Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
«Συγκλονιστική μεταρρύθμιση» η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ως «μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση» παρουσίασε το «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης και του κλεισίματος νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ' όλα - 2023».

Οπως ανέφερε, οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει τα αστικά κόμματα από τη δεκαετία του '90 «έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της Υγείας», που όμως για το κεφάλαιο δεν είναι αρκετές και συνεχίζοντας στις ίδιες ράγες - δηλαδή στη συρρίκνωση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι να μηδενιστεί το «κόστος» - θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ο υπουργός ομολογεί μάλιστα ότι «τα προβλήματα παραμένουν και τα προβλήματα νοσηρότητας είναι ακόμη πιο έντονα». Ενώ, κάνοντας λόγο για «ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα Υγείας», προμηνύει τους νέους κόφτες με βάση διάφορα κριτήρια, κατοχυρώνοντας ως «κανονικότητα» τα ελάχιστα σε λίγος, και επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του λαού σε δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, τη στιγμή που τις χρειάζεται.

Οι έξι άξονες που συνιστούν το «κλειδί της αναβάθμισης» αφορούν: «Την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών». Δηλαδή την επιδείνωση της ήδη άθλιας κατάστασης που επικρατεί και την παραπέρα προσαρμογή της στο ασφυκτικό κι ανθυγιεινό πλαίσιο της «δημοσιονομικής σταθερότητας», όπου τα πάντα θα κοστολογούνται και θα «αξιολογούνται» με κριτήριο την απαλλαγή του κράτους απ' τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τον χώρο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Για την «κακή εικόνα ορισμένων νοσοκομείων», ο υπουργός θέλησε να περιορίσει τα προβλήματα στις απαρχαιωμένες υποδομές τάζοντας έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού χώρων, όπως τα ΤΕΠ, αφήνοντας σκόπιμα εκτός συζήτησης την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, τα οποία είναι και τα βασικότερα προβλήματα όλων των νοσοκομείων που είναι υπό κατάρρευση. Ερωτώμενος για τις προσλήψεις έκανε λόγο για έλλειψη ειδικοτήτων και χεριών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αποσιωπώντας τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα «πρότυπα» συστήματα Υγείας που ευαγγελίζεται και η σημερινή κυβέρνηση. Ενώ για την έλλειψη φαρμάκων, πέταξε το μπαλάκι στην ενίσχυση της αγοράς εναλλακτικών γενοσήμων «για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα».

«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δράσεις σε όλη τη χώρα μπροστά στη 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

ΓΝ Νίκαιας: Κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, συνέχεια με το παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 29 Νοέμβρη

Σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες μαχητικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες οι εργαζόμενοι στο ένα νοσοκομείο μετά το άλλο παίρνουν αποφάσεις και οργανώνονται για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει για τις 29 και 30 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, προχωρώντας στις 30 Νοέμβρη σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, με διεκδικήσεις αιχμής τις μόνιμες προσλήψεις ώστε να μπει ένα φρένο στη σκόπιμη κατάρρευση των δημόσιων μονάδων Υγείας και στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, σωματεία και μαζικοί φορείς ενώνουν τη φωνή τους ώστε να πάρει η απεργία πανυγειονομικό χαρακτήρα, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό. Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί:

  • Στον Πειραιά: Πάνω από 30 σωματεία και φορείς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Νοσοκομείο «Μεταξά», αποφάσισαν την πρώτη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, στις 29 Νοέμβρη, να πραγματοποιηθεί παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία.
  • Στο Περιστέρι, στις 29 Νοέμβρη, διαδήλωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας.
  • Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί, σήμερα, Τετάρτη, διαδηλώνουν στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ., με αιχμή τα σχέδια της κυβέρνησης στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
  • Νέο παγκρήτιο συλλαλητήριο θα οργανωθεί την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στο Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Μπροστά στο συλλαλητήριο το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ διοργανώνει μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα Ν. Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, κοινή σύσκεψη αύριο, Πέμπτη 23 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο ΕΚ Ηρακλείου.
  • Στην Αχαΐα, κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών 32 & Αμερικής), σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας.
  • Στη Δράμα, την οργάνωση κινητοποίησης στις 30 Νοέμβρη αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς, ενάντια στη διάλυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, το οποίο αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα υποστελέχωσης.
Σήμα κινδύνου για την κατάρρευση του μεγαλύτερου νοσοκομείου στον Πειραιά

Ενδεικτικά της «συγκλονιστικής μεταρρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση (βλ. θέμα κάτω) και τι σημαίνει για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είναι τα όσα προωθούνται στο δεύτερο σε κίνηση κι επισκεψιμότητα δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, το Κρατικό Νίκαιας, όπως κατήγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου γιατροί του νοσοκομείου.

Αξιοποιώντας το σκηνικό πλήρους διάλυσης, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη διοίκηση του νοσοκομείου για την ανάθεση σε ιδιώτες των διαγνώσεων του Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας, ενός από τα πλέον νευραλγικά τμήματα για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Στο συγκεκριμένο τμήμα πλέον υπηρετούν μόλις 2 μόνιμοι ακτινοδιαγνώστες κι 1 επικουρικός, σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων. «Εχουμε φτάσει να κάνουμε 12 και 13 εφημερίες τον μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με επισφαλείς γνωματεύσεις λόγω εξάντλησης και μη δυνατότητας να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό προσεκτικά και με τον τρόπο που πρέπει. Είναι επικίνδυνο και για τους ασθενείς και για μας τους ίδιους που βάζουμε την υπογραφή μας. Γιατί από εμάς περιμένουν όλες οι ειδικότητες προκειμένου να βρουν λύση στο περιστατικό που αντιμετωπίζουν», κατήγγειλε η Κ. Μπούχρα, μια εκ των δύο μόνιμων ακτινοδιαγνωστών που μαζί με τον επικουρικό τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν πάνω από 2.200 διαγνώσεις, ενώ σε κάθε γενική εφημερία καλούνται να κάνουν διαγνώσεις κατά μέσο όρο σε 220 ασθενείς (ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί και πάνω από 2 αξονικές, μαγνητικές).

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί από το 2021 για την ανάγκη προκήρυξης 5 μόνιμων θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α', στο όνομα του «κατεπείγοντος» η κυβέρνηση προκηρύσσει διαγωνισμό για την παράδοση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε ιδιώτη, έναντι 37.200 ευρώ για έξι μήνες, τα οποία θα δοθούν από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

«Επέλεξαν την παράδοση των διαγνώσεων του τομογράφου σε ιδιώτη, δηλαδή να πηγαίνει η εικόνα και ο ιδιώτης να στέλνει με email τη γνωμάτευση! Και το νοσοκομείο θα δίνει πάνω από 6.000 ευρώ τον μήνα για 4 εφημερίες. Αν είχαν προσλάβει έναν ακτινολόγο ο μισθός του μεικτά θα ήταν 3.600 ευρώ για 5 εφημερίες τον μήνα. Επιβεβαιώνεται η πρόθεσή τους να σπρώξουν πακτωλό κρατικού χρήματος σε ιδιώτες», σημείωσε ο Π. Παπανικολάου.

«Το Νοσοκομείο Νίκαιας είναι το 2ο σε κίνηση νοσοκομείο στη χώρα και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των όμορων περιοχών είναι ανασφάλιστοι», σημείωσε η Ο. Κοσμοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν κλείσει τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του Τμήματος, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ, αλλά όχι ΕΟΠΥΥ (δηλαδή δεν μπορούν να πάνε σε συμβεβλημένα διαγνωστικά με τον Οργανισμό) να έχουν εγκαταλειφθεί.

«Για τους ασθενείς και τους κατοίκους της περιοχής η εικόνα κατάρρευσης στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πειραιά, που σε κάθε εφημερία το επισκέπτονται περίπου 1.000 ασθενείς και επιπλέον 200 στις κλινικές, νοσηλεύει εκατοντάδες σε κάθε εφημερία, σημαίνει κίνδυνο», κατήγγειλε η Μαίρη Αγρογιάννη, γιατρός και γγ της ΕΙΝΑΠ, και συνέχισε: «Αν την επόμενη μέρα μετά την εφημερία δεν έχουμε γιατρό στον αξονικό, σημαίνει ένας νέος από τροχαίο (τα οποία είναι καθημερινά) που χρειάζεται αξονική τομογραφία μια μέρα μετά το χειρουργείο δεν θα μπορεί να την κάνει, θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για την υγεία του - γιατί δεν είναι ασφαλές για όλους τους ασθενείς να μεταφερθούν. Ενας ασθενής στην Παθολογική Κλινική δεν θα μπορεί να κάνει αξονική. Δεν μιλάμε για κάποια ακριτική περιοχή, αλλά για το κέντρο του Πειραιά, στην Αττική, δεν έχουμε αυτά που απαιτούνται για την ασφάλεια των ασθενών».

Οπως είπε, πρόκειται για «μια σκόπιμη υποβάθμιση, η υποστελέχωση δεν προέκυψε όπως ισχυρίζονται, είναι μια κατάσταση που υπάρχει εδώ κι έναν χρόνο κι έχει επισημανθεί σε όλους τους αρμόδιους, χωρίς να παρθεί κάποιο μέτρο. Αντίθετα, γίνεται όλο και χειρότερη, με σκοπό να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, με ένα εξωφρενικό ποσό, δίνοντας τα λεφτά των ασφαλισμένων σε ιδιώτη. Οπως γινόταν και στην πανδημία, δίνοντας διπλάσια λεφτά στους ιδιώτες για να νοσηλεύουν ήπια περιστατικά Covid.

Χωρίς γιατρούς στον τομογράφο, η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Και φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο Τμήμα. Υποστελέχωση υπάρχει παντού, σε όλα τα τμήματα, γιατί εξίσου επικίνδυνο είναι ότι χτες (σ.σ. Δευτέρα) στη γενική εφημερία το πρωί, με όλα τα ιατρεία γεμάτα, υπήρχαν μόνο 4 τραυματιοφορείς στα Επείγοντα και οι ασθενείς περίμεναν 5 ώρες για μια εξέταση. Εξίσου επικίνδυνα είναι τα γεμάτα ασθενείς τμήματα με μόλις 2 νοσηλεύτριες».

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Νίκαιας θα προχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να προκηρυχθούν με ταχύτατες διαδικασίες όλες οι κενές θέσεις γιατρών στον αξονικό - μαγνητικό τομογράφο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, «άλλωστε με ταχύτατες διαδικασίες έγινε και η προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης σε ιδιώτη, σε μια βδομάδα». Παράλληλα, προετοιμάζουν την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και καλούν στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 29 Νοέμβρη.

Διαδήλωση στις 29 Νοέμβρη στο Περιστέρι

«Διαδηλώνουμε στις 29 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση - απόφαση το Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί. Απόφαση έχει λάβει και το Σωματείο Εργαζομένων στην 1η και 2η ΥΠΕ.

«Ολοι στον αγώνα για διεκδίκηση υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν Υγεία», τονίζουν το Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί που απαιτούν:

«Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Να ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το "Αττικόν", να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που οδηγεί στο κλείσιμο του Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου. Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Εξω οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες από την περίθαλψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ