Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
«Συγκλονιστική μεταρρύθμιση» η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ως «μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση» παρουσίασε το «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης και του κλεισίματος νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ' όλα - 2023».

Οπως ανέφερε, οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει τα αστικά κόμματα από τη δεκαετία του '90 «έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της Υγείας», που όμως για το κεφάλαιο δεν είναι αρκετές και συνεχίζοντας στις ίδιες ράγες - δηλαδή στη συρρίκνωση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι να μηδενιστεί το «κόστος» - θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ο υπουργός ομολογεί μάλιστα ότι «τα προβλήματα παραμένουν και τα προβλήματα νοσηρότητας είναι ακόμη πιο έντονα». Ενώ, κάνοντας λόγο για «ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα Υγείας», προμηνύει τους νέους κόφτες με βάση διάφορα κριτήρια, κατοχυρώνοντας ως «κανονικότητα» τα ελάχιστα σε λίγος, και επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του λαού σε δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, τη στιγμή που τις χρειάζεται.

Οι έξι άξονες που συνιστούν το «κλειδί της αναβάθμισης» αφορούν: «Την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών». Δηλαδή την επιδείνωση της ήδη άθλιας κατάστασης που επικρατεί και την παραπέρα προσαρμογή της στο ασφυκτικό κι ανθυγιεινό πλαίσιο της «δημοσιονομικής σταθερότητας», όπου τα πάντα θα κοστολογούνται και θα «αξιολογούνται» με κριτήριο την απαλλαγή του κράτους απ' τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τον χώρο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Για την «κακή εικόνα ορισμένων νοσοκομείων», ο υπουργός θέλησε να περιορίσει τα προβλήματα στις απαρχαιωμένες υποδομές τάζοντας έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού χώρων, όπως τα ΤΕΠ, αφήνοντας σκόπιμα εκτός συζήτησης την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, τα οποία είναι και τα βασικότερα προβλήματα όλων των νοσοκομείων που είναι υπό κατάρρευση. Ερωτώμενος για τις προσλήψεις έκανε λόγο για έλλειψη ειδικοτήτων και χεριών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αποσιωπώντας τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα «πρότυπα» συστήματα Υγείας που ευαγγελίζεται και η σημερινή κυβέρνηση. Ενώ για την έλλειψη φαρμάκων, πέταξε το μπαλάκι στην ενίσχυση της αγοράς εναλλακτικών γενοσήμων «για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επανάσταση» τα νοσοκομεία - αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες(2024-01-18 00:00:00.0)
Η περίθαλψη του λαού θυσία στον βωμό της εμπορευματοποίησης και του περιορισμού του «κόστους»(2024-01-05 00:00:00.0)
Εφοδος ξένων εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία(2011-06-10 00:00:00.0)
Αγριες περικοπές σε όλες τις παροχές(2011-02-18 00:00:00.0)
Ορκίστηκαν με όρο τη μείωση των δαπανών!(2001-11-17 00:00:00.0)
Απαράδεκτο το σχέδιο μεταρρύθμισης(2000-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ