αυταπάτες με στόχο την υποταγή και την ενσωμάτωση των εργαζομένων. Επόμενος σταθμός για τον κλάδο είναι - τόνισε - η αγωνιστική διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων για το 2010 «που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, δε θα δεχτούμε να γίνουμε θυσία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης μας ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές που κυριαρχούν στο χώρο μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επαγγελματίες και βιοτέχνες του κλάδου, θύματα και οι ίδιοι αυτής της πολιτικής με στόχο την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, αλλά και την παραγωγή και διάθεση προϊόντων για τη διατροφή του λαού μας, καλύτερης ποιότητας και σε προσιτές τιμές, χωρίς καρτέλ και πολυεθνικές, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία η ΔΑΣ (2018-04-05 00:00:00.0)
Σύμμαχος στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής (2010-04-20 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα (2007-02-27 00:00:00.0)
Εντολή για αγωνιστική συνέχεια (2005-05-24 00:00:00.0)
Επιβραβεύτηκε η ταξική της πορεία (2004-03-02 00:00:00.0)
Η ταυτότητα του 30ού Συνεδρίου (2001-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ