Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαύρη ... μαυρίλα για τους εμποροϋπαλλήλους η «Black Friday»

Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση - απάντηση στην επίθεση κράτους και εργοδοσίας οργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, με αφορμή την «Black Friday» που εξελίσσεται όλη τη βδομάδα και θα κορυφωθεί την Παρασκευή.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «θυμόμαστε πολύ καλά και από τις προηγούμενες χρονιές και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και την εξάντληση. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και φέτος και ακόμα περισσότερο σε καταστήματα που οι προσφορές, με αφορμή την "Black Friday", θα ισχύουν ακόμα και όλη τη βδομάδα.

Είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι αμέτρητες απλήρωτες ώρες δουλειάς, που "γράφονται" και δίνονται ίσως κάποια στιγμή, όταν βολεύει την επιχείρηση, σαν άδειες και ρεπό. Μαζί με όλα αυτά έχει ήδη προηγηθεί η περίοδος από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβρη που σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του Ν. 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και διατήρησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέσα στον Δεκέμβρη.

Είναι φανερή η απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για τον μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Είναι εξοργιστικό σήμερα, εν έτει 2023, να δουλεύει ο εμποροϋπάλληλος με σπαστό ωράριο ξεκινώντας από το σπίτι του στις 8 το πρωί και επιστρέφοντας στις 11 τη νύχτα! Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς την απαράδεκτη κατάσταση με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και το μόνιμο μποτιλιάρισμα, καταλαβαίνει κανείς πως οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πηγαίνουν σπίτι τους μόνο για να κοιμηθούν. Η κατάσταση για τους συναδέλφους με 6ήμερη εργασία γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς θα χρειαστεί να δουλεύουν πολλές συνεχόμενες μέρες!

Ιδιαίτερα στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και ρούχων, αυτές οι μέρες μέχρι και τις γιορτές είναι Γολγοθάς. Τα ρεπό "κόβονται", τα προγράμματα είναι "έλα για δουλειά και βλέπουμε πότε θα σχολάσεις", ενώ για να κάνουν οι εργαζόμενοι διάλειμμα ούτε λόγος! Πολλές φορές οι συνάδελφοι από την πίεση και την εντατικοποίηση δεν αντέχουν με αποτέλεσμα να λιποθυμούν, όπως συνέβη πέρσι σε αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών».

Ξεκαθαρίζει ότι «οι απαιτήσεις των εργοδοτών και το ξεχαρβάλωμα του εργασιακού ωραρίου ενόψει "Black Friday" δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Γίνονται στο φόντο της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει συνολικά οι εργοδότες και το κράτος τους, σε όλους τους κλάδους, μα και στο εμπόριο συγκεκριμένα, με στόχο την πολυπόθητη γι' αυτούς ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και τη μεγιστοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης».

«Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε», διαμηνύει η Ενωση, και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας με την οργάνωση στο κλαδικό σωματείο. Αγωνιστικά να απαιτήσουν ελέγχους και επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας, αλλά και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους. Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό, να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας, να τηρηθεί το κανονικό ωράριο.

Μπαράζ απολύσεων στην «Κωτσόβολος»

«Τουμπανέιρο Ντιλ» είναι το σύνθημα της καμπάνιας της «Κωτσόβολος» για την «Black Friday», για τους εργαζόμενους όμως, όπως φαίνεται, σημαίνει ...απολύσεις όσων διαμαρτύρονται.

Το μπαράζ απολύσεων καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), απαιτώντας «να παρθούν πίσω ΤΩΡΑ», ενώ χτες πραγματοποίησε παρέμβαση στο τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης στην Αθήνα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τις δύο απολύσεις εργαζομένων που έγιναν τη Δευτέρα αλλά και για τη μία απόλυση εργαζόμενου που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η εταιρεία "Κωτσόβολος" έχει προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων, σε συναδέλφους που δεν ανέχονται τις συνθήκες γαλέρας που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. Ειδικά τις τελευταίες μέρες καλούνται να υπογράψουν την απόλυσή τους εργαζόμενοι που βγήκαν μπροστά και απέργησαν στην πρόσφατη απεργία του Σεπτέμβρη».

Ο Σύλλογος αναδεικνύει ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν εργαζόμενοι που δεν ανέχονται τα 10ωρα, τα σπαστά ωράρια, τα καθημερινά meetings εκτός ωραρίου, τη διαπραγμάτευση του διαλείμματος και της τουαλέτας, τη δουλειά κάτω από φωνές και τα ...παλαμάκια των προϊσταμένων για «πιο γρήγορα». «Με τις απολύσεις προσπαθούν να τρομοκρατήσουν, να επιβάλουν τη σιωπή, να επικρατήσει ο φόβος! Δεν θα το επιτρέψουμε!», σχολιάζει ο Σύλλογος, τονίζοντας μάλιστα ότι η εργοδοσία την ίδια στιγμή καλεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι και σε θέσεις «flexible για το επόμενο διάστημα, ότι θα δουλεύουν υποχρεωτικά υπερωρίες», αφού έρχονται η «Black Friday» και τα εξοντωτικά εορταστικά ωράρια.

Ο ΣΕΑ θυμίζει ότι πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η πώληση της εταιρείας στη ΔΕΗ, με το προσωπικό να μην έχει καμία ενημέρωση για το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα εργασιακά δικαιώματα. «Ούτε "θα γίνουμε Δημόσιο" ούτε "θα δούμε αυξήσεις στους μισθούς μας", όπως καθησυχαστικά αφήνεται να εννοηθεί στους συναδέλφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες ολοκλήρωσης της πώλησης κάποιοι από τους εργαζόμενους δούλευαν μέχρι τις 11 π.μ. στο stress test, ενώ στο τηλεφωνικό κέντρο υπήρχε νυχτερινό "σπαστό"», αναφέρει ο Σύλλογος, καλώντας σε πάλη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Να ανακληθεί απόλυση από τα «ΟΚ MARKETS»

Στο μεταξύ, ακόμα μια απόλυση από τα «ΟΚ ΜΑΡΚΕΤS» στον Βύρωνα, στις 15 Νοέμβρη, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη. Επισημαίνει ότι είναι συναδέλφισσα σε μονογονεϊκή οικογένεια, με τον σύζυγό της να έχει πεθάνει πριν από λίγους μήνες. «Στέλεχος της εταιρείας» την κάλεσε στη βάρδιά της «και της ανακοίνωσε την απόλυσή της, επικαλούμενος... αερολογίες. Μάλιστα της συνέστησε να μην στεναχωριέται και στεναχωρεί και το παιδί της». «Είναι αισχροί και προκλητικοί!», σχολιάζει ο Σύλλογος, καλώντας εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς της γειτονιάς να σταθούν στο πλευρό της συναδέλφισσας και να απαιτήσουν να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ