Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με νέες δυνάμεις ενισχύεται ο αγώνας τους, μετά τη σύσκεψη σωματείων δημόσιων νοσοκομείων

Από τη σύσκεψη των συμβασιούχων
Από τη σύσκεψη των συμβασιούχων
Στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας προχωρούν το επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης και στη γενική απεργία στις 28/2, ενώ προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη.

Για την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύτηκαν δεκάδες εκπρόσωποι συμβασιούχων, που συμμετείχαν στην παναττική σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν 7 Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αιγινήτειο, «Δαφνί», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Λαϊκό» και «Μεταξά» την περασμένη Κυριακή.

Εκεί, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι συμβασιούχων από πολλά νοσοκομεία της Αττικής, όπως και από το ΕΚΑΒ, με νέες δυνάμεις να μπαίνουν στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας.

Επίσης συμμετείχε η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και συνδικαλίστρια από τον χώρο της καθαριότητας, μεταφέροντας τη δική της πείρα, που στιγματίστηκε από το δολοφονικό πρόσωπο της εργοδοσίας σε βάρος της. «Είχα βιώσει τι σημαίνει να δουλεύεις με σύμβαση δύο μηνών, ενός χρόνου, να είσαι μετανάστρια και χωρίς τη στήριξη σωματείου. Αν είσαι στο σωματείο δεν φοβάσαι», σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των επιτροπών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. «Να βάλουμε τη φωνή και το βήμα μας μπροστά, για να καλυτερεύσει η ζωή μας. Κάθε άνθρωπος, κάθε εργαζόμενος είναι σημαντικός. Είμαι ζωντανή και είμαι μαζί σας, χάρη στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα κατήγγειλε συμβασιούχος από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου κι εκεί η καθαριότητα παραδόθηκε σε εργολάβο, και παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για ανάκληση των απολύσεων παραμένουν απολυμένοι. «Η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αντισυνταγματική; Το 10% των προκηρύξεων αφορούν ΑμεΑ, ποιος εργολάβος θα προσλάβει το 10%; Από τις 90 καθαρίστριες, ο εργολάβος έχει προσλάβει τις 33 κι ένας εργολαβικός εργαζόμενος πρέπει να δουλέψει για 3, περισσότερες ώρες, με λιγότερες απολαβές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι γυναίκες μετανάστριες κι ένα άλλο κομμάτι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών. «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στους εργολάβους, οι οποίοι βλέποντας ότι μεγάλο κομμάτι των απολυμένων κατευθύνονται σ' εκείνους επιβάλλουν ακόμη πιο σκληρούς και άδικους όρους δουλειάς, γίνονται ακόμη πιο επιθετικοί».

Για τον εμπαιγμό διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος των συμβασιούχων μίλησε, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία, η Ιωάννα Δημούλια, θυμίζοντας τα κάθε λογής προγράμματα και «μοριοδοτήσεις». Ενώ σημείωσε ότι η επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, θύμα της οποίας είναι και οι εκατοντάδες συμβασιούχοι στην Υγεία, αποτελεί στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας, σε συνδυασμό δε με τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

«Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Κάλεσε τους συμβασιούχους «να δώσουμε ηχηρό μήνυμα, να βγάλουμε στη φόρα τα τεράστια προβλήματα, να δείξουμε ότι έχουμε φωνή και απαιτούμε ΤΩΡΑ μέτρα ενίσχυσης. Αυτός είναι ο δρόμος μας: Μαζικότητα, οργάνωση στα σωματεία μας, συμμετοχή στην Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων, ανάδειξη των προβλημάτων, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο μέτωπο του αγώνα».

Οι συμβασιούχοι απαιτούν μεταξύ άλλων την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμιά απόλυση και επανατοποθέτηση απολυμένων (π.χ. σε «Αγ. Σάββα» και «Σωτηρία»). Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα για όλους. Εστιάζουν δε στην ανάγκη για άμεση και γενναία ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου δημόσιας και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς επιχειρηματική δράση.

Απλήρωτοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο «Θριάσιο»

Απλήρωτοι για τον Γενάρη και τα υπόλοιπα κανονικών αδειών από την εταιρεία «Δ. Παλαιολόγος και Σία ΟΕ» παραμένουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης αλλά και διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες και οι απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων υπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και οδηγούν σε παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι η ανάθεση των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες καθώς και η σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικούς ομίλους Υγείας για διενέργεια εξετάσεων σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε δημόσια νοσοκομεία στοιχίζουν πολλαπλάσια στους ήδη ανεπαρκέστατους προϋπολογισμούς των δημόσιων μονάδων Υγείας από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Στους δρόμους σε όλη τη χώρα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 8.30 π.μ., στην πλατεία Μαβίλη. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Στην τελική ευθεία για την πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση (24ωρη απεργία έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια η ΠΟΕΔΗΝ) βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της, με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην ένταση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη.

Στην Αθήνα η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει σημείο εκκίνησης στις 8.30 π.μ. την πλατεία Μαβίλη και με πορεία θα τερματίσει στο υπουργείο Υγείας. Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σε Πάτρα (10.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»), Καρδίτσα (11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Βόλο (11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Λάρισα (12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου).

Η απεργιακή κινητοποίηση θα είναι η πρώτη απάντηση στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του νόμου για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία (βλ. σελ. 14), αλλά και ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία και την Πρόληψη, που προβλέπει το κλείσιμο των 2 από τα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, όπως και την κατάργηση όλων των εγκεκριμένων φορέων στο πεδίο της Απεξάρτηση, με δημιουργία ενιαίου φορέα ΝΠΙΔ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πριμοδοτώντας τη «μείωση της βλάβης».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν:

  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών). Μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Στο πλευρό των υγειονομικών συνδικάτα και σωματεία συνταξιούχων

Τη στήριξή τους στην απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, εκφράζουν συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Στερεάς Ελλάδας, παίρνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα σωματεία των υγειονομικών για την οργάνωση κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διεκδίκησης.

Στη Λιβαδειά, το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και τα συνεργαζόμενα συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, στις 11 30 π.μ., στην είσοδο των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, καθώς και στη συγκέντρωση διεκδίκησης που συνδιοργανώνουν την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας καλεί σε κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου την Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην οποία συμμετέχουν και καλούν τόσο το Εργατικό Κέντρο Θήβας όσο και η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Θήβας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας των υγειονομικών διοργανώνουν τα συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία της Φωκίδας, που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Παν-ρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο

Στο Ρέθυμνο, εργατικά σωματεία, φορείς και υγειονομικοί απευθύνουν κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο για την Υγεία, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο.

Γενική Συνέλευση σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Προετοιμάζοντας την πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε Γενική Συνέλευση, σήμερα, στις 11 π.μ. στον χώρο του κυλικείου για «να οργανώσουμε τον αγώνα μας μπροστά στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο νοσοκομείο και συνολικά οι ζωές μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέχρι και 2.000 ευρώ το «νόμιμο και θεσμικό φακελάκι» στα επί πληρωμή χειρουργεία

«Ταρίφα» βάσει των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες περιμένουν να χειρουργηθούν

Μέχρι και 2.000 ευρώ θα είναι αναγκασμένοι να ξανά πληρώσουν όσοι εξωθούνται να απευθυνθούν στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία η απόφαση λειτουργίας τους πρόκειται να υπογραφεί άμεσα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι τιμές που θα καλείται να πληρώσει ο λαός καθορίζονται από τη «βαρύτητα του περιστατικού», και οι οποίες - όπως επισημάνθηκε - «προέκυψαν από την αποζημίωση που δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ετσι, οι ασθενείς γίνονται πελάτες και με τη βούλα του νόμου στα δημόσια νοσοκομεία, με τις ταρίφες που προβλέπονται να είναι οι εξής, ανάλογα με τη «βαρύτητα» της επέμβασης: Πολύ μικρή: 300 ευρώ, Μικρή: 500 ευρώ, Μεσαία: 900, Μεγάλη: 1.200 (π.χ. χολή), Βαριά: 1.600 ευρώ (π.χ. ισχίο γόνατο), Εξαιρετικά βαριά: 2.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει λοιπόν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χειρουργηθούν έγκαιρα. Διαφορετικά, είτε βαριά, είτε ελαφρά περιστατικά θα στοιβάζονται στις λίστες της ντροπής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και με το σύστημα Υγείας να γίνεται «μιας νόσου» λόγω των τραγικών ελλείψεων, δεν πραγματοποιήθηκαν, με εντολή της κυβέρνησης, το 80% των χειρουργικών πράξεων. Παρά τις, και τότε, ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι «θα είναι πρώτοι στη λίστα να χειρουργηθούν», σήμερα τα εκκρεμή χειρουργεία έχουν φτάσει τα 102.634 περιστατικά, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις (26.221 περιστατικά/26%) είναι στην αναμονή περισσότερο από έναν χρόνο, τα 31.954 περιστατικά (31%) περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες, τα 44.459 (43%) αναμένουν από 0-4 μήνες.

Αν και οι εξαγγελίες αυτές συνοδεύτηκαν από τον σχετικό τιμοκατάλογο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται διά στόματος του υπουργού Υγείας ότι «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του»... παρουσιάζοντας ως διέξοδο το «νόμιμο και θεσμικό φακελάκι»!

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε και πάλι να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον λαό και τους υγειονομικούς από το κύριο μέτωπο πάλης, την επιτάχυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σ' αυτό το πνεύμα απάντησε και στο δίκαιο αίτημα των γιατρών, όπως και των υπόλοιπων εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς: «Τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,6 δισ. ευρώ. Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ»... Οπότε παρουσίασε τη λειτουργία των χειρουργείων επί πληρωμή ως μέτρο για να αυξηθούν οι μισθοί, με το «κόστος» να μετακυλίεται στον λαό, και ως μια «λύση» για «την έλλειψη προσωπικού».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιηθεί η λίστα χειρουργείων, όπου οι ασθενείς «θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Σε ερώτημα αν μπορούν να ανταποκριθούν το προσωπικό και οι υποδομές των νοσοκομείων, απάντησε με όρους ξενοδοχείου, λέγοντας ότι «με εξαίρεση 4-5 νοσοκομεία στην Αττική, στα υπόλοιπα η πληρότητά τους κυμαίνεται κάτω από το 80%», με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους να επιβεβαιώνει ότι «η δεύτερη φάση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο δημόσιο νοσοκομείο. Θα έχει περίπου τους ίδιους κανόνες σε μεγάλο βαθμό με τους γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα».

Στα 3 ευρώ τελικά το «καπέλο» και στα ... γενόσημα

Από τους αρχικούς ισχυρισμούς περί «μη αυξήσεων» στα φάρμακα, τελικά η κυβέρνηση υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, ώστε αυτές οι αυξήσεις για τους ασφαλισμένους να περιοριστούν στα ...3 ευρώ για κάθε σκεύασμα.

Μια κίνηση που επέλεξε να την κάνει η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή της περασμένης βδομάδας, όταν ασφαλισμένοι έρχονταν αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις για τα φάρμακά τους.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο δελτίο τιμών δεν προέβλεπε επιβάρυνση για τα γενόσημα φάρμακα, αφού η ασφαλιστική τιμή (που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ) ήταν ίδια με τη λιανική τιμή. Σήμερα ο ασφαλισμένος θα καλείται να πληρώνει επιπλέον 3 ευρώ και για τα γενόσημα, των οποίων προωθείται η άνω του 40% διείσδυσή τους στην αγορά. Κι αυτό, όταν μόνο το 2021 η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έφθασε στα 1,608 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Οταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, προμηνύοντας αλλεπάλληλα χτυπήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για την Υγεία

Κινητοποιήσεις σε Μεσσηνία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία

Στους δρόμους του αγώνα για την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, στηρίζοντας την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μεθαύριο Πέμπτη και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, βρίσκονται συνταξιουχικά σωματεία σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στην Αχαΐα, μετά από μαζική σύσκεψη των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, αποφασίστηκε η συμμετοχή των σωματείων στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/2, στις 10.30 π.μ. έξω από την πύλη του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», όπου καλούν τόσο η ΕΙΝΑ και τα σωματεία του χώρου, όσο και η προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν ορίσει ως μέρα δράσης τη μεθαυριανή, με συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο στις 8.30 π.μ., Δικαστικό Μέγαρο, στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και στα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας, Αστακού και Ναυπάκτου στις 10.30 π.μ., καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Στην Ηλεία, σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας καλούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, την Παρασκευή 23 Φλεβάρη στις 11 π.μ., απαιτώντας μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού, με το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Στην Καλαμάτα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Υγεία, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, καλούν σήμερα Τρίτη στις 12 μ. στην Καλαμάτα και τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ Τραπεζών (παράρτημα Καλαμάτας), Πολιτικών Συνταξιούχων της Μεσσηνίας.

Συνεχίζει το αντισυνδικαλιστικό μένος η εργοδοσία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ

Συνέχεια στην καταδίωξη της συνδικαλιστικής δράσης δίνει η εργοδοσία του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Οπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά, που αναγνώρισε την ακυρότητα της απόλυσης του προέδρου του και διέταξε την άμεση επαναπρόσληψή του, η εργοδοσία έσπευσε να καταθέσει έφεση, που πρόκειται να συζητηθεί στις 7 Μαρτίου στο Εφετείο Πειραιά.

«Η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά είναι καταπέλτης κατά της εργοδοσίας, η οποία κατά την ακροαματική διαδικασία και παρά τους αρχικούς λόγους που επικαλέστηκε για τη μονομερή και αζήμια καταγγελία της σύμβασης εργασίας του συναδέλφου, εφηύρε νέους λόγους καταγγελίας μετά από 25 χρόνια εργασίας του, που και αυτοί έπεσαν στο κενό», υπογραμμίζει το Σωματείο. Η δικαστική απόφαση, ωστόσο, κάθε άλλο παρά έβαλε τέλος στο «αντισυνδικαλιστικό μένος» της εργοδοσίας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το μένος αυτό «εκφράζεται πλέον ανοιχτά όχι μόνο προς το Επιχειρησιακό Σωματείο αλλά και προς τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Φαρμάκου, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά». Ετσι, ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ έχει φτάσει στο σημείο να επιβάλλει «απαγόρευση εισόδου» στους συνδικαλιστές και να αποστέλλει εξώδικα στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και στον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου «επειδή "τόλμησαν" να κάνουν περιοδεία στον χώρο εργασίας, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους σχετικά με την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η οποία ήταν και είναι ο πραγματικός λόγος απόλυσης του συναδέλφου μας».

Στις 7 Μαρτίου, κατά τη συζήτηση της έφεσης, το επιχειρησιακό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία του ομίλου, διεκδικώντας την οριστική επαναπρόσληψη του προέδρου του Σωματείου, την ελεύθερη πρόσβαση και συζήτηση των συνδικαλιστικών οργάνων με τους συναδέλφους, την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο «τιμοκατάλογος» των χειρουργείων αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον τιμοκατάλογο των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ αναφέρει τα εξής:

«Ο "τιμοκατάλογος" για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε σήμερα περιχαρής ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλο τον λαό η εμπορευματοποίηση της Υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα - βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Φτάνουν στο σημείο να βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το "φακελάκι" και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες.

Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν! Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό και για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ