Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στην Αθήνα το Συνέδριο της Κλαδικής Μεταφορών - Επικοινωνιών

Βήμα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης | Αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων

Με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσώπων από όλες τις ηπείρους άρχισαν χτες στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Κλαδικής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Το άνοιγμα του Συνεδρίου αποτέλεσε βήμα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και καταδίκης του κράτους του Ισραήλ που αιματοκυλά τη Γάζα, ενώ τόσο εισηγητικά όσο και στις παρεμβάσεις αναδείχθηκαν οι αγώνες των εργαζομένων των δύο κλάδων, η ανάγκη συντονισμού τους, αλλά και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους δύο βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά στην αίθουσα όπου γίνεται το Συνέδριο, καθώς αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα την Suzan Tayseer Salam, επικεφαλής της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, η οποία έφτασε στην Αθήνα από τη γη της Παλαιστίνης, που δέχεται την επίθεση από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος του μαρτυρικού λαού μετέφερε την κραυγή αγωνίας από την αιματοβαμμένη γη της Παλαιστίνης, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της για το κύμα αλληλεγγύης με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από την ΠΣΟ και τα συνδικάτα - μέλη της σε όλο τον κόσμο, ειδικά για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ.

Βήμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης αποτέλεσε η έναρξη του Συνεδρίου
Βήμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης αποτέλεσε η έναρξη του Συνεδρίου
Μεταφέροντας τις τραγικές στιγμές που ζει ο λαός της Παλαιστίνης, ανέφερε: «Για 45 συνεχόμενες μέρες το ισραηλινό κατοχικό κράτος συνεχίζει την ξέφρενη επιθετικότητά του κατά της Λωρίδας της Γάζας, αγνοώντας τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττοντας εγκλήματα γενοκτονίας και πράξεις εκδίκησης εναντίον αμάχων και της περιουσίας τους, με την υιοθέτηση μιας πολιτικής "καμένης γης". Ηδη περίπου 12.000 πολίτες είναι νεκροί, μεταξύ τους 5.500 παιδιά και 3.300 γυναίκες, ενώ πάνω από 30.000 άμαχοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι απ' αυτούς σοβαρά, και υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοουμένων κάτω από τα μπάζα».

Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, η Παλαιστίνια συνδικαλίστρια αναρωτήθηκε: «Πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι διώξεις, οι δολοφονίες και το έλλειμμα δικαιοσύνης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού;», για να καταλήξει: «Δεν θα υπάρξει ειρήνη ή σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο χωρίς ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την ανεξαρτησία στο κυρίαρχο κράτος του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Να ενταθεί η αλληλεγγύη των εργαζομένων προς τον λαό της Παλαιστίνης, κάλεσε ο Ricardo Maldonado, πρόεδρος της Κλαδικής Μεταφορών, ενώ ο Mike Mzwandile Makwayiba, πρόεδρος της ΠΣΟ, καταδικάζοντας το έγκλημα τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ήταν μία από τις βασικές αρχές της ΠΣΟ από την ίδρυσή της ακόμα.

Το Συνέδριο, που φιλοξενείται από το ΠΑΜΕ, διεξάγεται με σύνθημα «Η εργατική τάξη οργανώνεται, προχωρά μπροστά για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση». Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα κλαδικού συντονισμού των εργαζομένων σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών οξύνονται, που οι πολεμικές συγκρούσεις φουντώνουν με κίνδυνο να γενικευτούν. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Ali Riza, γγ της Κλαδικής Μεταφορών, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν με παρεμβάσεις συνδικαλιστών από διάφορες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ