Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη της Πανεπιστημονικής Γιατρών

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών καλεί τους φίλους της σε ευρεία σύσκεψη, που θα γίνει τη Δευτέρα στις 23 Μάη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας που γίνονται στις 5- 6 Ιούνη 2005.

Η σύσκεψη θα γίνει στον πρώτο όροφο των γραφείων, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Κοτοπούλη και Βερανζέρου.

Αγώνας για Ειδική Αγωγή και Πρόνοια

Η αναγκαιότητα του συντονισμού των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια, των αναπήρων και των γονέων και κηδεμόνων ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι ανάπηροι και οι λαϊκές οικογένειες απ' την πολιτική της κυβέρνησης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αναδείχτηκε στη σύσκεψη φορέων και συνδικαλιστών του χώρου το βράδυ της Πέμπτης.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα ΑμΕΑ και Εργαζομένων, πήραν μέρος εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, οι σύλλογοι εργαζομένων της «Επικοινωνίας», του Ειδικού Σχολείου «Θεοτόκος», του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Παμμακάριστος», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του «Θεοτόκος». Ακόμα, ο Δήμος Θεοδώρου από την Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό, Δέρμα, η Σούλα Λαμπούδη απ' το ΠΑΜΕ, εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, γονείς και εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Οι συγκεντρωμένοι εκτίμησαν ότι η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και την Πρόνοια χειροτερεύει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της «Επικοινωνίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κανόνες αγοράς και διευθέτηση χρόνου εργασίας

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνάντηση του Νικ. Κακλαμάνη με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει στην Υγεία, πλήττοντας την περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, διαφάνηκε χτες στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Νικ. Κακλαμάνη, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ είχε προκηρύξει για χτες 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, με πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γιατρών και χωρίς να έχει προετοιμάσει την επιτυχία της κινητοποίησης.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Υγείας, ο Νικ. Κακλαμάνης υπεραμύνθηκε των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα και στο χώρο της Υγείας και διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αντεργατικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που επί της ουσίας θέλουν το γιατρό να δουλεύει την εφημερία χωρίς να πληρώνεται. Βέβαια, ο Νικ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι ακριβώς θα γίνει με τον κλάδο των γιατρών, αλλά όταν δέχεται τη γενική κατεύθυνση της ΕΕ είναι φανερό τι θα αποφασίσει στο μέλλον.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι απ' τις αρχές του 2007 θα μπουν σε εφαρμογή οι κλειστοί προϋπολογισμοί, που επιβάλλουν τη λειτουργία των νοσοκομείων με τους κανόνες της αγοράς και με ανταποδοτικό τρόπο. Για τις εφημερίες ανέφερε ότι τα προβλήματα θα λυθούν στο μέλλον με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει συμπληρωματικό κονδύλι για τις εφημερίες του 2005.

Πρόκειται, όπως δείχνουν τα στοιχεία, για πάγια τακτική του υπουργείου. Ετσι, το 2002 εγκρίθηκαν 257.739.000 ευρώ και στη συνέχεια συμπληρωματικό κονδύλι 2.824.000 ευρώ. Το 2003 εγκρίθηκαν 258.000.000 ευρώ και συμπληρωματικά 14.915.761 ευρώ. Το 2004 εγκρίθηκαν 275.000.000 ευρώ και συμπληρωματικά 19.724.200 ευρώ. Το 2005 εγκρίθηκαν αρχικά 293 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ακόμα πρότεινε στους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ την έναρξη διαλόγου απ' τις 7 του Ιούνη για το ιατρικό μισθολόγιο.

Στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που ακολούθησε οι συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογράμμισαν ότι τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει για τους γιατρούς και το σύστημα Υγείας απ' τους λεγόμενους διαλόγους. Υπογράμμισαν ότι η ΟΕΝΓΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε «διαλόγους» που δημιουργούν αυταπάτες στους γιατρούς και πρότειναν την προκήρυξη απεργίας στις 7 του Ιούνη. Την πρόταση απέρριψε η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, η οποία σε πνεύμα συναίνεσης αποφάσισε να συμμετάσχει στο διάλογο για το ιατρικό μισθολόγιο.

Μετά από αυτά η ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογραμμίζει ότι προβάλλει επιτακτικά για τους γιατρούς η ανάγκη να δυναμώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται στα νοσοκομεία και ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες να συντονιστούν με το λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ, για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και στο χώρο της Υγείας.

Ευχές

Οι καλύτερες ευχές των διευθύνσεων του «Ριζοσπάστη» και της «Σύγχρονης Εποχής» στη Φωτεινή και τον Τάσο Δημητρούκα, που έφεραν χτες στον κόσμο ένα ωραιότατο αγόρι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πεδία δράσης των επιχειρηματιών της Υγείας

Καλύπτουν τα τεράστια κενά που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Σε κέντρο κερδοσκοπικής δράσης των μεγαλεμπόρων της ιδιωτικής Υγείας εξελίσσεται η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη, αποτέλεσμα της πολιτικής συνεχούς απαξίωσης του δημόσιου τομέα της Υγείας που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ.

Στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας πληθαίνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις «πώλησης» υπηρεσιών Υγείας, ενώ πολλά είναι και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα στη Λάρισα επίκειται η λειτουργία της γυναικολογικής κλινικής «ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ». Επίσης, εντός του φετινού Ιούνη αναμένεται, ομάδα γιατρών, να ξεκινήσει τη λειτουργία κέντρου αποκατάστασης κλειστής και ανοιχτής νοσηλείας με την επωνυμία «Αρωγή». Αναπτύχθηκε σε οικόπεδο 26 στρεμμάτων στην περιοχή της Νίκαιας σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Λάρισας, το εμβαδόν του είναι 3.500 τ.μ. και η επένδυσή του «αγγίζει» τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, θέμα που απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες και εργαζομένων στην Πρόνοια και την ειδική αγωγή, η οποία διεκδικεί την άμεση ίδρυση και λειτουργία δημόσιου κέντρου φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα υπολειτουργούν νοσοκομεία όπως το «Παπαγεωργίου», της Αλεξανδρούπολης, της Κατερίνης κλπ. Στη Θεσσαλονίκη το κενό το καλύπτουν οι ιδιώτες - μετά την «EXPRESS SERVICE» και το Διαβαλκανικό Κέντρο, αυτό το χρόνο παρουσιάζονται και μια σειρά άλλα κέντρα, όπως η γυναικολογική κλινική «Γένεσις».

Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαλύεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με έτοιμα 8 κρεβάτια για να γίνει μια πανεπιστημιακή κλινική. Επίσης στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» η ΜΕΘ Παίδων διαθέτει μόλις οχτώ κρεβάτια για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η καθαριότητα που έχει δοθεί στους ιδιώτες όπως σε άλλα νοσοκομεία και στο «Παπαγεωργίου», στοιχίζει περισσότερο, όπως εκτιμά τώρα η διεύθυνση του νοσοκομείου. Ο εργολάβος αλλάζει προσωπικό κάθε έξι μήνες. Ετσι, μέχρι να μάθουν αυτοί οι εργαζόμενοι να διαχωρίζουν τα απορρίμματα, αντικαθίστανται.

Χωρίς μαγνητικό τομογράφο αναπτύσσεται η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ. Ετσι στέλνονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Οσον αφορά τις κλίνες στη ΜΕΘ της ίδιας κλινικής είναι έξι ενώ χρειάζονται είκοσι.

Αλλά και η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας περιφερειακά της πόλης δεν είναι καλύτερη. Μετά το μεσημέρι υπολειτουργούν αφού έχει περικοπεί ο αριθμός των εφημεριών των γιατρών. Τη νύχτα υπάρχει μόνο ένας ή δύο γιατροί και χωρίς να υπάρχουν γιατροί ειδικοτήτων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διαφορετικά στοιχεία για τους «ύποπτους» θανάτους

Εντεινόμενη ανησυχία προκαλεί ο «θόρυβος» που ξέσπασε σχετικά με τα αίτια θανάτου, νέων ανθρώπων, που απεβίωσαν το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, στη Θεσσαλία και χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτοι θάνατοι».

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «οκτώ περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νέους ενήλικες, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2004 - Μαρτίου 2005». Το ΚΕΕΛ ανακοίνωσε την έναρξη επιδημιολογικής έρευνας για τα συγκεκριμένα περιστατικά και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι «ουδεμία ανησυχία υπάρχει». Ωστόσο, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας μιλούσε χτες για 13 θανάτους, ενώ άλλες πληροφορίες ήθελαν τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 15 και να συσχετίζονται με τον εντεροϊό κοξάκι που τον Απρίλη του 2002 είχε θορυβήσει τις Αρχές της χώρας.

Βάσει πάντως της ανακοίνωσης του ΚΕΕΛ, η νεκροτομή των οκτώ νέων έδειξε ότι παρουσίαζαν μυοκαρδιοπάθεια διατατικού τύπου, «ενώ σε ορισμένα εξ αυτών ανιχνεύτηκε εντεροϊός σε ιστολογικά παρασκευάσματα».

Διαφορετικά στοιχεία όμως προκύπτουν από τις δηλώσεις της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνης Λεοντάρη, η οποία απέρριψε το χαρακτηρισμό «ύποπτοι θάνατοι». Η ίδια είπε πως οι 13 θάνατοι αποδίδονται σε συγκεκριμένες αιτίες, πλην ενός περιστατικού όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση οργάνων από τον ιό κοξάκι ομάδας Β3, ο οποίος και ανιχνεύτηκε και σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά, χωρίς ωστόσο ο θάνατός τους να οφείλεται σ' αυτόν. Σημείωσε, όμως, ότι αξίζει να γίνει μια έρευνα για να διαπιστωθεί το ποσοστό εμφάνισης του συγκεκριμένου ιού στον υγιή πληθυσμό της Θεσσαλίας.

Είπε, επίσης, ότι επειδή αρχικά υπήρχαν υποψίες, τα αρμόδια εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασαν επανειλημμένως τα όργανα των νεκρών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση. Ισχυρίστηκε, δε, ότι το όλο θέμα πήρε διαστάσεις και έφθασε μέχρι το γραφείο του υπουργού Υγείας, πιθανότατα, είτε από ατυχείς επιστημονικές εκτιμήσεις είτε από διοικητικές αβλεψίες παραγόντων στο χώρο της υγείας, είτε και από τα δύο. Και πρόσθεσε πως ο όλος θόρυβος και η ανησυχία προκαλείται από την απόφαση για τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης, η οποία ελήφθη με βάση στοιχεία ή πληροφορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι οι ιοί «κοξάκι» (coxsakievirus) ανήκουν στην ομάδα των εντεροϊών, καθώς εντοπίζονται κυρίως στο έντερο.

«Φαρμακερή» η ευρω-προσαρμογή

Η εκπρόσωπος των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων απαίτησε και οι υπουργοί της κυβέρνησης προσέτρεξαν να δηλώσουν την προσήλωσή τους στη στρατηγική της Λισαβόνας

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα σημάνουν νέες αυξήσεις στα φάρμακα
Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα σημάνουν νέες αυξήσεις στα φάρμακα
Η ημερίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) αποτέλεσε το βήμα για τους εκπροσώπους των πολυεθνικών του φαρμάκου να αξιώσουν απ' την ελληνική κυβέρνηση να υπακούσει στους στόχους που θέτει η ατζέντα της Λισαβόνας και να ενισχύσει τις καινοτομίες -δηλαδή την έρευνα των εταιριών και την παραγωγή νέων φαρμάκων.

Η αξίωση των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων υποβλήθηκε απ' την αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, M. D. Pickaert, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μεγάλης διακρατικής έρευνας για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Μάλιστα, πριν από την εκπρόσωπο των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων είχε προηγηθεί στο βήμα ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική «σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι προς αποφυγή».

Και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος διαδέχτηκε την εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχάνων στο βήμα, δήλωσε με το δικό του τρόπο την υποταγή της κυβέρνησης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ των λόγων, υποστήριξε, που επέβαλλαν την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκή, ήταν η καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τρόπο τιμολόγησης, αλλά και οι «απανωτές προειδοποιητικές επιστολές της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΕ για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και τη διαρκή απειλή για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Οι φαρμακοβιομήχανοι, επικαλούμενοι το μεγάλο κόστος και τη μακροχρόνια έρευνα, θέλουν να εξαλειφθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν στη γρήγορη κυκλοφορία των φαρμάκων και γι' αυτό το λόγο ζητούν απ' τις κυβερνήσεις ενίσχυση της πρωτοτυπίας, αλλά διατηρούν όμως για τον εαυτό τους το δικαίωμα της κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων όταν το αποφασίσουν οι εταιρίες. Προς την κατεύθυνση της καινοτομίας «οι στόχοι της κυβέρνησης και της βιομηχανίας είναι κοινοί», είπε ο Νικ. Κακλαμάνης.

Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο τρόπο τιμολόγησης:

  • Η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών εκάστοτε φθηνότερων χωρών της ΕΕ των 25 (δύο χώρες της ΕΕ των 15 και μία από τις 10 χώρες της διεύρυνσης)
  • Τα εγχωρίως παραγόμενα πρωτότυπα φάρμακα θα παίρνουν πλέον την ίδια τιμή και με τις ίδιες διαδικασίες με τα αντίστοιχα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα.

Απ' τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα φάρμακα «των οποίων η τιμή είναι καθηλωμένη επί χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να αποσύρονται», όπως είπε ο υφυπουργός, αναφέροντας: «Τα φάρμακα αυτά θα εξεταστούν κατά περίπτωση κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, ώστε να αναπροσαρμοστούν οι τιμές, με ανώτατο πάντοτε όριο το μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 25».

Κάνοντας διάφορους ακροβατισμούς ο Γ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση 5-7%, όταν ο ίδιος υπόσχεται μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα με τις χαμηλές τιμές.

Τόσο ο Νικ. Κακλαμάνης όσο και ο Γ. Παπαθανασίου τάχτηκαν υπέρ της άσκησης από ένα υπουργείο - της Υγείας ή της Ανάπτυξης - της πολιτικής για τα φάρμακα. Για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ