Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Μέχρι και 25% συμμετοχή σε φάρμακα!

Απαγορευτική η πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία και σοβαρός κίνδυνος για έλλειψη σε αίμα

Η έλλειψη σε αίμα και η υπολειτουργία των μονάδων αιμοδοσίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και όχι μόνο

Eurokinissi

Η έλλειψη σε αίμα και η υπολειτουργία των μονάδων αιμοδοσίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και όχι μόνο
Ολο και πληθαίνουν οι ασθενείς που τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή τους, παρότι με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να κρατηθούν στη ζωή και να ανακουφιστούν. Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της παράδοσης της Υγείας στον έλεγχο των μονοπωλίων, την οποία έρχεται να εξυπηρετήσει και ο λεγόμενος «εξορθολογισμός των δαπανών» που επιταχύνουν συγκυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ. Ετσι, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία πληρώνουν στο εξής ως και 25% συμμετοχή για φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου μετά από αιφνιδιαστική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 2883/26-10-2012), που ήρθε και «κούμπωσε» στο ν. 4025/2011 (άρθρο 38) περί «Συμμετοχής δικαιούχων περίθαλψης στα φάρμακα».

Για χιλιάδες ασθενείς γίνεται απαγορευτική η πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία, αφού πλέον μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα αποσιδήρωσης χορηγούνται χωρίς συμμετοχή. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), η Μεσογειακή Αναιμία είναι «ένα πολυσυστηματικό νόσημα με σοβαρές επιπλοκές όπως: Καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, ενδοκρινολογικές επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, υπογοναδισμός, υποθυρεοειδισμός κ.ά.), βαριά οστεοπόρωση, σπληνεκτομή, λοιμώξεις, ή ηπατική ανεπάρκεια λόγω της ηπατίτιδας C, από μολυσμένο αίμα που χορηγήθηκε, αρθρίτιδες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, συνεχής και επίπονη θεραπευτική αγωγή με σοβαρές παρενέργειες».

Για όλες τις παραπάνω θεραπείες πληρώνουν από 10% - 25% συμμετοχή και μάλιστα την ώρα που κάθε πάσχοντας μπορεί να έχει πολλές παθήσεις. Ενδεικτικά, είπε η Ολγα Κακαράκη, Γενική Γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ, μιλώντας στον «Ρ»: «Τον περασμένο μήνα πλήρωσα για συμμετοχή φαρμάκων 60 ευρώ, χωρίς να τα πάρω όλα. Αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα για υλικά αποσιδήρωσης που φτάνουν στα 1.500 - 2.000 ευρώ το μήνα και έχουμε περίπου ένα χρόνο να πληρωθούμε από τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. κυρίως οι ασφαλισμένοι από ΟΠΑΔ και ΟΓΑ), είναι φανερό πως δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε. Σκέψου έναν ασθενή που πρέπει να πληρώσει φάρμακα για οστεοπόρωση, διαβήτη, αρθρίτιδα...».

Οσοι δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα αποσιδήρωσης βρίσκονται σε αδιέξοδο και πολλοί επιλέγουν τα πιο φθηνά, που είναι πιο δύσκολα στη χρήση, από λιγότερο φιλικά υλικά και πιο επώδυνα.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κάθε δυο βδομάδες κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία και υπόκεινται σε μεταγγίσεις αίματος. Αυτό σημαίνει πως θα πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα χαράτσι, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο που από 1/1/2014 επιβάλλει εισιτήριο 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Θανατηφόρα «αφαίμαξη»...

Η βασική θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος, που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε 15 μέρες και κρατούν στη ζωή τους ασθενείς. Κι όμως και σε αυτό το ζωτικό θέμα η πολιτική που εφαρμόζεται είναι δολοφονική.

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ εκφράζει έντονες ανησυχίες για έλλειψη σε αίμα, κάτι που θα οδηγήσει να χαθούν ανθρώπινες ζωές: Πολλές μονάδες αιμοδοσίας δε λειτουργούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού και μειώνεται η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών. Στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως είναι βελόνες, ασκοί και φίλτρα αιμοδοσίας και δεν μπορούν να συλλέξουν αίμα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας μείωσε κατά 50% την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία για ...εξοικονόμηση. Είναι βέβαιο, προειδοποιεί ο ΠΑΣΠΑΜΑ, πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα.

Πρόκειται για έναν εν ψυχρώ εκβιασμό, αφού από τη μετάγγιση εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ασθενή κι έτσι κάποιοι τοπικοί σύλλογοι έχουν αναγκαστεί να εκταμιεύσουν χρήματα στα νοσοκομεία για να αγοραστούν τα υλικά! Εκεί φαίνεται να «ποντάρει» και η συγκυβέρνηση: Πάνω στην ανάγκη τους πολλοί ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Αλλά κι όπου υπάρχει επάρκεια υλικών δεν υπάρχει η μέγιστη ποιότητα, γιατί επιλέγονται τα φθηνότερα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Συγγενείς ασθενών αναλαμβάνουν χρέη συνοδού

Χωρίς συνοδό - βοηθό για τη μεταφορά των ασθενών με ό, τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών είναι τα νοσοκομειακά οχήματα στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα. Η μεταφορά ασθενή κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο είτε για να επιστρέψει στον τόπο διαμονής, είτε για να μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο για άλλες εξετάσεις γίνεται με τους συγγενείς του ασθενή να αναλαμβάνουν το ρόλο του συνοδού - βοηθού. Δηλαδή ένας ασθενής που νοσηλεύεται και χρειάζεται κάποιες επιπλέον εξετάσεις, ή κάποιος ηλικιωμένος, εγχειρισμένος που πιθανά μένει μόνος του σε κάποιο από τα απομακρυσμένα χωριά του νομού Ιωαννίνων θα μεταφερθεί μόνο αν υπάρχει και έχει την τύχη να βρίσκεται μαζί του κάποιος συγγενής που θα συνοδέψει τον οδηγό του ασθενοφόρου, αναλαμβάνοντας χρέη συνοδού - βοηθού. Η τραγική αυτή κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών οφείλεται στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» υπάρχουν μόνο 5 οδηγοί ασθενοφόρων που καταβάλουν απεγνωσμένα υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τα τρομακτικά κενά. Τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό, αφού σε κάθε βάρδια αντιστοιχεί μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου. Αντί για μόνιμο προσωπικό, προσλαμβάνονται 5μηνίτες εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ή μεταφέρεται προσωπικό από το ένα στο άλλο νοσοκομείο αφού παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για τα νοσοκομειακά οχήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Ενώνουν τη γροθιά τους ενάντια στους κλινικάρχες

Καθεστώς τείνει να γίνει στον κλάδο η απλήρωτη εργασία

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα τους και την ανάκληση απόλυσης ενός συναδέλφου τους δήλωσαν χθες οι εργαζόμενοι της κλινικής «Κυανούς Σταυρός» (σ.σ. 14 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας), το κλαδικό σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σε συνάντηση που είχαν με την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2012, ενώ στο πλευρό τους είχαν απολυμένους συναδέλφους τους και εργαζόμενους από την κλινική Γρηγοριάδη - Θεραπευτήριο «Σωτήρ», που είναι επίσης απλήρωτοι ως και 25 μήνες και 20 από αυτούς είναι σε επίσχεση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν το αρραγές μέτωπο των κλινικαρχών με τη βοήθεια των κρατικών μηχανισμών και της αντεργατικής νομοθεσίας και την ανάγκη να συνενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι ενδεικτικό - όπως έλεγαν - πως οι κλινικάρχες επικαλούνται τις ίδιες προφάσεις και εμφανίζονται ανυποχώρητοι προκειμένου να επιβάλλουν την τσάμπα δουλειά: ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν τους πληρώνει, έχουν δάνεια να ξεχρεώσουν, δεν έχουν δουλειά κλπ., ενώ ο «Κυανούς Σταυρός» παίρνει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για να βγάζουν τη δουλειά και η κλινική Γρηγοριάδη συνεχίζει να κάνει χειρουργεία. Την ίδια ώρα η κερδοφορία και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στηριζόταν και στηρίζεται στην πολύωρη και εντατική δουλειά των εργαζομένων.

Η εργοδοσία του «Κυανού Σταυρού» δε δίστασε μπροστά στο δράμα των απλήρωτων εργαζομένων να τους πει ότι θα τους πληρώνει όποτε βρίσκει δουλειά, ζητώντας τους ουσιαστικά να δουλεύουν τσάμπα επ' αόριστον. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως από «φιλανθρωπία» κρατάει την επιχείρηση, αφού δε βγάζει κέρδη! Στο κάλεσμα για «εργασιακή ειρήνη» η απάντηση των εργαζομένων ήταν αποστομωτική: «Σπίτια διαλύονται, παιδιά μένουν ατάιστα, για ποια ειρήνη μιλάτε;». «Με 300 ευρώ το μήνα, που μας δίνετε, ούτε να φάμε δεν έχουμε». «Μας κυνηγάνε οι τράπεζες, οι οικογένειές μας υποφέρουν και λέτε να δεχτούμε να μην πληρωνόμαστε». «Τόσα χρόνια θησαυρίζετε, δε σηκώνουμε άλλο βάρος στις πλάτες μας».

Την Πέμπτη η συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν πως θα «πάρουν τα μέτρα τους», πιο συντονισμένα και πιο οργανωμένα. Ετσι, την Τρίτη το πρωί θα πάνε όλοι μαζί στην κλινική Γρηγοριάδη στο Ν. Ηράκλειο, ενώ την Πέμπτη, 29 Νοέμβρη στις 4 μ.μ. θα συμμετέχουν στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης, 2ος όροφος) για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκανε προχθές το απόγευμα το σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας καταγγέλλοντας πως πολλοί εργαζόμενοι σε κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και δομές ψυχικής υγείας είναι απλήρωτοι από 3 ως και 25 μήνες! Χαρακτηριστικά, απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους όπως: Ομιλος «Euromedica», «Ερρίκος Ντυνάν», «Κυανούς Σταυρός», Θεραπευτήριο «Σωτήρ», Βουγιουκλάκειο, Νέον Αθήναιον, Παλλάδιο, Αριστοτέλειο, «Dr Ηospital», Λευκός Σταυρός, Ευγενίδειο, Τίμιος Σταυρός, νευροψυχιατρική κλινική Κασταλία, δομές Ψυχικής υγείας (ΕΠΑΨΥ, ΕΨΑΜΥ, ΕΔΡΑ κλπ.), στο Γηροκομείο Αθηνών κ.α.

Εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου, αλλά και εργαζόμενοι από το Θεραπευτήριο «Σωτήρ», τον «Κυανού Σταυρό», την «Κασταλία», τον όμιλο Εuromedica και το Γηροκομείο Αθηνών απαίτησαν πίεση στους εργοδότες για: Αμεση καταβολή δεδουλευμένων και εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Παράδοση εξοφλητικών μηνιαίων αποδείξεων στους εργαζόμενους. Καμία απόλυση. Στο υπουργείο ορίστηκε νέο ραντεβού με τον υφυπουργό Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ